:

Är ETF en fond?

Innehållsförteckning:

 1. Är ETF en fond?
 2. Vad är en ETF?
 3. Varför investera i ETF?
 4. Kan man förlora mer än insatsen i ETF?
 5. Är ETF säkert?
 6. Vilka ETF är bäst?
 7. Vad är säkrast att investera i?
 8. Kan man förlora alla pengar på ISK?
 9. Varför står det minus på Avanza?
 10. Vad är den säkraste investeringen?
 11. Får man utdelning på ETF?
 12. Hur investerar man i ETF?
 13. Hur får jag 10 000 kr att växa snabbt?
 14. Hur många har en miljon på banken?
 15. Vad är nackdelen med ISK?

Är ETF en fond?

Eftersom ETF:er är noterade på börsen kan du köpa och sälja dem löpande under dagen, precis som en aktie. De skiljer sig på så sätt från en vanlig värdepappersfond, som du i regel bara kan handla en gång om dagen.

En ETF följer utvecklingen på en underliggande tillgång. Det kan vara olika index, råvaror, eller aktiekorgar. Exakt vad fonden investerar i, samt övriga villkor som gäller, kan du läsa om i fondens faktablad och prospekt.

Du hittar alla våra ETF:er där du köper fonder i nätbanken. Öppnas i nytt fönsterDär kan du söka efter fondens namn, ISIN-kod eller på fondbolagets namn.

Vad är en ETF?

Eftersom ETF:er är noterade på börsen kan du handla med dem flera gånger per dag, till skillnad från vanliga fonder som handlas max en gång per dag, ibland mer sällan än så. En fördel med ETF:er är att de är billigare än till exempel aktivt förvaltade fonder eller aktiefonder. En annan är att du med börshandlade fonder inte tar någon kreditrisk mot emittenten, till skillnad från bull & bear-certifikat, warranter och mini futures.

Varför investera i ETF?

Utbudet av börshandlade fonder är mycket stort och innehåller aktie- och räntefonder, men även fonder som innehåller råvaror, valutor och alternativa investeringar såsom fastigheter. Det finns även fonder med hävstång och omvänd avkastning om man tror på fallande priser.

Kan man förlora mer än insatsen i ETF?

Den främsta skillnaden är att en ETF, liksom en aktie, handlas och prissätts i realtid. Beroende på när under dagen en order läggs, kommer avslut att ske till det pris som gäller just i det ögonblick som ordern genomförs. En vanlig fond prissätts däremot bara en gång om dagen. I det fallet spelar det alltså ingen roll när under dagen ett köp eller en försäljning av fondandelar görs – ett och samma pris kommer att gälla för alla oavsett tidpunkt för orderläggning.

Är ETF säkert?

Ta en titt på det omfattande utbudet med ETF-sökmotorn. Du kan söka och filtrera ETF:er med flera sökkriterier. När du hittat en lämplig ETF ska du läsa fondens faktablad och prospekt. Där ser du hurdan produkt det är frågan om och hur fondens index är uppbyggt.

Vilka ETF är bäst?

Det finns otroligt många ETF:er på marknaden och vi ska ta och titta på några av marknadens bästa alternativ. Innan du börjar handla en börshandlad fond bör du alltid läsa på ordentligt om fonden så att du vet vad du får genom att handla den.

Om index intresserar dig så kan du titta på ETF:erna för just detta. Här följe fem populära alternativ på börsen som kan vara värda att titta vidare på.

Vad är säkrast att investera i?

För att få förståelse för hur du kan spara pengar och sedan investera dem, behöver vi titta närmare på vilka typer av sparformer det finns. Men innan vi kommer in på det ska vi slå fast en sak. Vad är egentligen skillnaden på att spara pengar och att investera? I grund och botten är det ingen skillnad, men det är inte hela sanningen. För att spara pengar betyder ju i själva verket att du bara lägger dina pengar på hög, eller exempelvis i en spargris, som nämnt ovan. När du investerar köper du saker för dina pengar.

Kort sagt köper du saker som du förväntar ska öka i värde. På det viset blir din investering mer värd. Men hur i hela friden ska man kunna veta vad som kommer att öka i värde, tänker kanske du? Det ska vi tala om, läs vidare här så får du lite bra tips längre fram i texten på vilka saker som förväntas öka i värde. Det är alltså inte din gamla dammsugare det handlar om, bara för att förtydliga det hela. I stället handlar det i mångt och mycket om fastigheter eller värdepapper, men det finns i själva verket också andra investeringsformer som kan vara mer eller mindre säkra.

Säkerheten är avgörande när man investerar. Det allra säkraste är självklart – förutom spargrisen – ett sparkonto på banken. Genom att spara dina pengar på ett sparkonto i stället för att köpa fonder, aktier eller göra en investering i en bostadsrätt, kan du vara säker på att du aldrig förlorar dina pengar. Därför är det den säkraste sparformen. Men det är även den sparformen som ger minsta möjliga avkastning – alltså vinst. De flesta sparkonton i Sverige har en inlåningsränta på mindre än, eller omkring, 1%, vilket är mycket lite.

Kan man förlora alla pengar på ISK?

Du kan när som helst välja att ta ut pengar från ditt ISK konto.  Du betalar ingen skatt när du tar ut pengar och det är vanligen gratis att ta ut pengar från din ISK.  Alla banker som vi har granskat erbjuder gratis uttag från ditt ISK konto.

Varför står det minus på Avanza?

Under 2022 var medianavkastningen minus 1,8 procent för kvinnor. Det är betydligt bättre än minus 4 procent för männen. Och det är en återkommande trend, berättar Felicia Schön som är Avanzas privatekonom.

“Kvinnor har haft bättre avkastning än män de senaste sju åren”, säger hon till tidningen Affärsvärlden.

Vad är den säkraste investeringen?

Avsikten med din investering är att du ska få ränta eller värdeökning på de investerade pengarna. Men handel med värdepapper innebär alltid en risk. I värsta fall kan dina investerade pengar försvinna. Det finns också investeringar som gör att du riskerar att förlora mer än det kapital du investerat.

Vilken typ av investering som passar dig beror på vilka risker du är villig att ta med dina pengar. Det viktigaste att tänka på innan du investerar är att du förstår exakt vad du investerar i, vilka risker du tar och att se till att du sprider dina risker. Du kan även ta hjälp av en licensierad rådgivare för att få hjälp att välja investeringar.

Får man utdelning på ETF?

© 2023 Revolut Bank UAB Klicka här för att ta reda på mer om vilken Revolut-enhet du får tjänster från. Har du några andra frågor kan du kontakta oss via chatten i Revolut-appen.Revolut Bank UAB är en bank etablerad i Republiken Litauen, registrerad adress: Konstitucijos ave. 21B, Vilnius, 08130, Republiken Litauen, registreringsnummer 304580906, FI-kod 70700. Revolut Bank UAB är licensierat av Europeiska centralbanken och regleras av Litauens centralbank. Revolut Bank UAB tillhandahåller kredit-, betalnings-, bank- och insättningskontotjänster.Försäkringsdistributionstjänsten tillhandahålls av Revolut Insurance Europe UAB som är auktoriserat av Litauens centralbank som ett försäkringsmäklarföretag. Registrerad adress: Konstitucijos ave. 21B, Vilnius, 08130, Republiken Litauen, registreringsnummer 305910164.Revolut Ltd (nr 08804411) är auktoriserat av Financial Conduct Authority enligt Electronic Money Regulations 2011 (Firm Reference 900562). Registrerad adress: 7 Westferry Circus, Canary Wharf, London, England, E14 4HD.Försäkringsrelaterade produkter för Revolut Ltd-kunder tillhandahålls av Revolut Travel Ltd, som är auktoriserat av Financial Conduct Authority att utföra försäkringsförmedlingstjänster (FCA-nr: 780586) och av Revolut Ltd, en utsedd representant för Revolut Travel Ltd i samband med försäkringsdistributionsverksamhet. Investeringstjänster i det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (”EES”) tillhandahålls av Revolut Securities Europe UAB (registreringskod 305799582, adress Konstitucijos ave. 21B, Vilnius, Litauen, LT-08130), som är auktoriserat av Litauens centralbank som en mäklarfirma.

Hur investerar man i ETF?

Du kan handla med ETF:er, dvs. börsnoterade fonder, på samma sätt som med aktier. Läs här vad ETF:er egentligen är och hur du kan börja placera i dem redan idag.

 • Börsnoterade fonder, dvs. ETF:er, är placeringsfonder som du kan handla med på samma sätt som med aktier. Med andra ord kan du köpa och handla med fondandelar i en ETF på börsen. 
 • Alla ETF:er har en så kallad marknadsgaranti. Det innebär att utöver köp- och säljanbud av andra placerare noterar emittenter eller deras avtalspartner kontinuerligt köp- och säljkurser för ETF:er på börsen. Marknadsgarantin garanterar likviditet och gör att börsvärdet på ETF:en ligger nära marknadsvärdet på fondportföljen.
 • ETF:erna följer i regel ett index, såsom OMX Helsinki 25 eller MSCI World. Med ETF:er kan du handla under börsens öppettider på samma sätt som med aktier.
 • I likhet med indexfonder är ETF:er i regel så kallade passiva fonder. Du kan läsa mer om indexfonder här.

Hur får jag 10 000 kr att växa snabbt?

Som med allt sparande av den här typen finns det vissa risker som man vill minimera. Till exempel är det bra att fördela risken genom att inte lägga alla ägg i en korg. Nicklas Andersson är sparekonom på Avanza och han tipsar om att man på sikt bör placera sitt sparande i minst tolv olika aktier i fem till sex olika branscher.

– Sprider du dina pengar i olika aktier och branscher sänker du risken i ditt sparande eftersom det gör dig mindre beroende av ett enskilt bolag eller bransch. Dessutom ger det dig sannolikt bättre avkastning, säger han.

Hur många har en miljon på banken?

Vill du sluta jobba och istället leva på avkastningen från ditt sparande? Vi bad vår privatekonom Anders Stenkrona förklara hur mycket pengar du behöver för att göra verklighet av dina drömmar.

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende och leva på avkastningen och räntan från ett sparande istället för att jobba. För att det ska vara möjligt behöver du ta hänsyn till tre saker: 

 • hur mycket pengar du behöver för att klara dig varje månad
 • hur stor avkastning du kan förvänta dig från dina investeringar 
 • Vad är nackdelen med ISK?

  Syftet med investeringssparkontot är enligt Riksdagen att stimulera privatpersoner att spara i aktier. Anledningen till det är för att det hjälper Sveriges företag att växa sina intäkter och vinster, vilket ökar skatteintäkter och antalet jobb. Regeringen jobbar just nu på att höja skatten något på ISK, eftersom skatten ansågs vara för fördelaktig för privatpersoner.