:

Vad räknas som förmån?

Innehållsförteckning:

 1. Vad räknas som förmån?
 2. Hur mycket är Friskvårdsbidraget 2023?
 3. Är hälsovård avdragsgill?
 4. Hur mycket kostar friskvård för arbetsgivaren?
 5. Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?
 6. Får man dra av momsen på friskvård?
 7. Vad får man bjuda anställda på?
 8. Vilka förmåner vill anställda ha?
 9. Vad ingår i hälsovård?
 10. Kan företaget betala hälsoundersökning?
 11. Är thaimassage friskvård?
 12. Kan man ta fotvård på friskvårdsbidrag?
 13. Vad ska stå på kvittot för friskvård?
 14. Är friskvård skattefritt?
 15. Får jag bjuda mina anställda på lunch?

Vad räknas som förmån?

Förmåner värderas i regel enligt sitt marknadsvärde, alltså till det pris som den anställda skulle fått betala på orten om denne köpt varan eller tjänsten för egna pengar.

Det finns vissa förmåner som värderas schablonmässigt, till exempel bilförmån och kostförmån, och andra som är skattefria, till exempel friskvårdsförmån.

Hur mycket är Friskvårdsbidraget 2023?

JobOut och våra samarbets­partners sparar information på din enhet för att kunna erbjuda anpassad funktionalitet, samla in besöks­statistik och möjliggöra personaliserad marknads­föring. Du väljer vilka typer av cookies som du accepterar utöver de nödvändiga som behövs för att webbplatsen ska fungera.

Besöksstatistik Marknadsföring

Är hälsovård avdragsgill?

Den 1 juli 2018 ändrades reglerna för förmånsbeskattning och avdragsrätt för kostnader hänförliga till hälso- och sjukvård, inklusive sjukvårdsförsäkring. Tidigare medgavs inte avdrag för den del av premien för sjukförsäkringen som avsåg privat vård samtidigt som den anställde inte förmånsbeskattades.

Numera är även den del som avser privat sjukvård avdragsgill för arbetsgivaren och skattepliktig för den anställde. Däremot har inte reglerna avseende företagshälsovård, rehabilitering och förebyggande behandling ändrats vilket innebär att den del av premien fortfarande är avdragsgill.

Hur mycket kostar friskvård för arbetsgivaren?

Upplagd Januari, 15, 2020

Många företag erbjuder idag sina anställda friskvårdsbidrag och mer än var tredje svensk har nu möjlighet att nyttja friskvårdsbidraget från sin arbetsgivare. De senaste åren har listan på godkända aktiviteter blivit längre och längre då aktivteter som golf, agility, massage och paintball numera också omfattas. Oavsett om du är företagare eller anställd kan det vara bra att känna till hur friskvårdsbidraget fungerar och vilka regler som gäller.

Får man gå på spa för friskvårdsbidrag?

Från och med 2023 gäller denna lista med godkända friskvårdsaktiviteter. Däremot kommer skatteverket inte fylla på listan under 2023. Detta då nya godkända aktiviteter tillkom i högre takt än skatteverket hade tid att ta ställning till dem. Aktiviteter som inte finns på denna listan men uppfyller regler för friskvårdsbidrag får godkännas av arbetsgivaren.

A

Får man dra av momsen på friskvård?

I det här inlägget går vi igenom att bokföra friskvård och friskvårdsbidrag. Vi går även igenom hur du bokför friskvård i ett aktiebolag. 

Du som är arbetsgivare kan erbjuda dina anställda upp till 5000 kronor per år i friskvårdsbidrag som skattefri förmån. Om arbetsgivaren betalar friskvård direkt till t.ex. gymmet går gränsen för skattefritt friskvårdsbidrag vid 5000 kronor per år. Skulle du som arbetsgivare ändå vilja erbjuda den anställde ett högre belopp så kan det vara bra att känna till att den anställde då beskattas för hela beloppet. Det är alltså inte endast den del av beloppet som överstiger 5000 kronor som beskattas. 

Vad får man bjuda anställda på?

– Det måste finnas en direkt anknytning mellan representationen och din verksamhet. För att du ska kunna dra av momsen måste ditt företag ha rätt till att få tillbaka eller vara skyldigt att betala moms.

Vilka förmåner vill anställda ha?

När din anställda använder en företagsbil för privat bruk räknas det som en skattepliktig förmån, som du som arbetsgivare betalar. Det här gäller även bensinkostnader för körningen. Om den anställda använder en företagsbil i mindre utsträckning, så kallad ringa omfattning, är det inte en skattepliktig förmån. Med ringa omfattning menas att bilen används vid högst tio tillfällen per år och att den sammanlagda körsträckan är högst 100 mil. Resor som din anställda gör till och från arbetet räknas normalt som privata resor.

Vad ingår i hälsovård?

 • Statens insatser för unga som misstänks för grova brott
  • I väntan på vård – ineffektiv statlig styrning för kortare köer (RiR 2023:12)
  • Det nationella smittskyddet – inte anpassat för en storskalig smittspridning (RiR 2023:9)
  • Tillit och kontroll – statlig bidragsgivning till civilsamhället (RiR 2023:7)
  • Lex Maria och lex Sarah – statens arbete mot vårdskador och missförhållanden inom vård och omsorg av äldre (RiR 2023:4)
  • Regeringens underlag till riksdagen under pandemin − extra ändringsbudgetar 2020 och 2021 (RiR 2022:16)
  • Statens tillsyn över apotek och partihandel med läkemedel (RiR 2022:11)
  • Statens insatser för att säkra skyddsutrustning – krishantering till ett högt pris (RiR 2022:10)
  • Statens suicidpreventiva arbete – samverkan med verkan? (RiR 2021:26)
  • Försäkringskassans arbete med att förebygga sjukskrivning – ett otydligt uppdrag (RiR 2021:19)
  • Öppna jämförelser i socialtjänsten – begränsat bidrag till god kvalitet (RiR 2021:17)
  • Mesta möjliga hälsa för skattepengarna – statens subventionering av läkemedel (RiR 2021:14)
  • Statens insatser mot exploatering av arbetskraft – regelverk, kontroller samt information och stöd till de drabbade (RiR 2020:27)
  • Äldresatsningen – effektiviteten i statens satsning på kvalitetsregister i äldreomsorgen (RiR 2020:19)
  • Statsbidrag för socioekonomiskt utsatta områden (RiR 2020:14)

  Kan företaget betala hälsoundersökning?

  Jag är nystartad egenföretagare (AB) utan andra anställda än mig själv. Många företag erbjuder sina anställda regelbundna hälsokontroller via privata vårdgivare, hur löser jag det själv för mitt företag? /Henrik

  Är thaimassage friskvård?

  Rungs hälsoland thaimassage erbjuder även friskvårdsmassage till företag. Som arbetsgivare kan du erbjuda din personal friskvård som är skattefri. Du som är anställd och har friskvårdsbidrag på ditt arbete, kan ta med ditt kvittot härifrån till arbetsgivaren och nyttja ditt friskvårdsbidrag. Kolla alltid med din arbetsgivare vad som gäller på ditt företag.

  Klicka här för att läsa mer på skatteverkets hemsida.

  Kan man ta fotvård på friskvårdsbidrag?

  Reglerna säger att friskvårdspengarna ska användas till ”aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet”. Men vad är det? Här kommer några förtydliganden på vad du inte får göra. Vill du läsa om allt du får göra (mycket roligare), läs gärna här!

  Vad ska stå på kvittot för friskvård?

  Lagkrav kvitton

  Skatteverket ställer krav på kvittots utformning, att kvittot ska vara i originalform och lagras enligt bokföringslagen. Kvittokopior godkänns ej som underlag.

  Är friskvård skattefritt?

  Som arbetsgivare kan du hjälpa de anställda att komma igång genom att påminna dem om friskvårdsbidraget eller andra motionsförmåner som hjälper dem att få en kickstart. Normalt ska alla förmåner som personal får till följd av sin anställning beskattas – men det finns vissa undantag – som exempelvis personalvårdsförmåner som motion.

  Eftersom reglerna om personalvårdsförmåner (som t ex motion) enbart gäller anställda, får den som är enskild näringsidkare eller delägare i handelsbolag inte dra av kostnaderna för egen motion och friskvård. Dessa räknas ju inte som anställda i sina respektive företag. Jobbar du i ditt eget aktiebolag anses du däremot vara anställd och får dra av kostnaderna för skattefri motion.

  Får jag bjuda mina anställda på lunch?

  • hotellfrukost som ingår i priset för övernattning vid tjänsteresa
  • kost på allmänna transportmedel som ingår i priset för resan
  • pedagogisk lunch och liknande för lärare, vårdpersonal med flera
  • representation (intern och extern), som till exempel personalfest
  • måltider som nyttjas av FN-personal.

  Du beskattas inte heller för kostförmån om du får en måltid från någon som saknar samband med arbetsgivaren och måltiden lämnas utan krav på en motprestation från dig.