:

Hur mycket får jag hyra ut för utan att betala skatt?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket får jag hyra ut för utan att betala skatt?
 2. Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?
 3. Hur mycket får man tjäna på ett år utan att betala skatt?
 4. Hur mycket får man hyra ut för om året?
 5. Vad händer om man inte betalar skatt på uthyrning?
 6. Vad kan hända om man hyr ut svart?
 7. Hur mycket får man hyra ut sin lägenhet för?
 8. Kan Skatteverket se Airbnb?
 9. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
 10. Hur mycket pengar får man tjäna svart?
 11. Hur mycket får man ta ut i hyra?
 12. Är det olagligt att hyra svart i andra hand?
 13. Vad händer om man hyr ut i andra hand utan tillstånd?
 14. Får man tjäna pengar på att hyra ut bostadsrätt?
 15. Hur räknar man ut skälig hyra?

Hur mycket får jag hyra ut för utan att betala skatt?

Du ska registrera dig och betala moms om du svarar ja på alla de här frågorna:

Du bedriver skattepliktig ekonomisk verksamhet om du svarar ja på alla dessa frågor. Du ska därför betala moms på dina intäkter från uthyrningen.

Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?

Sedan 2013 finns ett schablonavdrag på 40 000 kronor. Det innebär att om du hyr ut för mer än 40 000 kronor sammanlagt under året, kommer du endast behöva skatta för de hyresintäkter som överstiger det beloppet. Hyr du däremot ut för mindre än 40 000 kronor, kommer din uthyrning vara helt skattefri! Här är några saker som kan vara bra att tänka på:

Detta innefattar t.ex. villa och radhus, ovservera att en bostadsrättslägenhet inte är en ägarlägenhet.

Förutom schablonavdraget får du göra ett avdrag med 20 procent av hyresintäkten. Detta avdrag är tänkt att täcka dina driftskostnader, till exempel sophämtning, vatten och el.

Hur mycket får man tjäna på ett år utan att betala skatt?

Skattepliktig inkomst är den inkomst du ska betala skatt på. Skattesatsen varierar från kommun till kommun i Sverige, men generellt ligger skatten på omkring 30 %. En del av din inkomst är dock skattebefriad. Det betyder att du inte behöver betala skatt på hela din inkomst. Det kallas grundavdraget, men mer om det strax.

Det finns även inkomst som är skattefri. När en inkomst är skattefri betyder det att du inte behöver betala skatt på inkomster överhuvudtaget. Det är endast specifika jobb och inkomster som är helt skattebefriade oberoende på beloppet. Men inkomsten ska ändå deklareras i din deklaration.

Det finns en hel del olika inkomster som är helt befriade från skatt i Sverige. Reglerna ändras ofta och därför gäller det att hålla sig uppdaterad med vilka regler som gäller just nu. Här nedan kommer vi lista de inkomster som är skattebefriade år 2023.

I princip alla inkomster är berättigade en skattefri del. Hur stor del av din inkomst som är skattebefriad beror på din totala inkomst. Inkomster från passiva verksamheter är dock undantagna från det så kallade grundavdraget och därför beskattas hela den inkomsten.

Om du har en årlig inkomst på under 22 208 kr per år är din inkomst skattefri. Det finns även inkomster som är helt skattebefriade, ibland oavsett belopp. Här nedan kan du se en lista på inkomster som är helt skattebefriade i Sverige år 2023.

 • Bidrag och bistånd från stat och kommun
 • Inkomst från donationer av modersmjölk, blod eller organ
 • Bär- och svampplockning
 • Intjänade pengar från försäljning av svamp, kottar och bär som du själv har plockat är skattefria om inkomsten inte överstiger 12 500 kr/år
 • Ersättning från försäkringsbolag
 • Presenter och gåvor
 • Hittelön
 • Ersättning från kommun eller stat vid sjukdom och olycksfall
 • Räntor
 • Vinster i spel och tävlingar
 • Vinst från lotterier
 • Stipendier för skolor, universitet eller liknande
 • Ersättning till vittnen i domstolar

Hur mycket får man hyra ut för om året?

Skatteregler för uthyrning varierar beroende på bostadsform. Det finns olika skatteregler som påverkar din uthyrning beroende om det är ett privatbostad, en bostadsrätt eller hyreslägenhet. Du kan dock göra ett schablonavdrag på alla typer av boenden vid uthyrning när du deklarerar. På denna sida förklarar vi vad skatteregler innebär för din bostadsuthyrning. Har du en bostad som du vill hyra ut? Hos oss är det gratis att annonsera din bostad.

Vad händer om man inte betalar skatt på uthyrning?

Residensportalen och våra samarbets­partners sparar information på din enhet för att kunna erbjuda anpassad funktionalitet, samla in besöks­statistik och möjliggöra personaliserad marknads­föring. Du väljer vilka typer av cookies som du accepterar utöver de nödvändiga som behövs för att webbplatsen ska fungera.

Dessa cookies behövs för att webbplatsen ska fungera tekniskt och funktionellt och måste därför accepteras för att kunna besöka sidan.

Vad kan hända om man hyr ut svart?

I det första fallet i landet att nå åtal och dom fick en 45-årig man i Stockholm dagsböter. Han hyrde av ­Stockholmshem och höjde hyran med 60 procent, från 6 527 kronor till 10 500 kronor, när han i smyg hyrde ut sin trerummare i andra hand. Uthyrningen pågick i tre månader och skedde via Blocket. Men hyresvärden polisanmälde och sade sedan upp 45-åringens hyreskontrakt.

I Malmö väntar rättegång mot en 41-årig man som enligt åklagaren höjt hyran med 63 procent när han utan tillstånd hyrde ut MKB:s lägenhet. Uthyrningen varade i sju månader och skedde via Blocket. Hyresvärden, det kommunala bostadsbolaget MKB, polisanmälde och sade upp kontraktet. Den misstänkte förlorade bostaden efter en process i hyresnämnden.

Hur mycket får man hyra ut sin lägenhet för?

Det finns en mängd saker du måste tänka på vid andrahandsuthyrning. Desto mer du har gått genom med din andrahandshyresgäst ju säkrare kommer ni båda att känna er under uthyrningstiden.

 • Du behöver skriftligt tillstånd från din hyresvärd eller hyresnämnden för att hyra ut i andra hand.
 • Skriv ett andrahandskontrakt.
 • Om du tänker hyra ut längre än två är bör du göra en skriftlig överenskommelse med andrahandshyresgästen om att hen avstår från besittningsskyddet.
 • Gör en inventarieförteckning
 • Notera skador och brister i lägenheten. Gärna genom att fotografera eller filma.
 • Försäkra dig om att andrahandshyresgästen klarar av att betala hyran.
 • Ta inte ut för hög hyra – du kan tvingas betala tillbaka den och riskerar att bli uppsagd.
 • Kom ihåg att det är brottsligt att begära eller ta emot ersättning utöver hyran! Du får alltså inte ta betalt för att du ingår ett avtal med din andrahandshyresgäst.

Du måste ha värdens tillstånd för att hyra ut bostad i andra hand. Begär tillstånd från värden i god tid före det datum som andrahandsuthyrningen är tänkt att börja gälla. Tillståndet bör vara skriftligt. Visserligen gäller ett muntligt avtal, men om det uppstår oenighet kan det vara svårt att bevisa i efterhand vad du och din hyresvärd har kommit överens om. 

Andrahandsuthyrning utan hyresvärdens tillstånd, innebär en risk att du att bli uppsagd. Har avtalet ingåtts efter 1 oktober 2019 är din hyresrätt förverkad om du inte kan visa på en giltig ursäkt, och risken att bli av med bostaden är mycket högre än tidigare.

Kan Skatteverket se Airbnb?

Vissa av EU:s skattelagar ålägger företag rättsliga skyldigheter att föra tillräckligt detaljerade register över skatteinformation för att göra det möjligt för EU:s skattemyndigheter att verifiera att de har mottagit rätt skattebelopp. Företag kan enligt lag åläggas att tillhandahålla dessa register till EU:s skattemyndigheter.

De skattelagar som det hänvisas till kan kräva att vi delar uppgifter med Skatteverket, inklusive, i begränsade fall, uppgifter som identifierar en värd.

EU:s skattemyndigheter är också underkastade stränga sekretesslagar och kommer vanligtvis endast att ha rätt att använda och dela dessa uppgifter för att fullgöra sina skyldigheter enligt lokala lagar. Dessa skyldigheter omfattar vanligtvis beräkning och indrivning av skatter, indrivning av obetalda skatter, tillämpning av lagar mot penningtvätt och säkerställande av att det statliga socialförsäkringssystemet är informerat om skattebetalares inkomster.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

 • Logga in i vår app och klicka på Swishloggan på översiktsfliken. I nätbankenÖppnas i nytt fönster klickar du på Betalningar – Hantera Swish.
 • Anslut ditt mobilnummer till ditt kontonummer. Du behöver en smartphone och Mobilt BankID.
 • Att swisha är precis lika säkert som att använda nät- eller mobilbanken. Här är några anledningar till att du kan känna dig trygg.

  Hur mycket pengar får man tjäna svart?

  Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

  Att tjäna svarta pengar innebär att man erhåller en lön som inte beskattas. Nackdelen med att arbeta svart är även att anställningen görs utan anställningsbevis, ingen sjuklön, sociala förmåner eller försäkringar. Som arbetstagare erhåller man därför inget skydd i sin anställning.

  Hur mycket får man ta ut i hyra?

  Hur hyran sätts beror på om du hyr en hyresrätt eller en bostadsrätt i andra hand. Hur mycket får man ta i hyra? Jo, den som hyr ut en hyreslägenhet får ta ut en skälig hyra, i princip bara samma hyra som den själv betalar för lägenheten. Om lägenheten är möblerad kan en mindre summa för möblerna läggas på, max 15% av hyran.

  Vid uthyrning av en bostadsrätt eller villa i andra hand är en skälig hyra beräknat på annat sätt än när du hyr en hyresrätt. Bostadsrättshavaren, eller ägaren, får ta ut en hyra som ska motsvara de driftskostnader och kapitalkostnader som hen har. Ägaren får ta ut kapitalkostnader även om hen faktiskt inte har några lån på sin bostad. I de här fallen gäller alltså inte bruksvärdesprincipen. istället sätts hyran utifrån privatuthyrningslagen, lagen om uthyrning av egen bostad (UEB).

  Är det olagligt att hyra svart i andra hand?

  En andrahandsuthyrning innebär att du som förstahandshyresgäst hyr ut din hyreslägenhet till en annan person, som då hyr den i andra hand. Det kan även vara att du som bostadsrättshavare hyr ut din lägenhet (bostadsrätt) i andra hand till någon annan för att den personen självständigt ska bruka lägenheten. Observera att det senare fallet rent juridiskt sett inte är en andrahandsuthyrning utan snarare en förstahandsuthyrning eller uthyrning av egenägd bostad. Begreppet andrahandsuthyrning används däremot i vardaglig mening även för denna typ av uthyrning. 

  Beroende på om det rör sig om en hyresrätt eller bostadsrätt blir olika lagar tillämpliga. Uthyrning av hyresrätter regleras i 12 kap. jordabalken (mindre formellt benämnt “hyreslagen”) medan bostadsrätter regleras i den för hyresvärden förmånligare lagen, lagen om uthyrning av egen bostad samt delvis jordabalken. Notera att lagen om uthyrning av egen bostad endast är tillämplig på en lägenhet. Om du som bostadsrättshavare hyr ut två lägenheter kommer lagen endast vara tillämplig på den första uthyrningen. Med “lägenhet” avses en upplåtelse. Med detta menas att om du som bostadsrättshavare hyr ut din bostadsrätt till två personer, ses varje sådan uthyrning som en upplåtelse. Det rör sig således om två “lägenheter” även om det egentligen är en och samma lägenhet som hyrs ut till två personer.

  Vad händer om man hyr ut i andra hand utan tillstånd?

  Reglerna om andrahandsuthyrning av en bostadsrätt liknar motsvarande regler för hyresrätt. Men en skillnad är att du som äger en bostadsrätt inte behöver ha ”beaktansvärda skäl”. Här räcker det att du har ”skäl” att upplåta i andra hand. Reglerna i bostadsrättslagen är alltså generösare än motsvarande regler i jordabalken.

  Får man tjäna pengar på att hyra ut bostadsrätt?

  Tillstånd att hyra ut Om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand måste du först ansöka hos hyresvärden eller bostadsrättsföreningen så att du har deras samtycke till uthyrningen. Om du har en hyresrätt som du hyr ut utan tillstånd eller tar ut en för hög hyra för kan du i värsta fall riskera böter eller fängelse eftersom det är olagligt. Om du inte får det godkänt, trots att du anser att du borde få det, kan du ansöka hos hyresnämnden. Godkända skäl kan till exempel vara att studera eller jobba tillfälligt på annan ort. Det kan också vara att du vill testa att bo ihop med någon eller att du ligger på sjukhus under en längre tid. För att hyra ut en bostadsrätt är reglerna ofta lite mer generösa, där kan du i vissa fall få godkänt för att du inte får lägenheten såld på grund av marknadsläget eller om du vill låta barn eller närstående bo där. Har du ett förstahandskontrakt eller äger bostaden och bara vill hyra ut ett rum, en inneboende med andra ord, behöver du inte ansöka om lov.

  Skälig hyra Vad som anses skälig hyra skiljer sig om du hyr ut en hyresrätt eller en bostadsrätt. Självklart ska du inte gå back på din uthyrning, men tar du ut en för hög hyra kan du bli återbetalningsskyldig. Om lägenheten är möblerad kan en mindre summa läggas på hyran, max 15% av den hyra du själv betalar är tillåtet att lägga på om du hyr ut lägenheten möblerad.

  Hur räknar man ut skälig hyra?

  Bostäder som hyrs ut måste hyras ut med en så kallad skälig hyra. Reglerna kring skälig hyra skiljer sig åt beroende på om det är en hyresrätt, bostadsrätt eller ett hus som hyrs ut samt om bostaden hyrs ut i första eller andra hand. För att avgöra vad som är en skälig hyra för en bostad finns en del regler och riktlinjer att följa.

  Med denna kalkylator kan du räkna ut en skälig hyra för din bostadsrätt eller ditt hus.

  Längre ner på sidan kan du även räkna ut en skälig hyra för en hyresrätt.🔗 Gå direkt ner till: kalkylatorn som beräknar skälig hyra för hyresrätt