:

Kan man köpa en husvagn på företaget?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man köpa en husvagn på företaget?
 2. Hur får man råd med husbil?
 3. Hur finansierar man en husbil?
 4. När är det bäst att köpa husbil?
 5. Får man bo i husvagn på egen tomt?
 6. Hur betalar man en husbil?
 7. Är husbil en bra investering?
 8. Får jag låna ut min husbil?
 9. Får man låna ut sin husbil?
 10. Hur mycket kostar en bra husbil?
 11. Får man sova i husvagn på parkering?
 12. Får man röra sig i husbil?
 13. Varför så hög skatt på husbil?
 14. Vad kostar det att äga en husbil per år?
 15. Hur mycket kan man pruta på en husbil?

Kan man köpa en husvagn på företaget?

Har du köpt eller sålt en husvagn eller husbil? Har det uppkommit problem i affären eller är du redan i tvist? En husvagn och ännu mer en husbil, är en komplicerad produkt som har en stor mängd komponenter som kan drabbas av fel. Den här artikeln handlar om säljarens ansvar för fel som visat sig efter köp av husvagn eller husbil. Artikeln kan hjälpa dig att ta ställning till om du vill anlita en jurist eller advokat som är expert på juridiken kring köp av husvagnar och husbilar – köprätt.

Konsumentköplagen 2022:260 gäller försäljning från näringsidkare till konsument vid köp av lösa saker (läs mer om gränsen för lagens tillämplighet). Lagen gäller alltså om du köper en husvagn eller husbil från en husvagnsförsäljare/husbilsförsäljare eller annan yrkesmässig försäljare.

Hur får man råd med husbil?

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/c/e/campingbil.net/httpd.www/wp-content/themes/3magazine-premium2/template-parts/content.php on line 13

Att köpa husbil är enkelt. Att köpa rätt husbil kan vara svårare. Det här ska du tänka på när du ska köpa husbil. Vad som är rätt i fråga om egenskaper som antal sängar, umgängesytor eller duschmöjlighet får man själv avgöra. Vad som är rätt i fråga om skick och allmän status kan vara svårare. Det är ju både en bil och en bostad, och därför bör man vara extra noggrann.

Hur finansierar man en husbil?

 • Med ett lånelöfte har du finansieringen klar innan köpet, vilket ger dig ett bättre förhandlingsläge.
 • Du är inte bunden till en specifik leverantör utan kan fritt välja märke och modell.
 • Välj hur länge du vill betala tillbaka på lånet, upp till 8 år (15 år för husbil, husvagn och båt).

Logga in i nätbankenÖppnas i nytt fönster och fyll i en ansökan. 

När är det bäst att köpa husbil?

Ett hem på hjul som du kan resa och uppleva nya platser med – Samtidigt som du har med dig alla bekvämligheter som du kan behöva under din resa, på plats i din alldeles egna husbil. Husbil har blivit ett populärt alternativ till husvagn de senaste åren och vi förstår verkligen varför. Här finns det oändliga möjligheter för att lätt kunna ge sig ut på äventyr längs med vägarna. Vilken frihet! Men vad behöver man tänka på innan man köper en husbil? Vi ger dig våra allra bästa tips!

Får man bo i husvagn på egen tomt?

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Det finns ingen lag som förbjuder er från att flytta in i en husvagn med era barn. Däremot finns det vissa lagar och regler när det kommer till barn som måste följas, och dessa kan indirekt påverkas av boendet i husvagn.

Hur betalar man en husbil?

Dags att köpa begagnad husbil? Då finns det en hel del att tänka på! Följ vår guide så slipper du göra onödiga missar.

Nya husbilar kan gå loss på rejäla belopp. Det är inte ovanligt med husbilar som kostar omkring en miljon kronor, och de allra lyxigaste och senaste varianterna kan kosta ännu mer än så.

Är husbil en bra investering?

Dels slipper du värdeminskningen som ett helt nytt fordon för med sig, dels får du ett fordon som håller bra på andrahandsmarknaden. Det är en investering som kommer att ge livet den krydda du längtar efter samtidigt som husvagnens eller husbilens värde håller över tid. För att du ska kunna göra en trygg affär hela vägen erbjuder vi långsiktiga finansiella lånlösningar tillsammans med Santander bank. Välkommen!

Får jag låna ut min husbil?

Under sommaren är det många som vill hyra en husbil eller husvagn. Via olika annonstjänster är det lätt att hitta privatpersoner som hyr ut sitt fordon. Funderar man själv på att hyra ut sitt fordon är det viktigt att känna till vissa regler om uthyrning. Här kommer några tips.

Checklista försäljning av bil och andra fordon

Får man låna ut sin husbil?

Funderar du på att låna ut bilen eller är du den som ska låna en bil. Det finns en del att tänka på. Vi hjälper till och beskriver vanliga frågor vi får samt hur du beställer ett dokument som intygar att fordonet får lånas ut.

Vill du direkt hoppa till beställning av ett så kallat brukarkort för fordon så kan du klicka dig vidare här.

Hur mycket kostar en bra husbil?

200 kronor milen för din semestertripp? Det låter galet mycket, men så dyr kan faktiskt kärleken till det mobila livet vara. Vi har jämfört vad det kostar att ha husbil och husvagn, tittat på prisutvecklingen och på några praktiska exempel. Husbilen är betydligt dyrare att äga än husvagnen, men allt beror på vad och hur man räknar.

Det ska sägas med en gång: Det är snudd på omöjligt att ge exakta siffror för ägandet. Mycket beror på om man köper nytt eller begagnat, om man lånar till köpet, hur fordonet används och var man bor. Och om man ska räkna värdeminskningen som en kostnad. Men går du i köptankar kan tabellen här intill ge dig en fingervisning om vad du kan vänta dig. 

Får man sova i husvagn på parkering?

Frågan har ju diskuterats många gånger. Och jag ser att några nya husbilsägare ställer denna fråga. Tyvärr finns det ju inte något enkelt svar då vissa kommuner tillåter och andra förbjuder. Med sova i parkerat fordon avser jag här övernattning, dvs parkera på kvällen, betala parkeringen och lägga sig att sova. Åka på morgonen. Alltså inte ställa ut stolar etc. Vi sover ofta över på p-plats när vi besöker en ny stad. Det gäller att bara vara lite diskret och det kanske är lättare med en plåtis

Jag roade mig med att dra iväg en fråga till några olika slumpmässigt utvalda kommuner.

Får man röra sig i husbil?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! 

Den lag som din fråga aktualiserar är lag (1988:254) om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål (knivlagen). Jag kommer därför att utgå från den lagen i mitt svar till dig.

Varför så hög skatt på husbil?

Regeringen och riksdagen har beslutat om ett bonus malus-system för nya personbilar klass I och II (husbilar), lätta bussar och lätta lastbilar. Ändringen träder i kraft den 1 juli 2018.

Husbilslandet har flera nya husbilar i lager som inte påverkas av skattehöjningen.

Vad kostar det att äga en husbil per år?

Kontrollera så att koppling och handbroms fungerar som de ska. Ett bra knep ska vara att man ställer sig på en parkeringsplats och lägger i treans växel. Dra handbromsen. Släpp sedan upp kopplingen och möt med lite gas. Om koppling och handbroms fungerar som de ska stannar motorn. Rullar bilen istället iväg är det en indikation på problem med handbromsen. Om motorn fortsätter att gå samt att varvtalen ökar när du trycker på gasen, är det förmodligen läge att byta koppling.

Hur känns bilen att köra? Går det lätt och smidigt att skifta mellan växlarna, eller kärvar och skorrar växellådan? Glöm inte att även prova backväxeln. Tar bromsarna bra och bromsar bilen jämnt? En husbil är tung och belastningen är högre än på en vanlig personbil. Är bromsbeläggen väldigt slitna bör de bytas omgående för att undvika skador på bromsskivorna.

Det är vanligt att husbilsekipage kör runt med  övervikt och i vissa fall vet föraren inte ens om det. Den vikt som anges för bilen kanske inte stämmer i praktiken. All extra utrustning som tillkommit ska räknas in och en faktor som man ofta glömmer är fukten. När bilen är ny från fabrik är den nämligen helt torr. Försök att få husbilen vägd innan köp så vet du exakt var gränsen ligger. Det är ju trots allt du som får stå för eventuella böter om du blir stoppad.

Hur mycket kan man pruta på en husbil?

Är du ute efter en begagnad husbil? Men vet inte riktigt hur du ska navigera i den ocean av objekt som finns till salu? Lugn, vi lotsar dig!

Populärast är modeller med långbäddar eller fristående dubbelsäng (i dagligt tal queensbed/drottningssäng). Kan du leva med en tvärställd säng bak eller en hörnsäng (benämns fransk bädd i husbilsvärlden) kan du spara en vacker slant.

En alkovbil kan vara ett fynd. Många anser att de är fula och så har de ett rykte om sig att dra mycket bränsle. Ett lika överdrivet som envist rykte. Alkovbilar från 2007 och framåt är inte mycket törstigare än andra husbilar. Att få så pass mycket extra utrymme som en alkov ger är helt klart värt de extra dropparna diesel. Vi pratar om en extra tankning på en hel säsong om du kör 1 000 mil per år.

Det som talar för att köpa en populär modell är att det oftast finns fler att välja på. Kanske inte samtidigt, men de dyker upp på begagnatmarknaden med högre frekvens.

Behovsanalys – Hur ska bilen användas? Året runt, tre säsonger, i södra Europa, långa vistelser, helgnöje, för två, för hel familj, in i städer och byar, fricamping.

Funktionskontroll – Det är mycket teknik ombord på en husbil. Kyl, spis, värmare, laddare, belysning, gasolsystem, vattensystem, toaletten och de eviga sorgebarnen larm och paraboler. De två sistnämnda friskriver man sig ofta från med termen ”osäker funktion” i annonserna, helt enkelt för att det ofta strular.

– Kylskåp: Be säljaren starta skåpet innan du kommer. Låt det gå på gasol. När du sedan är på plats och ser att skåpet är kallt, slå över till 230 volt och ta loss det nedre ventilationsgallret på utsidan av bilen. Känn på elpatronen att den blir varm. Slå över till 12 volt och känn även på 12 volts patronen, den är svagare och blir mer ljummen än varm.

– Spis: Tänd lågorna, svårare är det inte. De ska brinna med en jämn ljusblå låga runt hela brännaren.