:

Vad ingår i friskvårdsbidrag 2023?

Innehållsförteckning:

  1. Vad ingår i friskvårdsbidrag 2023?
  2. Vad kan man ta ut på friskvårdsbidrag?
  3. Är något inom jakt klassat som friskvård?
  4. Kan man köpa löparskor för friskvårdsbidrag?
  5. Måste man betala tillbaka friskvårdsbidrag om man slutar?
  6. Kan man ta naprapat på friskvård?
  7. Måste man vara fast anställd för att få friskvårdsbidrag?
  8. Är skytte friskvård?
  9. Är personlig träning friskvård?
  10. Är glasögon friskvård?
  11. Kan man ta Padel som friskvård?
  12. Kan arbetsgivare neka friskvårdsbidrag?
  13. Vad händer om man inte använder friskvårdsbidrag?
  14. Är thaimassage friskvård?
  15. Vad räknas inte som friskvård?
  16. Vad är friskvårdsbidrag?
  17. Hur bokför du friskvårdsbidraget?
  18. När ska friskvårdsbidrag beskattas?
  19. Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?
  20. Vad är friskvårdsbidrag?
  21. Hur bokför du friskvårdsbidraget?
  22. När ska friskvårdsbidrag beskattas?
  23. Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?

Vad ingår i friskvårdsbidrag 2023?

Friskvårdsbidraget är ett fastställt belopp som dina anställda får spendera på motions- och friskvårdsrelaterade aktiviteter. Denna personalvårdsförmån kan du som arbetsgivare välja att erbjuda dina anställda. 

Detta betyder att dina anställda kan lämna in kvittot för bland annat gymkort, sportaktiviteter eller massage. Du som arbetsgivare betalar sedan ut en skattefri ersättning för detta.

Det är dock ingen skyldighet att erbjuda friskvårdspengar men det vanligaste är att företag erbjuder någon förmån kopplat till friskvård och hälsa.

Det allra vanligaste är att friskvårdsbidraget är skattefritt. För att det ska vara skattefritt krävs dock att vissa förutsättningar uppfylls:

  • Erbjudandet om friskvårdsbidraget ska rikta sig till alla anställda och alla ska erbjudas samma belopp,
  • Bidraget ska inte gå att byta mot pengar,
  • Friskvården eller aktiviteterna ska vara av mindre värde och enklare slag.

Notera att bidraget ska erbjudas alla anställda i aktiv tjänst. Detta innebär att föräldra- och tjänstlediga inte måste erbjudas friskvårdspengar.

Vad kan man ta ut på friskvårdsbidrag?

Det har blivit enklare och många fler aktiviteter än tidigare är godkända som friskvård. Skatteverket skriver mer i detalj om vad som gäller, läs gärna mer här. Vill du däremot ta en genväg och läsa om några, tycker vi, roliga saker du kan göra, kan du läsa nedan.

Är något inom jakt klassat som friskvård?

Hej på er!

Svenska dynamiska sportskytteförbundet har som ni vet legat på och fått ett klargörande som fastställer att dynamiskt skytte är en sådan aktivitet som berättigar till friskvårdsbidrag. Tack så mycket för det!

Kan man köpa löparskor för friskvårdsbidrag?

Friskvårdsbidrag är en skattefri förmån som arbetsgivare kan erbjuda sina anställda. Maxgränsen för vad friskvårdsbidraget får vara under ett år är 5000 kr per anställd. Det är upp till arbetsgivaren att bestämma om han/hon vill erbjuda sina anställda friskvårdsbidrag och i så fall hur mycket. Det är aldrig möjligt som anställd att kräva detta bidrag från sin arbetsgivare även om det är en förmån som vi tycker borde finnas för alla anställda för att bidra till en mer välmående arbetsplats och bättre hälsa.

Måste man betala tillbaka friskvårdsbidrag om man slutar?

Från och med 2023 gäller denna lista med godkända friskvårdsaktiviteter. Däremot kommer skatteverket inte fylla på listan under 2023. Detta då nya godkända aktiviteter tillkom i högre takt än skatteverket hade tid att ta ställning till dem. Aktiviteter som inte finns på denna listan men uppfyller regler för friskvårdsbidrag får godkännas av arbetsgivaren.

A

Kan man ta naprapat på friskvård?

Många arbetsgivare erbjuder sina anställda ett årligt friskvårdsbidrag. Nu när året börjar gå mot sitt slut vill vi påminna om att du kan använda ditt friskvårdsbidrag hos en naprapat genom att beställa tjänsten massage.

Vi erbjuder en skön och avkopplande massage, både som 40 och 60-minuters behandlingar. Ett enkelt sätt att boka är genom att köpa dina behandlingar hos t ex Benify, Wellnet eller Benefit.

Måste man vara fast anställd för att få friskvårdsbidrag?

Varför ska man erbjuda friskvårdsbidrag? Vilka regler gäller och vad räknas som en friskvårdsaktivitet? Detta är några av frågeställningarna kring friskvårdsbidrag som vi besvarar i den här artikeln.

Som arbetsgivare har du ingen skyldighet att erbjuda dina medarbetare friskvårdsförmåner, detta är helt frivilligt. Däremot ger ett friskvårdserbjudande en rad fördelar både för dig som arbetsgivare och arbetstagare. Att erbjuda ett friskvårdsbidrag eller aktivitet för att utöva friskvård ger en tydlig signal att ni vill underlätta för era anställda att utöva hälsofrämjande aktiviteter. Friskvårdserbjudande kan bidra till:

Är skytte friskvård?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Är personlig träning friskvård?

Nyheten att det nu går att köpa personlig träning med friskvårdsbidraget har spridits som en löpeld bland friskvårdsföretag runtom i Sverige. I samband med det har det till Friskvårdsföretagen inkommit ett femtiotal önskemål kring ytterligare information och förtydliganden. De frågor som har inkommit har sammanställts och skickats Pia Blank-Thörnroos, jurist på Skatteverket, vars svar redovisas här.

Från när gäller de nya reglerna?

Är glasögon friskvård?

Att arbeta vid bildskärm är synkrävande. Bildskärmsarbete kan leda till ögonbesvär som sveda, rödögdhet eller ögontrötthet. Många får också huvudvärk och nackbesvär av att spänna sig och kisa. Därför hör syn och ergonomi ihop.

En bra arbetsställning, en flimmerfri skärm med bra kontrast och goda ljusförhållanden kan förbättra mycket för den som arbetar vid bildskärm. Men många gånger är det synfel som gör att man får besvär. Då kan bildskärmsglasögon vara en lösning på problemet. Det är vanliga glasögon som är speciellt utprovade och anpassade för att fungera optimalt när man arbetar vid datorn. Tidigare kallades de terminalglasögon.

Kan man ta Padel som friskvård?

Passa på att utnyttja ditt friskvårdsbidrag hos oss på PDL United. Flertalet av våra anläggningar är anslutna till ePassi, Wellnet m.fl.

Padel är en av många aktiviteter som är helt och hållet godkänd av Skatteverket för friskvårdsbidrag. Via MATCHi kan du enkelt komma åt dina kvitton för redovisning. Tänk på att din profil först måste ha korrekt information, såsom namn, adress, personnummer etc.

Kan arbetsgivare neka friskvårdsbidrag?

Nej, inte enligt lagen eller centrala kollektivavtal. Det är upp till din arbetsgivare att bestämma om ni ska ha någon friskvårdstid, oftast en timme. Har ni ingen sådan tid? Då kan ni välja att driva det i er fackklubb eller gå ihop några kollegor och lyfta frågan med chefen. Det finns en massa argument att föra fram.

Arbetsplatsen får friskare anställda. Därmed minskar företagets kostnader för sjukskrivningar. Motion gör oss piggare. Då blir vi också mer effektiva och nöjda på jobbet. Om de anställda får generösa villkor för friskvård förbättrar det arbetsgivarens rykte och det kan få fler att söka sig till företaget. Bara för att nämna några plus.

Vad händer om man inte använder friskvårdsbidrag?

Reglerna säger att friskvårdspengarna ska användas till ”aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet”. Men vad är det? Här kommer några förtydliganden på vad du inte får göra. Vill du läsa om allt du får göra (mycket roligare), läs gärna här!

Är thaimassage friskvård?

Reglerna säger att friskvårdspengarna ska användas till ”aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet”. Men vad är det? Här kommer några förtydliganden på vad du inte får göra. Vill du läsa om allt du får göra (mycket roligare), läs gärna här!

Vad räknas inte som friskvård?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Vad är friskvårdsbidrag?

Vad är friskvårdsbidrag? Arbetsgivaren kan skatte- och avgiftsfritt ge sina anställda möjlighet till enklare slag av motion och friskvård. Om den anställda har kostnad för till exempel gym, ridlektioner eller annan motion kan arbetsgivaren mot kvitto betala ett skattefritt friskvårdsbidrag om maximalt 5 000 kronor per år inklusive moms.

Hur bokför du friskvårdsbidraget?

Så bokför du friskvårdsbidraget. Du bokför friskvårdsbidraget på konto 7699 Övriga personalkostnader. Motkontot är 2440 leverantörsskulder. Momsen är avdragsgill så den tar du med i konteringen och anger momsen för inköp, konto 2641.

När ska friskvårdsbidrag beskattas?

Sedan det nyligen kommit en dom angående friskvårdsbidrag från Högsta Förvaltningsdomstolen gäller dock enligt Skatteverket från nionde september 2019 att hela årets friskvårdsbidrag ska beskattas om det överstiger 5 000 kr för hela kalenderåret, men bara om någon del har lämnats nionde september eller senare under 2019.

Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?

Friskvårdsbidrag 2020 – allt du behöver veta. Mimmi Rito2019-12-20. Friskvårdsbidraget är en av flera förmåner som du som arbetsgivare kan erbjuda dina medarbetare. Syftet är att öka kollegornas välmående och företagets attraktionskraft på en arbetsmarknad där konkurrensen om rätt kompetens blir allt tuffare.

Vad är friskvårdsbidrag?

Vad är friskvårdsbidrag? Arbetsgivaren kan skatte- och avgiftsfritt ge sina anställda möjlighet till enklare slag av motion och friskvård. Om den anställda har kostnad för till exempel gym, ridlektioner eller annan motion kan arbetsgivaren mot kvitto betala ett skattefritt friskvårdsbidrag om maximalt 5 000 kronor per år inklusive moms.

Hur bokför du friskvårdsbidraget?

Så bokför du friskvårdsbidraget. Du bokför friskvårdsbidraget på konto 7699 Övriga personalkostnader. Motkontot är 2440 leverantörsskulder. Momsen är avdragsgill så den tar du med i konteringen och anger momsen för inköp, konto 2641.

När ska friskvårdsbidrag beskattas?

Sedan det nyligen kommit en dom angående friskvårdsbidrag från Högsta Förvaltningsdomstolen gäller dock enligt Skatteverket från nionde september 2019 att hela årets friskvårdsbidrag ska beskattas om det överstiger 5 000 kr för hela kalenderåret, men bara om någon del har lämnats nionde september eller senare under 2019.

Vad behöver du veta om friskvårdsbidraget 2020?

Friskvårdsbidrag 2020 – allt du behöver veta. Mimmi Rito2019-12-20. Friskvårdsbidraget är en av flera förmåner som du som arbetsgivare kan erbjuda dina medarbetare. Syftet är att öka kollegornas välmående och företagets attraktionskraft på en arbetsmarknad där konkurrensen om rätt kompetens blir allt tuffare.