:

Vad betyder arvskiftet?

Innehållsförteckning:

  1. Vad betyder arvskiftet?
  2. Hur gör man vid arvskifte?
  3. Hur lång tid tar det att få pengar efter arvskifte?
  4. Vem betalar för arvskifte?
  5. När betalar banken ut arvskifte?
  6. Måste arvskifte bevittnas?
  7. Måste arvskifte registreras hos Skatteverket?
  8. När betalar banken ut arv?
  9. Vad kostar det att göra ett arvskifte?
  10. Hur betalas arvskifte ut?
  11. Vad händer om man inte skriver på ett arvskifte?
  12. Måste man betala skatt på arv?
  13. Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?
  14. Måste jag deklarera arv?
  15. Hur mycket pengar får man ge bort utan gåvobrev?

Vad betyder arvskiftet?

Ett arvskifte är en privat skriftlig handling över fördelningen av ett arv. Handlingen ska undertecknas av alla dödsbodelägare innan arvet betalas ut.

Efter bouppteckning och eventuell bodelning, så ska delägarna i dödsboet genomföra ett arvskifte. Det är en privat skriftlig handling mellan de olika dödsbodelägarna och inget som man skickar in till Skatteverket eller någon annan myndighet.

Hur gör man vid arvskifte?

Arvskiftet är ett skriftligt avtal som visar på vem som ska få vad av de tillgångar som finns i dödsboet. Arvet fördelas enligt lag, testamente eller överenskommelse mellan de som ska dela på arvet. När arvskiftet är godkänt och signerat av samtliga dödsbodelägare är det arvskiftet ni använder för att exempelvis ändra ägandet på en fastighet. 

Hur lång tid tar det att få pengar efter arvskifte?

Har den avlidna haft tillgångar i banken i form av pengar görs en överföring till dödsbodelägarna. Om det har varit andra tillgångar, exempelvis aktier eller liknande kan dödsbodelägarna välja att sälja aktierna eller fördela aktierna så som de är. Har den avlidna placerat pengar i fondkonto eller ISK behöver du som dödsbodelägare även öppna sådana konton.

För att banken ska kunna göra en utbetalning av arvskifte och fördela pengarna, värdepapper m.m. till dödsbodelägarna behöver du boka tid och besöka ett bankkontor. Du måste även ta med dig vissa handlingar.

Vem betalar för arvskifte?

Eftersom efterlevande maka, make eller registrerad partner ärver före gemensamma barn, är det vanligt med dödsbon som bara har en enda delägare – så kallade enmansdödsbon. Det finns även andra fall där en person är ensam delägare i ett dödsbo.

Om du är ensam delägare i ett dödsbo, övergår tillgångarna från dödsboet till dig när bouppteckningen registreras hos Skatteverket. Därför behövs ingen särskild arvskifteshandling. Däremot måste du själv se till så att vissa tillgångar registreras på dig – det kallas att föra över tillgångarna. 

När betalar banken ut arvskifte?

Första steget mot att arv kan be­ta­las ut är att göra en boupp­teck­ning. En boupp­teck­ning är en skrift­lig hand­ling som visar den av­lid­nes till­gång­ar och skul­der. Av boupp­teck­ning­en fram­går det också vilka som är döds­bo­de­lä­ga­re och ar­ving­ar.

Boupp­teck­ning och arv­skif­te är alltså nära knutna till varand­ra. Efter att boupp­teck­ning­en har re­gi­stre­rats hos Skat­te­ver­ket kan den an­vän­das för att visa vem som har rätt att fö­re­trä­da döds­bo­et och göra det som be­hö­ver göras innan arv kan be­ta­las ut.

En boupp­teck­ning ska upp­rät­tas inom 3 må­na­der från döds­fal­let. 

Vid arv­skif­te be­hö­ver du göra en arv­skif­tes­hand­ling. Det är ett ju­ri­diskt do­ku­ment där det står vem som ärver vad efter att någon har gått bort. Arv­skif­tes­hand­ling­en an­vänds sen som en slags le­gi­ti­ma­tion eller bevis för att till ex­em­pel banken ska kunna betala ut pengar från den av­lid­nes bank­kon­ton till ar­ving­ar­na. 

Om det endast är du som är döds­bo­de­lä­ga­re be­hö­ver du inte göra något arv­skif­te. Till­gång­ar­na över­går då direkt till dig när boupp­teck­ning­en har re­gi­stre­rats hos Skat­te­ver­ket. Vid ett en­mans­döds­bo räcker det alltså med att bara göra en boupp­teck­ning. 

👍 Arv­skif­te eller arv­skif­tes­hand­ling be­hö­ver inte re­gi­stre­ras hos Skat­te­ver­ket.

Måste arvskifte bevittnas?

Nej, ett avtal om arvskifte måste inte bevittnas för att vara giltigt.

En sån här arvskifteshandling ska innehålla en överenskommelse om hur ett arv ska fördelas. För att vara giltigt ska alla dödsbodelägare skriva under handlingen, men det ställs inte några andra formkrav (Ärvdabalken 23 kap. 4 §).

Måste arvskifte registreras hos Skatteverket?

Juridik vid dödsfall

1. Får arvskifte göras innan bouppteckningen är registrerad hos Skatteverket? Bouppteckningsförrättning har hållits och bouppteckning är inskickad till Skatteverket. Samtliga dödsbodelägare var kallade och/eller närvarande vid bouppteckningsförrättningen. Bouppteckningen är alltså upprättad och undertecknad men inte registrerad. Handläggningstid hos Skatteverket är för närvarande 8-9 veckor. Var finns juridiskt stöd för att arvskifte kan/inte kan göras före bouppteckningen är registrerad?

När betalar banken ut arv?

Arvskiftet är ett juridiskt dokument som visar vem som ska få vad av tillgångarna efter någon som avlidit. Arvskiftet används som en legitimationshandling hos exempelvis banken för att de ska betala ut den avlidnas pengar till arvingarna.

Nej. Är det bara en person som ska ärva, räcker det med en bouppteckning. Ett exempel: Om en man avlider och lämnar efter sig en fru och två gemensamma barn, ärver hans fru alla tillgångar (om det inte finns något testamente som säger annat). Då behöver inget arvskifte göras.

  • Först görs en bouppteckning. Allt som den avlidne ägde och skulder hen hade skrivs upp. När bouppteckningen är klar, registreras den hos Skatteverket.
  • Dödsboförvaltning. Då ska till den avlidnes räkningar och skulder betalas.
  • Fastigheter räknas som fast egendom. När en fastighet byter ägare ska en lagfartsansökan göras hos Lantmäteriet. Det gäller oavsett om någon köpt, fått i gåva eller ärvt fastigheten.

    Om ägarbytet gäller en ärvd bostadsrätt måste bostadsrättsföreningen godkänna ny ägare. Föreningen bestämmer också vem som får bli medlem.

    Vad kostar det att göra ett arvskifte?

    För att tillgångar ska kunna skiftas måste först ett arvskiftesavtal upprättas mellan er som är dödsbodelägare. Avtalet visar vem som ska ha vad av arvet, och hur mycket var och en ska få. För att faktiskt kunna överföra tillgångar till dödsbodelägarna krävs också fullmakter från samtliga, kontakt med berörda banker och dylikt. Vi hjälper er med hela arvsprocessen. Du får hjälp av en erfaren jurist inom familjejuridik.

    Du kan få hjälp oavsett var i landet du bor. Du är också välkommen att boka ett möte hos oss i Sollentuna, Stockholm.

    Hur betalas arvskifte ut?

    Om dödsboet har bolån eller andra krediter behöver de hanteras på ett av våra bankkontor innan tillgångarna kan fördelas. Samma sak gäller om det finns värdefack eller bankbok. Finns det gemensamma konton med exempelvis efterlevande make/maka behöver ett nytt eget konto med tillhörande tjänster öppnas till den efterlevande.

    Vad händer om man inte skriver på ett arvskifte?

    Om man som dödsbodelägare inte kan komma överens kring arvet finns hjälp att få. En skiftesman kan utses och i vissa situationer ta beslut om tvångsskifte. Tvångsskifte aktualiseras endast när skiftesmannen bedömer att ingen frivillig lösning mellan dödsbodelägarna går att nå. För ytterligare frågor – kontakta Lavendla på 0770 – 33 90 70 eller via formuläret nedan.

    En skiftesman utses av domstol och har i uppgift att verkställa ett arvskifte när dödsbodelägare inte kan komma överens. Kostnaden för en skiftesman ska bäras av dödsboet. Ett tvångsskifte innebär att skiftesmannen bestämmer hur arvskiftet ska gå till, vilket endast aktualiseras när det är omöjligt för dödsbodelägare att komma överens om arvsfördelningen.

    Måste man betala skatt på arv?

    Arvsskatt betalas för arvslott vars värde uppgår till 20 000 euro eller mera. Arvsskatten bestäms utifrån värdet av den ärvda egendomen och släktskapsförhållandet enligt skalan för arvsskatt och enligt skatteklass. Dödsboets tillgångar värderas enligt deras gängse värde vid personens död. Skäliga kostnader för begravning och bouppteckning samt dödsboets skulder kan dras av från förmögenhetens värde.

    Arvsbeskattningen verkställs på basis av bouppteckningsinstrumentet eller en särskild skattedeklaration för arvet. Befriade från arvsskatt är bl.a. staten, kommuner och samkommuner, församlingar, läroanstalter samt ideella och allmännyttiga föreningar.

    Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?

    Hur det än ligger till så kan det vara på sin plats att ta en titt i back­spe­geln för att förstå varför saker och ting numera är som de är. Men vi börjar med idag.

    Början på slutet för den svens­ka gå­voskat­ten kom i mitten av 2002. Den då­va­ran­de re­ge­ring­en gav den så kal­la­de Egen­doms­skat­te­kom­mit­tén i upp­drag att göra en hel­hets­gransk­ning av det svens­ka skat­te­sy­ste­met. Det re­sul­te­ra­de i flera för­slag om för­änd­ring­ar. Mest upp­märk­sam­mat blev för­mod­li­gen den suc­ces­si­va av­veck­ling­en av fas­tig­hets­skat­ten och av­skaf­fan­det av arvs­skatt och gå­voskatt.

    En av de främs­ta an­led­ning­ar­na till att man bör­ja­de över­vä­ga för­änd­ring­ar i skat­te­sy­ste­met var att man ansåg det leda till skat­te­följ­der som var både svåra att för­ut­spå och ojämna be­ro­en­de på vilka till­gång­ar det hand­la­de om. Sy­ste­met ansågs även vara så pass kom­pli­ce­rat att det krävde om­fat­tan­de ad­mi­nist­ra­tion för att fak­tiskt räkna ut när skat­te­plik­ten gällde.

    Som ett första steg av­skaf­fa­des gå­voskat­ten mellan makar och sambor. Det skedde 1 ja­nu­a­ri 2004. Ett år senare för­svann gå­voskat­ten helt.

    Måste jag deklarera arv?

    De inkomster som den döda hade före dödsfallet och eventuella inkomster som dödsboet har haft behöver deklareras av delägarna i dödsboet. Dödsboet behöver deklarera så länge det finns tillgångar som inte har flyttats över till arvingar. Skatteverket skickar en deklarationsblankett till dödsboets adress i början av april.

    Hur mycket pengar får man ge bort utan gåvobrev?

    Att ge bort pengar i gåva är vanligt och det kan göras på olika sätt. En enkel och vanlig metod är att överföra pengar från en bankkonto till en annan som en gåva. Det är viktigt att komma ihåg att gåvan ska vara frivillig och att mottagaren inte är skyldig att acceptera den.

    Om det handlar om större summor pengar kan det vara bra att upprätta ett gåvobrev som beskriver överenskommelsen mellan givaren och mottagaren. I gåvobrevet ska det stå hur mycket pengar som överförs och under vilka villkor. Det kan också vara bra att ta professionell juridisk rådgivning för att undvika eventuella skatter och andra komplikationer.