:

Är vårdtjänster momspliktiga?

Innehållsförteckning:

  1. Är vårdtjänster momspliktiga?
  2. Är det moms på företagshälsovård?
  3. Vad händer med Vårdmomsen?
  4. Vad behöver man inte betala moms på?
  5. Vilka verksamheter är inte momspliktiga?
  6. När får man inte dra av moms?
  7. Får företag dra av moms på friskvård?
  8. Hur bokför man företagshälsovård?
  9. Vem ska betala moms?
  10. Får vården neka vård?
  11. Vilka tjänster har 12% moms?
  12. När är man momsbefriad?
  13. Vilka branscher är momsfria?
  14. Vilken moms får man tillbaka?
  15. Vilka tjänster är momsbefriade?

Är vårdtjänster momspliktiga?

Anledningen till Skatteverkets beslut är ett avgörande från Högsta förvaltningsdomstolen som gällde moms vid uthyrning av vårdpersonal. I domen anges att det är själva uthyrningen som ska bedömas och inte vad den uthyrda personalen ska göra hos köparen, som till exempel att ge vård.

Utifrån den information som förbundet har fått från Skatteverket sammanfattar vi här de väsentligaste delarna av beslutet.

Beslutet innebär helt olika momskonsekvenser beroende på om det definitionsmässigt anses vara fråga om ”uthyrning” eller ”egen verksamhet”. Skatteverket konstaterar i sitt ställningstagande följande:

Är det moms på företagshälsovård?

Fri företagshälsovård är en skattefri förmån för anställda, uppdragstagare och aktiva delägare men en skattepliktig förmån för passiva delägare som inte arbetar i redovisningsenheten.

Företagshälsovård är förebyggande åtgärder och rehabilitering som syftar till att bibehålla och återställa arbetsförmåga för anställda, uppdragstagare och aktiva delägare. Företagshälsovård innebär att skapa förutsättningar för ett långsiktigt och hälsosamt arbetsliv. Företagshälsovård är insatser som är inriktade på arbetsplatsens arbetsmiljö och inte insatser som avser sjukvård eller hälsovård som inte har något samband med arbetet.

Vad händer med Vårdmomsen?

Arbetar du som inhyrd vårdpersonal på en vårdmottagning är det den som driver mottagningen som tillhandahåller vårdtjänster direkt till patienterna. Den som driver mottagningen är alltså patienternas motpart. Då ska du som exempelvis är inhyrd läkare, sjukgymnast eller tandläkare ta ut moms för dina tjänster på mottagningen. Momssatsen är 25 procent.

Du ska däremot inte ta ut moms när du tillhandahåller vård för egen räkning, under eget ansvar (i egen regi) förutsatt att du gör det direkt till dina patienter. Det innebär att du måste ha en egen organisatorisk struktur och att du inte får tillhöra vårdmottagningens organisation. Det ska alltid vara tydligt för patienterna att det är din egen vårdmottagning som tillhandahåller vården.

Vad behöver man inte betala moms på?

Den som bedriver rörelse i liten skala behöver inte registrera sig i registret över momsskyldiga.

Verksamhet i liten skala definieras på basis av omsättningen. Verksamheten anses vara i liten skala om räkenskapsperiodens omsättning (12 månader) för ditt företag är högst 15 000 euro. Denna gräns gäller räkenskapsperioder som börjat 1.1.2021 eller därefter. (2020 var omsättningsgränsen högst 10 000 euro.) Om omsättningen överskrider gränsen ska företaget registreras i momsregistret.

Företaget kan momsregistrera sig frivilligt fast omsättningsgränsen inte överskrids. Det kan löna sig om ditt företag exempelvis köper stora mängder av momspliktiga produkter eller tjänster för den skattepliktiga affärsverksamheten. När företaget är momsregistrerat får det i regel dra av momsen på sina inköp. 

Vilka verksamheter är inte momspliktiga?

Nedan ses en enkel illustration av hur momsfrågan fungerar gällande kontorslokaler. Vill vi belysa att varje fall är unikt och detta blogginlägg ska bara ses som en grundlig översikt av området och inte användas som beslutsunderlag.

I svensk lag är uthyrning av fastigheter som grundregel momsfri, detta innebär att det inte ska faktureras någon moms på hyran och fastighetsägaren har inte heller rätt till att dra av moms på investeringar.

Fastighetsägaren kan dock under vissa förutsättningar momsbelägga uthyrningen för att möjliggöra momsavdrag på byggkostnaden eller investeringar som har gjorts i verksamheten. Som en följd av att en fastighet momsregistreras måste dock ägaren se till lokalytan upplåts till momsregistrerade verksamheter för att kunna göra fulla avdrag för moms. Om inte lokalen hyrs ut till momspliktig verksamhet kommer fastighetsägaren inte tillåtas göra avdrag för alla sina kostnader vilket gör att investeringen blir dyrare.

När får man inte dra av moms?

Om du bedriver momspliktig verksamhet får du dra av den moms som ingår i priset på en vara eller tjänst som du har köpt av en annan momsskyldig.Du får endast göra avdraget om du skaffat varan eller tjänsten för momspliktig affärsverksamhet. 

Om du använder den anskaffade varan eller tjänsten även för verksamhet som inte är momspliktig, får du endast dra av den andel som motsvarar den momspliktiga användningen. En förutsättning är dock att avdragsrätten inte på annat sätt begränsas i mervärdesskattelagen. 

Moms kan exempelvis inte dras av för anskaffningar som tas i företagarens eller personalens privata bruk eller som används för sådan företagsverksamhet som inte berättigar till avdrag.

Får företag dra av moms på friskvård?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Hur bokför man företagshälsovård?

Fri företagshälsovård är en skattefri förmån för anställda, uppdragstagare och aktiva delägare men en skattepliktig förmån för passiva delägare som inte arbetar i redovisningsenheten.

Företagshälsovård är förebyggande åtgärder och rehabilitering som syftar till att bibehålla och återställa arbetsförmåga för anställda, uppdragstagare och aktiva delägare. Företagshälsovård innebär att skapa förutsättningar för ett långsiktigt och hälsosamt arbetsliv. Företagshälsovård är insatser som är inriktade på arbetsplatsens arbetsmiljö och inte insatser som avser sjukvård eller hälsovård som inte har något samband med arbetet.

Vem ska betala moms?

Moms är en förkortning för mervärdesskatt och är en statlig skatt som ska betalas när vi handlar med de allra flesta varor och tjänster. Privatpersoner behöver ofta inte tänka på momsen, eftersom den som huvudregel redan är inkluderad i priset. Däremot ska företagare redovisa och betala moms till staten genom Skatteverket.

Ingående moms är momsen på det du köper in till ditt företag och det är den moms företaget har rätt att få tillbaka. Den ingående momsen är därmed ingen kostnad för dig som företagare. Utgående moms är momsen på det du säljer, och det är den momsen du som företagare ska redovisa till Skatteverket. Skillnaden mellan den ingående momsen och den utgående momsen, det vill säga mellanskillnaden, ska du antingen betala till Skatteverket eller få tillbaka från Skatteverket.

För att klargöra skillnaden mellan ingående och utgående moms kan du som företagare tänka på vilken riktning exempelvis en faktura har; in eller ut? Kommer fakturan in till ditt företag i form av leverantörsfakturor och kvitton så är det ingående moms på fakturan medan utgående moms finns på de fakturor som företaget skickar till kunderna.

Får vården neka vård?

Samma dag du söker hjälp för ett hälsoproblem ska du få kontakt med primärvården, till exempel vårdcentralen eller sjukvårdsrådgivningen. Sedan den 1 juli 2022 gäller detta endast hos den utförare där den enskilde har valt att lista sig.

Vilka tjänster har 12% moms?

Moms, eller mervärdeskatt som den egentligen heter, är en statlig skatt på konsumtion. Den betalas av alla oss konsumenter när vi handlar i affärer, på nätet eller hos leverantörer. Även företag betalar moms när de köper eller säljer varor och tjänster. När du tittar på en prislapp ser du priset du ska betala. Det består dock av varans pris och momsen som är beräknad på det. Eftersom momsen är inbakad i priset behöver vi inte tänka på den, men när det gäller företag anges momsen separat för att underlätta för företagen att göra sina momsavdrag. Varje gång du köper en produkt hamnar momsen du betalat i företaget du handlat hos. När företaget sedan redovisar försäljningen bokförs momsen på ett separat konto. I sin momsdeklaration anger företaget momsbeloppet och skickar det till Skatteverket. Så momsen stannar aldrig hos företagen – den skickas till staten en gång varje månad.

Den normala momssatsen som gäller för de flesta varor och tjänster i Sverige är 25 procent om inget annat anges. Det finns även två lägre momssatser – 12 och 6 procent. Hos Skatteverket hittar du mer information om de olika momssatserna.

När är man momsbefriad?

Du som har en försäljning på under 30 000 kronor om året är inte skyldig att vara momsregistrerad. Vi förklarar vad momsbefrielse innebär, hur du räknar ut beloppsgränsen och vad som är viktigt att tänka på.

Reglerna innebär att organisationer eller företag som är etablerade i Sverige, och har en försäljning inom landet som uppgår till högst 30 000 kronor, inte behöver vara registrerade för moms. De nya reglerna för momsbefrielse trädde i kraft 2017. Befrielsen gäller om skyldigheten att betala moms uppkommit från den 1 januari 2017 eller senare. 

Vilka branscher är momsfria?

Under mina tid som verksam inom momsområdet – faktiskt mer än 25 år – har jag noterat hur praxis har rört sig fram – och ibland tillbaka – i olika momsfrågor.

En sådan fråga gäller momsfri utbildning, sjukvård, tandvård och social omsorg. Det momsfria utrymmet har här successivt minskat med åren. Från att ha ett visst skönjbart momsfritt utrymme har nu tumskruvarna dragits åt ganska rejält genom domstolspraxis – men även genom Skatteverkets (SKV) tolkningar.

Vilken moms får man tillbaka?

Använder du e-tjänsten Skattekonto kan du klicka på ”Betalningsuträkning” för att göra en sammanställning för hur mycket du ska betala. Deklarerar du på blankett ska du själv räkna ihop hur mycket du ska betala.

Momsen ska vara betald och finnas på Skatteverkets konto senast den sista inlämningsdagen för din momsdeklaration. 

Vilka tjänster är momsbefriade?

är undantagna momsplikt helt och hållet. Varor och tjänster som är momsfria är till exempel sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster.