:

Hur kan jag kolla upp ett företag?

Innehållsförteckning:

 1. Hur kan jag kolla upp ett företag?
 2. Kan man se om ett företag har skatteskulder?
 3. Hur ser man om ett bolag har F skattsedel?
 4. Kan man se andras deklarationer?
 5. Hur kan man kolla om ett företag är seriöst?
 6. Kan man se ett företags skulder?
 7. Hur kollar man ett företags kreditvärdighet?
 8. Finns företaget registrerat?
 9. Hur får man reda på vem som äger ett företag?
 10. Kan man se folks löner gratis?
 11. Kan man ta reda på vad kollegorna tjänar?
 12. Hur vet man om ett företag är bluff?
 13. Hur kollar man om ett företag har skulder?
 14. Hur kollar man sin kreditvärdighet gratis?
 15. Vem äger företaget?

Hur kan jag kolla upp ett företag?

Stäng

Från och med den 1 februari 2020 är Storbritannien inte längre ett EU-land. Enligt utträdesavtalet ska EU-rätten dock gälla för och i Storbritannien under övergångsperioden.

Kan man se om ett företag har skatteskulder?

Många företag får vid något tillfälle svårt att betala skatten i tid. Det kan till exempel bero på att en kund är sen med en betalning eller att en viktig uppdragsgivare har försatts i konkurs. I den här artikeln beskriver vi vad som händer om ett företag inte betalar skatten i tid.

Hur ser man om ett bolag har F skattsedel?

Om du inte deklarerar eller betalar dina skatter kan ditt godkännande för F-skatt återkallas. Det kan innebära problem för dig att få nya uppdrag. Många företag anlitar bara uppdragstagare med F-skatt. Även kreditgivare kan kolla F-skatten i samband med låneansökningar eftersom den visar att man skött sina skattebetalningar.

När det gäller verksamhet som bedrivs av en fysisk person

ska tre villkor vara uppfyllda för att det ska vara näringsverksamhet. Villkoren är självständighet, vinstsyfte och varaktighet. Om något av dessa villkor inte är uppfyllt är det i stället fråga om inkomst av tjänst i form av uppdragsinkomster eller hobby.

Kan man se andras deklarationer?

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Är en deklaration en allmän handling?

Hur kan man kolla om ett företag är seriöst?

 • Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se.
 • Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.
 • Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs.

”Genom att använda Dorunners förmedlingstjänst så går det snabbare att kolla upp om företaget är seriöst eller inte. Vi kollar alla våra företag att de har F-skatt, är momsberättigade och att de inte har några skulder hos Kronofogden.”

Ett bra första steg är att Googla tjänsteföretagen som du funderar att ingå avtal med. Bara genom att Googla ett bolag kommer att kunna ge dig mycket värdefull information. Finns det några trådar i forum om företaget? Länkar något annat seriöst företag till detta tjänsteföretaget? Finns de med i något blåsväder i medierna?

Att snabbt kolla igenom hemsidan kan ge dig en första känsla över om bolaget är seriöst eller inte. Finns alla nödvändiga kontaktuppgifter? Adress? Mejladress? Telefonnummer? Finns det ingen sådan information finns det skäl till tvivel.

Sociala medier har gjort de möjligt för konsumenter att komma närmare företagen. Plötsligt kan vi visa tusentals andra vad vi tycker om ett bolag i ett enda inlägg. Därför är Facebook en ypperlig plats för att ta reda på om ett tjänsteföretag är seriöst eller inte. De allra flesta har idag en Facebook-sida och här kan tidigare kunder skriva på företagets vägg och även lämna en rekommendation och recension om företaget.

Kan man se ett företags skulder?

Skatteskulder är inte ovanligt bland företag och behöver inte bli ett problem, så länge du betalar din skatteskuld efter påminnelse från Skatteverket. Men, kan du inte betala din skuld så kan påföljderna bli allvarliga, både för dig personligen och för ditt företag. 

En skatteskuld är en skuld till staten och regleras i lagen om indrivning av statliga fordringar. Reglerna är således många och minsta misstag kan få allvarliga följder. Det finns olika åtgärder man kan ta, i olika steg av processen, beroende på just din situation. Ju tidigare du agerar desto bättre är förutsättningarna för att kunna hantera situationen på ett bra sätt.

En skatteskuld uppkommer om du inte har betalat ditt företags skatter innan den första helgen varje månad. Det är då som Skatteverket gör sin avstämning av alla skattekonton. Du kanske glömde att betala, betalade för sent eller inte kan betala din skatt.

Anledningarna till att företagare kan ha svår att betala sin skatt är flera. Till exempel att de har kunder som inte betalat sina fakturor och därmed behöver ligga ute med moms. Eller att företaget har trängd ekonomi och väljer att använda pengarna för att betala leverantörsfakturor istället för att betala skatt.

Hur kollar man ett företags kreditvärdighet?

Dels kan man använda sig av all den gratisinformationen som finns på allabolag.se där man enkelt får upp årsredovisningar, bokslut och resultat.

Men för att vara på den säkra sidan så kan det även vara bra att ta kreditupplysning på företaget som du ska anlita, något som du enkelt kan göra direkt på företagets sida på allabolag.se. I kreditupplysningen får en översikt över företagets förmåga att betala fakturor, eventuella betalningsanmärkningar eller skulder som ger en bra indikation på om det är en pålitlig partner. Företaget som du gör upplysningen på får inte veta att du tagit en upplysning.

Finns företaget registrerat?

Verksamt.se är en samling av e-tjänster från olika myndigheter, bland andra Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Försäkringskassan, Skatteverket och Tillväxtverket, som kan komma till användning för dig som vill starta eget företag eller som redan är företagare.

Här finns också mängder av information, så som tips, råd, intervjuer, checklistor och en riktigt matig databas med svar på vanliga frågor.

Men viktigast av allt och antagligen varför du ens har klickat fram den här artikeln från första början: Det är hit du vänder dig för att registrera företag!

För att göra guiden så lättförståelig som möjligt har vi tagit hjälp av ett äkta Verksamt-proffs som har spenderat otaliga timmar i processen! Längs vägen kommer hon att flika in med sina tips kring hur du ska tänka.

– Jag är egen företagare sedan 20 år tillbaka och arbetar med verksamhets- och affärsutveckling samt som rådgivare på NyföretagarCentrum Jönköping. Jag är civilekonom och har arbetat med ekonomi och som controller men gillar att även få arbeta med människor och hjälpa dem utveckla sina idéer och sitt företagande.

Hur får man reda på vem som äger ett företag?

På allabolag.se visas alltid de senast publicerade bokslutssiffrorna. Dessa hämtas när ett bolag har lämnat in sin årsredovisning. Fristen för att lämna in sin årsredovisning är senast sju månader efter räkenskapsårets utgång. Om till exempel räkenskapsåret löper från den 1 januari till den 31 december (detta är vanligast) ska bolaget senast ha inlämnat sitt bokslut den 31 juli. Bolaget kan också ha ett så kallat brutet räkenskapsår som normalt finns i tre varianter (mmdd): 0501–0430, 0701–0630 eller 0901–0831.

Utöver dessa brutna räkenskapsår, kan Skatteverket vid "synnerliga skäl" godkänna att en annan period än tolv hela månader får användas. Detta kan ge utslag i ett bolags siffror, exempelvis att bolaget under räkenskapsår 1 har en mycket större omsättning än under räkenskapsår 2 eftersom räkenskapsår 1 innehöll fler månader.

Det finns enbart tillgång till exakta bokslutssiffror och nyckeltal för aktiebolag. För andra bolagsformer visar vi omsättning och antal anställda inom ett intervall beräknat av SCB. När det inte finns siffror tillgängliga för ett aktiebolag har bolaget troligtvis inte ännu lämnat in sin första årsredovisning.

Kan man se folks löner gratis?

En inkomstupplysning får du i samband med att du tar en kreditupplysning på en privatperson. I våra kreditupplysningar framgår lön före och efter skatt, både per år och månad. Du kan också se inkomst av kapital samt total inkomst efter skatt.

Kan man ta reda på vad kollegorna tjänar?

I Statistiska centralbyråns lönedatabas kan du hitta medellöner för över 400 olika yrken, uppdelat efter kön, utbildningsnivå, ålder och sektor. Siffrorna är säkra då de baseras på drygt 2,4 miljoner personers löner, som samlats in från arbetsgivarna. Nackdelen är att de gäller för ett år tillbaka i tiden, buntas ihop i ganska omfattande kategorier och inte går att sortera efter ort.

Hur vet man om ett företag är bluff?

Oseriösa företag och kriminella kostar svenska småföretagare miljardbelopp men det går att skydda sig om man bara är lite vaksam och försiktig innan man ingår avtal.

Svensk Handel har bland annat Varningslistan som varnar för företag som skickar bluffakturor eller använder sig av oseriösa försäljningsmetoder. En del skickar också ut erbjudanden eller utskick som kan uppfattas som vilseledande. En del av dessa oseriösa bluffbolag är verksamma online på internet i Sverige, andra arbetar med andra metoder för att lura kunder att köpa och binda upp sig i helt orimliga abonnemang som kan kosta stora summor pengar att komma ur. Telefonsamtal och att skicka ut brev och fakturor är vanliga sätt att försöka lura företagare och privatpersoner.

Hur kollar man om ett företag har skulder?

Varför tillåts då dessa personer fortsätta driva verksamhet, hur går fuskandet till och hur undviker du som ska bygga nytt eller renovera att drabbas av dem?

– Jag skulle säga att fuskbyggare generellt sett inte är den typiska ekobrottslingen. Snarare handlar det om att de är inkompetenta. Många gånger saknas det uppsåt, de har bara inte kunskapen för att syssla med bygg. Då blir det badrum utan ventilation och liknande fel. Har de då heller inte ekonomi att åtgärda felen så kanske de lånar pengar från ett annat pågående projekt och så finns det inte nog med pengar till det projektet. Och så fortsätter det tills det kör ihop sig helt och man måste sätta företaget i konkurs, säger Martin Wiklundh, advokat på advokatbyrån Fylgia.

När bolaget har gått i konkurs kan personen ifråga starta ett nytt och fortsätta sin verksamhet. Så var det exempelvis i fallet med poolbyggarföretaget Kustens Pool AB. 

Hur kollar man sin kreditvärdighet gratis?

Vanligtvis när man ansöker om att låna pengar, ett kreditkort eller kanske ett telefonabonnemang så görs det en kreditupplysning på dig som intressent. Det är sällan man själv vet om sin kreditvärdighet innan man gör sin ansökan, vilket gör att man inte heller vet vilka möjligheter man har att exempelvis få ett smslån. Det har funnits möjligheter att göra en UC, alltså kreditupplysning via

Upplysningscentralen, på sig själv men detta har kostat pengar. Nu har det däremot kommit en tjänst som gör att du kan få gratis UC, en gratis kreditupplysning, direkt via mobilen. Detta kommer att göra det möjligt för dig att på ett helt annat sätt kunna uppskatta dina möjligheter att bli beviljad lån, krediter och abonnemang. Oavsett om du ansöker om smslån utan UC eller inte.

Vem äger företaget?

På allabolag.se visas alltid de senast publicerade bokslutssiffrorna. Dessa hämtas när ett bolag har lämnat in sin årsredovisning. Fristen för att lämna in sin årsredovisning är senast sju månader efter räkenskapsårets utgång. Om till exempel räkenskapsåret löper från den 1 januari till den 31 december (detta är vanligast) ska bolaget senast ha inlämnat sitt bokslut den 31 juli. Bolaget kan också ha ett så kallat brutet räkenskapsår som normalt finns i tre varianter (mmdd): 0501–0430, 0701–0630 eller 0901–0831.

Utöver dessa brutna räkenskapsår, kan Skatteverket vid "synnerliga skäl" godkänna att en annan period än tolv hela månader får användas. Detta kan ge utslag i ett bolags siffror, exempelvis att bolaget under räkenskapsår 1 har en mycket större omsättning än under räkenskapsår 2 eftersom räkenskapsår 1 innehöll fler månader.

Det finns enbart tillgång till exakta bokslutssiffror och nyckeltal för aktiebolag. För andra bolagsformer visar vi omsättning och antal anställda inom ett intervall beräknat av SCB. När det inte finns siffror tillgängliga för ett aktiebolag har bolaget troligtvis inte ännu lämnat in sin första årsredovisning.