:

Måste man lämna in skattsedel?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man lämna in skattsedel?
  2. Hur får arbetsgivare information om anställdas skattsedel?
  3. Hur får man en skattsedel?
  4. Hur ser man sin skattsedel?
  5. Kan man ha företag utan F skattsedel?
  6. Kan man skriva ut sin F skattsedel?
  7. Hur vet jag att min arbetsgivare betalar skatt?
  8. Vilken information är arbetsgivaren skyldig att informera om?
  9. När får man sin skattsedel?
  10. Vad händer om man inte har F-skattsedel?
  11. Hur mycket får man tjäna utan F-skattsedel?
  12. Kan man vara arbetsgivare utan F-skatt?
  13. Vad händer om inte arbetsgivaren betalar in skatt på lönen?
  14. När betalar man 30 procent i skatt?
  15. Vad får en arbetsgivare inte säga?

Måste man lämna in skattsedel?

På Mina sidor kan du se din A-skattsedel (beslut om preliminär A-skatt) samt skriva ut den. På A-skattsedeln framgår det vilken skattetabell som din arbetsgivare utgår från när skatt ska dras från din lön.

Om du ska lämna A-skattsedeln vidare till din arbetsgivare kan du skriva ut eller mejla pdf:en, inte webbsidan med sammandraget.

Om du vill få din A-skattsedel hemskickad via posten ska du istället använda vår e-tjänst Beställa blanketter.

Hur får arbetsgivare information om anställdas skattsedel?

FA-skattsedel är ett dokument för arbetstagare och anställda. I de fall man har för avsikt att driva ett eget företagande så kan man begära en FA-skattsedel. F står för "företag" och en FA-skattsedel gör det möjligt för den skattskyldige att både driva eget företag och ta anställning och betala skatt enligt A-skattsedel. FA-skattsedeln är en passande variant för enskilda företagare som bedriver företagande i mindre skala. Med en FA-skattsedel skattar man på inkomster från såväl företagande som anställning.

F-skattsedel är en skattsedel för företagare och den som innehar F-skattsedel ska själv ansvara för inbetalningar av skatter och sociala avgifter. I de fall man har A-skattsedel så är det arbetsgivaren som sköter inbetalningarna av skatter och avgifter. A-skattsedel är en bekvämare lösning för den anställde som slipper den administrativa delen av företagande som en person med F- eller FA-skattsedel kommer att behöva ägna sig åt. Utöver detta finns även SA-skattsedel som innehas av personer som betalar skatt på vinster på fastighetsinnehav till exempel. Personer som inte är näringsidkare men ska skatta på vinster från diverse delägarskap etc.

Hur får man en skattsedel?

  • Gå till verksamt.se.
  • Logga in på Mina sidor med din e-legitimation.
  • Klicka på registrera företag.
  • Starta Skatteverkets tjänst och följ anvisningarna.
  • Skicka in din ansökan.

    Om du inte har e-legitimation kan du istället använda en blankett, Företagsregistrering (SKV 4620).

  Lästips: Starta eget steg för steg - den kompletta guiden

Hur ser man sin skattsedel?

Du som är pensionär eller snart ska gå i pension kan behöva se över skatteavdragen som Pensionsmyndigheten och andra pensionsutbetalare gör. Det är viktigt för att undvika kvarskatt. 

Som pensionär får du ofta pension från olika pensionsutbetalare som till exempel Pensionsmyndigheten och tjänstepensionsbolagen. Du kanske fortfarande också arbetar och får lön.

Om du får inkomster från flera utbetalare riskerar du att få kvarskatt eftersom skatteavdragen på dina inkomster då kan bli för låga. Därför är det viktigt att du ser över skatteavdragen på dina inkomster och ser vad som dras i skatt på respektive inkomst.

Vill du höja ditt skatteavdrag på den allmänna pensionen från Pensionsmyndigheten anmäler du det till oss när du loggar in på Mina sidor.

  • Om du har F-skattsedel drar vi 30 procent i skatt.
  • Om du har FA-skattsedel (gäller dig som har både A- och F-skattsedel) drar vi skatt enligt den tabell som gäller för dig.
  • Vill du att vi ska räknas som sidoarbetsgivare och dra 30 procent i skatt måste du anmäla det till oss. 

Kan man ha företag utan F skattsedel?

Är du godkänd för F-skatt ska detta anges tydligt på både fakturor och offerter. På så sätt kan du informera dina kunder om att ditt företag betalar in din preliminärskatt och egenavgifter. Detta kan nämligen ha flera fördelar.

Godkännandet för F-skattsedel kan bland annat vara fördelaktigt när du ansöker om lån eftersom det visar att du sköter dina skatteinbetalningar. Det kan dessutom leda till fler samarbeten och ökad försäljning eftersom många väljer att enbart anlita företag som har F-skatt.

Kan man skriva ut sin F skattsedel?

FÖRETAGANDE F-skatt­sedeln har formellt avskaffats och ersatts av ett registerutdrag där det bland annat framgår om du är godkänd för F- eller FA-skatt. Registerutdraget skickas inte ut automatiskt.

Artikeln publicerades fredag den 08 mars 2013

Hur vet jag att min arbetsgivare betalar skatt?

I e-tjänsten kan du se uppgifter om din inkomst och avdragen skatt. Du kan få en sammanställning för ett visst år eller mer detaljerat för en specifik utbetalare. Du kan också skriva ut eller spara de sammanställda uppgifterna.

Vilken information är arbetsgivaren skyldig att informera om?

De grundläggande reglerna för den kollektiva arbetsrätten finns i Lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL). Syftet med lagen är ökad delaktighet och ökat inflytande för de anställda. Detta säkerställs genom arbetsgivarens skyldighet att informera och förhandla med de fackliga organisationerna. Det är dock arbetsgivaren som fattar beslut.

Lunds universitet har kollektivavtal med Saco-S, OFR/S och Seko och det är dessa fackliga organisationer vi är skyldiga att fortlöpande informera och förhandla med. Förhandlingar enligt MBL kan föras i olika syften.

Inom Lunds universitet förhandlas olika frågor på olika sätt och delegationsordningen reglerar vem som får företräda myndigheten i olika typer av förhandlingar.

Innan arbetsgivaren beslutar om viktigare förändring av sin verksamhet ska förhandling enligt 11 § MBL genomföras. Detta görs i enlighet med Lunds universitets arbetsordning för MBL.

Läs mer i arbetsordningen för MBL (inklusive praktisk rutin vid medbestämmandeförhandlingar i organisatoriska/verksamhetsfrågor)

Du som chef ska ha ett genomtänkt förslag innan de fackliga organisationerna kallas till en förhandling, men måste förhandla så tidigt i beslutsprocessen att de fackliga organisationerna har möjligheter att påverka arbetsgivarens ställningstagande.

När får man sin skattsedel?

Som anställd i Sverige är du enligt lag skyldig att betala inkomstskatt på din lön. Varje månad kommer din arbetsgivare att göra ett skatteavdrag och betalar in skatten till Skatteverket tillsammans med arbetsgivaravgifterna. Men för att veta vilken av de 12 skattetabeller arbetsgivaren ska utgå efter i skatteavdraget måste den anställda visa sin A-skattsedel.

En A-skattsedel är ett intyg utfärdat av Skatteverket som helt enkelt visar vilken skattetabell en arbetsgivare ska använda när de drar inkomstskatt på din lön. Bokstaven A i A-skattsedel står för ”anställning”, men trots det kan även pensionärer inneha A-skattsedel.

I vissa situationer behöver dock anställda inte lämna in någon A-skattsedel. Exempel på sådana är när arbetsgivaren använder ett löneprogram eller när den gör en CSR-förfrågan hos Skatteverket.

Med hjälp av A-skattsedeln kan din arbetsgivare avläsa uppgifter som säkerställer att de drar av och betalar in rätt skattesats. Intyget visar bland annat information om:

  • Folkbokföringsadress på den anställda
  • Hemkommun
  • Skattetabell
  • Särskilda beslut gällande skatteavdrag från Skatteverket

Vad händer om man inte har F-skattsedel?

Du ska registrera din näringsverksamhet hos Bolagsverket eller Skatteverket, eller i vissa fall hos båda beroende på vilken bolagsform verksamheten har. Näringsverksamhet kan bedrivas i olika former. De vanligaste är enskild firma och aktiebolag, men vanligt förekommande är även handelsbolag, kommanditbolag, stiftelser och ekonomiska föreningar.

Ibland måste du söka tillstånd för din verksamhet. Var tillstånd ska sökas beror på vilken verksamhet det rör. Som exempel kan nämnas att alkoholtillstånd söks hos kommunen och tillstånd att bedriva yrkesmässig trafik (taxirörelse) söks hos Transportstyrelsen.

Hur mycket får man tjäna utan F-skattsedel?

är att den utövas på fritiden av hobbyidkaren själv och att vinstsyfte saknas.

Hemslöjd, biodling, trädgårdsodling, djuruppfödning, jakt, fiske, hästsport och kulturell verksamhet är exempel på möjliga hobbyverksamheter. Det handlar om något som

Kan man vara arbetsgivare utan F-skatt?

A-skatt är den vanligaste skatteformen i Sverige och betalas av alla som får lön från ett företag, samt av pensionärer. A-skatt gäller även egenföretagare som inte vill ha eller som har nekats F-skatt. 

I praktiken innebär A-skatt att din arbetsgivare eller uppdragsgivare tar ansvar för att dra av och betala in egenavgifter, såsom arbetsgivaravgifter och moms.

För egenföretagare, oavsett om du driver enskild firma eller använder dig av någon annan företagsform, är istället F-skatt vanligast. När du har ansökt kommer du att få en F-skattsedel.

F-skatt krävs för att du ska kunna fakturera dina uppdragsgivare. Den stora skillnaden gentemot A-skatt är att du som har F-skatt själv ansvarar för att betala in egenavgifter, moms och andra skatter till Skatteverket. 

När du skriver en faktura ska du vara tydlig med att du betalar F-skatt. En del kunder, oftast en kund som du fakturerar för första gången och “inte känner dig”, så att säga, kommer att be dig skicka en F-skattsedel – ett dokument från Skatteverket som visar vilken skatt du betalar. 

Tips! Kolla in vår godkända fakturamall för dig med F-skatt!

Vad händer om inte arbetsgivaren betalar in skatt på lönen?

Det är Skatteverket som sammanställer alla årliga skattepliktiga inkomstuppgifter (kontrolluppgifter). Nya regler sedan 2019 gör att vi inte längre skickar någon årlig kontrolluppgift till dig från Pensionsmyndigheten. Du kan se alla dina skattepliktiga inkomstuppgifter hos Skatteverket. Skatteverket  (Länk till annan webbplats)

Vill du endast ha inkomstuppgifter om Pensionsmyndighetens utbetalningar loggar du in hos oss. Logga in på Mina sidor

Om du behöver uppgifter om bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd  hämtar du dem genom att logga in hos oss på Pensionsmyndigheten. Har du inte e-legitimation kontaktar du oss enklast via e-post. Skicka e-post

Du kan enkelt ta reda på vilken skatt vi drar på din pension genom att logga in på Mina sidor. Om du till exempel har ett extra skatteavdrag kan du se det där. Du kan också ändra skatteavdraget. Logga in på Mina sidor

När betalar man 30 procent i skatt?

Marginalskatten är faktiskt inte en skatt utan ett uttryck för hur stor andel av din inkomst över en viss gräns du betalar i skatt. Enkelt uttryckt kan man säga att marginalskatten är den skatt du betalar på den sista intjänade hundra- eller tusenlappen. Om du till exempel får en löneökning på 1 000 kronor i månaden men bara får en femhundring extra på lönekontot varje månad kan man säga att din marginalskatt är 50 %.

Vad får en arbetsgivare inte säga?

LAS står för lagen om anställningsskydd. Lagen inskränker arbetsgivarens rätt att säga upp eller avskeda anställda. I viss mån inskränker den också arbetsgivarens rätt att välja fritt vid anställningar, eftersom den ger tidigare anställda företrädesrätt till återanställning under vissa förutsättningar.