:

Vem ska lämna Preliminär inkomstdeklaration?

Innehållsförteckning:

  1. Vem ska lämna Preliminär inkomstdeklaration?
  2. Vad händer om man inte betalar preliminär skatt?
  3. Vill inte betala preliminärskatt?
  4. När ska man lämna in Preliminär inkomstdeklaration?
  5. Vad händer om man inte lämnar in inkomstdeklaration?
  6. Måste man betala in preliminärskatt?
  7. Måste man betala preliminär skatt enskild firma?
  8. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  9. Hur kontrollera inkomstdeklaration?
  10. Hur långt bak i tiden kan Skatteverket granska?
  11. Varför får jag preliminärskatt?
  12. Hur mycket får jag tjäna utan att betala skatt enskild firma?
  13. Vad händer om man inte deklarerar enskild firma?
  14. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?
  15. Har Skatteverket koll på Swish?

Vem ska lämna Preliminär inkomstdeklaration?

I den preliminära inkomstdeklarationen ska du ta upp alla inkomster och avdrag som du räknar med att ha under året. Med hjälp av dessa uppgifter kan Skatteverket sedan beräkna din debiterade preliminära skatt. Lämnar du inte in någon preliminär inkomstdeklaration beräknar Skatteverket skatten enligt en schablonmetod.

En preliminär inkomstdeklaration ska lämnas in av den som ansöker om F-skatt, men också av den som redan har F-skatt eller särskild A-skatt och beräknar få ökad inkomst.

Vad händer om man inte betalar preliminär skatt?

I slutet av augusti 2023 får juridiska personer, som till exempel aktiebolag, handelsbolag och föreningar, med bokslut mellan 1 juli–31 augusti 2024, beslut om sin preliminärskatt. Beslutet gäller den skatt som den juridiska personen ska betala varje månad. Vi skickar beslutet till den juridiska personens digitala brevlåda under vecka 34, eller på papper i början av september 2023.

Om skatten i beslutet inte stämmer med det resultat som den juridiska personen räknar med ska preliminärskatten ändras. Om du är registrerad som ensam firmatecknare, vd eller deklarationsombud för en juridisk person lämnar du enklast nya uppgifter i tjänsten Preliminär inkomstdeklaration. Har du inte möjlighet att använda e-tjänsten kan du skicka in blanketten Preliminär inkomstdeklaration 2 för juridiska personer, SKV 4313.

Orsaker till att skatten inte stämmer kan exempelvis vara att:

Inför ett nytt beskattningsår bör du lämna en preliminär inkomstdeklaration, där du uppskattar verksamhetens resultat för kommande år. Utifrån de uppgifter du lämnar beräknar Skatteverket sedan hur mycket du eller ditt företag ska betala i debiterad preliminärskatt under året.

Du som är enskild näringsidkare, ensam firmatecknare för ett företag eller deklarationsombud kan lämna en preliminär inkomstdeklaration via tjänsten Preliminär inkomstdeklaration.

Om du inte skickar in en preliminär inkomstdeklaration beräknar Skatteverket din debiterade preliminärskatt utifrån en schablon.

Vill inte betala preliminärskatt?

ska du ansöka om att bli godkänd för F-skatt. Driver du ett företag av säsongskaraktär betalar du F-skatt bara under de månader som du har en inkomst. I tjänsten kan du också registrera företaget för moms och som arbetsgivare.

Om du ska sälja varor eller tjänster i ditt företag behöver du anmäla dig för momsregistrering. Det gör du på samma sida som du ansöker om att bli godkänd för F-skatt.

När ska man lämna in Preliminär inkomstdeklaration?

Den debiterade preliminärskatten är den inkomstskatt som betalas in månadsvis under året, både av privatpersoner och företag. Den är preliminär just för att den är en uppskattning och betalas in löpande under året – till skillnad från den slutliga skatten som fastställs när beskattningsåret summeras i inkomstdeklarationen.

Syftet med debiterad preliminärskatt är att jämna ut skatten över året för att undvika en stor restskatt. Preliminärskatten ska därför vara så nära den beräknade slutliga skatten som möjligt – i en perfekt värld ska du alltså varken behöva betala restskatt eller få återbäring.

Både företag och privatpersoner betalar preliminärskatt. Men det ser ut – och går till – på lite olika vis. Och här kommer skatteformerna för preliminärskatt in i bilden.

  • F-skatt: Den som har F-skatt (till exempel enskild firma och aktiebolag) eller SA-skatt (till exempel delägare i handelsbolag – SA står för särskild A-skatt) ansvarar för att själv betala in preliminärskatten.

  • A-skatt: Detta är den inkomstskatt som en anställd (löntagare) betalar. Det är arbetsgivaren som både räknar ut preliminärskatten och drar den direkt från den anställdes bruttolön (eller ja, det senare sker automatiskt).

  • FA-skatt: Och till sist en “hybrid”: FA-skatt gäller för den som driver en enskild näringsverksamhet och har en vanlig anställning. Då drar arbetsgivaren preliminärskatt på lönen för anställningen, medan företagaren själv är ansvarig för att betala preliminärskatt för den enskilda näringsverksamheten.

Vad händer om man inte lämnar in inkomstdeklaration?

Du kan bli tvungen att betala en förseningsavgift eller en skatteförhöjning om du

  • deklarerar för sent
  • lämnar skattedeklarationen för sent
  • inte alls lämnar din skattedeklaration
  • inte korrigerar fel på skattedeklarationen 
  • inte deklarerar en skattepliktig inkomst
  • deklarerar en kostnad som avdrag som inte kan dras av i beskattningen.

Observera att den elektroniska skattedeklarationen eller pappersblanketterna ska vara framme hos Skatteförvaltningen senast på den sista inlämningsdagen för skattedeklarationen!

Måste man betala in preliminärskatt?

Här får du hjälp att räkna ut din skatt. Fyll i hur mycket du har tjänat och hur mycket preliminärskatt du har betalat och få hjälp att beräkna nettoresultatet för inkomståret.

Måste man betala preliminär skatt enskild firma?

Alla företag och privatpersoner skall betala skatt på sina inkomster. Det exakta belopp i hur mycket du ska betala i skatt räknas ut av Skatteverket efter att du har lämnat in din deklaration. För att du inte skall behöva betala hela årets skatt som en klumpsumma delas din skatt upp under årets gång i form av preliminär skatt varje månad. Preliminärskatten bygger på en beräkning som gjorts i början av året på företagets preliminära resultat. Exempel på preliminär skatt är avdragen skatt på löner och ersättningar till anställda, avdragen skatt på räntor och utdelningar samt preliminär F-skatt.

Du som bedriver enskild näringsverksamhet eller är delägare i ett handelsbolag ansvarar själv för att betala din preliminära skatt. Om verksamheten bedrivs i en juridisk person, till exempel ett aktiebolag eller en ekonomisk förening, är det den juridiska personen (alltså företaget) som betalar den preliminära skatten. Skatteverket beslutar i början av varje beskattningsår hur mycket som ska betalas i preliminärskatt.

Preliminärskatt skall betalas till Skatteverket den 12:e varje månad eller den 13-14:e i de fall den 12:e inträffar på en helgdag.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Du kan skattefritt ge gåvor vars sammanlagda värde understiger 5 000 euro till samma person med tre års mellanrum.

Exempel: Föräldrarna ger pengar i gåva till sitt barn. Båda föräldrarna ger en egen gåva på 4 999 euro 1.1.2021. Båda kan nästa gång ge en gåva på 4 999 euro skattefritt till samma barn 1.1.2024.

När det är fråga om en skattefri gåva behöver gåvotagaren inte lämna in en gåvoskattedeklaration om Skatteförvaltningen inte begär det särskilt.

Hur kontrollera inkomstdeklaration?

Kontrollera uppgifterna i deklarationen

Sedan 1 januari 2019 lämnar alla arbetsgivare in uppgifter om lön och avdragen skatt för dig som anställd varje månad. Din lönespecifikation blir en kvittens på vilket skatteavdrag som arbetsgivaren har gjort och betalt in för just dig. Via Skatteverkets Mina Sidor kan du sedan säkerställa att det skatteavdrag som arbetsgivaren ska ha rapporterat överensstämmer med de uppgifter du har på lönespecifikationen. Uppgifterna uppdateras varje månad. Så i stället för att kontrollera uppgifterna nu i samband med deklarationen borde vi ta som vana och logga in på Skatteverket och se att uppgifterna stämmer mot våra lönespecifikationer. Då ligger man som anställd närmare i tid om det skulle vara fel och det blir lättare att korrigera.

Hur långt bak i tiden kan Skatteverket granska?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tror det är Skatteförfarandelagen (2011:1244) 66 kap. 27§ som du eftersöker. I den står att Skatteverket får ompröva ett tidigare beslut om skatt till nackdel för den som beslutet gäller (efterbeskattning), om

Varför får jag preliminärskatt?

Här får du hjälp att räkna ut din skatt. Fyll i hur mycket du har tjänat och hur mycket preliminärskatt du har betalat och få hjälp att beräkna nettoresultatet för inkomståret.

Hur mycket får jag tjäna utan att betala skatt enskild firma?

Om du bara säljer tjänster mot ersättning ett fåtal gånger per år ska du inte redovisa mervärdesskatt, moms. Om du regelbundet säljer tjänster mot ersättning kan du bli skyldig att redovisa moms om ersättningen exklusive moms överstiger 80 000 kronor.

Skattesatsen är oftast 25 procent. Då är momsen 20 procent av det pris som kunden betalar. Vissa branscher är undantagna från moms och vissa branscher har lägre skattesats.

Vad händer om man inte deklarerar enskild firma?

För de nästan 950 000 företagare som ska lämna NE-bilaga i årets deklaration finns det mycket hjälp att få. Skatteverkets deklarationsexperter tipsar om vad som är viktigt att tänka på innan deklarationen skickas in och hur de vanligaste felen undviks.

– Det bästa sättet för att undvika fel i deklarationen är att deklarera digitalt. I e-tjänsten finns rätt bilaga skapad med flera uppgifter förifyllda och den nya skatten räknas ut automatiskt. Det är också enkelt att direkt betala eventuell kvarskatt via Swish, säger Alem Resulovic, deklarationsexpert på Skatteverket.

Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

En privat sajt med många skattetips och en guldgruva för dem som arbetar aktivt med skatter!

Denna webbplats administreras av Skattepunkten ABSkattepunkten AB ger Dig professionell skatterådgivning

Har Skatteverket koll på Swish?

Nu kan du betala in skatt till Skatteverket via Swish. Men än så länge går det enbart som privatperson, inte som företag.

Det är enkelt, mindre risk för fel och det går snabbare att betala. Tre fördelar som Skatteverket tror att många kommer att uppskatta när myndigheten nu inför möjligheten att betala med Swish. Det går dock inte att betala mer än 15 000 kronor per dygn. Är summorna som ska in till Skatteverket större än så är det fortfarande bankgirot som gäller.   När betalningen sker via Swish kan Skatteverket se maskinellt vem betalningen kommer ifrån och vad det är som personen vill betala för. Det förutsätter dock att den som ska betala är inloggad på skatteverket.se, antingen via dator eller via telefon.   På Skatteverkets webb uppger man att det än så länge bara är skatt som går att betala med Swish, och att tjänsten bara gäller privatpersoner.   Texten publiceras i samarbete med tidningen Resultat   Läs mer om tjänsten på Skatteverkets webb