:

Vad kostar det att byta efternamn när man gifter sig?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kostar det att byta efternamn när man gifter sig?
  2. Hur byter man namn vid giftermål?
  3. När ska man byter efternamn vid vigsel?
  4. Kan man byta efternamn innan vigseln?
  5. Måste man byta bankkort vid namnbyte?
  6. Måste man skaffa nytt pass om man byter efternamn?
  7. Kan man byta efternamn gratis?
  8. Vad ska man tänka på när man byter efternamn?
  9. Hur mycket kostar det att byta namn?
  10. Hur byter man namn på BankID?
  11. Kan man byta sitt namn på Swish?
  12. Måste man ta mannens efternamn när man gifter sig?
  13. Får man automatiskt nytt bankkort vid namnbyte?
  14. Får man byta efternamn till vad man vill?
  15. Måste man skriva båda sina efternamn?

Vad kostar det att byta efternamn när man gifter sig?

If you have a Facebook account, you can manage how different data is used to personalize ads with these tools.

Ad settings

Hur byter man namn vid giftermål?

Innan ni kan gifta er i Sverige måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Hindersprövning innebär att Skatteverket prövar om det finns några hinder för att ni kan gifta er i Sverige.

Enligt svensk lag finns följande hinder mot att få gifta sig:

När ska man byter efternamn vid vigsel?

Via ansökningsblanketter hos Skatteverket byter du efternamn. Beroende på om du vill byta eller ändra ett dubbelt efternamn, byte till ett annat efternamn eller om du vill ändra ett efternamn som du redan har finns det olika blanketter att använda sig av. Beroende på detta blir också handläggningstider för namnbyte olika. Vill du byta förnamn eller efternamn utan avgift är handläggningstiden ungefär en månad och vid byte av efternamn med avgift är tiden mellan en till två månader. För nybildade efternamn är handläggningstiden längst och tar ungefär två till tre månader.

Kan man byta efternamn innan vigseln?

Du behåller ditt efternamn när du gifter dig om du inte inför vigseln eller senare ansöker hos Skatteverket om att byta det. Du kan byta till din makas eller makes efternamn eller till ett dubbelt efternamn som är bildat av era efternamn. Din maka eller make behöver inte samtycka till bytet. Det finns inga hinder mot upprepade byten under äktenskapet.

Vigselförrättare är inte längre behöriga mottagare av namnansökningar. Du ska därför själv skicka in din namnansökan till Skatteverket.

Måste man byta bankkort vid namnbyte?

Oavsett om ni gifter er borgligt, kyrkligt eller utomlands måste ni först ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Om du vill byta efternamn i samband med vigseln måste du också ansöka om detta hos Skatteverket. Du behåller ditt eget efternamn om du inte skickar in någon ansökan. Vi som bank får automatiskt information om namnbyte och adressändring från Skatteverket. Däremot behöver du ändra efternamnet på dina kort – det gör du enkelt genom att ringa oss och be att vi trycker upp nya kort med ditt nya namn.

När hindersprövningen är klar får ni dels ett intyg om hindersprövning, dels ett vigselintyg från Skatteverket. Intygen skickas hem till er och gäller i fyra månader. Ni ska lämna båda intygen till vigselförrättaren. Efter vigseln fyller vigselförrättaren i intygen och skickar dem till Skatteverket.

Måste man skaffa nytt pass om man byter efternamn?

Hej!

Har i samband med bröllop (wohoo!) bytt mitt efternamn. Glömde dock bort att jag sedan tidigare hade bokat en jobbresa (LPI-CPH-CDG-CPH-LPI) första veckan i september och sitter och funderar på vad som nu ska hända. Av ett telefonsamtal med SAS fick jag veta att det inte skulle vara något problem eftersom mitt (fortfarande giltiga) pass med det gamla efternamnet matchar efternamnet på biljetten.

Kan man byta efternamn gratis?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Skatteverket är den myndighet som ansvarar för namn och namnbyte. Om du vill byta efternamn ska du alltså vända dig till Skatteverket (3 § lag om personnamn). Om du går in på Skatteverkets hemsida kommer du att hitta blanketter och instruktioner angående hur du kan gå tillväga för att ändra ditt namn. Priset varierar beroende på vilket efternamn det är du vill byta till. Om du exempelvis vill ändra till förälders efternamn är det gratis men om du vill ändra till ett nybildat efternamn kommer det att kosta. Jag rekommenderar dig att skicka in en ansökan om namnbyte till Skatteverket om du vill byta efternamn så får de fatta ett beslut i ditt ärende. På Skatteverkets hemsida kan du även se hur lång tid ett namnbyte vanligtvis tar att genomföra.

Vad ska man tänka på när man byter efternamn?

Ni kan välja att ni båda har ett av era efternamn. Ni kan också välja att ha dubbla efternamn, det vill säga att ni bildar ert efternamn utifrån både ditt och din partners nuvarande namn. Huruvida ni ska ha bindestreck mellan efternamnen är helt upp till er. Om en av er redan har dubbla efternamn får bara ett av efternamnen ingå i det nybildade namnet. Däremot kan du byta till din partners dubbla efternamn om du vill det.

Ni kan ansöka om att byta efternamn både innan vigseln och under äktenskapet. Ni kan också byta efternamn flera gånger under ert äktenskap om ni skulle ångra er. Du kan till och med byta till din partners efternamn även om din partner fick det namnet i ett tidigare äktenskap. När Skatteverket godkänner namnbytet får du hem ett registerutdrag från dem. Där ser du bl a när namnet byttes och hur det är stavat. Då kan du säkerställa att allt är korrekt.

Vissa namnbyten kostar pengar och då kan det handla om ett par tusenlappar. Men att byta namn till din partners kommer inte att kosta dig någonting. När du har bytt efternamn skickar Skatteverket de nya uppgifterna till de flesta myndigheter och företag. Däremot måste du själv se till att förnya ditt leg, pass och meddela alla i ditt nätverk, både vänner, kollegor och andra, att du har bytt namn.

Hur mycket kostar det att byta namn?

I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta för att byta namn på ditt företag.

Innan du gör någonting annat måste du bestämma dig för vad det nya namnet ska vara för ditt bolag. Det kanske låter som den lättaste biten men så är inte riktigt fallet. Att välja ett nytt namn till ditt företag kräver sin research då du måste se till att det följer alla regler som finns och att namnet självklart även gynnar ditt företag och den verksamhet du bedriver.

Hur byter man namn på BankID?

Mobilt BankID är ett BankID som du kan ha i din mobiltelefon eller surfplatta och därför alltid har med dig. Du behöver inte installera någon programvara på datorn.

  • Ladda ner BankID säkerhetsapp från App Store eller Google Play till din mobiltelefon.
  • Kan man byta sitt namn på Swish?

    • Snabbt och smidigt för privatkunder att betala med mobilen.
    • Smidiga och säkra betalningar.
    • Pengarna kommer direkt in på företagets konto.

    Swish Företag är ett smidigt alternativ till kontanter och bra komplement till andra betalningslösningar. Tjänsten passar - framför allt - mindre företag, föreningar eller organisationer som tar emot betalningar från privatkunder eller håller på med insamlingar. 

    Måste man ta mannens efternamn när man gifter sig?

    Gällande namnlag, som trädde i kraft 1985, gav dem som ingår äktenskap likadana möjligheter i valet av efternamn. Har lagen haft någon betydelse i praktiken? Vems namn är av större vikt då namnet väljs?

    Enligt namnlagen kan ett par som planerar att gifta sig tillsammans besluta om det eller de efternamn som ska användas i familjen. Alternativen är att båda behåller sina egna efternamn, att båda bär den ena partens namn eller att den ena kombinerar sitt eget namn med makens eller makans namn. Kvinnan är således inte längre tvungen att välja makens namn, även om det fortfarande är det alternativ ett nygift par vanligen väljer. Detta val motiveras ofta med att paret följer den allmänna seden, med romantik eller med en önskan om att hela familjen ska ha ett gemensamt efternamn. En rådande uppfattning är också att bruket att ta mannens efternamn i äktenskapet i hög grad är ”en uråldrig tradition”.

    Finlands första namnlag trädde i kraft år 1920. Den föreskrev att var och en skulle ha ett fast efternamn. Den som vid den här tidpunkten inte hade något efternamn var tvungen att anta ett namn innan årets slut. I den första namnlagen stadgades inget annat om giftasnamn än att hustrun hade rätt till sin makes efternamn. Detta gällde även i händelse av skilsmässa, om hustrun var barnens vårdnadshavare eller om paret gemensamt hade kommit överens om saken.

    Giftasnamnen behandlades däremot i äktenskapslagen som trädde i kraft år 1929. Då bestämdes att hustrun ska ta makens efternamn, antingen ensamt eller i ett dubbelnamn förenat med det egna efternamnet. I Finland var, och är fortfarande, ett dubbelnamn ett namn som består av två efternamn förenade med bindestreck, såsom exempelvis af Hällström-Reijonen. Ett dubbelnamn ärvs inte av barnen.

    Får man automatiskt nytt bankkort vid namnbyte?

    En förnamnsändring kostar 60 euro. Avgiften betalas inte tillbaka även om namnet i ansökan inte godkänns.

    • att få återta något av dina tidigare efternamn
    • en ändring i din efternamnskombination

    Att ansöka om ett helt nytt efternamn kostar 120 euro. Observera att namnändring vid vigsel är kostnadsfri och ska inte göras via denna tjänst. Valet av makarnas namn meddelas i samband med begäran om prövning av hinder mot äktenskap.

    Får man byta efternamn till vad man vill?

    Ett personnamn fungerar i teorin som en etikett på en person, för att man ska kunna urskilja personen och identifiera hen i relation till andra personer. Men namnet blir också en del av ens person och är ofta viktigt för vår identitet. De allra flesta är nöjda med det namn som de som barn tilldelas av sina föräldrar, och skulle aldrig kunna tänka sig att byta bort vare sig förnamn eller efternamn, medan andra tycker att det namn de bär inte passar dem. En del får smeknamn som de tar i mer eller mindre officiellt bruk, medan andra väljer att byta namn helt och hållet.

    Som nybliven förälder står man inför en svår men rolig uppgift, nämligen att hitta ett namn som ens barn gillar och identifierar sig med. Det namn som barnet sedan får är ett namn som avspeglar föräldrarnas smak, ibland kanske något påverkat av omgivande närståendes goda råd. Vissa föräldrar vill att deras barn ska få ett traditionellt namn, som kanske finns i släkten, andra att det ska vara modernt. En del föräldrar vill också att namnet ska vara gångbart internationellt. Andra vill kanske att barnet ska få ett unikt namn som det är ensamt om i förskolegruppen. Namn följer trender och mode. Vissa namn har varit vanliga under olika perioder, och 2000-talet präglas till viss del av en strävan att namnen ska vara unika (något du kan läsa mer om i artikeln Inte bara Alice och William i Namnbloggen).

    Måste man skriva båda sina efternamn?

    Har en awardbokning med hela familjen + svärföräldrarna på gång i början av februari.

    Nu när jag tittar med noggrant så har vi slarvat lite vid bokningen och har endast ett förnamn och inga mellannamn med på biljetterna.