:

Vad är skillnaden mellan id-kort och legitimation?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är skillnaden mellan id-kort och legitimation?
  2. Kan man resa med id-kort från Skatteverket?
  3. Hur lång tid tar det att få ett id-kort från Skatteverket?
  4. Måste man boka tid för id-kort Skatteverket?
  5. Måste man ha både körkort och id-kort?
  6. Kan man ha digitalt id-kort?
  7. Vilka länder kan man resa till med endast id-kort?
  8. När gäller inte körkort som ID-handling?
  9. Får man ha mössa på id-kort?
  10. Vad behöver man för att skaffa id-kort?
  11. Hur lång tid tar det för ett id-kort att bli klart?
  12. När försvinner körkort som ID?
  13. När slutar körkortet gälla som ID-handling 2023?
  14. Kan man ha sitt id i mobilen?
  15. Kan man ha id på mobilen?
  16. What is a Swedish ID card?
  17. What is a personal identity number in Sweden?
  18. Do I need a Swedish identity document?
  19. How do I get a personal identity number from Skatteverket?

Vad är skillnaden mellan id-kort och legitimation?

Utfärdande av legitimationshandling har i Sverige fram till 2009 aldrig varit en ren myndighetsuppgift, eftersom det inte funnits uttryckliga lagkrav på att ha legitimationshandling. Dåvarande Postverket (då ett statligt verk) och bankerna tog på sig uppgiften att ansvara för legitimationshandlingar, eftersom de hade intresse av att deras kunder hade sådana handlingar. Svenska pass utfärdades enligt internationella regler och de godtogs inte som svensk legitimation, eftersom de inte följde svenska regler. Senare omvandlades Postverket till ett statligt vinstinriktat företag. De fick då möjlighet att följa sina egna regler emedan det inte fanns lagar om legitimationshandlingar, endast direktiv till Postverket som inte gällde mer.

I Sverige fanns det före 2005 inte ett nationellt identitetskort enligt EU:s definition (utfärdat av statlig myndighet och innehållande uppgifter om medborgarskap). Till följd av det fick svenska medborgare medföra pass när de reste i andra EU-länder för legitimering vid bland annat gränskontroller; för andra angelägenheter fordrades i vissa länder dock annan legitimationshandling än pass. När Sveriges inträde i Schengensamarbetet från och med 2001 samt Rörlighetsdirektivets införande förbereddes uppmärksammades frågan, varför ett nationellt identitetskort togs fram som började utfärdas från och med den 1 oktober 2005.

Bankerna och Posten/Svensk Kassaservice valde att höja säkerheten omkring 2005–2007 gällande bevis på identiteten hos den som sökte identitetskort. De krävde giltig svensk legitimationshandling för att utfärda identitetskort, varför många, särskilt invandrare, inte kunde få legitimationshandling. Därför stiftades en lag som ålade Skatteverket att utfärda identitetskort, vilket kom igång i juni 2009. Vissa banker utfärdar sedan dess identitetskort åt befintliga kunder med giltig svensk legitimationshandling och deras barn, andra inte alls.[2]

Det finns olika tillfällen då det enligt lag krävs identitetskontroll, till exempel vid körkortsprov, universitetstentamen, i vallokal, hos Arbetsförmedlingen och på bankkontor[3]. Det står inte i lagen hur det ska gå till, utan det överlämnas till respektive organisation. I praktiken krävs fullgod svensk legitimationshandling.[1] Inom skyddsobjekt, till exempel flygplatser, är det i praktiken full rättighet för vakt att kräva legitimationshandling. Det står inte uttryckligen så i Skyddslagen, men vakt har rätt att fråga om identitet och omhänderta den som kan antas uppge falskt namn. Bilförare behöver ha körkort. Polisen kan kräva det i samband med andra kontroller. Ibland, t.ex. efter grövre rån, sätter polisen upp vägspärrar maskerade som nykterhetskontroll.

Ett annat tillfälle då det i många andra länder är lagkrav (med straff) på att man ska ha legitimationshandling, är vid brottsmisstanke. Ett sådant krav är det formellt inte i Sverige, men polisen har ändå krav på att identifiera misstänkta.[4] En person utan legitimationshandling kommer då att frihetsberövas, tills polisen fått tag på en kopia av en legitimationshandling (det underlättar om personen uppgett rätt namn och födelsedatum eller personnummer), men inte bötfällas för den saknade handlingen. Den som behöver betala något men inte kan, men lovar skriftligen att göra det, kan bli skyldig att visa legitimationshandling, och annars bli misstänkt för bedrägeri eller bedrägligt beteende (misstanken gäller då uppgivande av falskt namn), som i båda fallen kan ge frihetsberövande. Exempelvis på restaurang eller om man inte har giltig biljett i kollektivtrafiken.[5] Det är dock endast polis som äger rätt att frihetsberöva baserat på misstanke, men biljettkontrollanter och vakter får kvarhålla i väntan på polis.[5]

En utländsk medborgare behöver normalt pass i Sverige[6]. Om det inte behövs måste denne kunna styrka att passfrihet gäller för denne, till exempel genom innehav av ett permanent uppehållstillstånd (numera särskilt kort, förr inklistrat i det utländska passet). En svensk medborgare behöver formellt inte styrka medborgarskapet[7], (utom vid gränskontroll), men kan misstänkas vara utlänning och då ändå behöva pass. Den som inte behöver pass kan ha godkänd svensk legitimation och då görs en kontroll, som dock kan kräva besök på polisstation.

I Sverige ansöker man som svensk medborgare om ett nationellt identitetskort hos polisen.[10] Ansökan görs på samma sätt som för pass. Identitetskortet utfärdas med hjälp av en så kallad passmaskin.

Sverige krävde fram till den 1 juli 2015 att alla inhemska medborgare skulle bära pass för utresa från Sverige till EU-länder som inte ingår i Schengensamarbetet, som en följd av passlagen; nationellt identitetskort godtogs inte. Vid inresa godtogs nationellt identitetskort eftersom passlagen inte kräver pass om svenskt medborgarskap kan styrkas på annat sätt. Europeiska kommissionen konstaterade i sin utvärdering år 2008 att den svenska lagstiftningen inte var förenlig med rörlighetsdirektivet, men några rättsliga åtgärder vidtogs då inte mot landet. 2013 påpekade kommissionen (efter många klagomål från allmänheten) återigen Sveriges brott mot rörlighetsdirektivet, vilket fick regeringen att agera.

Den 1 juli 2015 ändrades passlagen för att anpassas till rörlighetsdirektivet och ger numera svenska medborgare rätten att resa med nationellt identitetskort inom hela unionen, även medlemsstater som inte är en del av Schengenområdet. Däremot tillåts inte direkta resor till övriga länder som godtar svenska nationella identitetskort (Cefta-staterna samt Georgien och Tunisien)

Kan man resa med id-kort från Skatteverket?

När du identifierar dig med din e-legitimation kan du få tillgång till uppgifter som finns om dig själv eller ditt företag från Skatteverkets register. Du kan även uträtta dina ärenden över internet hos Skatteverket.

Skatteverkets id-kort innehåller en e-legitimation. Det innebär att när du ansöker om ett id-kort hos Skatteverket får du samtidigt en e-legitimation som du kan använda när du vill logga in på olika myndigheters tjänster.

Hur lång tid tar det att få ett id-kort från Skatteverket?

Varför är det bra att ha ett id-kort? Vad ska jag ha med mig när jag vill ansöka om ett id-kort?

Måste man boka tid för id-kort Skatteverket?

Om du har ett blå-orange kort (utfärdades efter juni 2022) eller ett grönt kort utfärdades mellan september 2017 till maj 2022 spärrar du kortet genom att ringa: 0103311010 .

Om du befinner dig utomlands, ring +46 10 331 1010.

Måste man ha både körkort och id-kort?

Om du i ditt arbete behöver göra en identitetskontroll kan du använda dig av den kontrollprocess som beskrivs i De sju stegen. Broschyren ”De sju stegen” produceras och distribueras av Kronan Säkerhet på uppdrag av Svenska Bankföreningen.

Som ett steg i kontrollprocessen kan du med hjälp av uppgifter på körkortet ringa vår tjänst på telefonnummer 0771-50 25 70. Tjänsten är automatisk och är öppen dygnet runt.

Kan man ha digitalt id-kort?

De fysiska ID-korten är snart ett minne blott. Ett digitalt ID-kort är ett säkert sätt för butiker eller varuutlämnare att identifiera sin kund, och användaren att identifiera sig själv. Ett digitalt ID-kort kan också hjälpa till att minska risken för identitetsstöld och bedrägeri.

Vi har tidigare skrivit om tjänsten hos Freja eID och nu är det även lanserat hos BankID.

Vilka länder kan man resa till med endast id-kort?

Pass kan användas vid samtliga resor, och vid resa ut från Sverige kräver passlagen att svenska medborgare medför ett giltigt pass vid resor utanför Schengenområdet. Detta är oberoende av inreselandets regler. Vissa länder kräver att passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemresedatum. Kontakta landets ambassad för att veta vad som gäller.

När gäller inte körkort som ID-handling?

Om du i ditt arbete behöver göra en identitetskontroll kan du använda dig av den kontrollprocess som beskrivs i De sju stegen. Broschyren ”De sju stegen” produceras och distribueras av Kronan Säkerhet på uppdrag av Svenska Bankföreningen.

Som ett steg i kontrollprocessen kan du med hjälp av uppgifter på körkortet ringa vår tjänst på telefonnummer 0771-50 25 70. Tjänsten är automatisk och är öppen dygnet runt.

Får man ha mössa på id-kort?

Varför är det bra att ha ett id-kort? Vad ska jag ha med mig när jag vill ansöka om ett id-kort?

Vad behöver man för att skaffa id-kort?

Varför är det bra att ha ett id-kort? Vad ska jag ha med mig när jag vill ansöka om ett id-kort?

Hur lång tid tar det för ett id-kort att bli klart?

Regeringen beslutade den 19 april 2007 att bemyndiga chefen för Integrations- och jämställdhetsdepartementet att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att utreda hur det kan säkerställas att det finns möjlighet för personer som inte är svenska medborgare men som har rätt att vara bosatta i Sverige att få identitetskort.

Den 19 april 2007 förordnades justitierådet Per Virdesten att vara särskild utredare.

Som experter har från och med den 8 maj 2007 medverkat folkbokföringsjuristen Marie Ahlqvist Bresle, departementssekreteraren Eva Lotta Johansson, utredaren Roy Melchert, t.f. enhetschefen Mira Naumanen, verksjuristen Erik Stenström samt polisintendenten Staffan Tilling.

Utredningen har haft i uppdrag att utreda hur det kan säkerställas att det finns möjlighet för personer som inte är svenska medborgare men som har rätt att vara bosatta i Sverige att få identitetskort (id-kort). I uppdraget har ingått att föreslå vem som ska ha ansvaret för detta samt att närmare avgöra vilka kategorier av personer som ska omfattas. Det har även ingått att föreslå hur identiteten ska styrkas vid en ansökan om id-kort.

När försvinner körkort som ID?

Pass kan användas vid samtliga resor, och vid resa ut från Sverige kräver passlagen att svenska medborgare medför ett giltigt pass vid resor utanför Schengenområdet. Detta är oberoende av inreselandets regler. Vissa länder kräver att passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemresedatum. Kontakta landets ambassad för att veta vad som gäller.

När slutar körkortet gälla som ID-handling 2023?

Pass kan användas vid samtliga resor, och vid resa ut från Sverige kräver passlagen att svenska medborgare medför ett giltigt pass vid resor utanför Schengenområdet. Detta är oberoende av inreselandets regler. Vissa länder kräver att passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemresedatum. Kontakta landets ambassad för att veta vad som gäller.

Kan man ha sitt id i mobilen?

You can learn anything. For free.

Spend an afternoon brushing up on statistics. Discover how the Krebs cycle works. Get a head start on next semester's geometry. Prepare for upcoming exams. Or, if you're feeling particularly adventurous, learn how fire-stick farming changes the landscape of Australia.

Kan man ha id på mobilen?

De fysiska ID-korten är snart ett minne blott. Ett digitalt ID-kort är ett säkert sätt för butiker eller varuutlämnare att identifiera sin kund, och användaren att identifiera sig själv. Ett digitalt ID-kort kan också hjälpa till att minska risken för identitetsstöld och bedrägeri.

Vi har tidigare skrivit om tjänsten hos Freja eID och nu är det även lanserat hos BankID.

What is a Swedish ID card?

  • The ID Card is just a standard identification card that you probably have from your home country and includes all of your essential information for Sweden. It shows: Here is an example of a Swedish ID Card from Wikipedia. The process for getting an ID in Sweden is pretty simple compared to most other applications you may have done so far.

What is a personal identity number in Sweden?

  • A Personal Identity Number (Personnummer) in Sweden is a unique 12 digit identification number that is used for paying taxes in Sweden, and for many other practical things in Sweden. You will generally require this when opening a bank account, taking advantage of Swedish healthcare, or even when signing up for a gym membership.

Do I need a Swedish identity document?

  • A valid Swedish identity document is also required for opening a bank account or other situations where the use of Swedish personal identity number is required, although this varies from organisation to organisation.

How do I get a personal identity number from Skatteverket?

  • In order to be registered (folkbokförd) in the Swedish population register and get a personal identity number, you have to inform Skatteverket that you have moved to Sweden. To start the whole application process, but also to obtain more useful information, please visit Skatteverket’s website. ↗️