:

Är det moms på resor?

Innehållsförteckning:

  1. Är det moms på resor?
  2. När är det 25% moms?
  3. Vilken moms får man tillbaka?
  4. Hur får man tillbaka moms från utlandet?
  5. Hur bokför man en resa?
  6. Hur bokföra resor?
  7. Är moms 20 eller 25 procent?
  8. Får man dra av moms på hotell?
  9. Hur vet man om man ska betala eller få tillbaka moms?
  10. Kan man slippa betala moms?
  11. Kan man dra av moms från utlandet?
  12. Hur hanteras moms på fakturor från utlandet?
  13. Hur fakturera för resekostnader?
  14. Kan företaget betala resa?
  15. Vad räknas som resekostnader?

Är det moms på resor?

Om förutsättningarna för VMB är uppfyllda måste du använda VMB när du säljer resetjänster till privatpersoner och andra resenärer som inte är momsregistrerade.

Om köparen av resetjänsten är en beskattningsbar person (till exempel ett företag) som har avdragsrätt eller rätt till återbetalning av ingående moms, kan du välja om du vill använda VMB eller de allmänna bestämmelserna vid försäljningen. Om du väljer att tillämpa de allmänna bestämmelserna ska varje avskiljbart tillhandahållande bedömas var för sig i fråga om momsplikt, momssats och plats för beskattningsbart tillhandahållande. Exempelvis ska persontransport till resmålet och boende på hotell bedömas som två separata tjänster.

Din försäljning anses som en enda resetjänst om • köparen är resenär• resemoment ingår• du har ett arrangörsansvar gentemot resenären och• det ingår ett inköp från ett annat företag.

När är det 25% moms?

Moms är en skatt som betalas på nästan all konsumtion av varor och tjänster. Som företagare betalar du in moms till staten, men momsen är ingen kostnad. Du betalar visserligen moms på dina inköp (exempelvis om du köper en ny kontorsstol) men i de flesta fall har du rätt att göra avdrag för samma moms.

Enkelt förklarat ska du betala in skillnaden mellan den moms du lägger till på utgående försäljning (utgående moms) och den moms du betalar när du köper in någonting (ingående moms).

Vilken moms får man tillbaka?

Om du har blandad verksamhet, det vill säga att du säljer både momsfria och momspliktiga varor eller tjänster, fungerar det så här:

Om du bara använder varan eller tjänsten i den delen av verksamheten som är momsfri får du inte dra av någon moms.

Hur får man tillbaka moms från utlandet?

Som privatkund kan du ansöka om momsen tillbaka om varorna förts ut ur EU (undantag gäller för Åland). Om du är företagskund och har ett företag utomlands kan du ansöka om momsåterbetalning både vid export till ett annat EU-land och till länder utanför EU.

För att du ska kunna begära momsåterbetalning måste totalbeloppet på köpet vara minst 200kr inklusive moms, och varorna ska ha förts ut ur landet före utgången av den tredje månaden efter varornas inköpsdatum/leveransdatum.

Hur bokför man en resa?

Resekostnader uppstår i redovisningsenheter vid tjänsteresor till kunder, leverantörer och olika evenemang på grund av utgifter som uppkommer vid tjänsteresor.

En tjänsteresa leder till resekostnader som uppstår till följd av utgifter för biljetter (flyg, tåg, buss), hyrbil, hotellrum, representation och milersättningar med mera. En tjänsteresa är en resa som görs inom ramen för en redovisningsenhets näringsverksamhet och därmed anses de utgifter som uppstår i samband med en tjänsteresa tillhöra redovisningsenheten.

Hur bokföra resor?

Använder du din privata bil för resor i näringsverksamhet får du avdrag med 18,50 kronor per mil för beskattningsåret 2022. För beskattningsåret 2023 får du avdrag med 25 kronor per mil. 

Är moms 20 eller 25 procent?

När du säljer vissa varor och tjänster ska du inte ta ut 25 procents moms utan i stället 12 eller 6 procent. I vissa fall ska du inte ta ut någon moms alls.

Här kan du läsa om vilka varor och tjänster det inte är 25 procents moms på.

Får man dra av moms på hotell?

Jag bokade en hotellnatt på en företagsresa via hotels.com för 645 kr.När jag bad om ett riktigt momskvitto på hotellet ligger det på 529 inkl moms.

Jag antar att hotels.com då tar ut en avgift på mellanskillnaden, men hur bokför jag denna?

Hur vet man om man ska betala eller få tillbaka moms?

Moms – mervärdesskatt eller mervärdesomsättningsskatt – är en skatt som ska betalas till staten vid köp av varor och tjänster. 

Både privatpersoner och företag betalar moms, men det är du som driver företag som märker av att den existerar. För privatpersoner är momsen alltid inkluderad i priset och man behöver inte göra någonting mer än att betala totalsumman för sin vara eller tjänst.

Själva momsinbetalningen – och hur stor den blir – tar nämligen du som företagare, eller näringsidkare, hand om i samband med din momsdeklaration. Företagare kan nämligen kvitta momsen på sina inköp mot momsen på sin försäljning. Därför brukar man ofta presentera priset exklusive moms när man vet att det är företag som ska handla.

I Sverige använder vi oss av olika momssatser beroende på vilken typ av vara eller tjänst som avses. På de allra flesta varor eller tjänster gäller 25 % moms, det vill säga att du som näringsidkare lägger på 25 % på ditt pris. Det finns dock undantag.

För till exempel livsmedel, restaurangbesök, hotell samt konstverk som köps direkt från konstnären gäller istället 12 % moms, medan tidningar, böcker, konserter samt  taxi-, buss-, flyg- och tågresor inom Sverige enbart beläggs med 6 % moms. 

Vissa branscher är dessutom undantagna från momsplikt helt och hållet. För sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster betalas exempelvis ingen moms alls.‍

Kan man slippa betala moms?

Varje gång du köper en vara eller tjänst är du tvungen att betala moms, så kallad mervärdeskatt. Eftersom den redan är inbakad i priset påverkas du som privatperson inte av den.

Om du däremot köper varor eller tjänster till ditt företag har du rätt att – i de flesta fall – få tillbaka momsen via momsdeklarationen.

Varje gång du köper en vara eller tjänst är du tvungen att betala moms, så kallad mervärdeskatt. Eftersom den redan är inbakad i priset påverkas du som privatperson inte av den.

Om du däremot köper varor eller tjänster till ditt företag har du rätt att – i de flesta fall – få tillbaka momsen via momsdeklarationen.

I bokföringen bokför du den momsen som ”Ingående moms”. Momsregistrerade företag ska lämna en momsdeklaration för varje redovisningsperiod – månad, kvartal eller år – även om det inte finns något köp. Då deklarerar du 0 belopp.

Kan man dra av moms från utlandet?

Du måste veta om du handlar med varor eller tjänster för att göra rätt när det gäller moms och tull. Varor är vanligen saker man kan ta på. Till varor räknas även fastigheter, gas, kyla och el. Tjänster är allt annat som kan säljas. Frågan om det är en vara eller en tjänst som omsätts har betydelse för bland annat bedömningen av beskattningsland, skatteplikt och skattesats.

Hur hanteras moms på fakturor från utlandet?

En tjänst ska beskattas i det land där tjänsten är tillhandahållen. Det landet kallas beskattningsland.

De flesta tjänster du som företagare (beskattningsbar person) köper till din verksamhet är enligt huvudregeln tillhandahållna i det land där du som köpare har din verksamhet etablerad. I dessa fall ska du som köpare själv beräkna och redovisa svensk moms på inköpet.

Om tjänsten du köper inte är till din verksamhet utan är avsedd för privat användning anses du ha gjort köpet som privatperson (icke beskattningsbar person). Då är det säljarens ansvar att ta ut moms enligt sitt lands regler. För vissa typer av tjänster gäller att säljaren redovisar momsen.

Hur fakturera för resekostnader?

Vilken momssats skall jag använda?Vanligtvis har vi 25 % på våra tjänster.Ska jag dra bort den ursprungliga momsen innan jag fakturerar vidare och som sagt med vilken momssats?

Kan företaget betala resa?

En dator eller mobiltelefon räknas som en tillgång i företaget – under förutsättning att det är någonting du behöver för att kunna bedriva din verksamhet. Inventarier som kostar mindre än 23 800 kronor (under 2021), eller beräknas ha en ekonomisk livslängd på högst tre år får du dra av kostnaden för direkt.

Dufår göra avdrag för tjänsteresor med egen bil i din verksamhet, till exempel resor till kunder och andra resor som du behöver göra för ditt företag. Avdraget är 18,50 kr per mil. Dessutom får du göra avdrag för trängselskatt vid tjänsteresorna.

Skyddskläder, skyddsutrustning och uniformer är typer av arbetskläder som du får göra avdrag för. Villkoret är att kostnaden avser kläder som är speciellt anpassade för ditt arbete, och som inte är lämpliga att använda privat.

Vad räknas som resekostnader?

  • Beräkna kostnaderna enligt det billigaste tillgängliga biljettpriset även om du skulle ha köpt en annan slags biljett eller gjort resorna till exempel med egen bil.
  • Om du har flera alternativ att resa kollektivt, kan exempelvis lika gärna använda tåg eller buss, beräknas avdraget enligt det billigaste alternativet.
  • Det billigaste biljettalternativet är i allmänhet månadsbiljett (med eventuell anslutningsbiljett), 44 resors biljett eller regionbiljett.
  • Om du har arbetat hela året är antalet arbetsmånader i allmänhet 11 eftersom avdrag inte kan göras för semestermånaden.
  • Kom ihåg att också beakta till exempel distansarbete, alterneringsledighet, arbetskommenderingar eller andra situationer som avbryter perioden av resor mellan bostaden och arbetsplatsen. Deklarera resekostnaderna enligt de faktiska resorna.

Exempel: Antti bor i Juva och åker med egen bil till arbetsplatsen i centrum av Varkaus. Den dagliga tur- och returresan mellan hemmet och arbetsplatsen är 100 km. Resekostnader beräknade enligt egen bil skulle uppgå till 6 600 euro per år, men Antti kan inte dra av ett så stort belopp i sin beskattning. Orsaken till det är att Antti skulle ha möjlighet att åka kollektivt mellan Juva och Varkaus.

Du kan dra av resekostnader beräknade enligt användningen av egen bil endast med någon av följande motiveringar:

  • Det finns inga kollektivtrafikförbindelser över huvudtaget.
  • Promenadavståndet i en riktning är sammanlagt minst 3 kilometer. Exempelvis om promenadavståndet hemifrån till hållplatsen är 2 kilometer och avståndet från den hållplats du stiger av till arbetsplatsen också är 2 kilometer är promenadavståndet i en riktning sammanlagt 4 kilometer.
  • Väntetiden (alltså inte resetiden) under en tur-returresa är sammanlagt minst 2 timmar.
  • Din resa börjar eller avslutas mellan kl. 00.00 - 05.00.

Observera att följande grunder inte duger som motivering för avdrag enligt kostnaderna för användningen av egen bil i beskattningen: