:

Hur beskattas hobbyverksamhet?

Innehållsförteckning:

  1. Hur beskattas hobbyverksamhet?
  2. Hur mycket får man tjäna på en hobby utan att betala skatt?
  3. Vad räknas som hobbyverksamhet Skatteverket?
  4. När räknas det som hobbyverksamhet?
  5. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  6. Hur mycket pengar får man tjäna på hobbyverksamhet?
  7. Hur mycket pengar får man ta emot utan att skatta?
  8. Hur mycke kan man tjäna utan att skatta?
  9. Vilka regler gäller för hobbyverksamhet?
  10. När kollar Skatteverket Swish?
  11. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?
  12. Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?
  13. Hur mycket får man tjäna utan att ha eget företag?
  14. Måste man registrera hobbyverksamhet?
  15. Hur mycket kan jag sälja utan att betala skatt?

Hur beskattas hobbyverksamhet?

är att den utövas på fritiden av hobbyidkaren själv och att vinstsyfte saknas.

Hemslöjd, biodling, trädgårdsodling, djuruppfödning, jakt, fiske, hästsport och kulturell verksamhet är exempel på möjliga hobbyverksamheter. Det handlar om något som

Hur mycket får man tjäna på en hobby utan att betala skatt?

Alla som arbetar måste betala skatt. Hur mycket du behöver betala är en annan fråga. Det beror helt enkelt på hur mycket pengar du drar in och hur gammal du är. En pensionär betalar lite mindre i skatt än andra människor. Men är det då så att man kan tjäna lite pengar utan att betala skatt?

Faktum är att du kan få lov att tjäna en mindre summa utan att betala skatt. Det rör sig inte om så stora belopp, knappt dryga tusenlappen i månaden. Det förutsätter även att du inte har ett annat jobb. Skulle du ha det får du börja skatta med en gång. Men det finns många kryphål att hitta. 

Vad räknas som hobbyverksamhet Skatteverket?

En hobbyverksamhet är en hobby som genererar vissa inkomster. För att räknas som hobbyverksamhet måste verksamheten utövas utan vinstsyfte av den så kallade hobbyidkaren på fritiden vid sidan av en annan sysselsättning.

Det kan vara svårt att veta var gränsen går mellan hobby- och näringsverksamhet. Därför måste man i många fall titta på helheten och göra en bedömning utifrån alla förutsättningar som verksamheten har.

Det här är några av de saker som skiljer hobbyverksamhet från företag:

När räknas det som hobbyverksamhet?

är att den utövas på fritiden av hobbyidkaren själv och att vinstsyfte saknas.

Hemslöjd, biodling, trädgårdsodling, djuruppfödning, jakt, fiske, hästsport och kulturell verksamhet är exempel på möjliga hobbyverksamheter. Det handlar om något som

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Swish är en mobilapp för att göra betalningar mellan privatpersoner eller mellan privatpersoner och företag i Sverige.

Det är en betaltjänst med vilken du både kan skicka pengar från och ta emot pengar till ditt bankkonto genom att använda din mobiltelefon. Swish är en helt kostnadsfri och säker betalmetod.

Med detta betalsätt är det möjligt att skicka och ta emot pengar med direkt överföring. Allt som behövs är en smartphone och ett bankkonto i en svensk bank.

Swish lanserades i december 2012. På den tiden fungerade det endast som en betalmetod mellan privatpersoner. Det var då nästan en revolutionerande uppfinning som gjorde det lätt att snabbt skicka pengar direkt mellan olika konton utan att de behöver vara i samma bank.

Sommaren 2014 blev Swish tillgängligt även för företag och organisationer. Den 18 januari 2016 kom Swish för e-handlare. Genom att erbjuda möjligheten att ta betalt med Swish var det många webbutiker som kunde öka omsättningen tack vare att det blev lättare för kunderna att handla på nätet.

2017 kom QR-koder för Swish så att betalningar skulle bli ännu enklare – både i fysiska butiker och online.

För att ändra din Swish-gräns behöver du logga in i din internetbank. Där går du till dina inställningar och vidare till Swish. Du har möjlighet att ändra hur stort belopp du ska kunna föra över per vecka.

Hos de flesta banker finns även möjligheten att lyfta gränsen för högsta tillåtna överföring till 150 000 i ett dygn.

Alla svenska banker som stödjer Swish har en eller flera beloppsgränser för överföringar. Ofta är det en gräns på 3000 – 5000 kronor för en sjudagarsperiod. Dessutom kan det finnas en gräns för hur mycket du kan föra över per överföring.

Hur mycket pengar får man tjäna på hobbyverksamhet?

Det är lätt att tro att en hobbyverksamhet är ett jobb som man också tycker är väldigt roligt, men det är ett riktigt begrepp och det finns regler att förhålla sig till.

Hur mycket pengar får man ta emot utan att skatta?

Du kan ta emot ditt paket från ett land utanför EU avgiftsfritt om kraven (se ovan gul ruta) för gåva är uppfyllda. Normalt sett är det företag som transporterar din vara, till exempel Postnord eller en speditör, som gör din tulldeklaration åt dig. Som underlag använder de fakturor och andra handlingar som följer med paketet. Det är därför viktigt att det tydligt framgår på paketet att det är en gåva, vad paketet har för värde och vad det innehåller, samt att avsändaren och mottagaren är privatpersoner.

Det finns även en värdegräns för vad en gåva kan vara värd för att du ska få ta emot den avgiftsfritt. I avsnittet nedan kan du läsa om vilka regler som gäller beroende på gåvopaketets värde och innehåll.

Om du vill göra din tulldeklaration själv kan du läsa om hur du gör det på sidan Hantera din tulldeklaration själv.

Om din gåva blir avgiftsfri eller inte beror på hur mycket det totala gåvopaketet är värt, vad en enskild gåva i paketet är värd och vilken typ av varor paketet innehåller.

Om ditt gåvopaket innehåller alkohol, tobak eller parfym gäller särskilda regler. Läs mer på sidan Gåva med alkohol, tobak, parfym eller vapen.

Hur mycke kan man tjäna utan att skatta?

Skattepliktig inkomst är den inkomst du ska betala skatt på. Skattesatsen varierar från kommun till kommun i Sverige, men generellt ligger skatten på omkring 30 %. En del av din inkomst är dock skattebefriad. Det betyder att du inte behöver betala skatt på hela din inkomst. Det kallas grundavdraget, men mer om det strax.

Det finns även inkomst som är skattefri. När en inkomst är skattefri betyder det att du inte behöver betala skatt på inkomster överhuvudtaget. Det är endast specifika jobb och inkomster som är helt skattebefriade oberoende på beloppet. Men inkomsten ska ändå deklareras i din deklaration.

Det finns en hel del olika inkomster som är helt befriade från skatt i Sverige. Reglerna ändras ofta och därför gäller det att hålla sig uppdaterad med vilka regler som gäller just nu. Här nedan kommer vi lista de inkomster som är skattebefriade år 2023.

I princip alla inkomster är berättigade en skattefri del. Hur stor del av din inkomst som är skattebefriad beror på din totala inkomst. Inkomster från passiva verksamheter är dock undantagna från det så kallade grundavdraget och därför beskattas hela den inkomsten.

Om du har en årlig inkomst på under 22 208 kr per år är din inkomst skattefri. Det finns även inkomster som är helt skattebefriade, ibland oavsett belopp. Här nedan kan du se en lista på inkomster som är helt skattebefriade i Sverige år 2023.

  • Bidrag och bistånd från stat och kommun
  • Inkomst från donationer av modersmjölk, blod eller organ
  • Bär- och svampplockning
  • Intjänade pengar från försäljning av svamp, kottar och bär som du själv har plockat är skattefria om inkomsten inte överstiger 12 500 kr/år
  • Ersättning från försäkringsbolag
  • Presenter och gåvor
  • Hittelön
  • Ersättning från kommun eller stat vid sjukdom och olycksfall
  • Räntor
  • Vinster i spel och tävlingar
  • Vinst från lotterier
  • Stipendier för skolor, universitet eller liknande
  • Ersättning till vittnen i domstolar

Vilka regler gäller för hobbyverksamhet?

  • Något du gör på din fritid. Det är inte din huvudsakliga försörjning, utan något du gör på sidan av till exempel arbete eller studier.
  • Du utför inte arbete på uppdrag av eller anlitad av någon annan.
  • Drivs utan vinstsyfte.

När kollar Skatteverket Swish?

För att Skatteverket ska ha koll på Swish måste de veta vem som gör transaktionerna och hur mycket pengar som överförs.

– Vi ska titta över lagstiftningen när det gäller kassaregister. När man köper något och får ett kvitto så står det att betalningen skett med kort eller kontant men Swish är ju varken eller. Här måste det bli tydligare så att det framgår på kvittot hur varan eller tjänsten har betalats, säger Conny Svensson.

Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Din fråga handlar om en överföring från utlandet. Överföringen i sig utlöser ingen skattskyldighet, däremot har din bank en skyldighet att lämna en kontrolluppgift till Skatteverket om att pengar har förts in. Kontrolluppgiftsskyldigheten möjliggör för Skatteverket att kontrollera om de införda pengarna borde ha beskattats i mottagarlandet. Om Skatteverket begär in underlag kommer de nog specificera vad de vill ha in. Det är nog möjligt att begära avräkning för den utländska skatten i din svenska inkomstdeklaration.

Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?

Du som skänker minst 2 000 kronor under ett år till en eller flera ideella organisationer kan få avdrag på skatten. Det här gäller för skattereduktionen:

Klicka här för att läsa mer om skattereduktion för gåvor hos Skatteverket  

Hur mycket får man tjäna utan att ha eget företag?

Deklarera inkomst från Hobbyverksamhet. Vilken brytgräns gäller för inkomst av hobby? När måste man registrera företag? När måste man momsregistrera sig? När blir man rörelseidkare eller yrkesutövare?

Finska skatteverket definierar hobbyverksamhet som något som inte bedrivs i avsiktligt förvärvssyfte.

"Ett centralt kännetecken för näringsverksamhet är att verksamheten utövas i syfte att förvärva stadig inkomst."

Du behöver inte momsregistrera dig förens omsättningen kommer över 15000 Euro (före 2021 var det 10000). Men se upp om du förväntar dig att passera den gränsen, då måste du betala moms på hela årets försäljning även om du inte tagit ut någon moms tidigare för att du trodde att du var momsbefriad! Du kan alltså ska på en rejäl skattesmäll som i praktiken blir en extra dold skatt på din vinst. Här har vi ett tydligt exempel på vansinnig dubbelbeskattning! Att betala in moms som man inte samlat in borde vara olagligt i ett civiliserat land. Istället borde regeln vara att bara betala moms på försäljningen över 15000 Euro, inte retroaktivt från första försäljningen. Detta måste vi upplysa politikerna om att det behöver ändras. Det är denna typ av skatteregler som dödar nästa Spotify, Amazon och Rovio innan de ens har hunnit komma igång.

Det här med inkomst från hobbyverksamhet ger upphov till många frågor, speciellt beträffande beskattningen. Många har idag hemsidor eller små internetshoppar/webbshoppar och liknande som ger lite extra inkomst varje månade. Många har det mest som en hobbyverksamhet och man kanske tjänar lite pengar på Adsense annonser och liknande. Dessa inkomster måste tas upp i deklarationen och beskattas.

Du måste skatta på vinsten redan från första kronan om det är fråga om regelbunden försäljning som ger intäkter.

Detta betyder i klartext att gör du vinst på 10K, har kostnader på 2K så ska du skatta på 8K. Det betyder även att säljer du för 10 Euro (intäkt) och har kostnader på 9 Euro så har du en vinst på 1 Euro. Då måste du fortfarande skatta på den enda kronan i vinst enligt rådande regelverk. Det finns inget formellt fribelopp för skatten på vinst i hobbyverksamhet, bara för momsregistreringen.

Måste man registrera hobbyverksamhet?

Om du har en hobby som kan ge dig pengar finns det inget som hindrar att du tjänar en hacka på det du kan. Det kan till exempel handla om hemslöjd, biodling – eller något helt annat.

För att det du gör ska räknas som en hobby ska det vara:

Hur mycket kan jag sälja utan att betala skatt?

Om du bara säljer tjänster mot ersättning ett fåtal gånger per år ska du inte redovisa mervärdesskatt, moms. Om du regelbundet säljer tjänster mot ersättning kan du bli skyldig att redovisa moms om ersättningen exklusive moms överstiger 80 000 kronor.

Skattesatsen är oftast 25 procent. Då är momsen 20 procent av det pris som kunden betalar. Vissa branscher är undantagna från moms och vissa branscher har lägre skattesats.