:

När får man dra momsen på hyra?

Innehållsförteckning:

  1. När får man dra momsen på hyra?
  2. Är det moms på hyran?
  3. Hur mycket moms betalar företag?
  4. Är företag momspliktiga?
  5. Varför får företag dra av momsen?
  6. Hur bokför man hyresintäkter?
  7. Vad har 25% moms?
  8. Vad ska ingå i hyran?
  9. Varför är momsen ingen kostnad för ett företag?
  10. När är det 25% moms?
  11. Måste företag betala moms?
  12. Varför får företag dra av moms?
  13. Kan företag köpa utan moms?
  14. Hur redovisas momsen i ett företag?
  15. Måste man betala skatt på hyresintäkter?

När får man dra momsen på hyra?

Viss fastighetsuthyrning är alltid momspliktig. Detta gäller exempelvis hotellverksamhet, garage, idrottslokaler, utrymme för reklam och annonsering, hamnar eller flygplatser och terminalanläggningar till trafikoperatörer.

Är det moms på hyran?

Fastighetsägare, bostadsrättshavare och hyresgäster kan beviljas frivillig skattskyldighet för moms om de hyr ut lokaler eller hela byggnader till företag som bedriver momspliktig verksamhet. Genom att utfärda en hyresavi med moms inom sex månader från det att hyresgästen flyttar in kan både hyresgästen och uthyraren dra nytta av detta arrangemang. Att bli frivilligt skattskyldig kan minska kostnaderna och göra verksamheten mer konkurrenskraftig, särskilt för uthyrare som hyr ut lokaler till företag som bedriver momspliktig verksamhet.

Hur mycket moms betalar företag?

Taxiföretag. Mats arbetar med persontransport. Utöver persontransporter erbjuder han även exempelvis hemtransport av mat. På persontransporter tillämpas den reducerade momssatsen på 10 %. Den allmänna momssatsen (24%) tillämpas däremot på hemtransport av mat.

Massageföretag. Pekka är en idrottsmassör d.v.s. yrkesmänniska inom hälsovården. Utöver massage erbjuder han också olika avslappningsbehandlingar. Massagen som en yrkesmänniska inom hälsovården ger är momsfri (moms 0 %). Den allmänna momssatsen (24%) tillämpas däremot på avslappningsbehandlingarna. Pekka säljer också olika motionsredskap till sina kunder. Momssatsen för redskapen är 24 %.

Tandläkare. Tandläkartjänsterna är i regel momsfria (moms 0 %). Estetisk tandvård (exempelvis blekning av tänder) som tandläkaren utför är momspliktig verksamhet och på estetisk tandvård tillämpas allmän mervärdesskatt (24%).

Är företag momspliktiga?

Ja, har du för avsikt att driva ett företag som säljer varor eller tjänster som är momspliktiga ska du registrera dig.

Avsikten att bedriva en momspliktig verksamhet ska kunna styrkas med så kallade objektiva omständigheter. Här är några exempel på sådana:

  • Att den som bedriver verksamheten säljer varor eller tjänster.
  • Att det har köpts in tillgångar som bara kan användas i en ekonomisk verksamhet.
  • Att det finns lokaler som är särskilt anpassade för en ekonomisk verksamhet. 
  • Att verksamheten aktivt marknadsförs på ett ändamålsenligt sätt.

Varför får företag dra av momsen?

Prenumerera

Jag har hört om vänner som har företag som köper in grejer på företaget istället för att köpa dom privat, då dom slipper momsen. Jag är helt med på att detta inte är lagligt om man avser att nyttja produkten privat.

Hur bokför man hyresintäkter?

Hyresinkomster och hyresintäkter uppstår i en redovisningsenhet som upplåter lokaler och/eller lägenheter i fastigheter till hyresgäster.

En redovisningsenhet kan ha som huvudverksamhet att hyra ut yta i fastigheter medan uthyrning av lokaler och lägenheter kan vara en sidoverksamhet i andra redovisningsenheter. Uthyrning av utrymme i fastigheter kan ske i första hand, i andra hand, i tredje hand och så vidare.

Vad har 25% moms?

Hur räknar man ut moms? På den här sidan kan du använda vår momsräknare för att beräkna moms på ett pris och se summan exklusive samt inklusive moms.

Vår momsräknare hjälper dig att lägga till eller ta bort moms på ditt pris. Välj mellan 6%, 12% och 25% moms eller skriv in en egen momssats.

I Bokio får du hjälp att beräkna moms helt automatiskt. Både när du bokför, fakturerar dina kunder och ska göra momsdeklaration. Skapa konto och kom igång med enkel bokföring, fakturering och mycket mer!

Moms är en så kallad mervärdesskatt som betalas vid köp av både varor och tjänster. Har du köpt något från en leverantör så har denne lagt till moms på varan eller tjänsten, en så kallad ingående moms för dig som köper varan eller tjänsten. Den här momsen är ingen kostnad för dig som företagare, så länge du är momsregistrerad.

När du som företagare säljer varor eller tjänster till dina kunder så lägger du på utgående moms.

Att beräkna moms är inte det lättaste! Därför gör du det enkelt för dig genom att använda vår momsräknare. Vill du trots allt veta vad som ligger bakom siffrorna så går vi här igenom hur du beräknar priset med moms, utan moms samt själva momssatsen.

Företag som är momspliktiga ska redovisa sin moms till Skatteverket i form av en momsdeklaration. Detta görs antingen årsvis, per kvartal eller månad. I en momsdeklaration så redovisas bland annat hur mycket moms dina kunder har betalat till dig, så kallad ingående moms, samt hur mycket moms du har betalat till dina leverantörer, dvs utgående moms.

I momsdeklarationen så beräknas den totala summan för ingående respektive utgående moms. Slår vi ihop dessa summor så får vi ut hur mycket som du ska betala eller få tillbaka av Skatteverket.

Moms att betala = Moms dina kunder betalat till dig - Moms du betalat till leverantörer

Med hjälp av Bokios färdiga bokföringsmallar så slipper du tänka på både moms, bokföringskonton, debet och kredit!

  • Bokför med smarta mallar - Använd färdiga bokföringsmallar när du bokför i Bokio. Du får hjälp med att räkna ut moms och bokföra på rätt momskonto
  • Rapporten fixar vi automatiskt - Kontrollera momsrapporten, ladda ner filen (XML-fil) och deklarera till Skatteverket.
  • Lea bank erbjuder ett sparkonto som ger dig frihet att göra uttag utan avgifter eller bindningstider. Samtidigt får du en bra ränta på dina besparingar och ditt sparkonto omfattas av den statliga insättningsgarantin.

    Sparkonton hos Lea bank täcks upp till €100.000 av Bankenes Sikringsfond (motsvarande Insättningsgarantin hos Riksgälden) som Lea bank är medlem hos i Norge.

    Hos Borgo erbjuds du konkurrenskraftig ränta och fria uttag på ett sparande som du vet enbart används till finansiering av bolån. Borgo är ett nytt svenskt hypoteksbolag som samägs av ICA Banken, Ikano Bank, Söderberg & Partners, Sparbanken Syd och Ålandsbanken

    Vad ska ingå i hyran?

    Hyran består av flera olika delar och du som hyresgäst har rätt till flera olika saker. Utgångspunkten är att det ska vara lika hyra för likvärdiga bostäder. Hyran sätts efter bruksvärdessystemet och det som påverkar bruksvärdet är bland annat: storlek, modernitetsgrad, planlösning, husets allmänna läge och närhet till kommunikation.

    Hyran bestäms i förhandlingar mellan hyresvärd (Svenska Bostäder) och Hyresgästföreningen. I vårt förhandlingsarbete arbetar vi utifrån hyreslagen och hyresförhandlingslagen. Hyran sätts utifrån det som kallas bruksvärde. Om parterna inte kan komma överens kan förhandlingen avgöras i hyresnämnden eller Hyresmarknadskommittén.

    Varför är momsen ingen kostnad för ett företag?

    Moms, även kallat mervärdesskatt, är en skatt som alla i Sverige betalar när man till exempel köper en vara eller tjänst. Momsen ingår då ofta i priset och vanligtvis är moms inget som privatpersoner tänker på. Men som företagare behöver du deklarera och betala moms.

    Företag som säljer varor eller tjänster i Sverige behöver ta ut en moms av kunderna, detta kallas utgående moms och är inte en kostnad för företag utan en skatt som tas ut av kunden och som sedan redovisas till staten. 

    När ett företag köper in varor eller tjänster betalas en moms på dem, detta kallas ingående moms. Denna moms redovisas i momsdeklarationen. När företag redovisar momsen till Skatteverket är det skillnaden mellan ingående moms och utgående moms som företag antingen ska betala eller få tillbaka för. Hur många gånger momsen behöver redovisas och betalas beror på företagets försäljning och företagsform. 

    När är det 25% moms?

    Hur räknar man ut moms? På den här sidan kan du använda vår momsräknare för att beräkna moms på ett pris och se summan exklusive samt inklusive moms.

    Vår momsräknare hjälper dig att lägga till eller ta bort moms på ditt pris. Välj mellan 6%, 12% och 25% moms eller skriv in en egen momssats.

    I Bokio får du hjälp att beräkna moms helt automatiskt. Både när du bokför, fakturerar dina kunder och ska göra momsdeklaration. Skapa konto och kom igång med enkel bokföring, fakturering och mycket mer!

    Måste företag betala moms?

    Moms – mervärdesskatt eller mervärdesomsättningsskatt – är en skatt som ska betalas till staten vid köp av varor och tjänster. 

    Både privatpersoner och företag betalar moms, men det är du som driver företag som märker av att den existerar. För privatpersoner är momsen alltid inkluderad i priset och man behöver inte göra någonting mer än att betala totalsumman för sin vara eller tjänst.

    Själva momsinbetalningen – och hur stor den blir – tar nämligen du som företagare, eller näringsidkare, hand om i samband med din momsdeklaration. Företagare kan nämligen kvitta momsen på sina inköp mot momsen på sin försäljning. Därför brukar man ofta presentera priset exklusive moms när man vet att det är företag som ska handla.

    I Sverige använder vi oss av olika momssatser beroende på vilken typ av vara eller tjänst som avses. På de allra flesta varor eller tjänster gäller 25 % moms, det vill säga att du som näringsidkare lägger på 25 % på ditt pris. Det finns dock undantag.

    För till exempel livsmedel, restaurangbesök, hotell samt konstverk som köps direkt från konstnären gäller istället 12 % moms, medan tidningar, böcker, konserter samt  taxi-, buss-, flyg- och tågresor inom Sverige enbart beläggs med 6 % moms. 

    Vissa branscher är dessutom undantagna från momsplikt helt och hållet. För sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster betalas exempelvis ingen moms alls.‍

    Varför får företag dra av moms?

    Om du bedriver verksamhet som gör att du ska betala eller få tillbaka moms

    Du som har företag och säljer varor eller tjänster i Sverige ska ta ut moms av dina kunder, så kallad utgående moms

    . Momsen är ingen kostnad för dig, utan en skatt som du tar ut av kunden och redovisar vidare till staten.

    När du sedan köper varor eller tjänster till ditt företag betalar du moms på dem, så kallad ingående moms

    Kan företag köpa utan moms?

    Du redovisar momsen i en momsdeklaration. Enklast är att lämna en digital momsdeklaration men då behöver du eller ditt ombud ha en e-legitimation.

    Du som inte har möjlighet att använda den digitala tjänsten kan istället momsdeklarera på en blankett som du beställer. Vi skickar blanketten till din företagsadress. Kontakta Skatteverket om du vill få den skickad till en annan adress.

    Hur redovisas momsen i ett företag?

    Du redovisar momsen i en momsdeklaration. Enklast är att lämna en digital momsdeklaration men då behöver du eller ditt ombud ha en e-legitimation.

    Du som inte har möjlighet att använda den digitala tjänsten kan istället momsdeklarera på en blankett som du beställer. Vi skickar blanketten till din företagsadress. Kontakta Skatteverket om du vill få den skickad till en annan adress.

    Måste man betala skatt på hyresintäkter?

    När du hyr ut din bostad får du ett schablonavdrag på 40 000 kr per kalenderår. Du får dessutom göra avdrag för den avgift som du betalar för den del du hyr ut om det är en bostadsrätt. Vid uthyrning av småhus får du göra avdrag med 20 % av hyresintäkten utöver det schablonmässiga avdraget på 40 000 kr per år. Överskottet på hyresinkomsten minus avdragen beskattas som inkomst av kapital vilket i dagsläget är 30 %. Det här är något som man själv tar upp i sin deklaration och inget som vi rapporterar till skatteverket.

    Här kommer ett exempel: