:

Vad är DAC 7?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är DAC 7?
 2. Måste man skatta på Blocket?
 3. När måste banken rapportera till Skatteverket?
 4. Vem är Plattformsoperatör?
 5. När behöver man en DAC?
 6. Hur mycket kan man sälja på Blocket utan att betala skatt?
 7. Hur mycket får man sälja privat utan att betala skatt?
 8. Hur mycket koppar får man sälja utan att skatta?
 9. Kan Skatteverket kolla bankkonto?
 10. Kan Skatteverket se mitt konto?
 11. Vad innebär digitala plattformar?
 12. Vad finns det för plattformar?
 13. Varför ska man ha en DAC?
 14. Vad står DAC för?
 15. Hur mycket pengar kan man tjäna utan att betala skatt?

Vad är DAC 7?

ons 05 okt 2022

Enligt ett nytt EU-direktiv, DAC 7, kommer plattformsoperatörer att vara skyldiga att rapportera om säljare som använder plattformen. Direktivet omfattar företag som gör digitala plattformar tillgängliga för andra att förmedla varor och tjänster. Syftet med rapporteringskravet är att medlemsstaterna enklare ska kunna identifiera beskattningsbara inkomster. Reglerna träder i kraft den 1 januari 2023.

Måste man skatta på Blocket?

Jag säljer varor på olika e-handelsplatser (till exempel eBay, Tradera eller Blocket) på Internet. Gäller några särskilda skatteregler för mig?

Det är skillnad på om man säljer enskilda varor vid något eller några enstaka tillfällen eller om försäljningen är yrkesmässig och har en viss omfattning. Läs mer på sidan Sälja och hyra ut på nätet.

När måste banken rapportera till Skatteverket?

Jag säljer varor på olika e-handelsplatser (till exempel eBay, Tradera eller Blocket) på Internet. Gäller några särskilda skatteregler för mig?

Det är skillnad på om man säljer enskilda varor vid något eller några enstaka tillfällen eller om försäljningen är yrkesmässig och har en viss omfattning. Läs mer på sidan Sälja och hyra ut på nätet.

Vem är Plattformsoperatör?

I 2 kap. 2 och 3 §§ POL finns definitionen av begreppet rapporteringsskyldig plattformsoperatör. Som en grundläggande förutsättning anges att plattformsoperatören inte ska vara en undantagen plattformsoperatör, se nedan. En plattformsoperatör kan vara rapporteringsskyldig på grund av

 • plattformsoperatörens inregistrering, hemvist, ledning och fasta driftställe
 • säljarens verksamhet.

När behöver man en DAC?

En extern DAC (Digital to Analog Converter) är en enhet som används för att konvertera digitala ljudsignaler till analogt ljud. Den tar emot en digital ljudsignal från en digital ljudkälla, som till exempel en dator, en CD-spelare eller en streaming-enhet, och omvandlar den till en analog signal som kan skickas vidare till en högtalare eller förstärkare.

Fördelarna med en extern DAC för hifi-ljud är flera:

Hur mycket kan man sälja på Blocket utan att betala skatt?

Om du säljer varor vid något enstaka tillfälle så ska den eventuella vinsten som överstiger 50 000 kronor beskattas med 30 procent.

Vinsten är skillnaden mellan ditt inköpspris för varan och det pris du sedan säljer varan för. Om du har fått eller ärvt det du säljer så är det den förre ägarens inköpspris du ska räkna på. Vet du inte inköpspriset kan du använda dig av ett schablonvärde som är 25 procent av ditt försäljningspris.

Om du säljer varor regelbundet så ska du redovisa inkomsten i din deklaration oavsett hur mycket du tjänat på försäljningen. Du redovisar då inkomsten antingen som hobbyverksamhet eller som näringsverksamhet beroende på verksamhetens syfte och hur stor omfattning den har.

Hur mycket får man sälja privat utan att betala skatt?

Om du har en hobby som kan ge dig pengar finns det inget som hindrar att du tjänar en hacka på det du kan. Det kan till exempel handla om hemslöjd, biodling – eller något helt annat.

För att det du gör ska räknas som en hobby ska det vara:

Hur mycket koppar får man sälja utan att skatta?

Blocket, köp- och säljgrupper på Facebook eller mer nischade säljsajter. Idag finns en uppsjö möjligheter att sälja begagnade saker. Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera, ger sina bästa tips på hur man bäst tjänar pengar.

Om man vill sälja av saker för att tjäna pengar, vad ska man tänka på? Tänk utifrån säsong. Sälj barnens urvuxna vinteroveraller och din skidjacka på vintern. Vänta med sommarklänningarna och trädgårdsprylarna tills det börjar bli säsong för det. Sen kan man sälja fler saker än man tror. Märkeskläder i gott skick, läsplattor, mobiltelefoner, böcker, sticklingar och kamerautrustning säljer bra. Och glas, porslin och inredning är jättepopulärt. Men även verktyg, leksaker och samlarsaker som kan vara allt från mynt och frimärken till barbiedockor, smurfar och vinylskivor.

Kan Skatteverket kolla bankkonto?

När du har ett mottagande bankkonto registrerat, oavsett om det är ett svenskt eller utländskt bankkonto, kan du alltid begära utbetalning i e-tjänsten Skattekonto. Du kan även kontakta Skatteupplysningen eller ett Servicekontor för att begära utbetalning av överskottet. Tänk på att samtidigt be om hjälp av Skatteupplysningen eller Servicekontoret att anmäla ett mottagande konto, så att du får dina pengar direkt på kontot nästa år.

Om du vill ha utbetalat till ett bankkonto, men inte kan anmäla det som ett mottagande bankkonto, kan du begära utbetalning via brev till Skatteverket. Nedan ser du vilka handlingar du måste skicka in för att du ska få ditt överskott utbetalat till bankkontot.

Om du inte tar ut överskottet, och inget annat än ränta registreras på kontot i tio år, tillfaller beloppet staten i februari det elfte året. Registreras något på skattekontot, till exempel en ny inbetalning, startar en ny tioårsperiod efter detta datum.

Kan Skatteverket se mitt konto?

Hur kan jag kontrollera vilket mottagarkonto som är registrerat för mig?

Om du har deklarerat med säkerhetskoder kan du logga in i e‑tjänsten Inkomstdeklaration 1 och kontrollera uppgifterna om mottagarkonto under menyalternativet Bankkonto.

Vad innebär digitala plattformar?

Redan idag är 7 av 10 av världens högst värderade företag så kallade plattformsföretag. Detta gäller även start-up företag, där 7 av 10 plattformsföretag står är företag som är värderade över en miljard dollar.

Grunden för en plattform är väldigt enkel. Det handlar om att skapa ett utrymme där producenter och konsumenter kan integrera och skapa värde. Detta fenomen är egentligen ingenting nytt utan har manifesterats på olika sätt. Ett exempel är shoppingcenter som för samman butiker och kunder, en annan är traditionella tidningar som för samman annonsörer och läsare. Den stora skillnaden är att digital teknik och internet gör det möjligt att öka plattformars räckvidd och effektivitet. Vi kan idag se plattformar inom en rad olika branscher och industrier, till exempel mobil (Apple och Android), E-handel (Amazon och Ebay), transport (Uber och Lyft), men även inom industrin (Mindsphere och Predix) och lantbruk ( MyJohnDeere).

Vad finns det för plattformar?

Roblox är en massiv onlineplattform där spelare från hela världen kan skapa och dela sina egna spel samt interagera med andra användare. Det är en av de mest populära plattformarna bland unga spelare och har över 200 miljoner aktiva användare varje månad. I Internetsstiftelsens årliga rapport Svenskarna och Internet inkluderande man år 2022 för första gången Roblox som en social medie-plattform. Den har framför allt seglat upp bland 10-talister. 

Spelvärlden i Roblox består inte en färdigbyggd miljö, utan det är upp till deltagarna att själva och tillsammans skapa små spel och uppgifter. De som spelar är alltså själva med och bygger innehållet. Internetstiftelsen uppger att många barn på det sättet till exempel har kommit igång med grundläggande programmering.

Varför ska man ha en DAC?

Om du är intresserad i att köpa en ljudförbättrande DAC till ditt ljudsystem, så har vi ett brett sortiment från flera av marknadens duktigaste aktörer. DAC står för ”Digital-Analog-Converter”, vilket alltså innebär att digitala inkommande ljudströmmar omvandlas till analog form. När vi talar om själva DAC-chippet och D/A-omvandlingskretsen så tillverkas dessa av erkända varumärken som Analog Devices, AKM, ESS och Wolfson.

Utan en D/A-omvandling skulle vår digitala musiksamling inte vara något annat än en stor samling av ettor och nollor. Det mesta vi lyssnar på idag i musikväg är nämligen ursprungligen i digitalt format, om vi bortser från vinylspelare och kassettband. Om du streamar musik genom molnet via en nätverksstreamer eller via en mobiltelefon när du är ute på en joggingtur, så är musiksignalen ursprungligen digital. Om du ansluter dina hörlurar via mobiltelefonens analoga hörlursuttag så är det alltså ljudkortet i mobilen som gjort den kritiska D/A-omvandlingen. Detsamma gäller när du spelar musik genom din dator och kopplar ljudet via datorns ljudutgång till din stereoförstärkare. Just mobiltelefoner och datorer är de produkttyperna som generellt är utrustade med väldigt enkla ljudkort, vilket tydligt märks på den rätt mediokra ljudkvaliteten. Om du har datorn som ditt nav till musiklyssningen så kommer du att få ett märkbart ljudlyft genom att koppla datorn med en USB-kabel till en extern DAC, som då agerar som ett prestandaförbättrande ljudkort. Datorn spelar upp musiken digitalt och för över all binära data via USB-kabeln och då är det DAC-enheten som får göra "grovjobbet" med att konvertera datan till analog form. Här kommer liknelsen med andra produkttyper - som en CD-spelare - där komponentvalet och strömförsörjningen är helt avgörande till vilken nivå man når på ljudkvaliteten. DAC-chip, omklockningar, buffertminnen och filtreringar är faktorer som är bidrar till att jittervärdet (läsfel), distorsionen och brusgolvet minimeras. 

Vad står DAC för?

Det är då underförstått att den roll som DAC spelar är avgörande för länkarna till musikalisk rekonstruktion, så det är viktigt att noggrant välja den typ som kommer att användas i musikkedjan. Med tanke på detta, gränserna i form av samplingsfrekvens och upplösning. Tja, en grundläggande DAC har frekvenser på 16 bitar och 44 kHz (CD), medan medel- och högnivåerna tillåter tillgång till innehåll med 88 khz / 96 khz eller 192 khz på 24 bitar.

Det är alltid värt att lyfta fram skillnaderna mellan en bra och en dålig komponent, i det aktuella fallet är en bra DAC i princip att den inte är lika billig som de som smartphones har, integrerade ljudkort på PC eller surfplatta ( även om det på denna nivå verkar som att Apple, LG, HTC-produkter inte alls är dåliga).

Utan tvekan är en bra DAC en som ger ett bättre och renare ljud, samtidigt som den är trogen, eftersom ju högre definition, desto bättre kommer detaljerna att uppfattas, specialiseringen av mekanismerna och resultatet är en dynamik och en känsla, generellt överlägsen.. På ett sådant sätt att man väljer korrekt, är det nödvändigt att överväga, förutom arbetsfrekvensen, bland annat dess typer av ingångar:

 • USB: din DAC måste vara ihopkopplad med datorn, en som kan känna igen den såväl som ljudkortet. Detta är det bästa sättet att uppnå de högsta upplösningarna, samt att tillåta ström till enheten. Den kan anslutas till en MP3-spelare, hårddisk, USB-minne. Där enheten bearbetar originaldata internt, istället för det lilla integrerade kretskortet.

Hur mycket pengar kan man tjäna utan att betala skatt?

Om du tjänar olika mycket olika månader, till exempel för att du bara arbetar ibland, ska arbetsgivaren oftast dra mindre i skatt än vad som framgår av skattetabellen. Då kan du begära att Skatteverket ändrar den skatt som din arbetsgivare drar från din lön varje månad. Det kallas för jämkning. Om du inte jämkar får du tillbaka det du har betalat för mycket först nästa år.

 • Om jämkning och hur du gör för att begära jämkning