:

Vad ska man tänka på när man deklarerar?

Innehållsförteckning:

  1. Vad ska man tänka på när man deklarerar?
  2. När och hur deklarerar man?
  3. När deklarerar man första gången?
  4. Hur mycket ska man tjäna för att deklarera?
  5. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?
  6. Vad händer om man inte deklarerar inkomst?
  7. Vad händer om man deklarerar inte?
  8. Vad händer om man deklarerar för mycket?
  9. Hur deklarera man NE blankett?
  10. Får man deklaration om man inte jobbat?
  11. Hur mycket svarta pengar får man tjäna?
  12. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  13. Hur mycket får man tjäna i månaden utan att betala skatt?
  14. Vad är straffet för att jobba svart?
  15. Hur mycket får man tjäna utan att deklarera?

Vad ska man tänka på när man deklarerar?

  • När kommer min deklaration?
  • Jag har inte fått min inkomstdeklaration. Vad ska jag göra?
  • Var kan jag få tag på min deklaration som pdf?
  • Hur får jag en utskrift av mina deklarationsuppgifter, bilagor, skatteuträkning och kvittens?
  • Hur får jag en pappersdeklaration?
  • Jag behöver anstånd med att lämna deklarationen, hur gör jag?
  • Hur gör jag om det saknas eller finns en felaktig uppgift i min deklaration?
  • Jag har inte fått någon uppgift om min inkomst från min arbetsgivare eller pensionsutbetalare. Vad gör jag?
  • Vad innebär en schablonintäkt?
  • Jag har skaffat en digital brevlåda, hur deklarerar jag?
  • Kan jag deklarera digitalt från utlandet?
  • Varför kan jag inte deklarera i e-tjänsten med min e-legitimation?
  • Varför har jag inte fått några koder?
  • Mina koder fungerar inte att deklarera med, vad ska jag göra?
  • Kan jag låta någon annan lämna digital inkomstdeklaration åt mig?
  • Ska mitt barn lämna in en deklaration?
  • Vem ska skriva under deklarationen för barn under 18 år och hur lämnar man in den?
  • Hur gör jag om jag har fått uppmaning att redovisa försäljning av en fastighet i år, fast jag redovisade försäljningen förra året?  
  • Hur kan jag kontrollera om min deklaration har kommit in till Skatteverket?
  • Kan jag göra ändringar i min deklaration efter att jag lämnat in den?
  • Jag har fått ett meddelande om ändrade uppgifter från Skatteverket, behöver jag göra någonting?

När och hur deklarerar man?

- Sista dagen att deklarera är den 2 maj, men för att få eventuell skatteåterbäring redan i april behöver du deklarera tidigare än så. Du kanske också behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid för att undvika att hamna i tidsnöd sista dagen, säger Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom.

Den som godkänner sin deklaration digitalt senast den 30 mars, utan att göra tillägg eller ändringar, får sin eventuella skatteåterbäring mellan den 5 april och den 6 april. Som ändring räknas till exempel avdrag för resor till och från arbetet eller redovisning av bostadsförsäljning.

När deklarerar man första gången?

Enkelt förklarat, hur mycket pengar ditt företag tjänade under förra året. Money, money, money. Inkomstdeklarationen ska ju lämnas in av alla enskilda personer, liksom av företagare. Och här är det viktigt att vi skiljer mellan fysiska och juridiska personer.

Aktiebolag lämnar till exempel in sin egen deklaration, medan mindre företagsformer som enskild firma och delägare i handelsbolag redovisas som bilagor till din personliga inkomstdeklaration (du vet, den gula blanketten som kommer varje år).

I deklarationen rapporterar du företagets ekonomiska ställning vid räkenskapsårets slut. Det innefattar företagets tillgångar, skulder, inkomster och utgifter. Vi vet, det kan kännas som ett stort jobb. Fast det behöver det inte vara, alls. Det här är uppgifter som är enkla att få fram genom ett smart bokföringsprogram (till exempel Visma eEkonomi). Det ska ju vara lätt att göra rätt!

Om du har enskild firma räcker det med ett förenklat årsbokslut om ditt företag har en omsättning på mindre än tre miljoner kronor. Om omsättningen är större behövs ett vanligt bokslut.

Om du har en enskild firma ska du lämna in en NE-blankett tillsammans med Inkomstdeklaration 1 (din privata, alltså). Blanketten måste lämnas in senast den 2 maj 2023 (det fixar du enkelt och smidigt digitalt).

Tips! Spana också in Skatteexpertens bästa deklarationstips 2023 – som du hittar här. Dessa bör du läsa för att inte göra något av de vanliga misstagen.

Hur mycket ska man tjäna för att deklarera?

Om du bara säljer tjänster mot ersättning ett fåtal gånger per år ska du inte redovisa mervärdesskatt, moms. Om du regelbundet säljer tjänster mot ersättning kan du bli skyldig att redovisa moms om ersättningen exklusive moms överstiger 80 000 kronor.

Skattesatsen är oftast 25 procent. Då är momsen 20 procent av det pris som kunden betalar. Vissa branscher är undantagna från moms och vissa branscher har lägre skattesats.

Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Din fråga handlar om en överföring från utlandet. Överföringen i sig utlöser ingen skattskyldighet, däremot har din bank en skyldighet att lämna en kontrolluppgift till Skatteverket om att pengar har förts in. Kontrolluppgiftsskyldigheten möjliggör för Skatteverket att kontrollera om de införda pengarna borde ha beskattats i mottagarlandet. Om Skatteverket begär in underlag kommer de nog specificera vad de vill ha in. Det är nog möjligt att begära avräkning för den utländska skatten i din svenska inkomstdeklaration.

Vad händer om man inte deklarerar inkomst?

Om du bor i Sverige är du skyldig att deklarera alla dina inkomster i Sverige oavsett varifrån de kommer och var de tjänats in. Har man missat att deklarera dessa inkomster kan Skatteverket gå tillbaka fem år och upptaxera individen samt ta ut straffavgift, så kallat skattetillägg. Genom att lämna in självrättelse kan du undvika skattetillägg.

Vi lever i ett mer och mer internationellt samhälle. Det är därmed fler och fler som har inkomster från utlandet. Det kan röra sig om inkomster man har tjänat in under vistelse utomlands eller om ärvda pengar/investeringar eller om investeringar man gjort utomlands. Så länge som en person är skattemässigt bosatt i Sverige är den personen skyldig att redovisa alla sina inkomster i sin inkomstdeklaration oavsett varifrån inkomsten kommer. Har man inte redovisat skattepliktiga inkomster och Skatteverket av någon anledning börjar efterforska eller fråga om dessa inkomster, kan Skatteverket upptaxera vederbörande samt ta ut skattetillägg på upp till 40 procent av den skatt som man borde ha betalat, det vill säga man får då betala både den skatt man skulle ha betalat plus 40 procent i en ytterligare avgift. Skatteverket kan till exempel börja efterfråga information på grund av att pengar har försts in i Sverige eller genom information som lämnats från utländska banker eller myndigheter. Trycket hårdnar på banker och länder för att lämna ut information till skattemyndigheter för att dessa ska kunna säkerställa att lagar och regler om beskattning efterföljs. Har man inte lämnat uppgift alls om inkomsten eller om man angett fel information i deklarationen kan Skatteverket gå tillbaka fem år och upptaxera (under 2015 kan Skatteverket gå tillbaka till 2009 och upptaxera). Rör det högre belopp kan det dessutom bli frågan om grovt skattebrott och då kan Skatteverket gå tillbaka 10 år, det vill säga till 2004 och lämna frågan till Åklagarmyndigheten.

Vad händer om man deklarerar inte?

Om du deklarerar efter den 2 maj utan att ha fått anstånd, riskerar du att få betala en förseningsavgift. Om du har fått anstånd till den 16 maj och deklarerar efter det datumet riskerar du också att få betala en förseningsavgift.

Skulle det bli aktuellt med förseningsavgift får du ett "Förslag till beslut om förseningsavgift" skickat till dig. Om du tycker att det är fel av Skatteverket att ta ut förseningsavgift av dig, kan du svara på förslaget och förklara varför.

Vad händer om man deklarerar för mycket?

I den här artikeln går vi bland annat igenom vem som ska lämna inkomstdeklaration och sammanfattar de viktigaste tidpunkterna för årets deklarationsarbete. Vi fokuserar på vad som gäller för deklarationen för fysiska personer och dödsbon.

Det börjar närma sig deklarationstider för fysiska personer. Det första datumet att hålla reda på är den 5 mars, senast då bör man skaffa en digital brevlåda för att få deklarationen digitalt. Då kommer deklarationen redan i början av mars och den 14 mars kan man deklarera Inkomstdeklaration 1. De som inte har digital brevlåda får deklarationen med posten mellan 15 mars och 15 april. Senaste dagen att deklarera är den 2 maj.

Hur deklarera man NE blankett?

Enskilda näringsidkare brukar nästan alltid använda kalenderår som räkenskapsår. Alltså omfattar räkenskapsåret för majoriteten av alla näringsidkare 12 månader från 1 januari till den 31 december. I vissa fall, exempelvis om verksamheten påbörjas under slutet av det första verksamhetsåret, får räkenskapsåret förlängas till högst 18 månader.

Får man deklaration om man inte jobbat?

Om du betalar skatt i Danmark, ska du även deklarera i Danmark. I början på mars hittar du normalt din årsopgørelse/deklaration i TastSelv på Skattestyrelsens hemsida. Här hittar du även information om vilka uppgifter du ska fylla i. Ytterligare vägledning och information om hur du fyller i din danska självdeklaration, oplysningsskemaet finns även att finna på Øresunddirekt när deklarationstiderna närmar sig.

Läs vår artikel: Skatt i Danmark - en kort introduktion 

Hur mycket svarta pengar får man tjäna?

  • Om du får överskott från din hobbyverksamhet, det vill säga att du tjänar pengar på den, ska du betala skatt. Du ska då också betala egenavgifter på överskottet.
  • Du behöver inte deklarera en hobbyverksamhet som gått med underskott (förlust) men du måste spara alla underlag för verksamheten.
  • Om du inte får någon vinst och det blir underskott ett år får du spara det och dra av det från eventuellt kommande överskott av samma hobbyverksamhet de fem följande åren.
  • Du får bara göra avdrag för de utgifter som hör till hobbyverksamheten och som du har betalat under inkomståret.

Skattereglerna om hobbyverksamhet kan bara användas om verksamheten inte ska beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet eller i inkomstslaget kapital.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Swish som betalningsmedel är enligt Skatteverket att räkna som kontant betalning. Om Swish-betalningarna tillsammans med kortbetalningar och betalning med sedlar och mynt överstiger 4 prisbasbelopp (motsvarar 190 400 kr för inkomståret 2021) måste företaget normalt ha ett certifierat kassaregister. 

Enligt Bokföringslagen ska det finnas en verifikation för varje affärshändelse. Vid försäljning mot kontant betalning får inbetalningar under en dags försäljning normalt dokumenteras med en gemensam verifikation. Det innebär att verifikationen kan bestå av en kassarapport från en kassaapparat. Vid försäljning via kassaregister ska det på kvittot tydligt framgå om betalningen har gjorts med Swish. Det gäller alltså att ha olika knappar i sitt kassaregister, en för kontant, en för kontokort och en för Swish.

Hur mycket får man tjäna i månaden utan att betala skatt?

Skattepliktig inkomst är den inkomst du ska betala skatt på. Skattesatsen varierar från kommun till kommun i Sverige, men generellt ligger skatten på omkring 30 %. En del av din inkomst är dock skattebefriad. Det betyder att du inte behöver betala skatt på hela din inkomst. Det kallas grundavdraget, men mer om det strax.

Det finns även inkomst som är skattefri. När en inkomst är skattefri betyder det att du inte behöver betala skatt på inkomster överhuvudtaget. Det är endast specifika jobb och inkomster som är helt skattebefriade oberoende på beloppet. Men inkomsten ska ändå deklareras i din deklaration.

Det finns en hel del olika inkomster som är helt befriade från skatt i Sverige. Reglerna ändras ofta och därför gäller det att hålla sig uppdaterad med vilka regler som gäller just nu. Här nedan kommer vi lista de inkomster som är skattebefriade år 2023.

I princip alla inkomster är berättigade en skattefri del. Hur stor del av din inkomst som är skattebefriad beror på din totala inkomst. Inkomster från passiva verksamheter är dock undantagna från det så kallade grundavdraget och därför beskattas hela den inkomsten.

Om du har en årlig inkomst på under 22 208 kr per år är din inkomst skattefri. Det finns även inkomster som är helt skattebefriade, ibland oavsett belopp. Här nedan kan du se en lista på inkomster som är helt skattebefriade i Sverige år 2023.

  • Bidrag och bistånd från stat och kommun
  • Inkomst från donationer av modersmjölk, blod eller organ
  • Bär- och svampplockning
  • Intjänade pengar från försäljning av svamp, kottar och bär som du själv har plockat är skattefria om inkomsten inte överstiger 12 500 kr/år
  • Ersättning från försäkringsbolag
  • Presenter och gåvor
  • Hittelön
  • Ersättning från kommun eller stat vid sjukdom och olycksfall
  • Räntor
  • Vinster i spel och tävlingar
  • Vinst från lotterier
  • Stipendier för skolor, universitet eller liknande
  • Ersättning till vittnen i domstolar

Vad är straffet för att jobba svart?

Jessica Löfström, Expanderamera. Foto: Pax Engström

DEBATT Gapet mellan svart och vitt aldrig varit så stort som det är nu. De organiserade kriminella nätverken tjänar miljarder på illegala arbetare och den största kunden är svenska staten. Det måste bli kännbara straff för dem som anlitar svart arbetskraft, skriver entreprenören Jessica Löfström.

Hur mycket får man tjäna utan att deklarera?

För de flesta ungdomar har skolan ringt ut och sommarlovet tagit vid. En lite annorlunda sommar i spåren av pandemin men för den som ska jobba under lovet kan det vara bra att känna till att man inte behöver betala skatt på det man tjänar upp till en viss summa.

(Tips: Är du förälder, mor/farförälder eller har någon ungdom i din närhet som du vet ska sommarjobba? Tipsa om denna artikel så slipper din ungdom betala skatt i onödan.)