:

Hur man undviker skatt på krypto?

Innehållsförteckning:

 1. Hur man undviker skatt på krypto?
 2. Vad händer om man glömmer deklarera krypto?
 3. Har Skatteverket tillgång till Binance?
 4. Är krypto olagligt i Sverige?
 5. Kan Skatteverket se mina Bitcoin?
 6. Vilka banker tar emot kryptovaluta?
 7. Hur långt bak i tiden kan Skatteverket granska?
 8. Kan Skatteverket se mitt bankkonto?
 9. Kan Skatteverket se mina bitcoin?
 10. Har Skatteverket koll på kryptovaluta?
 11. Kan man bli skyldig Bitcoin?
 12. Kan man ta ut pengar från Bitcoin?
 13. Hur får man ut pengar från krypto?
 14. Kan man ta ut Bitcoin i kontanter?
 15. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

Hur man undviker skatt på krypto?

Privatpersoner som köper kryptovaluta behöver skatta och redovisa på eventuella vinster.

I Sverige betraktas kryptovalutor som en tillgång vilket innebär att vinster som uppstår vid avyttring ska beskattas med 30 procent i kapitalvinstskatt.

Om du har gjort förlust när du handlat med kryptovaluta får du göra avdrag upp till 70 procent. 

Du kan dessutom räkna in avgifter du betalat vid köpestillfällen i omkostnadsbeloppet. 

Du som tidigare har handlat med aktier på ett vanligt kapitalkonto och deklarerat kommer känna igen processen eftersom det fungerar på samma sätt.

Vad händer om man glömmer deklarera krypto?

Privatpersoner som köper kryptovaluta behöver skatta och redovisa på eventuella vinster.

I Sverige betraktas kryptovalutor som en tillgång vilket innebär att vinster som uppstår vid avyttring ska beskattas med 30 procent i kapitalvinstskatt.

Om du har gjort förlust när du handlat med kryptovaluta får du göra avdrag upp till 70 procent. 

Du kan dessutom räkna in avgifter du betalat vid köpestillfällen i omkostnadsbeloppet. 

Du som tidigare har handlat med aktier på ett vanligt kapitalkonto och deklarerat kommer känna igen processen eftersom det fungerar på samma sätt.

Har Skatteverket tillgång till Binance?

Enligt ett förhandsavgörandet i högsta förvaltningsdomstolen har det klargjorts att handel med kryptovalutor, ur ett skatteperspektiv inte ska jämföras med utländsk valuta eller värdepapper. Kryptovalutor ska istället behandlas enligt bestämmelserna om andra tillgångar i 52 kap. inkomstskattelagen. Detta innebär att avyttring av bitcoin ska redovisas som kapitalvinst. En avyttring sker om du:

 • Säljer kryptovaluta mot en fiat valuta (Kronor, Euro, USD mm)
 • Nedan går vi igenom olika situationer och hur de beskattas.

  Du som privatperson ska alltid betala skatt på inkomster från mining av bitcoin och andra kryptovalutor. Normalt beskattas dessa som inkomst av tjänst (hobby) och i enskilda fall kan dessa inkomster beskattas som inkomst från näringsverksamhet.

  Kriterier för att det ska klassas som näringsverksamhet är att verksamheten drivs under en längre period på ett professionellt sätt med utrustning anpassad för mining. Samt att det förväntas att verksamheten ska generera vinst och att kapaciteten antas kunna generera 25 bitcoin eller mer årligen.

  Är krypto olagligt i Sverige?

  Betalningsmarknaden digitaliseras

  Kryptovalutor, som till exempel Bitcoin, varierar mycket i värde och är svåra att betala med. De nya så kallade stablecoins är en sorts kryptovalutor som satsar på att bli mer stabila till exempel genom att ha reserver i andra valutor eller tillgångar. Facebooks annonserade kryptovaluta Libra är ett exempel. Nya typer av kryptovalutor kan komma att påverka betalningsmarknaden och det finansiella systemet.

  Kan Skatteverket se mina Bitcoin?

  Du som är privatperson ska deklarera dina kryptovalutor om du till exempel har:

  • sålt kryptovaluta
  • bytt en kryptovaluta mot en eller flera andra typer av kryptovalutor
  • bytt en kryptovaluta mot en FIAT-valuta, till exempel USD
  • betalat med kryptovaluta vid köp av en vara (till exempel ett par skor) eller en tjänst (till exempel en taxiresa)
  • lånat ut kryptovaluta
  • använt kryptovaluta som spelinsats.

  Du redovisar detta på bilaga K4 under avsnitt D, som du lämnar in tillsammans med din inkomstdeklaration.

  Om du har förlorat kontrollen över dina kryptovalutor så medför det inte automatiskt att du har rätt till förlustavdrag. Exempel på en sådan situation kan vara att du har tappat bort din privata nyckel till en virtuell plånbok och på så sätt inte har tillgång till kryptovalutan längre.

  Ett annat exempel är att du förlorat tillgången till dina kryptovalutor i samband med en hackerattack på en handelsplats. Om du har tappat bort din privata nyckel eller om du har förlorat tillgången till dina kryptovalutor i samband med en hackerattack mot handelsplatsen har du alltså inte rätt att göra förlustavdrag.

  Du ska inte heller deklarera kryptovaluta vid värdeuppgångar eller värdenedgångar på de kryptovalutor du äger om du inte avyttrat (sålt) dessa.

  Vilka banker tar emot kryptovaluta?

  Samma budskap från de andra storbankerna: inget formellt förbud, men räkna med att hamna under lupp för dina kryptotransaktioner. Nordea hänvisar till penningtvättslagen när de svarar att man för kunder ”med kopplingar till kryptovalutor” genomför utökad kontroll.

  Företagare bör tänka extra mycket på att spara kvitton på alla transaktioner – tröskeln är lägre för att banken ska dumpa en företagare som kund, jämfört med privatpersoner som skyddas av betaltjänstlagen. Den innebär att konsumenter bosatta i EU ska kunna öppna konto med grundläggande betaltjänster.

  Hur långt bak i tiden kan Skatteverket granska?

  Du kan göra en självrättelse upp till sex år bakåt i tiden. Under 2023 kan du alltså rätta uppgifter från och med inkomstår 2017.

  Om du under inkomståren 2012 – 2016 kan ha gjort dig skyldig till grovt skattebrott bör du rätta även dessa år. Det kan du göra genom att skicka ett brev till Skatteverket. Under rubriken ”Upplysningar om äldre år” informerar du om tillgångar och inkomster under inkomståren 2012-2016. Då undviker du en eventuell anmälan om grovt skattebrott, där preskriptionstiden är 10 år.

  På Rättslig vägledning finns mer information om rättelse på eget initiativ.

  Om du gör en rättelse efter att du har anledning att tro att Skatteverket har upptäckt, eller kommer att upptäcka den oriktiga uppgift som du lämnat, finns det grund för att ta ut skattetillägg eller i vissa fall göra en brottsanmälan.

  Exempel på situationer där det är för sent att själv rätta uppgifterna för att slippa skattetillägg:

  • Skatteverket har ställt en fråga till dig där vi begärt mer upplysningar om den oriktiga uppgiften
  • Skatteverket har startat en revision

  Kan Skatteverket se mitt bankkonto?

  I svensk beskattningsrätt finns ingen presumtion som innebär att enbart bevisning i form av att det skett insättningar på någons privata bankkonto medföra att insättningarna utgör skattepliktiga inkomster. Kammarrätten anser att Skatteverket inte har gjort sannolikt att insättningarna rör sig om ersättning för någon form av prestation. Skatteverket instämmer i den bedömningen varför domen inte har överklagats.

  Kan Skatteverket se mina bitcoin?

  Koinly beräknar kapitalvinst och skatt på din kryptohandel samt sammanställer allt på en K4-blankett. Enkelt och pålitligt.

  Kryptovalutor beskattas i de flesta länder och även i Sverige. Detta oavsett om du växlar ETH till BTC, säljer BTC till Fiat eller får krypto genom staking/lending. Vid avyttring ska det deklareras.

  Men... att räkna ut vinst/förlust vid handel med kryptovalutur tar väldigt lång tid om det sker utan hjälpmedel - dessutom är det riktigt svårt.

  Har Skatteverket koll på kryptovaluta?

  Idag finns ingen reglering som täcker kryptovalutor i Sverige, vilket innebär att Finansinspektionen inte utövar tillsyn. Det innebär bland annat att spekulanter i kryptovalutor bör vara vaksamma på en förhöjd risk för bedrägerier.

  Vissa aspekter av kryptotillgångar regleras dock, exempelvis växlingen mellan vanlig valuta och krypto vad gäller penningtvätt.

  Och för kryptotillgångar som är underliggande tillgång för finansiella instrument, till exempel ett certifikat, gäller redan idag reglerna i MiFID 2, ”Markets in Financial Instruments Directive”, berättar Per Nordkvist, biträdande områdeschef på Bankområdet, Finansinspektionen.

  Kan man bli skyldig Bitcoin?

  For nybegynnere i kryptomarkedet kan det være vanskelig å skjønne hvor man skal starte. Her er sju tips til hvordan du blir en smartere krypto-investor.

  Artikkelen er produsert av Brand Studio i samarbeid med Bitcoins Norway.

  Kan man ta ut pengar från Bitcoin?

  Huvudsakliga fördelar

  Sälj-till-kort är ett omedelbart och bekvämt sätt för användare att sälja och ta ut pengar på sina krypto.

  Hur får man ut pengar från krypto?

  Crypto.com erbjuder en nätmäklare där du kan handla med kryptovalutor (erbjuder fler än 250 mynt) bakom datorn eller i deras app. Crypto.com passar främst dig som är mer erfaren inom krypto.

  I denna recension av Crypto.com berättar vi om plattformen, kostnader, fördelar/nackdelar och om Crypto.com som företag.

  Crypto.com är en nätmäklare som fokuserar på kryptovaluta. Företaget grundades 2016 och har sin bas i Hong Kong. Målet är ”att stödja och utveckla användningen av kryptovalutor i vardagen”.

  På krypto.com kan du köpa, sälja eller förvara kryptovalutor. Dessutom har Crypto.com utvecklat en egen applikation, plånbok och kreditkort. 

  Internationellt är crypto.com en mycket populär nätmäklarna för handel i kryptovaluta även om man ännu inte är så stora i Sverige.

  Det är enkelt att bli kund hos Crypto. Följ de enkla stegen nedan för att komma igång.

 • Ladda ner appen från App Store eller Google Play eller besök deras hemsida
 • Registrera ett konto genom att fylla i de uppgifter de efterfrågar
 • Kan man ta ut Bitcoin i kontanter?

  Äntligen äger du också en Bitcoin, kanske har du fått den som betalning för en tjänst och tyckte då att det var en rolig grej, du hade inte heller en tanke på att behöva växla in den en dag. Tills idag att efter COVID-19 behövt utstå en hel del ekonomiskt, men den där Bitcoin du fick en gång måste omvandlas till pengar. Du har förmodligen också uppmärksammat att gått upp en bit över 100 tkr och nu är det dags.  Lyckligtvis, nu när bitcoin (BTC) har funnits i över tio år, har industrin utvecklats under decenniet och erbjuder flera bra alternativ för att konvertera bitcoins till kontanter, här på Maddox Burhall bloggen kommer jag att berätta om hur det kan gå till

  Först måste jag fråga mig själv om det är rätt läge, jag har som tur är tjänat 100 procent sedan jag fick den. Men varför överföra Bitcoin till ditt bankkonto? Tanken på att bitcoin så småningom kommer att ersätta fiatvalutor (dvs vanliga kontanter)  är anledningen till att så många investerar i den nu. I teorin kommer du en dag att kunna använda bitcoin för alla typer av köp när den ersätter just fiatvalutor, som euros, yen eller dollar, vilka inte längre kommer att behövas.

  För närvarande finns det dock fortfarande relativt få företag eller individer som accepterar betalning i bitcoin. Det är ett av projekten som vi bedriver inom WCF där jag sitter som ordförande, att få spridning på acceptans för valutan. I många andra länder som är långt mer innovativa än vi hemma i Sverige används det enbart kryptovalutor i olika former. Oavsett det är detta anledningen till att du vill konvertera din bitcoin till kontanter – att använda värdet på din bitcoin för att köpa faktiska saker. Ett annat kanske är att marknaden är i nedgång men inte just i det här fallet eftersom den återhämtat sig enormt, utan att det har behövts trycka nya som Trump gjort med den amerikanska dollarn. Om du tror att priset på bitcoin kommer att sjunka och du vill skydda dig mot förluster är det vettigt att konvertera bitcoin till kontanter medan du väntar på att bitcoin priset ska återhämta sig.

  Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

  En kapitalförsäkring kan du som företagare köpa om du vill spara till pension, till någon framtida investering eller bara placera pengar på grund av överskottslikviditet. Kapitalförsäkringen innebär att du inte äger aktierna eller fondandelarna direkt, utan utställaren av kapitalförsäkringen är mellanhand.

  Redovisningsmässigt betraktas kapitalförsäkringen som en enhet och eftersom inte kapitalförsäkringsägaren äger själva värdepappren ska inte heller köp och försäljningar av värdepappren redovisas separat. Detsamma gäller utdelningar och avgifter på de aktier och andelar som finns inom kapitalförsäkringen.