:

Vad betyder e ID?

Innehållsförteckning:

 1. Vad betyder e ID?
 2. Vad menas med e-legitimation?
 3. Varför e-legitimation?
 4. Kan man använda e-legitimation?
 5. Hur skaffar man e id?
 6. Kan man handla på systembolaget med Freja eID?
 7. Hur ser e-legitimation ut?
 8. Är e-legitimation och BankID samma?
 9. Vad kostar e-legitimation?
 10. Vilken e-legitimation är bäst?
 11. Kan Freja ersätta körkort?
 12. Varför Freja eID istället för BankID?
 13. Hur skaffa digitalt ID?
 14. Hur skaffar man digitalt ID?
 15. Hur fungerar id-kort med e-legitimation?
 16. What is an Eid-me digital identity?
 17. What is the E in id&e?
 18. How does a digital ID work?
 19. What is one® id Identity & Access Management?
 20. What are the benefits of using an eID?
 21. What are the benefits of using an e-ID?
 22. What is the e-ID card used for?
 23. How do I access online public services using eID software?

Vad betyder e ID?

I Norge utfärdas e-legitimationer till privatpersoner av flera samverkande banker genom olika tekniska varianter av en tjänst kallad BankID. En av varianterna, bank-ID i mobil, lanserades i mars 2009 i Norge. Telenor tar ut avgift vid varje legitimering, därför att den norska varianten är knuten till sim-kortet och autenticieringen hanteras av servrar som ägs av mobiloperatören. Detta i motsats till Sverige där bank-ID i mobil har avvecklats, och mobilt BankID är app-baserad och bankernas servrar hanterar autentiseringen, utan mobiloperatörens inblandning.[7][8][9]

Även i Sverige utfärdas e-legitimationer till privatpersoner av flera svenska banker genom olika varianter av en tjänst kallad bank-id.[10] Tjänsten Telia e-legitimation utfärdas av Telia men sedan 2013 utfärdar man inte e-legitimationer åt privatpersoner, endast till företag. Tidigare utfärdade Telia filbaserad e-legitimation för kunder i ICA-banken och SEB men detta samarbete har upphört. Säkerhetslösningen Net iD utvecklas och förvaltas av företaget Secmaker. Telia e-legitimation och Net iD är inte samma sak men Net iD som insticksfil krävs för att Telia e-legitimation ska fungera. Tidigare hade Nordbanken ett eget system kallat Nordbanken e-legitimation, men Nordea är numera anslutet till BankID-samarbetet. Inera tillsammans med Försäkringskassan utfärdar e-legitimation för tjänstemän inom offentlig sektor (Efos), exempelvis landsting.[11][12] Expisoft utfärdar e-legitimation till företag, för identifiering mot myndigheter.[13]

En undersökning genomförd av Internetstiftelsen 2022 visade att 91 procent av alla svenskar över 18 år har använt e-legitimation. Under covid-19-pandemin ökade det dagliga användandet kraftigt, från 47 procent år 2021 till 71 procent år 2022.[14]

Vad menas med e-legitimation?

En e-legitimation är en elektronisk id-handling som kan användas för att identifiera sig på till exempel en webbplats eller när man ringer upp en myndighet eller bank.

I Sverige finns flera aktörer som erbjuder e-legitimation med kvalitetsmärkningen Svensk e-legitimation . Det betyder att de har granskats och godkänts av staten och därmed fungerar att använda för identifiering hos svenska myndigheter.

Varför e-legitimation?

En e-legitimation är en elektronisk id-handling som visar att du är du, och som du kan använda när du behöver identifiera dig på exempelvis en webbplats, i en app eller när du ringer upp en myndighet eller din bank. Vissa e-legitimationer kan du också använda som en fysisk id-handling i en butik.

Kan man använda e-legitimation?

I dag finns det tre etablerade e-legitimationer som du som privatperson kan skaffa:

 • BankID (utgiven av bankerna)
 • Freja+ (utgiven av Freja eID Group AB)
 • AB Svenska Pass (utgiven av Skatteverket).

Alla tre e-legitimationerna har fått kvalitetsmärket Svensk e-legitimation som visar att de har granskats och godkänts av staten genom myndigheten Digg.

BankID beställer du hos din bank. Hur du beställer ett BankID skiljer sig åt mellan olika banker. Den finns i tre varianter:

 • som en app i din mobiltelefon eller platta (mobilt BankID)
 • på ett kort med en kortläsare (BankID på kort)
 • i ett program i din dator (BankID på fil).

Hur skaffar man e id?

Du skaffar enklast en e-legitimation via din bank, men det finns andra utgivare av e-legitimation du kan kontakta. Klicka här för lista på alla utgivare.  Via din Internetbank kan du normalt gratis skaffa en e-legitimation på fil som läggs på din dator tillsammans med den programvara som behövs.  Du kan också skaffa en e-legitimation på kort (smart card) som även samtidigt kan vara en vanlig ID-handling, men kostar normalt pengar. Med en e-legitimation på kort så är det enklare att ha kontroll på sin e-legitimation och använda den i olika datorer.  Men för att använda e-legitimation på kort så behöver datorn ha en kortläsare och rätt programvara installerad.  Det finns även möjlighet att använda e-legitimation som ligger i mobiltelefon eller surfplatta om den har stöd för iOS, Android eller Windows Phone 8, du kan läsa mer om Mobilt BankID här.

Om du har svenskt personnummer, är över 18-år och är folkbokförd i Sverige, så kan du utan problem skaffa en e-legitimation från samtliga utgivare.  Är du mellan 11 - 17 år, så måste du ha målsmans godkännande, på samma sätt som för ett vanligt ID-kort. Besök då ditt bankkontor och ordna detta. (Olika banker kan dock ha olika åldersgränser).

Kan man handla på systembolaget med Freja eID?

Lämnar du ofta din ID-handling hemma? Skulle det någonsin hända med din mobil? Med Frejas ID-kort i mobilen kan du vara helt digital när du är på språng, och du behöver aldrig oroa dig för att glömma plånboken eller ID-kortet hemma.

Eftersom Freja redan fungerar som en digital identitet för e-tjänster, representerar det digitala ID-kortet i Freja ett steg ut från den digitala världen in i den fysiska. Ditt digitala ID-kort skapas med den data du har lagt till i Freja och det ger dig möjlighet att bevisa din identitet på ett enkelt sätt i alla möjliga situationer och miljöer i vardagen.

Hur ser e-legitimation ut?

Du skaffar bank-id eller mobilt bank-id hos den bank där du är kund.

 • Lista över banker som utfärdar Bank-id och Mobilt bank-id Länk till annan webbplats.

Är e-legitimation och BankID samma?

Bank-id är en e-legitimation och utfärdas av ett antal banker. En e-legitimation kan jämföras med en fysisk id-handling som till exempel id-kort eller körkort. Den enda skillnaden är att du använder e-legitimationen för att legitimera dig digitalt till exempel på internet.

Bank-id är den absolut vanligast förekommande e-legitimationen i Sverige. De allra flesta privata och offentliga företag och organisationer som har digitala tjänster med krav på inloggning och identifiering använder sig av bank-id.

Vad kostar e-legitimation?

Du skaffar bank-id eller mobilt bank-id hos den bank där du är kund.

 • Lista över banker som utfärdar Bank-id och Mobilt bank-id Länk till annan webbplats.

Vilken e-legitimation är bäst?

Bank-id är en e-legitimation och utfärdas av ett antal banker. En e-legitimation kan jämföras med en fysisk id-handling som till exempel id-kort eller körkort. Den enda skillnaden är att du använder e-legitimationen för att legitimera dig digitalt till exempel på internet.

Bank-id är den absolut vanligast förekommande e-legitimationen i Sverige. De allra flesta privata och offentliga företag och organisationer som har digitala tjänster med krav på inloggning och identifiering använder sig av bank-id.

Kan Freja ersätta körkort?

Pass kan användas vid samtliga resor, och vid resa ut från Sverige kräver passlagen att svenska medborgare medför ett giltigt pass vid resor utanför Schengenområdet. Detta är oberoende av inreselandets regler. Vissa länder kräver att passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemresedatum. Kontakta landets ambassad för att veta vad som gäller.

Varför Freja eID istället för BankID?

Vi använder den informationen du lägger in när du registrerar dig för att skapa ett digitalt ID-kort som du kan använda för att identifiera dig när du behöver.

Onlinevärlden öppnas upp med Freja. Du får smidig och säker inloggning till hundratals e-tjänster.

Hur skaffa digitalt ID?

Ett pass eller id-kort för att få legget i mobilen

Mobilt BankID är det dominerande sättet för svenskar att indentifiera sig och signera digitalt. Nu utökas funktionen till att även inkludera möjligheten att identifiera dig fysiskt, till exempel för att hämta ut paket. 

Hur skaffar man digitalt ID?

Med ditt digitala ID-kort i din BankID-app kan du snart lämna legget hemma. Det digitala ID-kortet är lika tryggt och säkert som ditt Mobila BankID. Ditt BankID finns också kvar och fortsätter fungera precis som vanligt.

Pass och körkort Ditt digitala ID-kort gäller inte som resehandling och går därför inte att använda som ett pass när du åker utomlands. Läs mer om polisens resehandlingar

Ett körkort är en handling för att styrka behörighet att framföra olika typer av motorfordon. När du kör bil är du skyldig att kunna visa ditt körkort eller annan identitetshandling för att genast visa att du är du. Digitalt ID-kort från BankID bör uppfylla detta krav vid en kontroll, men vi avvaktar ännu besked från polisen hur körkortslagen kommer att tillämpas.

Hur fungerar id-kort med e-legitimation?

För att få en e-legitimation måste du ha ett svenskt personnummer och ha uppnått en viss ålder. Vilka åldersgränser som gäller framgår av e-legitimationsutfärdarnas webbplatser.

Här kan du läsa mer om de olika typerna av e-legitimationer som du kan använda för att logga in i Skatteverkets tjänster och hur du skaffar dem.

Mobilt bank-id är en e-legitimation för mobiltelefoner och surfplattor. Du kan använda Mobilt bank-id både när du surfar från den enhet där du har Mobilt bank-id installerat och när du vill nå e-tjänster från en dator. Det enda som krävs är att du har med dig den telefon eller surfplatta där du har Mobilt bank-id installerat och att den har åtkomst till internet.

What is an Eid-me digital identity?

Your iPhone is then issued a unique eID-Me digital identity, which includes a digital certificate with identity claims (verified pieces of information about you). You can then use your eID-Me digital identity to easily access services and securely share identity information in identity transactions both online and offline (in person).

What is the E in id&e?

What’s the E in ID&E? In the wake of what can only be described as the social and political chaos that is 2020, establishing a robust and impactful Inclusion, Diversity, and Equity (IDE) strategy is more important than ever. More companies are seeing the value and taking steps to establish an IDE strategy at their organization.

How does a digital ID work?

Verify your identity in seconds from the comfort of your home with liveness check (selfie) and ID scans. Your digital ID is secured offline in a decentralized digital wallet on your mobile device, using strong encryption and hardware-backed security. Get online and in person access to ID-enabled services using your digital ID.

What is one® id Identity & Access Management?

ONE® ID identity and access management enables secure access to eHealth services. Unauthorized use of this site is prohibited and may subject you to civil and criminal prosecution. Copyright © 2006, 2013, Oracle and/or its affiliates. All rights reserved.

What are the benefits of using an eID?

 • They can be used to view to access benefits or services provided by government authorities, banks or other companies, for mobile payments, etc. Apart from online authenticationand login, many electronic identity services also give users the option to sign electronic documents with a digital signature. Italian electronicidentity document.

What are the benefits of using an e-ID?

 • They can be used to view to access benefits or services provided by government authorities, banks or other companies, for mobile payments, etc. Apart from online authenticationand login, many electronic identity services also give users the option to sign electronic documents with a digital signature. Italian electronicidentity document.

What is the e-ID card used for?

 • One form of eID is an electronic identification card(eIC), which is a physical identity cardthat can be used for online and offline personal identificationor authentication.

How do I access online public services using eID software?

 • You can test logging in to the online public services. To do so, click 'Log in with CSAM'. Firefox ( Important! For this browser you will need to install the eID addon first) After installing the eID software, you can install the eID Viewer. This application gives you access to all your eID card data. Learn more about the eID Viewer.