:

Kan man ta bort F-skatt?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man ta bort F-skatt?
  2. Vad innebär återkallelse av F-skatt?
  3. Kan man driva företag utan F-skatt?
  4. Hur ändrar man F-skatt?
  5. Vad händer om Skatteverket återkallar F-skatt?
  6. Vad kostar det att avregistrera enskild firma?
  7. Vad händer om man får indragen F-skatt?
  8. Vad händer om jag fakturerar utan F-skatt?
  9. Hur mycket får man tjäna utan F-skattsedel?
  10. Vad händer om jag inte har F-skatt?
  11. Hur långt tillbaka kollar Skatteverket?
  12. Kan man sälja varor utan F-skatt?
  13. Kan man avsluta enskild firma?
  14. Hur lång tid tar det att avsluta enskild firma?
  15. Hur länge kan enskild firma gå med förlust?

Kan man ta bort F-skatt?

Du ska registrera din näringsverksamhet hos Bolagsverket eller Skatteverket, eller i vissa fall hos båda beroende på vilken bolagsform verksamheten har. Näringsverksamhet kan bedrivas i olika former. De vanligaste är enskild firma och aktiebolag, men vanligt förekommande är även handelsbolag, kommanditbolag, stiftelser och ekonomiska föreningar.

Ibland måste du söka tillstånd för din verksamhet. Var tillstånd ska sökas beror på vilken verksamhet det rör. Som exempel kan nämnas att alkoholtillstånd söks hos kommunen och tillstånd att bedriva yrkesmässig trafik (taxirörelse) söks hos Transportstyrelsen.

Vad innebär återkallelse av F-skatt?

Den som begär att bli avregistrerad för mervärdesskatt, eller som arbetsgivare, kan samtidigt få sitt godkännande för F-skatt återkallat av Skatteverket. Det framgår av ett nytt ställningstagande från myndigheten.

Skatteverket har publicerat två ställningstaganden som rör F-skatt. Det ena handlar om återkallande av F-skatt och det andra om F-skatt när tillstånd att vistas i Sverige saknas.

Kan man driva företag utan F-skatt?

Det som styr om du ska dra av skatt och betala arbetsgivaravgifter är om betalningsmottagaren är godkänd för F-skatt eller inte.

Om betalningsmottagaren är en juridisk person, till exempel ett aktie-, handels- eller kommanditbolag som inte är godkänd för F-skatt, ska du dra av 30 procent skatt från ersättningen för arbetet (exklusive moms). Du ska inte betala arbetsgivaravgifter eller särskild löneskatt för juridiska personer.

Hur ändrar man F-skatt?

Den debiterade preliminärskatten är den inkomstskatt som betalas in månadsvis under året, både av privatpersoner och företag. Den är preliminär just för att den är en uppskattning och betalas in löpande under året – till skillnad från den slutliga skatten som fastställs när beskattningsåret summeras i inkomstdeklarationen.

Syftet med debiterad preliminärskatt är att jämna ut skatten över året för att undvika en stor restskatt. Preliminärskatten ska därför vara så nära den beräknade slutliga skatten som möjligt – i en perfekt värld ska du alltså varken behöva betala restskatt eller få återbäring.

Både företag och privatpersoner betalar preliminärskatt. Men det ser ut – och går till – på lite olika vis. Och här kommer skatteformerna för preliminärskatt in i bilden.

  • F-skatt: Den som har F-skatt (till exempel enskild firma och aktiebolag) eller SA-skatt (till exempel delägare i handelsbolag – SA står för särskild A-skatt) ansvarar för att själv betala in preliminärskatten.

  • A-skatt: Detta är den inkomstskatt som en anställd (löntagare) betalar. Det är arbetsgivaren som både räknar ut preliminärskatten och drar den direkt från den anställdes bruttolön (eller ja, det senare sker automatiskt).

  • FA-skatt: Och till sist en “hybrid”: FA-skatt gäller för den som driver en enskild näringsverksamhet och har en vanlig anställning. Då drar arbetsgivaren preliminärskatt på lönen för anställningen, medan företagaren själv är ansvarig för att betala preliminärskatt för den enskilda näringsverksamheten.

Vad händer om Skatteverket återkallar F-skatt?

Att ett företag är godkänt för F-skatt innebär att företaget ansvarar för att betala in preliminärskatt och avgifter på ersättning för utfört arbete.

Skatteverket kan återkalla godkännandet för F-skatt om företaget inte sköter sina åtaganden mot Skatteverket. Skatteverket skickar alltid ut ett förslag till beslut om att återkalla företagets godkännande innan beslut tas. Företaget har då möjlighet att åtgärda de brister som finns samt lämna synpunkter på förslaget.

Vad kostar det att avregistrera enskild firma?

Vem är då aktiebolaget lämpligt för? Här går vi igenom lite fakta för att ge lite vägledning i valet av bolagsform.

  • Ett aktiebolag är en juridisk person. Det betyder bl a att aktiebolaget är självständigt och måste företrädas av någon. Den enda bolagsformen som inte är en juridisk person är enskild näringsverksamhet (enskild firma).
  • Minst en person eller ett företag måste äga aktiebolaget.
  • Bolaget är ansvarigt och ingen annan, dvs. aktiebolaget kan ingå avtal och ta ansvar för skulder. I en enskild näringsverksamhet är näringsidkaren personligen ansvarig. I handelsbolag är bolagsmännen ansvariga för skulder och i kommanditbolag är det komplementären som hålls ansvarig för skulder.
  • Det krävs ett aktiekapital om minst 25 000 kr för att starta ett aktiebolag. De resterande bolagsformerna har inget eller väldigt lågt kapitalkrav.
  • Företrädare för ett aktiebolag är styrelsen. När man startar ett aktiebolag behöver man ha minst en styrelseledamot och en suppleant.
  • Ett aktiebolag måste registreras hos Bolagsverket och Skatteverket.
  • Ett aktiebolag är namnskyddat i hela landet.
  • Aktiebolaget ska betala bolagsskatt för vinsten. Bolagsskatten är 22%, men kan under 6 år minskas till 16,5% genom avsättning till så kallad periodiseringsfond. Ägarna beskattas när de tar ut lön och/eller eventuell utdelning av bolagets vinst.
  • Årsredovisning skall lämnas in till Bolagsverket av alla aktiebolag. Revisor behövs inte för små, privata aktiebolag.
  • Den sjukpenninggrundande inkomsten baseras på uttagen lön.

I vissa situationer kan det vara fördelaktigt att välja en annan bolagsform än just aktiebolag. Ett sådant tillfälle är om du till exempel vill testa en affärsidé vid sidan om anställning och inte har 25 000 kr i startkapital. Då kan till exempel enskild näringsverksamhet (enskild firma) som inte har något krav på startkapital, vara ett bra sätt att komma igång. Vad gör du då om firman går så bra att du säger upp din anställning? Antingen fortsätter du bedriva verksamheten som enskild näringsidkare eller går det bra att omvandla till aktiebolag. Om intäkterna blir stora i den enskilda firman så finns det skattemässiga fördelar med att starta aktiebolag då du till exempel inte behöver betala lika hög skatt för intäkterna före du tar ut dem i lön.

Vad händer om man får indragen F-skatt?

F-skatt är en företagsskatt som betalas av företagare som bedriver näringsverksamhet. För en företagare innebär ett godkännande för F-skatt att det är företagaren själv som betalar sin preliminära skatt och socialavgifter (egenavgifter). F-skatten är preliminär och företagaren betalar in en debiterad preliminärskatt varje månad.

Även juridiska personer som aktiebolag och ekonomiska föreningar har normalt F-skatt.

Vad händer om jag fakturerar utan F-skatt?

Enligt nuvarande regler ska ett företag som betalar ut ersättning för arbete till ett annat företag göra skatteavdrag med 30 procent. Det finns dock ett antal undantag från skyldigheten att göra skatteavdrag från ersättning för arbete. Skyldigheten att göra skatteavdrag föreligger bl. a. inte om:

  • det är fråga om ersättning för arbete som betalas ut till en utländsk juridisk person eller en fysisk person som är begränsat skattskyldig i Sverige om ersättningen inte betalas ut för näringsverksamhet som mottagaren bedriver från ett fast driftställe i Sverige, eller
  • om den som tar emot ersättningen för arbete är godkänd för F-skatt antingen när ersättningen bestäms eller när den betalas ut

Hur mycket får man tjäna utan F-skattsedel?

F-skatt står för företagsskatt. I Sverige behöver man registrera sig och betala företagsskatt för att bedriva egen verksamhet i eget företag. Som bevis för att man betalar F-skatt har man sitt F-skattebevis, eller F-skattsedel som det också kallas. 

Här har vi sammanställt en lista med information om och saker att tänka på vid F-skatt:

  • F-skatt står för företagsskatt och den behöver ansökas om och bli godkänd av Skatteverket. Det är kostnadsfritt att ansöka.
  • När F-skatten är godkänd har du en F-skattsedel.
  • F-skatt är en preliminärskatt som ska vara på samma belopp varje månad. Om inkomsterna av någon anledning ändras under året ska det rapporteras till Skatteverket.
  • Om du har blivit godkänd för F-skatt betalar du in dina egna skatter på de inkomster du har inom näringsverksamheten månadsvis. Exempelvis betalar du in din preliminärskatt och dina sociala avgifter på egen hand.
  • Om du har en F-skattsedel betyder det alltså att den som anlitar dig inte betalar in dessa avgifter för dig, det gör du själv och redovisar det genom att ange det på alla dina fakturor.
  • En F-skattsedel kan bli återkallad om avgifter inte betalas, redovisas eller om du inte inkomstdeklarerar.
  • Det finns registrerat att du har en godkänd F-skattsedel hos Skatteverket.

Om man ska bedriva verksamhet i Sverige måste man betala företagsskatt och ha en så kallad F-skattsedel. Men genom att vara egenanställd går man under Cool Companys F-skatt och kan därmed fakturera som privatperson utan F-skatt.

Många väljer att vara egenanställda när de ska testa en affärsidé under en tid, eller prova vattnet som frilansare. Men det är också många som väljer att driva sin verksamhet som egenanställd i många år då man slipper hantera det administrativa som t.ex. att betala in skatter och sociala avgifter själv.

Om du blir egenanställd kan du driva din konsult- eller frilansverksamhet som om du hade ett eget företag genom att du fakturerar genom Cool Companys F-skattsedel.

Vad händer om jag inte har F-skatt?

  • Gå till verksamt.se.
  • Logga in på Mina sidor med din e-legitimation.
  • Klicka på registrera företag.
  • Starta Skatteverkets tjänst och följ anvisningarna.
  • Skicka in din ansökan.

Godkännandet för F-skatt visar att du är en företagare som själv ansvarar för att betala in din preliminärskatt och egenavgifter på ersättning för utfört arbete. Din uppdragsgivare ska inte dra av skatt eller betala arbetsgivaravgifter på ersättningen om du är godkänd för F-skatt. Istället betalar du själv dina skatter och egenavgifter genom att ha en debiterad preliminärskatt.

Om en uppdragstagare inte är godkänd för F-skatt ska den som betalar ut ersättning för arbete normalt dra av skatt på ersättningen. Detta gäller oavsett om mottagaren bedriver enskild näringsverksamhet eller är ett bolag. Om mottagaren är en fysisk person ska den som betalar ut ersättningen förutom att dra skatt även betala arbetsgivaravgifter.

För att uppdragsgivaren inte ska behöva betala dina skatter och avgifter behöver du alltså vara godkänd för F-skatt åtminstone när du och uppdragsgivaren kommer överens om ersättningen eller när ersättningen betalas ut. Det innebär att om du blir godkänd för F-skatt när ersättningen redan har betalats ut kan du inte hänvisa till godkännandet i uppdraget. Uppdragsgivaren har då samma ansvar för att dra av skatt och betala arbetsgivaravgifter som om du varit anställd.

Hur långt tillbaka kollar Skatteverket?

Om din deklaration väljs ut för vidare kontroll kommer vi att kontakta dig per telefon eller brev. Vi berättar då vad det är vi vill kontrollera och varför vi gör kontrollen. Du får också veta vilken information vi behöver för att kunna ta ställning i ditt ärende.

När vi har påbörjat en kontroll kommer vi att ha kontakt med dig tills ditt ärende är avslutat. Oftast kan kontrollen avslutas snabbt, men ibland tar den längre tid och då har vi löpande kontakt. Om vi skriver till dig för att få in uppgifter anger vi alltid när du senast ska svara. Det är viktigt att vi gör det för att vi ska kunna hålla en rimlig arbetstakt så att du kan få ett slutligt besked så snabbt det går. 

Kan man sälja varor utan F-skatt?

ska du ansöka om att bli godkänd för F-skatt. Driver du ett företag av säsongskaraktär betalar du F-skatt bara under de månader som du har en inkomst. I tjänsten kan du också registrera företaget för moms och som arbetsgivare.

Om du ska sälja varor eller tjänster i ditt företag behöver du anmäla dig för momsregistrering. Det gör du på samma sida som du ansöker om att bli godkänd för F-skatt.

Kan man avsluta enskild firma?

oberoende av när under året du avslutar verksamheten. Det innebär att det sista räkenskapsåret kan bli kortare än tolv månader. Glöm inte att bokföra även de sista affärshändelserna och bevara räkenskapsinformationen i sju år.

Hur lång tid tar det att avsluta enskild firma?

Vem är då aktiebolaget lämpligt för? Här går vi igenom lite fakta för att ge lite vägledning i valet av bolagsform.

  • Ett aktiebolag är en juridisk person. Det betyder bl a att aktiebolaget är självständigt och måste företrädas av någon. Den enda bolagsformen som inte är en juridisk person är enskild näringsverksamhet (enskild firma).
  • Minst en person eller ett företag måste äga aktiebolaget.
  • Bolaget är ansvarigt och ingen annan, dvs. aktiebolaget kan ingå avtal och ta ansvar för skulder. I en enskild näringsverksamhet är näringsidkaren personligen ansvarig. I handelsbolag är bolagsmännen ansvariga för skulder och i kommanditbolag är det komplementären som hålls ansvarig för skulder.
  • Det krävs ett aktiekapital om minst 25 000 kr för att starta ett aktiebolag. De resterande bolagsformerna har inget eller väldigt lågt kapitalkrav.
  • Företrädare för ett aktiebolag är styrelsen. När man startar ett aktiebolag behöver man ha minst en styrelseledamot och en suppleant.
  • Ett aktiebolag måste registreras hos Bolagsverket och Skatteverket.
  • Ett aktiebolag är namnskyddat i hela landet.
  • Aktiebolaget ska betala bolagsskatt för vinsten. Bolagsskatten är 22%, men kan under 6 år minskas till 16,5% genom avsättning till så kallad periodiseringsfond. Ägarna beskattas när de tar ut lön och/eller eventuell utdelning av bolagets vinst.
  • Årsredovisning skall lämnas in till Bolagsverket av alla aktiebolag. Revisor behövs inte för små, privata aktiebolag.
  • Den sjukpenninggrundande inkomsten baseras på uttagen lön.

I vissa situationer kan det vara fördelaktigt att välja en annan bolagsform än just aktiebolag. Ett sådant tillfälle är om du till exempel vill testa en affärsidé vid sidan om anställning och inte har 25 000 kr i startkapital. Då kan till exempel enskild näringsverksamhet (enskild firma) som inte har något krav på startkapital, vara ett bra sätt att komma igång. Vad gör du då om firman går så bra att du säger upp din anställning? Antingen fortsätter du bedriva verksamheten som enskild näringsidkare eller går det bra att omvandla till aktiebolag. Om intäkterna blir stora i den enskilda firman så finns det skattemässiga fördelar med att starta aktiebolag då du till exempel inte behöver betala lika hög skatt för intäkterna före du tar ut dem i lön.

Hur länge kan enskild firma gå med förlust?

Du ska registrera din näringsverksamhet hos Bolagsverket eller Skatteverket, eller i vissa fall hos båda beroende på vilken bolagsform verksamheten har. Näringsverksamhet kan bedrivas i olika former. De vanligaste är enskild firma och aktiebolag, men vanligt förekommande är även handelsbolag, kommanditbolag, stiftelser och ekonomiska föreningar.

Ibland måste du söka tillstånd för din verksamhet. Var tillstånd ska sökas beror på vilken verksamhet det rör. Som exempel kan nämnas att alkoholtillstånd söks hos kommunen och tillstånd att bedriva yrkesmässig trafik (taxirörelse) söks hos Transportstyrelsen.