:

Kan man dra av resor på företaget?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man dra av resor på företaget?
  2. Vad kan man göra avdrag för i aktiebolag?
  3. Är resekostnader avdragsgilla?
  4. Hur mycket får man ge i milersättning?
  5. Kan företaget betala resa?
  6. Vilka resor är avdragsgilla?
  7. Vilka försäkringar är avdragsgilla i aktiebolag?
  8. Är BE körkort avdragsgillt?
  9. Hur bokföra milersättning aktiebolag?
  10. Vad är rimligt att fakturera i milersättning 2023?
  11. Kan företaget betala middag?
  12. Kan företaget betala hotell?
  13. Vilka kostnader är avdragsgilla i ett företag?
  14. Vad är avdragsgillt för företag?
  15. Är mobiltelefon avdragsgillt?

Kan man dra av resor på företaget?

En tjänsteresa är en resa som sker i verksamhetssyfte när antingen en anställd reser på uppdrag av arbetsgivaren, eller när du som näringsidkare reser som ett led i verksamheten. För att det ska röra sig om en tjänsteresa måste resan ha anknytning till verksamheten. Till exempel att du ska träffa en kund, leverantör eller liknande.

Resor i privat syfte räknas ej som tjänsteresa, och inte heller ordinarie resor från ditt hem till din ordinarie arbetsplats. Konferensresor och studieresor kan vara avdragsgilla men behandlas separat från tjänsteresor med andra krav på innehåll.

Vad kan man göra avdrag för i aktiebolag?

De här avdragen gäller främst för dig som har en enskild näringsverksamhet eller ett handels- eller kommandit­bolag. Alla utgifter som krävs för din verksamhet får du dra av som kostnad.

Inom några områden (till exempel resor och lokalkostnader) finns det begränsningar eller schabloner för hur stort avdrag du får göra. Dina privata kostnader får du aldrig göra avdrag för.

Är resekostnader avdragsgilla?

I sin beskattning kan löntagare dra av kostnader för resor som arbetet har gett upphov till. Avdraget påverkas av huruvida kostnaderna är utgifter för resor mellan bostaden och arbetsplatsen eller resekostnader som en arbetsresa gett upphov till.

Föreskrifter om avdrag för resor mellan bostaden och arbetsplatsen i löntagarens beskattning finns i 93 § och 95 § 1 mom. 3 punkten i inkomstskattelagen (1535/1992 ISkL). Löntagaren får dra av resekostnader och andra kostnader som en arbetsresa gett upphov till i form av utgifter för inkomstens förvärvande som avses i ISkL 29 § och ISkL 95 § 1 mom. 4 punkten.

Med resa mellan bostaden och arbetsplatsen avses resor mellan hemmet och den egentliga arbetsplatsen. Den egentliga arbetsplatsen är den plats där löntagaren stadigvarande utför sitt arbete. På grund av rörligt arbete finns det dock inte nödvändigtvis en sådan egentlig arbetsplats. Som egentlig arbetsplats betraktas i detta fall den plats varifrån arbetstagaren tar emot sina arbetsuppdrag eller där hen förvarar kläder, utrustning och material som hen använder i sitt arbete, eller någon annan plats som med tanke på utförandet av arbetet svarar mot denna.

Hur mycket får man ge i milersättning?

Om du har gjort resor i tjänsten och fått ersättning för dina resekostnader behöver du inte deklarera ersättningen om den gäller resor med allmänna kommunikationer, taxi eller hyrbil. Du får då inte heller göra avdrag för dessa kostnader.

Om du har använt egen bil för tjänsteresor kan arbetsgivaren betala en skattefri bilersättning enligt schablon. Har du fått en högre ersättning ska du deklarera det överskjutande beloppet som lön.

Kan företaget betala resa?

Jag har tidigare besökt en bra mässa i England som pågår 3 dagar. I år tänker jag kombinera nytta med nöje och ta med familjen. Min fru arbetar deltid i mitt aktiebolag och mina barn är 9 och 12 år. Kan jag låta aktiebolaget stå för kostnaderna för resa, hotell m.m.

Vilka resor är avdragsgilla?

Reseavdraget är ett skatteavdrag du kan göra för resor till och från arbetet och för resor i tjänsten. För att ha rätt till reseavdraget 2023 krävs att dina resekostnader överstiger 11 000 kronor per år och att sträckan du reser till och från jobbet är minst fem kilometer.

Reseavdraget är en skattereduktion för resor till, från och i jobbet och finns i ett flertal länder. Hur reseavdraget är utformat skiljer sig mellan olika länder. Det svenska reseavdraget gäller resor till och från arbetet och för tjänsteresor och kan göras om den totala kostnaden för resorna överstiger 11 000 kronor per år. Du ansöker om avdrag för resor i samband med din årliga inkomstdeklaration till Skatteverket.

Vilka försäkringar är avdragsgilla i aktiebolag?

Om arbetsgivare betalar anställds premie för sjukvårdsförsäkring (eller om den anställde betalar premien genom bruttolöneavdrag) är 60 procent av premien för sjukvårdsförsäkringen skattepliktig förmån för den anställde.

Arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgifter på det skattepliktiga beloppet vilket är avdragsgillt för arbetsgivaren som lönekostnad.

Är BE körkort avdragsgillt?

Du har precis startat en enskild firma och du är så klart nyfiken på vad som kan vara att anse som avdragsgillt. Rent generellt så kan vi säga att det finns väldigt många gråzoner inom detta och att allt är långt ifrån glasklart - i synnerhet då det kommer till enskilda firmor; ofta är reglerna lite tydligare för exempelvis aktiebolag.

Ofta så handlar det om att det är svårt att reda ut vad du behöver för din egen verksamhet och vad som kommer att vara saker som du använder i din vardag - och som således inte kommer att påverka din enskilda firma nämnvärt. I och med att det ofta flyter ihop så skapas svårigheter och uppenbara risker för att avdragen man gjort inte godkänns. Därför så skulle vi rekommendera mer professionell hjälp och låta en firma inom exempelvis bokföring/redovisning sköta avdragen. Det kostar inte så mycket.

Hur bokföra milersättning aktiebolag?

För aktiebolag samt anställda i till exempel enskild firma (dvs ej ägare) så hanteras milersättning och bilförmån i Bokio Lön. När du lägger till lönerad på en lönespecifikation kan du under Bilersättning välja mellan Privat bil, Företagsbil bensin och Företagsbil diesel.

För milersättning till anställda i enskild firma hanteras det som beskrivet ovan. Milersättning till dig själv i din enskilda firma ska dock hanteras direkt i bokföringen. I dagsläget får man bokföra det manuellt på konton 5841 (Milersättning avdragsgill) och 5842 (Milersättning, ej avdragsgill). 

Bokningen kan ske som en utbetalning av ersättning direkt (19XX krediteras) eller som en skuld (2018 krediteras) till ägare av enskild firma.

Observera att om du tar upp det i bokföringen, så kommer det minska skatten genom att resultatet minskar i resultaträkningen. Pga detta så ska man alltså inte göra något ytterligare avdrag för milersättning i deklarationen för i så fall blir det dubbelt.

Vad är rimligt att fakturera i milersättning 2023?

Äntligen har de skattefria beloppen för milersättningen höjts! Beloppen har legat på samma nivå sedan 2009 (18,50 kronor per mil), trots att drivmedelspriserna har gått upp mycket sedan dess. De höjda drivmedelspriserna har gjort användningen av egen bil i jobbet till en förlustaffär. Att beloppet för milersättning inte hängt med i utvecklingen har förstås varit ett problem, och många har engagerat sig för att snabba på höjningen av beloppen. 

Nivåerna för ersättningsbeloppen ser olika ut beroende på om tjänstebil eller egen bil används.

  • För tjänsteresor med egen bil kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 25 kronor per mil.
  • För tjänsteresor med tjänstebil där medarbetaren betalar drivmedlet privat, kan arbetsgivare betala ut ett skattefritt schablonbelopp på 12 kronor per mil (diesel, bensin eller etanol). 
  • Ingen förändring har skett vad gäller avdragsrätten för förmånsfordon som drivs med el. Beloppet står kvar vid 9,50 kronor per mil.
  • Egenföretagare kan ta ut ovan nämnda skattefria schablonbelopp som privat ersättning.

Kan företaget betala middag?

Du kanske har stått där med företagskortet i högsta hugg och funderat på om företaget kan stå för notan eller om det ska ske ur privat ficka eller tänkt på om du kan bjuda dina anställda på en välförtjänt lyxmiddag? Låt oss på Fedelta reda ut begreppen!

Utgångspunkten från Skatteverket är att fri kost i normalfallet är en skattepliktig förmån. Denna kostförmån ska den anställde förmånsbeskattas för och arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgifter på förmånen.

Kan företaget betala hotell?

Om du i din verksamhet gör resor med övernattning utanför den vanliga verksamhetsorten får du göra avdrag för ökade levnadskostnader genom ett schablonavdrag.

Gör du resor i Sverige är schablonavdraget för ökade levnadskostnader 240 kronor per hel dag för beskattningsår 2022 och 260 kronor för beskattningsår 2023. Som hel dag räknas också avresedagen om du åkte före klockan 12.00 och hemresedagen om du kom tillbaka efter klockan 19.00. Om avrese- eller hemkomstdagen inte blir hel dag är schablonavdraget 120 kronor för beskattningsår 2022 och 130 kronor för beskattningsår 2023.

Vilka kostnader är avdragsgilla i ett företag?

Du har säkert hört termen ”avdragsgill” vid något tillfälle, men vad betyder det egentligen? Som företagare är det viktigt att känna till vad det innebär och vilka kostnader som räknas som avdragsgilla för att kunna använda det korrekt i bokföringen. Om du använder det rätt, kan du spara in mycket pengar. Vi reder ut de viktigaste begreppen och funktionerna. 

Att en kostnad är avdragsgill betyder att den kan dras av från företagets resultat och det ger företaget en del fördelar skattemässigt. Genom att göra dessa avdrag minskar företagets vinst och det leder till att skatten för företaget blir lägre. 

Vad är avdragsgillt för företag?

Avdrag för motion och friskvård är en viktig del av att skapa ett attraktivt erbjudande för de anställda. Förutsättningen är att alla på företaget ska få ta del av samma erbjudande. En ungefärlig riktlinje är att ett friskvårdsbidrag upp till 5 000 kronor inklusive moms per år och anställd är skattefritt för den anställde. 

Generellt sett går lyxbetonad friskvård inte att dra av, men golf och ridlektioner är ett undantag som numera är avdragsgillt. Kom ihåg att spara alla fakturor och kvitton för att kunna styrka utgiften.

Betalar arbetsgivaren ett belopp som överstiger 5000 kronor ska den anställde förmånsbeskattas för HELA beloppet (enligt en ny dom från Högsta Förvaltningsdomstolen). Kostnaden är avdragsgill för arbetsgivaren, oavsett om den är skattepliktig eller skattefri för den anställde. Arbetsgivaravgifter ska dock betalas men endast på förmåner som är skattepliktiga för den anställde.

Använder de anställda sin egen bil i tjänsten finns det möjlighet att få milersättning för de kostnader som uppkommer och de är dessutom avdragsgilla för bolaget. Under 2019 är beloppet 18,5 kronor per mil. Men körningarna måste kunna styrkas med hjälp av en reseräkning eller en körjournal där det framgår datum, antal körda mil samt i vilket syfte man kört sin privata bil i tjänsten. Det finns gott om färdiga mallar att använda sig av, och kom ihåg – det är värt den lilla tid det tar.

Guldkorn för företagaren - ladda ner guiden med värdefulla tips!

Julgåvor, jubileumsgåvor och minnesgåvor till anställda är under vissa förutsättningar skattefria för den anställde. Beloppen nedan är så kallade gränsbelopp vilket innebär att gåvan ska beskattas från första kronan om värdet överstiger de angivna beloppen.

  • JulgåvaSom företagare har du möjlighet att ge dig själv och dina anställda en skattefri julgåva till ett värde av max 450 kronor inklusive moms. Du måste ge julgåvan till alla på företaget för att den ska kunna vara skattefri, och den får inte bestå av kontanter eller presentkort som kan lösas in mot kontanter.
  • JubileumsgåvaFirar företaget 25-, 50-, 75- eller 100-årsjubileum? Då kan du ge en jubileumsgåva till dina anställda. Gåvan är skattefri om värdet inte överstiger 1 350 kronor inklusive moms. Jubileumsgåva kan inte ges tidigare än företagets 25-årsjubileum och inte oftare än i 25-årsintervaller.
  • MinnesgåvaHar du eller någon av dina anställda fyllt jämt eller arbetat i företaget mer än 20 år? Då finns möjlighet att ge en skattefri minnesgåva till ett värde av max 15 000 kronor inklusive moms. En minnesgåva får inte ges vid mer än ett tillfälle utöver vid anställningens upphörande, och mottagaren måste ha varit anställd i företaget i minst sex år.

Är mobiltelefon avdragsgillt?

Per Granqvist från Skatteverket reder ut begreppen och förklarar hur du som företagare ska redovisa datorer och mobiler i din verksamhet. Du får bland annat veta vilka regler som gäller om du även använder datorn och mobilen privat, och att det är det skillnad om du har aktiebolag eller enskild firma.