:

Hur ändrar man särskild postadress?

Innehållsförteckning:

  1. Hur ändrar man särskild postadress?
  2. Kan man ändra sin postadress?
  3. Hur länge kan man ha särskild postadress?
  4. Vad kostar särskild postadress?
  5. Vem har särskild postadress?
  6. Får man vara skriven på en adress där man inte bor?
  7. Kan man ändra adress åt någon annan?
  8. Hur lång tid tar det att ändra sin adress?
  9. Vad betyder särskild adress på Ratsit?
  10. Vad händer med posten vid dödsfall?
  11. Vad betyder särskilt postadress?
  12. Hur länge kan man vara skriven på en adress utan att bo där?
  13. Vad händer om någon annan är skriven på min adress?
  14. Hur tar man bort särskild postadress?
  15. Kan man ta bort sin adress från Ratsit?

Hur ändrar man särskild postadress?

Man kan ha både en folkbokföringsadress och en särskild postadress. Om man av någon anledning till exempel vill ha sin post till en annan adress än till sin folkbokföringsadress kan man anmäla särskild postadress till Skatteverket. Särskild postadress benämns ofta som särskild adress i dagligt tal.

Den särskilda postadressen skall gälla i minst sex månader och man anmäler sin särskilda postadress till Skatteverkets e-tjänst. När den särskilda postadressen skall upphöra anmäler man även detta till Skatteverkets e-tjänst. 

Kan man ändra sin postadress?

Ska du byta eller har du nyligen bytt bostad? Adressändring och eftersändning sker via Adressändring.

Med Eftersändning vid flytt får du möjlighet att eftersända din post under 12 månader. Vill du eftersända din post under en kortare period? Välj då istället Tillfällig eftersändning.

Du kan få all din post eftersänd, men det är inte möjligt att eftersända paket- och pallförsändelser.

Hur länge kan man ha särskild postadress?

Kan man hyra postbox som privatperson? Ja det går bra att hyra postbox som privatperson och anmäla boxen som särskild postadress.

Kan man folkbokföra sig på en postbox? Nej, Skatteverket godkänner inte att man folkbokför sig på en postbox. Däremot kan man anmäla boxen som sin särskilda postadress och på det sättet få kontroll över sina brev & paket.

Vad kostar särskild postadress?

Till en särskild postadress registrerad hos Skatteverket kommer större delen av din post.

Undantagen är post från privata avsändare som inte inhämtar uppgifter om den, dom måste du meddela din nya adress eller skaffa en eftersändning. Särskild postadress är vanligt förekommande idag att den inhämtas av nästan alla avsändare.

Vem har särskild postadress?

Grundregeln att utgå ifrån när det kommer till folkbokföring är att du ska vara folkbokförd där du är bosatt. Du anses vara bosatt där du regelbundet sover.

I Folkbokföringslagen går det att läsa mer om vilka undantag som finns och mer exakt hur begreppet definieras. Utgångspunkten är däremot att utgå ifrån var du faktiskt bor. Det spelar ingen roll hur du bor, exempelvis om du är inneboende.

Tänk på! Du ska vara folkbokförd där du bor, oavsett om det är du själv som äger bostaden eller inte.

Om du tänker flytta gör du en flyttanmälan för att ändra din folkbokföringsadress. Flyttanmälan görs hos Skatteverket.

Det går även att göra en flyttanmälan på Adressändring.se, men det gäller endast postförsändelser, alltså att din post skickas till ditt nya boende.

I samband med adressändringen får du en blankett som du skickar in till Skatteverket, som är grunden för ditt byte av folkbokföringsadress. Att byta folkbokföringsadress är kostnadsfritt, men för vissa nödvändiga tilläggstjänster kan du få betala en mindre summa.

Får man vara skriven på en adress där man inte bor?

Det finns inga hinder mot att skriva dig hos dina föräldrar, eller i en bostad där du anses vara inneboende. När det handlar om dubbel bosättning är det också Skatteverket som bestämmer var du ska vara skriven. Frågan avgörs helt enkelt beroende på vilken av bostäderna du spenderar mest tid i. 

Reglerna kring hemförsäkringen skiljer sig en aning beroende på vilket bolag du använder, men de flesta brukar rekommendera att varje enskild person tecknar en egen hemförsäkring i bostaden om de inte tillhör samma familj. Detta gör man bland annat för att undvika tvister, men även av praktiska skäl då ersättningen kan bli svår att beräkna.

Du kan också äga två bostäder vilket kan kräva en extra försäkring, beroende på värdet av din egendom. Giltigheten gällande hemförsäkringarna bedöms vanligtvis av kriterier som att alla personer i samma bostad är folkbokförda på adressen. Du kan dock informera att försäkringen ska gälla även för personer som inte är skrivna i bostaden om du kontaktar ditt försäkringsbolag.

Även om du vistas i en lägenhet eller villa tillfälligt kan du ändå behöva en hemförsäkring. Detta då en sådan försäkrar både dina saker och ditt hem, samtidigt som du får flera olika skydd på köpet.

I normalfallet så är alla som står skrivna på en adress och delar hushåll med i samma hemförsäkring, men om du hyr i andra hand eller bor som inneboende behöver du nästan alltid teckna en egen försäkring. Se alltid till att kontakta försäkringsbolaget om du är osäker då de tillämpar lite olika regler kring detta.

Några av skydden som ingår i en hemförsäkring ser du här nedan: 

Kan man ändra adress åt någon annan?

Flyttanmälan inkluderar en kostnadsfri flyttposttjänst för 30 dagar som gör att din dagspost styrs till din nya adress. Om du vill kan du köpa flyttposttjänsten för ett år, varpå årets all post som delas ut av Posti styrs till din nya adress, även om den skulle ha försetts med din gamla adress. Du kan också beställa tjänsten med ett blankett som du kan hämta från Postis servicepunkt.

Hur lång tid tar det att ändra sin adress?

Uppdatera din adress när du flyttar till ett nytt boende. Se till att eftersända posten också, så kan du känna dig trygg. Om du är under 26 år betalar du ungdomspris. Är du student, se vårt erbjudande och studentpaket.

Vi hjälper dig att ta hand om din post när du inte är hemma. Använd våra tjänster om du behöver pausa och lagra din post eller få din post utdelad till en tillfällig adress under en period.

Vad betyder särskild adress på Ratsit?

Ibland är det inte möjligt för en person att ta emot post på den adress där hen är folkbokförd. Till exempel kan personen vara bosatt på en avlägsen och svårtillgänglig plats där post inte kan delas ut. Andra exempel är när personen vill ha sin post till en god man eller en institution. I sådana fall kan Skatteverket registrera en särskild postadress för personen i folkbokföringsdatabasen så att personen i stället kan få sin post till en annan adress. Detta innebär en förbättrad service gentemot allmänheten, myndigheter och andra som använder adressuppgifterna (prop. 1990/91:153 s. 103).

Även en person som i och för sig kan nås med post på folkbokföringsadressen kan i vissa fall ändå vilja få sin post till en annan adress. Skatteverket kan registrera en särskild postadress för personen, om postadressen är avsedd att gälla i minst sex månader (25 § andra stycket FOL).

Det huvudsakliga syftet med en särskild postadress är att komplettera en persons folkbokföringsadress. Bestämmelsen i 25 § andra stycket FOL utesluter dock inte att en särskild postadress används av en person som saknar en folkbokföringsadress. Skatteverket kan därför registrera en särskild postadress för en person som är folkbokförd på en kommun (13 § FOL) även om den i praktiken är personens enda fungerande adress.

En person som vill ha en särskild postadress ska anmäla detta skriftligt till Skatteverket (23 § FOL). Anmälan ska göras inom en vecka enligt 25 § andra stycket FOL.

En anmälan om särskild postadress ska enligt 28 § FOL innehålla följande uppgifter:

  • namn och personnummer,
  • datum för ändring av den särskilda postadressen,
  • en ny särskild postadress,
  • hur länge postadressen ska gälla.

Vad händer med posten vid dödsfall?

Trots att en person har avlidit kan det komma utskick som brev och andra försändelser. Det kan vara varor som beställts strax innan dödsfallet, löpande fakturor eller andra viktiga försändelser gällande tillgångar och skulder som den avlidne hade. Alla dödsbon behöver en person som är ansvarig för att ta hand om löpande fakturor och post. För att säkerhetsställa att posten kommer till den personen behövs en adressändring för dödsboet.

Vad betyder särskilt postadress?

Man kan ha både en folkbokföringsadress och en särskild postadress. Om man av någon anledning till exempel vill ha sin post till en annan adress än till sin folkbokföringsadress kan man anmäla särskild postadress till Skatteverket. Särskild postadress benämns ofta som särskild adress i dagligt tal.

Den särskilda postadressen skall gälla i minst sex månader och man anmäler sin särskilda postadress till Skatteverkets e-tjänst. När den särskilda postadressen skall upphöra anmäler man även detta till Skatteverkets e-tjänst. 

Hur länge kan man vara skriven på en adress utan att bo där?

Hej och tack för att du ställer din fråga till oss på Lawline!

Det är olagligt att folkboföra sig på fel adress

Vad händer om någon annan är skriven på min adress?

Huvudregeln för var man ska vara skriven är enkel: där man bor där ska man vara folkbokförd. Men det finns gråzoner och ibland är det svårt att veta vad som gäller. Till exempel om du bor tillfälligt på en adress eller på grund av din livssituation bor på flera ställen. Nedan reder vi ut vad som gäller för olika situationer.

Ja det måste man. Huvudregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, alltså där du sover. Om man inte gör någon flyttanmälan eller inte bor på adressen som man har anmält, så kan det vara ett folkbokföringsbrott. Något som kan straffas med böter eller i värsta fall fängelse. Folkbokföringslagen skärptes i juli 2018, tidigare var det inte straffbart att skriva sig på en adress där man inte bor. Om du är osäker på var du ska vara folkbokförd ska du alltid vända dig till Skatteverket för stöd.

Hur tar man bort särskild postadress?

Grundregeln att utgå ifrån när det kommer till folkbokföring är att du ska vara folkbokförd där du är bosatt. Du anses vara bosatt där du regelbundet sover.

I Folkbokföringslagen går det att läsa mer om vilka undantag som finns och mer exakt hur begreppet definieras. Utgångspunkten är däremot att utgå ifrån var du faktiskt bor. Det spelar ingen roll hur du bor, exempelvis om du är inneboende.

Tänk på! Du ska vara folkbokförd där du bor, oavsett om det är du själv som äger bostaden eller inte.

Om du tänker flytta gör du en flyttanmälan för att ändra din folkbokföringsadress. Flyttanmälan görs hos Skatteverket.

Det går även att göra en flyttanmälan på Adressändring.se, men det gäller endast postförsändelser, alltså att din post skickas till ditt nya boende.

I samband med adressändringen får du en blankett som du skickar in till Skatteverket, som är grunden för ditt byte av folkbokföringsadress. Att byta folkbokföringsadress är kostnadsfritt, men för vissa nödvändiga tilläggstjänster kan du få betala en mindre summa.

Kan man ta bort sin adress från Ratsit?

Kan informera om att ratsit är ena riktiga kukhuvuden, så när du kontaktar dom via mail/ärendesystemet får du ett automatiskt svar som förklarar att du måste skriva ut bifogad blankett, fylla i den blanketten och posta till dom med kopia av ditt ID-kort.

Och då har du lyckats ta bort dig från den publika söket, det inloggade kommer du inte undan. Du läggs till i publika söket igen automatiskt efter 3 år.