:

Hur lång tid tar det för att byta namn?

Innehållsförteckning:

 1. Hur lång tid tar det för att byta namn?
 2. Hur lång tid tar ett namnbyte hos Skatteverket?
 3. Hur vet jag när namnbytet gått igenom?
 4. När byts efternamnet efter vigsel?
 5. Kan man ha ett annat namn på Swish?
 6. Hur kan jag bevisa att jag bytt efternamn?
 7. Hur lång handläggningstid har Skatteverket?
 8. Måste man byta bankkort vid namnbyte?
 9. Vad ändras automatiskt vid namnbyte?
 10. Vilka behöver man meddela vid namnbyte?
 11. Vilka behöver man kontakta vid namn byte?
 12. Måste man skaffa nytt pass om man byter efternamn?
 13. Hur snabbt får man svar från Skatteverket?
 14. När får jag besked från Skatteverket?
 15. Hur byter man namn på BankID?

Hur lång tid tar det för att byta namn?

Hej! Stort tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Skatteverket är den myndighet i Sverige som hanterar byte av namn. Enligt Skatteverkets hemsida tar det 8-12 veckor eller 1-2 månader för att ett efternamnsbyte ska ske, beroende på vad det är för typ av byte. Har det passerat längre tid än 2 månader sedan du skickade in din ansökningsblankett rekommenderar jag dig att kontakta Skatteverket. Mer information hittar du här.

Hur lång tid tar ett namnbyte hos Skatteverket?

Föräldrar som har gemensam vårdnad om ett barn måste vara överens för att barnets efternamn ska kunna bytas. Om föräldrarna har gemensam vårdnad men inte är överens om namnbyte kan varken Skatteverket eller domstolen besluta att namnet ska ändras.

Hur vet jag när namnbytet gått igenom?

emelieochlinus skrev 2009-12-23 10:28:57 följande:

Vi pratade också med skatteverket och fick rådet att byta namnet efter resan, men det kanske beror på vem man pratar med. Om det gamla passet gäller 6 månader så är det ju inga problem, men det fick vi inte veta.Nåt som däremot är viktigt är att namnen på biljetterna måste stämma överrens med de namnen som står i passen. Annars blir det problem.

När byts efternamnet efter vigsel?

Sommaren är högsäsong för bröllop i Sverige. Hälften av alla som gifter sig i Sverige gör det under sommaren. Viktigt att tänka på är att ansöka om hindersprövning före bröllopet. Det kostar ingenting och görs hos Skatteverket.

– Vi prövar att det inte finns något hinder för personerna att gifta sig och utfärdar intyg om det. Det kostar ingenting om man ansöker direkt hos oss, säger Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Kan man ha ett annat namn på Swish?

Getswish AB, 2023

Getswish AB, org 556913-7382, is a Swedish FinTech company behind the mobile payment service Swish. The corporate domicile is Stockholm, Sweden.

Hur kan jag bevisa att jag bytt efternamn?

Via ansökningsblanketter hos Skatteverket byter du efternamn. Beroende på om du vill byta eller ändra ett dubbelt efternamn, byte till ett annat efternamn eller om du vill ändra ett efternamn som du redan har finns det olika blanketter att använda sig av. Beroende på detta blir också handläggningstider för namnbyte olika. Vill du byta förnamn eller efternamn utan avgift är handläggningstiden ungefär en månad och vid byte av efternamn med avgift är tiden mellan en till två månader. För nybildade efternamn är handläggningstiden längst och tar ungefär två till tre månader.

Hur lång handläggningstid har Skatteverket?

Juridik vid dödsfall

Hur lång tid tar det normalt att få svar från Skatteverket  på en enkel bouppteckning?

Måste man byta bankkort vid namnbyte?

Välj mellan ett bankkort där pengarna dras direkt från kontot eller kreditkort där du betalar i efterhand. När du väljer ett av våra kreditkort får du bonus på alla dina köp.

Vad ändras automatiskt vid namnbyte?

Efter ansökan om namnbyte, 250kr, tog det ca 6 veckor innan Skatteverket meddelande beslut. I beslutet får du ett intyg små visar både nya och gamla namnet som du kan använda för att göra namnändring där det inte sker automatiskt.

Trafikverket skickar automatiskt hem en handling om förnyelse av körkort när Skatteverket tagit beslut. När du fått den i brevlådan och betalat in 280kr i avgift kan du boka tid för nytt körkort. 125kr för foto hos dem.

Vilka behöver man meddela vid namnbyte?

 • Förnamn, två månader
 • Efternamn utan avgift, tre till fyra månader
 • Efternamn med avgift, tre till fyra månader
 • Nybildade efternamn, tre till fyra månader

För närvarande är handläggningstiderna olika beroende av vilken typ av namnändring du vill göra, och kan även vara kortare. Ska du ut och resa snart rekommenderar vi därför att boka resan i det namn som står i ditt pass och göra ett nytt pass efter resan när namnändringen är klar. Du kan också vänta med att skicka in namnansökan till efter resan.

Eftersom handläggningstiderna är ganska långa rekommenderar vi att du gör så här:

Vilka behöver man kontakta vid namn byte?

Övrigt/annat

Jag har ansökt om att få ändra namn till min mormors morfars mors efternamn men fått avslag med motiveringen att det är ett namn 5 generationer tillbaka och inte 4 generationer som lagen föreskriver. Men så som det formuleras på Skatteverkets hemsida ska generationerna vara "räknat från dina föräldrar". Gör man det så blir avståndet från min mor och bakåt 4 generationer, då är lagkravet uppfyllt i mitt fall... Hade varit mycket tacksam för er hjälp att klarlägga vilken räknevariant som gäller i detta fall.

Måste man skaffa nytt pass om man byter efternamn?

För att få pass eller nationellt id-kort måste du vara svensk medborgare. Detta gäller även provisoriska pass. Alla som ansöker måste personligen komma till polisens passexpedition, det gäller även barn och ungdomar. Pass/nationellt id-kort är de enda handlingar som kan styrka ditt medborgarskap.

Hur snabbt får man svar från Skatteverket?

Om din deklaration väljs ut för vidare kontroll kommer vi att kontakta dig per telefon eller brev. Vi berättar då vad det är vi vill kontrollera och varför vi gör kontrollen. Du får också veta vilken information vi behöver för att kunna ta ställning i ditt ärende.

När vi har påbörjat en kontroll kommer vi att ha kontakt med dig tills ditt ärende är avslutat. Oftast kan kontrollen avslutas snabbt, men ibland tar den längre tid och då har vi löpande kontakt. Om vi skriver till dig för att få in uppgifter anger vi alltid när du senast ska svara. Det är viktigt att vi gör det för att vi ska kunna hålla en rimlig arbetstakt så att du kan få ett slutligt besked så snabbt det går. 

När får jag besked från Skatteverket?

Skatteverket skickar slutskattebesked den 6–8 augusti till dig som har digital brevlåda och som till exempel haft byråanstånd. Du som inte har digital brevlåda får slutskattebeskedet med posten cirka 1–3 veckor senare. Om vi har frågor om din deklaration kan du få ditt slutskattebesked ett senare datum.

Hur byter man namn på BankID?

Följ

Det finns två sätt att påverka vilken text som syns i BankID när man ska signera/identifiera sig.