:

Hur beräknas förmån av fri lunch?

Innehållsförteckning:

 1. Hur beräknas förmån av fri lunch?
 2. Hur mycket är förmånsbeskattning på lunch?
 3. Får man bjuda sina anställda på lunch?
 4. Vad betyder Måltidsavdrag inkl kostförmån?
 5. Får chefen bjuda på lunch?
 6. Är arbetslunch avdragsgill?
 7. Kan företaget betala min lunch?
 8. När är lunch avdragsgill?
 9. Får man göra avdrag för lunch?
 10. Vad är skillnaden på Kostavdrag och kostförmån?
 11. Får företaget bjuda på lunch?
 12. Har man rätt till betald lunch?
 13. Hur många timmar ska man jobba för att få lunch?
 14. Vad är en arbetslunch?
 15. Hur bokför man arbetslunch?

Hur beräknas förmån av fri lunch?

 • hotellfrukost som ingår i priset för övernattning vid tjänsteresa
 • kost på allmänna transportmedel som ingår i priset för resan
 • pedagogisk lunch och liknande för lärare, vårdpersonal med flera
 • representation (intern och extern), som till exempel personalfest
 • måltider som nyttjas av FN-personal.

Du beskattas inte heller för kostförmån om du får en måltid från någon som saknar samband med arbetsgivaren och måltiden lämnas utan krav på en motprestation från dig.

Hur mycket är förmånsbeskattning på lunch?

Hon påpekar också att det finns undantag, som enklare förtäring i form av frukt, godis, bullar eller smörgåsar som arbetsgivaren kan tillhandahålla utan att de räknas som förmån.

– Men när det kommer till måltider räknas det som att man sparar in en personlig levnadskostnad. Och när en arbetsgivare betalar en privat levnadskostnad är principen att den är förmånsskattepliktig. Man räknar på 98 kronor per måltid, så det innebär att man i praktiken betalar mellan 30 och 50 kronor för en måltid i skatt, säger Pia Blank Thörnroos.

Kommer gåvan direkt från en privatperson är situationen en annan. Men förmånsbeskattningen gäller även om det är restaurangföretag som bjuder på måltiden via arbetsgivaren, eftersom det handlar om affärsmässig verksamhet. Pia Blank Thörnroos påpekar att det i många sådana fall är betalda måltider, genom att privatpersoner väljer att stötta restauranger ekonomiskt och köper matlådor till vårdpersonal från dem.

Får man bjuda sina anställda på lunch?

Förmånsvärdet för en kostförmån beräknas utifrån en schablon. Följande schablonvärden gäller för fri kost:

Vad betyder Måltidsavdrag inkl kostförmån?

Det kan uppstå en skattepliktig förmån om du bjuder dina anställda på exempelvis lunch. Den anställde ska alltså beskattas för förmånen om måltiden inte är skattefri. Som arbetsgivare behöver du därför tänka på att fri eller subventionerad kost till en anställd är en skattepliktig kostförmån. Oavsett om den anställde får förmånen varje dag eller vid enstaka tillfällen ska personen beskattas för fri kost. Det spelar ingen roll om den anställde får kosten av dig som arbetsgivare eller om någon annan betalar.

Låt säga att den anställde ska beskattas för måltiden, då värderas kostförmånen schablonmässigt. För inkomstår 2022, enligt Skatteverket, är detta schablonvärdet:

 • Fri lunch eller middag: 100 kronor/dag

 • Fri frukost: 50 kronor/dag

 • Helt fri kost (minst tre måltider): 250 kronor/dag

Får chefen bjuda på lunch?

Att fika är ett svenskt fenomen som tagit världen med storm. Och oh boy, vad vi älskar fika. Eller GGG (Glädje Gemenskap Gott), som vi brukar kalla det här på Pleo. 

Fikastunden är själva kärnan i varje välfungerande organisation. En rykande het kopp kaffe, en uppiggande rawboll (eller kanelbulle för den delen) och några trevliga kollegor att spendera en helt oproduktiv kvart av arbetsdagen med – det är vad vi kallar arbetslivskvalitet.

Och finns det egentligen någon stund på dagen du är så laddad för effektivt jobb som efter fikarasten? Den där kvarten betalar sig snabbt.

Det kan vara snårigt när du är ute och söker svar på hur du bokför fika korrekt enligt Skatteverkets regler. Bokmärk det här blogginlägget så kan du återkomma för faktakoll när du vill. 

Eller så besöker du Skatteverket. Det beror lite på vilken typ av person du är – den som vill ha svar på det viktigaste direkt, eller den som gärna går igenom spaltmeter efter spaltmeter av information för att verkligen kunna vara säker på att ingenting missas. Vi gillar båda typerna.

Är arbetslunch avdragsgill?

Fråga: Mitt företag har köpt lunch till mina anställda. Är det en kostförmån?

Svar från juristen: När du som arbetsgivare bjuder dina anställda på lunch uppstår normalt en skattepliktig förmån, men det finns undantag. 

Kan företaget betala min lunch?

Kost som en anställd får tack vare sin anställning ska alltid beskattas, oavsett om det är arbetsgivaren eller någon annan som betalar.

Det finns dock vissa undantag då förmån av fri kost kan vara skattefri. Det gäller:

När är lunch avdragsgill?

Representation, representation fees på engelska, är ett samlingsbegrepp för avdragsgilla utgifter som görs för att gynna verksamheten. Det kan vara kostnader för enklare förtäring, teaterbesök eller dylikt som har använts för att främja företagets verksamhet. Visst känns det trevligt?

Dessa utgifter är ofta avdragsgilla, så kallad avdragsgill representation. Dock gäller det att de har ett direkt samband med verksamheten och ingår i ledet för affärsförhandlingar för att de ska vara avdragsgilla. Tidigare har man även kunnat dra av för måltider, men denna avdragsrätt slopades vid årsskiftet 2017. Mer om detta senare. Nu drar vi igång förklaringen av alla regler. 

 Gå direkt till avsnitt:Vad är representation?Avdragsgill representation – det här säger Skatteverket

Det är Skatteverkets regler som styr vad som räknas som avdragsgill representation och vilka belopp som är aktuella. Här anger vi Skatteverkets regler för representation.

Får man göra avdrag för lunch?

Om du i samband med representation har kostnader för mat och dryck får du göra avdrag för moms på ett underlag som får vara högst 300 kronor exklusive moms per person och tillfälle. Det innebär att du kan göra avdrag för moms med högst 36 kronor per person om kostnaden enbart gäller mat och alkoholfri dryck, eftersom momsen på dessa varor är 12 procent (12 procent av 300 kronor är 36 kronor).

 • Om kostnaden för mat och dryck eller enbart dryck är högst 300 kronor exklusive moms per person och tillfälle, får du göra avdrag för hela momsen.
 • Om kostnaden överstiger 300 kronor exklusive moms och gäller både mat och alkoholdrycker, ska avdraget beräknas genom en proportionering utifrån de faktiska kostnaderna exklusive moms för mat respektive alkohol. I vissa fall kan du istället välja att beräkna avdraget enligt en schablon.

Vad är skillnaden på Kostavdrag och kostförmån?

 • hotellfrukost som ingår i priset för övernattning vid tjänsteresa
 • kost på allmänna transportmedel som ingår i priset för resan
 • pedagogisk lunch och liknande för lärare, vårdpersonal med flera
 • representation (intern och extern), som till exempel personalfest
 • måltider som nyttjas av FN-personal.

Du beskattas inte heller för kostförmån om du får en måltid från någon som saknar samband med arbetsgivaren och måltiden lämnas utan krav på en motprestation från dig.

Får företaget bjuda på lunch?

Du kanske har stått där med företagskortet i högsta hugg och funderat på om företaget kan stå för notan eller om det ska ske ur privat ficka eller tänkt på om du kan bjuda dina anställda på en välförtjänt lyxmiddag? Låt oss på Fedelta reda ut begreppen!

Utgångspunkten från Skatteverket är att fri kost i normalfallet är en skattepliktig förmån. Denna kostförmån ska den anställde förmånsbeskattas för och arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgifter på förmånen.

Har man rätt till betald lunch?

Arbetstid Jag har varit sjukskriven på grund av meniskskada, men jobbar nu 75 procent. Min chef har satt min arbetstid till 09.30 –16.00, får han bestämma arbetstiden? Han har även bestämt att jag måste ta lunch en halvtimme, vilken är obetald. Jag äter en stabil frukost före jobbet så jag tycker inte jag behöver någon lunch, kan jag tvingas ta rast ändå?

Det är abetsgivaren som bestämmer över arbetstiderna om det inte är avtalat om annat i kollektivavtal eller anställningsavtal.

Hur många timmar ska man jobba för att få lunch?

De flesta som arbetar har någon gång funderat på om man får lön när man sitter på lunchen eller rasten och vilar sig eller äter sin mat. Reglerna kring lön på lunch/rast kan se lite olika ut beroende på arbetsgivare och vi ska därför gå igenom vilka generella regler och villkor som finns i den här artikeln.

Rasten eller lunchen är vanligtvis inte betald eftersom den inte räknas in i arbetstiden. Trots att vissa arbetsgivare väljer att betala lön även under rast/lunchtid finns det varken några lagar, regler eller kollektivavtal som säger att man ska få betalt under rast. En bestämd arbetslunch är däremot betald eftersom detta räknas som arbetstid.

Vad är en arbetslunch?

Förmånsvärdet för en kostförmån beräknas utifrån en schablon. Följande schablonvärden gäller för fri kost:

Hur bokför man arbetslunch?

Kostnader för representation – såsom lunch – bokförs normalt under kontogrupp 60 Övriga försäljningskostnader.

Ett företags representationskostnader är omkostnader som uppstår i samband med exempelvis luncher, middagar och hotellövernattningar. För att en aktivitet ska få räknas som en representationskostnad måste den gynna och ha ett direkt samband med företagets verksamhet. Intern representation riktar sig till företagets personal och extern representation riktar sig till bland annat kunder och leverantörer.