:

Måste man betala skatt på utdelningar?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man betala skatt på utdelningar?
  2. Hur beskattas vinstutdelning?
  3. Hur betalas utdelning ut?
  4. Hur mycket tar du ut i utdelning före skatt?
  5. Kan man ta ut aktieutdelning utan att ta ut lön?
  6. Hur mycket utdelning kan jag ta ut 2023?
  7. Hur mycket utdelning till 20% skatt?
  8. Vad är bäst lön eller utdelning?
  9. Kan man ta ut utdelning utan att ta ut lön?
  10. När ska utdelning tas upp till beskattning?
  11. Hur mycket kan jag ta ut i utdelning 2023?
  12. Är det bättre att ta utdelning än lön?
  13. Är utdelning bättre än lön?
  14. När lönar det sig att ta utdelning?
  15. Måste man deklarera utdelning?
  16. Vad är utdelningsskatt?
  17. Vad är skatt på utdelning i ett aktiebolag?
  18. Vad kommer du behöva betala för utdelningsform?
  19. Hur betalar du skatt till Skatteverket?
  20. Kan du betala mer skatt än vad arbetsgivaren drar av och betalar in?
  21. Vad är utdelningsskatt?
  22. Vad är skatt på utdelning i ett aktiebolag?

Måste man betala skatt på utdelningar?

Om du som företagare ska ta ut lön eller utdelning beror på en mängd olika faktorer. Det kan låta lockande att ta utdelning med 20 procent och betala 20 procent i skatt, men det är inte alltid fördelaktigast.

Som företagare kan du påverka hur hög lönen från ditt AB ska vara för ditt arbete och därmed årets resultat i ditt AB. Lönen (arbetsinkomsten) är grunden för rätt till och beräkning av sjukpenning, föräldrapenning, a-kassa m.m. och du tjänar in till din allmänna pension på arbetsinkomsten. Dessutom krävs det att du tagit ut lön för att t.ex. premier till tjänstepension ska vara avdragsgilla för ditt AB och du ska få använda lönebaserat utrymme vid beräkning av årets gränsbelopp enligt huvudregeln. 

Eftersom grundavdraget (som gör att du inte betalar skatt på första delen av din arbetsinkomst) blir högre med inkomst upp till viss nivå och den statliga inkomstskatten börjar tas ut vid viss högre inkomst är beskattningen av arbetsinkomster progressiv [1]. Detta gör att för låginkomsttagare (särskilt pensionärer som har ett högre grundavdrag) eller den som inte har arbetsinkomster från annat håll kan ha fördel av att ta ut lön både för att det ger mer kvar i handen och för att förmåner tjänas in socialförsäkringssystemet. 

Hur beskattas vinstutdelning?

Utdelning på en kvalificerad andel upp till beräknat gränsbelopp tas upp till två tredjedelar som inkomst av kapital (57 kap. 20 § IL). Detta motsvarar en skattesats på 20 procent. Om en utdelning överstiger gränsbeloppet ska det överskjutande beloppet tas upp i inkomstslaget tjänst. Anledningen till det framgår av Reglernas syfte och tillämpningsområde.

Det finns en takregel för beskattning av utdelning i inkomstslaget tjänst. Utdelning som ska tas upp som inkomst av tjänst är begränsad till 90 inkomstbasbelopp för beskattningsåret, se sidan Begränsning av beskattning som inkomst av tjänst.

Om utdelningen är lägre än gränsbeloppet så får den del som inte kan utnyttjas sparas, s.k. sparat utdelningsutrymme.

Om en obegränsat skattskyldig fysisk person, som tidigare varit hemmahörande i ett land inom EES, äger ett utländskt fåmansföretag anser Skatteverket att bestämmelserna i 57 kap. IL om utdelning och kapitalvinst på andelar i fåmansföretag ska tillämpas utan avseende på att delägaren tidigare har varit bosatt i annat land inom EES och begränsat skattskyldig i Sverige. Gränsbelopp och sparat utdelningsutrymme beräknas med beaktande av omständigheter som inträffat under den tid personen varit begränsat skattskyldig.

Hur betalas utdelning ut?

Ett bolag strävar efter att ha optimal balans när det kommer till kapital - varken för mycket eller för lite. Det behövs precis tillräckligt med pengar för att bolaget ska kunna betala kostnader, fortsätta växa och öka sin vinst – men inte mer än så. Det är vanligt att mäta ett företags prestation i lönsamhetsmått, såsom vinsten i förhållande till bolagets eget kapital. Av den anledningen blir resultatet av för mycket pengar negativt, ungefär som att fylla ett decilitermått med en liter vatten.

Hur mycket tar du ut i utdelning före skatt?

Nedan har du en checklista för hur du räknar ut hur mycket du kan ta i utdelning från ditt aktiebolag och få hela utdelningen beskattad med 20 procents inkomstskatt.

  • Börja med att ta fram uppgift på hur många aktier du ägde i fåmansföretaget vid årets ingång och hur många aktier det var totalt i företaget vid årets ingång. Detta hittar du i företagets aktiebok.
  • Du kan då räkna fram din andel av företaget som
  • Kan man ta ut aktieutdelning utan att ta ut lön?

    För att möjliggöra lågbeskattad utdelning efter årsskiftet måste du som delägare uppfylla det så kallade löneuttagskravet, det vill säga ha tagit ut en årslön om minst 641 280 kronor (vilket motsvarar 9,6 inkomstbasbelopp och som för inkomstår 2020 uppgår till 66 800 kronor).

    Observera att det lönebaserade utrymmet för delägarnas samtliga andelar inte får överstiga ett belopp motsvarande 50 gånger delägarens eller närståendes kontanta ersättning från bolaget eller dess dotterbolag.

    Ett vanligt fel är att man inte gör en avstämning innan årsskiftet och tar ut för låg lön vilket begränsar dina möjligheter till lågbeskattad utdelning. Eftersom det är kontant utbetalda löner för kalenderåret som ingår i beräkningen går ett misstag i form av för lågt löneuttag inte att reparera i efterhand.

    Hur mycket utdelning kan jag ta ut 2023?

    Förenklingsregeln utgår ifrån en schablon motsvarande 2,75 inkomstbasbelopp. För utdelning 2023 uppgår gränsbeloppet enligt förenklingsregeln till 195 250 kronor, oavsett löneuttag.

    Förenklingsregeln kan bara nyttjas i ett bolag och att schablonbeloppet beräknas utifrån ägarens andel i bolaget. Är ni flera ägare till ett bolag så fördelas schablonbeloppet utifrån ägarandel.

    Hur mycket utdelning till 20% skatt?

    Du kan ta utdelning till låg beskattning enligt förenklingsregeln eller så kan du använda reglerna om lönebaserad utdelning (huvudregeln). Reglerna om lönebaserad utdelning kan ge stora utdelningsutrymmen men kräver också en hel del i löneuttag.

    Det är dock viktigt att poängtera att det finns betydande fördelar med att ta ut ersättning från bolaget i form av lön i första hand.

    Vad är bäst lön eller utdelning?

    Äger du aktier i ett fåmansföretag som går med vinst har du i huvudsak två olika alternativ för att plocka ut ersättning från bolaget – utdelning och lön. Vad du väljer kommer bland annat påverka hur mycket skatt du får betala samt din framtida pension, varpå det kan vara viktigt att fundera igenom beslutet noga. Svaret på vilket alternativ som är mest fördelaktigt är inte svart eller vitt, utan det är flera olika aspekter som behöver vägas in. Vi går igenom de två alternativen på djupet så att du enklare kan anpassa ersättningen efter just din situation.

    Den stora skillnaden mellan att plocka ut ersättning i form av utdelning eller lön ligger i beskattningen samt i olika tryggheter och förmåner. Utdelning är möjligt att plocka ut lågbeskattat upp till en viss gräns, ett så kallat gränsbelopp, till en skattesats på 20%. Hur stort gränsbeloppet är varierar och bestäms av 3:12-reglerna, som är ett regelverk för hur ägare av fåmansföretag blir beskattade vid utdelning och kapitalvinst från det egna bolaget.

    Kan man ta ut utdelning utan att ta ut lön?

    • Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se.
    • Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.
    • Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs.

    ”Vad som är mest fördelaktigt ur ett ekonomiskt perspektiv beror på din situation; hur hög lön du har och hur du tänker kring pension och andra sociala förmåner”.

    Den allmänna tumregeln är att du bör ta ut lön om du hamnar under gränsen för statlig inkomstskatt. Då är det fördelaktigt att ta ut lön från bolaget. När i månaden eller på året du tar ut lön spelar ingen roll, det står dig fritt att välja själv. Som vi tidigare nämnt ligger lönen till grund för viktiga sociala förmåner och ersättningar och därför är det viktigt att lönenivån är rimlig. Det ger en trygghet som utdelning inte ger.

    Även denna tumregel har förstås undantag; har du till exempel kort tid kvar till pensionen kan situationen se annorlunda ut. På Skatteverkets webbplats kan du alltid läsa mer och där hittar du också de senaste siffrorna.

    När man pratar om lön och brytpunkt syftar man på gränsen för statlig inkomstskatt. När du tar ut lön från ditt aktiebolag ligger brytpunkten år 2021 på 537 200 kronor. Därefter betalar du ytterligare 20 procent i statlig inkomstskatt.

    När ska utdelning tas upp till beskattning?

    Utdelning på en kvalificerad andel upp till beräknat gränsbelopp tas upp till två tredjedelar som inkomst av kapital (57 kap. 20 § IL). Detta motsvarar en skattesats på 20 procent. Om en utdelning överstiger gränsbeloppet ska det överskjutande beloppet tas upp i inkomstslaget tjänst. Anledningen till det framgår av Reglernas syfte och tillämpningsområde.

    Det finns en takregel för beskattning av utdelning i inkomstslaget tjänst. Utdelning som ska tas upp som inkomst av tjänst är begränsad till 90 inkomstbasbelopp för beskattningsåret, se sidan Begränsning av beskattning som inkomst av tjänst.

    Om utdelningen är lägre än gränsbeloppet så får den del som inte kan utnyttjas sparas, s.k. sparat utdelningsutrymme.

    Om en obegränsat skattskyldig fysisk person, som tidigare varit hemmahörande i ett land inom EES, äger ett utländskt fåmansföretag anser Skatteverket att bestämmelserna i 57 kap. IL om utdelning och kapitalvinst på andelar i fåmansföretag ska tillämpas utan avseende på att delägaren tidigare har varit bosatt i annat land inom EES och begränsat skattskyldig i Sverige. Gränsbelopp och sparat utdelningsutrymme beräknas med beaktande av omständigheter som inträffat under den tid personen varit begränsat skattskyldig.

    Hur mycket kan jag ta ut i utdelning 2023?

    Du kan ta utdelning till låg beskattning enligt förenklingsregeln eller så kan du använda reglerna om lönebaserad utdelning (huvudregeln). Reglerna om lönebaserad utdelning kan ge stora utdelningsutrymmen men kräver också en hel del i löneuttag.

    Det är dock viktigt att poängtera att det finns betydande fördelar med att ta ut ersättning från bolaget i form av lön i första hand.

    Är det bättre att ta utdelning än lön?

    Hej,

    Om jag som pensionär har ett aktiebolag som kan gå med några hundra tusen i vinst per år och har ett stort sparat utdelningsutrymme med den lägre vinst/utdelningsskatten (på drygt 20% har jag för mig) är det mer fördelaktigt att ta ut vinst på detta sätt än att ta ut lön som motsvarar vinsten i bolaget? Som pensionär har jag ju även lägre arbetsgivaravgifter, (det är väl runt 11%?)

    Är utdelning bättre än lön?

    Beskattningen av arbetsinkomst omnämns vanemässigt som hög medan kapitalinkomst som t.ex. utdelning ofta anses vara lågt beskattad. Fåmansföretagare har dessutom en uppsättning särskilda skattebestämmelser att ta hänsyn till där viss del av utdelningsinkomst inte beskattas som kapital utan som lön. Ur denna snårskog av bestämmelser för fåmansföretagare har det vuxit fram ett antal tumregler som inte sällan hanteras som absoluta sanningar. Jag ska försöka bena ut dessa ”sanningar” då det börjar närma sig bolagsstämma och beslut om utdelning för många företagare.

    En vanlig ”sanning” är att ägaren istället för lön ska ta utdelning som ryms inom aktiens gränsbelopp* men inte mer. Ett sådant förfarande kan vara rationellt, men långt ifrån en absolut sanning. Om man tar sig tid och räkna på det kan resultatet bli en överraskning.

    När lönar det sig att ta utdelning?

    För att möjliggöra lågbeskattad utdelning efter årsskiftet måste du som delägare uppfylla det så kallade löneuttagskravet, det vill säga ha tagit ut en årslön om minst 641 280 kronor (vilket motsvarar 9,6 inkomstbasbelopp och som för inkomstår 2020 uppgår till 66 800 kronor).

    Observera att det lönebaserade utrymmet för delägarnas samtliga andelar inte får överstiga ett belopp motsvarande 50 gånger delägarens eller närståendes kontanta ersättning från bolaget eller dess dotterbolag.

    Ett vanligt fel är att man inte gör en avstämning innan årsskiftet och tar ut för låg lön vilket begränsar dina möjligheter till lågbeskattad utdelning. Eftersom det är kontant utbetalda löner för kalenderåret som ingår i beräkningen går ett misstag i form av för lågt löneuttag inte att reparera i efterhand.

    Måste man deklarera utdelning?

    K10-blanketten är en bilaga du som ägare till kvalificerade andelar i ett fåmansbolag lämnar in till Skatteverket tillsammans med din inkomstdeklaration. Ett fåmansbolag är (bland annat) ett aktiebolag eller en ekonomisk förening där fyra eller färre personer äger mer än 50% av rösterna för samtliga andelar i bolaget.

    K10-blanketten kan i vissa situationer vara extra komplicerad och kräva att du tar hjälp av experter för att blanketten ska bli rätt ifylld. Exempelvis kan det röra sig om att det har kommit in nya delägare, att någon delägare har lösts ut eller att bolaget har förvärvat ett annat bolag.

    Låt våra experter hjälpa dig med din deklaration!

    Du som ska fylla i K10-blanketten är ägare till kvalificerade andelar i fåmansbolag. Att det ska vara ”kvalificerade” andelar innebär att du själv, eller närstående, under beskattningsåret eller något av de fem föregående beskattningsåren, ska ha varit ”verksam i betydande omfattning” i bolaget.

    En person ska alltid anses verksam i betydande omfattning om hans eller hennes arbetsinsatser har stor betydelse för vinstgenereringen i företaget.

    Om du INTE är verksam i betydande omfattning i bolaget (och inte heller någon närstående) är andelarna du äger “okvalificerade”.

    Utdelning och vinst vid försäljning av okvalificerade andelar beskattas då med 25%. Observera att det kan finnas situationer då andelarna i bolaget ändå är kvalificerade om du eller närstående är verksam i betydande omfattning i ett annat bolag. 

    Det finns inget krav på att lämna in K12-blanketten om det inte har skett någon försäljning eller utdelning under året.

    Vad är utdelningsskatt?

    Utdelningsskatt är någonting som betalas när utdelning av fonder eller aktier sker. För många är det skattemässigt mer fördelaktigt att till exempel ta ut en utdelning från sitt egna företag, än att kanske ta ut en personlig lön. Det finns såklart olika former av utdelning, och därav också olika lagar.

    Vad är skatt på utdelning i ett aktiebolag?

    Beskattning på utdelning i ditt aktiebolag. Som tidigare sagt så är skattesatsen för aktier som är noterade med liten variation 30%, och den för aktier som ej är noterade, samt okvalificerade 25%. Utdelningen i ett aktiebolag är inte på något sätt avdragningsbar och bolaget måste därmed skatta både för utdelningen och privatvinsten.

    Vad kommer du behöva betala för utdelningsform?

    Om du väljer utdelningsform kommer du fortfarande behöva betala en bolagsskatt på 21,4%. Här tillkommer dock ingen arbetsgivaravgift. Denna skatt kan som sagt variera.

    Hur betalar du skatt till Skatteverket?

    • Du som är privatperson har normalt en arbetsgivare som drar skatt från din lön varje månad och betalar in den till Skatteverket. Om du av någon anledning vet att du behöver betala mer skatt än vad arbetsgivaren drar av och betalar in kan du när du vill göra en inbetalning till Skatteverket, en så kallad extra inbetalning.

    Kan du betala mer skatt än vad arbetsgivaren drar av och betalar in?

    • Om du av någon anledning vet att du behöver betala mer skatt än vad arbetsgivaren drar av och betalar in kan du när du vill göra en inbetalning till Skatteverket, en så kallad extra inbetalning. Skatteverket tillgodoräknar dig inbetalningen på ditt skattekonto så snart vi fått den.

    Vad är utdelningsskatt?

    • Utdelningsskatt är någonting som betalas när utdelning av fonder eller aktier sker. För många är det skattemässigt mer fördelaktigt att till exempel ta ut en utdelning från sitt egna företag, än att kanske ta ut en personlig lön. Det finns såklart olika former av utdelning, och därav också olika lagar.

    Vad är skatt på utdelning i ett aktiebolag?

    • Beskattning på utdelning i ditt aktiebolag. Som tidigare sagt så är skattesatsen för aktier som är noterade med liten variation 30%, och den för aktier som ej är noterade, samt okvalificerade 25%. Utdelningen i ett aktiebolag är inte på något sätt avdragningsbar och bolaget måste därmed skatta både för utdelningen och privatvinsten.