:

Vad händer om man inte deklarerar inkomst?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer om man inte deklarerar inkomst?
  2. Är det lag på att deklarera?
  3. Vad händer om man ljuger i sin deklaration?
  4. Vad händer om man blir granskad av Skatteverket privatperson?
  5. Får man böter om man inte deklarerar?
  6. Hur mycket får man tjäna utan att deklarera?
  7. Vad kostar det att deklarera?
  8. Vad händer om man inte svarar på frågor från Skatteverket?
  9. Hur ofta gör Skatteverket kontroller?
  10. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?
  11. Vad är straffet för skattebrott?
  12. Vad räknas som skattefusk?
  13. Hur mycket svarta pengar får man tjäna?
  14. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  15. Hur mycket kan man tjäna utan att deklarera?

Vad händer om man inte deklarerar inkomst?

I den här artikeln går vi bland annat igenom vem som ska lämna inkomstdeklaration och sammanfattar de viktigaste tidpunkterna för årets deklarationsarbete. Vi fokuserar på vad som gäller för deklarationen för fysiska personer och dödsbon.

Det börjar närma sig deklarationstider för fysiska personer. Det första datumet att hålla reda på är den 5 mars, senast då bör man skaffa en digital brevlåda för att få deklarationen digitalt. Då kommer deklarationen redan i början av mars och den 14 mars kan man deklarera Inkomstdeklaration 1. De som inte har digital brevlåda får deklarationen med posten mellan 15 mars och 15 april. Senaste dagen att deklarera är den 2 maj.

Är det lag på att deklarera?

  • När kommer min deklaration?
  • Jag har inte fått min inkomstdeklaration. Vad ska jag göra?
  • Var kan jag få tag på min deklaration som pdf?
  • Hur får jag en utskrift av mina deklarationsuppgifter, bilagor, skatteuträkning och kvittens?
  • Hur får jag en pappersdeklaration?
  • Jag behöver anstånd med att lämna deklarationen, hur gör jag?
  • Hur gör jag om det saknas eller finns en felaktig uppgift i min deklaration?
  • Jag har inte fått någon uppgift om min inkomst från min arbetsgivare eller pensionsutbetalare. Vad gör jag?
  • Vad innebär en schablonintäkt?
  • Jag har skaffat en digital brevlåda, hur deklarerar jag?
  • Kan jag deklarera digitalt från utlandet?
  • Varför kan jag inte deklarera i e-tjänsten med min e-legitimation?
  • Varför har jag inte fått några koder?
  • Mina koder fungerar inte att deklarera med, vad ska jag göra?
  • Kan jag låta någon annan lämna digital inkomstdeklaration åt mig?
  • Ska mitt barn lämna in en deklaration?
  • Vem ska skriva under deklarationen för barn under 18 år och hur lämnar man in den?
  • Hur gör jag om jag har fått uppmaning att redovisa försäljning av en fastighet i år, fast jag redovisade försäljningen förra året?  
  • Hur kan jag kontrollera om min deklaration har kommit in till Skatteverket?
  • Kan jag göra ändringar i min deklaration efter att jag lämnat in den?
  • Jag har fått ett meddelande om ändrade uppgifter från Skatteverket, behöver jag göra någonting?

Vad händer om man ljuger i sin deklaration?

Skatteverket meddelar ett stort antal beslut där enskildas uppgifter i deklarationer inte följs. Sådana beslut kan meddelas inom de tidsfrister som gäller för ordinarie omprövning i 66 kap. 21 och 22 §§ SFL, om t.ex. en enskild inte kan göra sannolikt att hen har haft en kostnad eller om Skatteverket har gjort sannolikt att en inkomst inte har redovisats.

För att Skatteverket vid dessa beslut dessutom ska kunna ta ut skattetillägg på grund av oriktig uppgift ställs andra krav på bevisningen än de som gäller vid den ordinarie beskattningen. Övriga uppgifter i en deklaration kan också innebära att en i och för sig felaktig uppgift inte är att bedöma som en oriktig uppgift. Man måste alltså alltid göra en kontroll av deklarationens innehåll för att kunna avgöra om en oriktig uppgift har lämnats.

Skattetillägg ska tas ut av den som på något annat sätt än muntligen under förfarandet har lämnat en oriktig uppgift till ledning för egen beskattning (49 kap. 4 § första stycket 1 SFL).

Det ska vidare tas ut skattetillägg av den som på något annat sätt än muntligen har lämnat en oriktig uppgift i ett mål om beskattning och uppgiften inte har godtagits i sak (49 kap. 4 § första stycket 2 och andra stycket SFL). I dessa fall måste alltså domstolen ha prövat den materiella beskattningsfrågan för att skattetillägg ska kunna tas ut.

Oriktig uppgift är det centrala rekvisitet i 49 kap. 4 § SFL. Läs översiktligt om oriktig uppgift nedan.

Vad händer om man blir granskad av Skatteverket privatperson?

Under pandemiåren fick Skatteverket många frågor om vad som kunde deklareras för hemmakontoret. Många ville ha ersättning för möbler, bredbandskostnader eller ökade kaffe och- fruktinköp.

Får man böter om man inte deklarerar?

Att deklarera sina inkomster och tillgångar är en viktig skyldighet för alla medborgare i Sverige. Genom att deklarera bidrar man till att finansiera samhällsservice och välfärd, såsom sjukvård, skola och infrastruktur. Deklarationen ger även Skatteverket information om ens ekonomiska situation, vilket är avgörande för att kunna fastställa rätt skatt och avgifter.

Nedan följer några viktiga anledningar till varför det är viktigt att deklarera:

För att få rätt tillgång till sociala förmåner i Sverige är det viktigt att deklarera sin inkomst och betala skatt. Genom att deklarera och betala skatt kan du kvalificera dig för olika former av sociala förmåner, som exempelvis:

Hur mycket får man tjäna utan att deklarera?

Om du har en hobby som kan ge dig pengar finns det inget som hindrar att du tjänar en hacka på det du kan. Det kan till exempel handla om hemslöjd, biodling – eller något helt annat.

För att det du gör ska räknas som en hobby ska det vara:

Vad kostar det att deklarera?

Lämnar du din deklaration efter den 2 maj (ordinarie deklarationstidpunkt) utan att ha fått anstånd, riskerar du att få betala en förseningsavgift. Om du har fått anstånd och lämnar deklarationen efter beviljat anståndsdatum, riskerar du också att få betala en förseningsavgift.

Så här stor kan avgiften bli:

Vad händer om man inte svarar på frågor från Skatteverket?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! 

Jag tolkar din fråga som att du undrar vad som händer om du begär avdrag i din deklaration med stöd av kvitton och dylikt, men sedan undviker att förklara vad det gäller när det kommer frågor från Skatteverket. Din fråga regleras i skatteförfarandelagen (hädanefter SKfL). 

Hur ofta gör Skatteverket kontroller?

Om din deklaration väljs ut för vidare kontroll kommer vi att kontakta dig per telefon eller brev. Vi berättar då vad det är vi vill kontrollera och varför vi gör kontrollen. Du får också veta vilken information vi behöver för att kunna ta ställning i ditt ärende.

När vi har påbörjat en kontroll kommer vi att ha kontakt med dig tills ditt ärende är avslutat. Oftast kan kontrollen avslutas snabbt, men ibland tar den längre tid och då har vi löpande kontakt. Om vi skriver till dig för att få in uppgifter anger vi alltid när du senast ska svara. Det är viktigt att vi gör det för att vi ska kunna hålla en rimlig arbetstakt så att du kan få ett slutligt besked så snabbt det går. 

Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

Hur kan jag kontrollera vilket mottagarkonto som är registrerat för mig?

Om du har deklarerat med säkerhetskoder kan du logga in i e‑tjänsten Inkomstdeklaration 1 och kontrollera uppgifterna om mottagarkonto under menyalternativet Bankkonto.

Vad är straffet för skattebrott?

Att inte betala skatter och avgifter är faktiskt inte något brott i sig. Detta påstående kan tyckas märkligt, men hänger ihop med den tekniska konstruktionen av skattebrotten. Något förenklat kan man säga att skattebrotten är redovisningsbrott, vilket innebär att det inte är de faktiska skatteinbetalningarna som är relevanta, utan redovisningen av de uppgifter som behövs som underlag till skatteberäkningen. Om man redovisat alla skatteunderlag korrekt till Skatteverket, men sedan inte betalar inte den fastslagna skatten så genererar detta alltså inte något åtal för skattebrott. Däremot kommer den uteblivna skatten medföra ett underskott på skattekontot som kan drivas in genom Kronofogdens försorg.

Det finns ett flertal olika brottsrubriceringar som innebär överträdelser av skattelagstiftning. Varje skattebrott har flera villkor som måste vara uppfyllda för att kunna tillämpas och alla villkor kan inte behandlas i detalj här. Generellt kan man säga att det gemensamma för brotten är att en person som haft en skyldighet att lämna in korrekta uppgifter till grund för skatteberäkningen har brustit i detta ansvar. De felaktiga uppgifterna, som lämnats på annat sätt än muntligen, har därigenom medfört en fara för att skatt undandras staten.

Vad räknas som skattefusk?

Skattebrottslagen är generellt tillämplig på sådant som benämns som skatt (1 § SkBrL) För att en avgift som inte betecknas som skatt ska ingå i lagens tillämpningsområde krävs att det i varje enskild författning direkt anges att skattebrottslagen är tillämplig. Exempel på en sådan bestämmelse finns i 4 kap. 2 § SAL.

I den inledande bestämmelsen framgår även att skattebrottslagen inte ska tillämpas i följande fall:

Hur mycket svarta pengar får man tjäna?

Möjligheten att tjäna pengar är den huvudsakliga drivkraften bakom organiserad brottslighet. För att kriminella ska kunna använda brottsvinster i den lagliga ekonomin tvättas svarta pengar rena.

Syftet med penningtvätten är att dölja var pengarna kommer ifrån. Exempelvis sker transaktioner som omvandlar pengar från till exempel narkotikahandel eller bankrån, till skenbart lagliga inkomster och tillgångar.

Det stora flertalet utredningar om penningtvättsbrott har sin början i polisens ordinarie linjearbete eller fångas upp i andra brottsutredningar.

I många utredningar av brott, oavsett brottstyp, finns anledning att göra en finansiell kartläggning där exempelvis transaktioner utreds. I ett sådant arbete upptäcks ofta penningtvätt, till exempel genom att pengar slussas runt mellan olika personer och konton.

Ett av syftena med kriminaliseringen av penningtvätt är att motverka att brottsutbyte förs in och cirkulerar i det finansiella systemet. För att motverka detta bör det vara en central och naturlig del av brottsbekämpningen att spåra, säkra och förverka vinning av brott.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

  • Logga in i vår app och klicka på Swishloggan på översiktsfliken. I nätbankenÖppnas i nytt fönster klickar du på Betalningar – Hantera Swish.
  • Anslut ditt mobilnummer till ditt kontonummer. Du behöver en smartphone och Mobilt BankID.
  • Att swisha är precis lika säkert som att använda nät- eller mobilbanken. Här är några anledningar till att du kan känna dig trygg.

    Hur mycket kan man tjäna utan att deklarera?

    Från och med 1 februari 2007 går det att få uppskov på reavinstskatten vid fastighetsförsäljning även om ersättningsbostaden ligger i annat EU-/EES-land än Sverige.

    Vid försäljning av din svenska fastighet inför en utflyttning tillåts alltså uppskov på precis samma sätt som gäller inom Sverige. Maximalt uppskovsbelopp är numera tre (3) miljoner kronor. Räntan på uppskov har tagits bort från och med 2021. 

    • Bostaden skall ha varit privatbostad
    • Kapitalvinsten skall vara minst 50.000 kronor (per delägare)
    • Du skall ha bott i bostaden antingen minst ett år omedelbart före försäljningen eller minst tre av de senaste fem åren
    • Din nya bostad skall vara ett småhus, en bostadsrätt eller en ägarlägenhet
    • Det nya objektet skall ha köpts tidigast året före försäljningen eller köpas senast den 31/12 året efter försäljningen