:

Hur mycket får man hyra ut sitt hus för?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket får man hyra ut sitt hus för?
 2. Vad får man hyra ut för skattefritt?
 3. Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?
 4. Hur många hus får man hyra ut som privatperson?
 5. Hur beskattas uthyrning av villa?
 6. Får man hyra ut rum i villa?
 7. Kan Skatteverket se Airbnb?
 8. Vad händer om man inte betalar skatt på uthyrning?
 9. Är Airbnb lagligt i Sverige?
 10. Vad gäller vid privat uthyrning?
 11. Hur länge kan man hyra ut sin villa?
 12. Vad räknas som privat uthyrning?
 13. Vad kan hända om man hyr ut svart?
 14. Hur mycket får man tjäna på Airbnb utan att skatta?
 15. Hur mycket får man behålla Airbnb?

Hur mycket får man hyra ut sitt hus för?

Du får inte ta ut vilken hyra som helst, den måste vara skälig. En skälig hyra beräknas på kostnaderna du har för huset samt kapitalkostnader. Hyressättningen beror också på om hyresgästen ska ansvara för driftskostnader eller om de ska ingå i hyran. Du kan få en fingervisning och guidning på exempelvis Boupplysningens hemsida. Länk till annan webbplats.

Du kan annonsera i lokala gratistidningar, via annonstjänster på internet eller gratis i sociala medier.

Det kan kännas lite osäkert att hyra ut sitt hus till en främling. Du kan be om referenser från tidigare hyresvärdar och/eller arbetsplats. Du kan också be den som vill hyra ditt hus att ta en kreditupplysning på sig själv och visa för dig. Då får du en fingervisning om ifall hyresgästen kommer att kunna betala hyran.

Vad får man hyra ut för skattefritt?

När du hyr ut din bostad får du ett schablonavdrag på 40 000 kr per kalenderår. Du får dessutom göra avdrag för den avgift som du betalar för den del du hyr ut om det är en bostadsrätt. Vid uthyrning av småhus får du göra avdrag med 20 % av hyresintäkten utöver det schablonmässiga avdraget på 40 000 kr per år. Överskottet på hyresinkomsten minus avdragen beskattas som inkomst av kapital vilket i dagsläget är 30 %. Det här är något som man själv tar upp i sin deklaration och inget som vi rapporterar till skatteverket.

Här kommer ett exempel:

Hur vet Skatteverket att jag hyr ut?

Du ska registrera dig och betala moms om du svarar ja på alla de här frågorna:

Du bedriver skattepliktig ekonomisk verksamhet om du svarar ja på alla dessa frågor. Du ska därför betala moms på dina intäkter från uthyrningen.

Hur många hus får man hyra ut som privatperson?

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med dina frågor!

Som utgångspunkt får en privatperson äga hur många fastigheter denne vill och som ekonomin tillåter.

Hur beskattas uthyrning av villa?

Du ska registrera dig och betala moms om du svarar ja på alla de här frågorna:

Du bedriver skattepliktig ekonomisk verksamhet om du svarar ja på alla dessa frågor. Du ska därför betala moms på dina intäkter från uthyrningen.

Får man hyra ut rum i villa?

Om du känner dig trygg med hur du skall fylla i ett avtal kan du använda vår gratis-mall nedan. Du kan välja mellan att ladda ner filen som PDF-fil eller som Word-fil.

Kan Skatteverket se Airbnb?

Skatteverket förlänger sin särskilda insats mot Airbnb-uthyrare som inte skattar för sina inkomster. 

Sedan några år har Skatteverket fått upp ögonen för privatpersoner som hyr ut sin bostad via sajter som Airbnb. Inkomsterna ska beskattas om de överstiger 40 000 kronor. Men det är många som glömmer att ta upp inkomsten, eller som redovisar den fel, enligt en undersökning som Skatteverket gjorde för två år sedan.

Vad händer om man inte betalar skatt på uthyrning?

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Enligt 42 kap.1 § inkomstskattelagen ska inkomster från uthyrning av en privatbostad tas upp i deklarationen och beskattas om inkomsterna överstiger schablonbeloppet, som uppgår till 40 000 kr (42 kap. 30 § inkomstskattelagen). Om inkomsterna är lägre än schablonbeloppet behöver man inte betala någon skatt alls för hyresinkomsterna och är inkomsterna högre är det bara det överstigande beloppet som man måste skatta för.

Är Airbnb lagligt i Sverige?

Nu inför sommaren är det viktigt att veta att det inte är tillåtet att hyra ut sin lägenhet via Airbnb, eller andra liknande uthyrningssajter. En hyresrätt ska inte nyttjas i syfte att göra ekonomisk vinst.

Genom att hyra ut sin lägenhet via Airbnb anses man bedriva hotellverksamhet. Ändamålet med en hyresrätt är att den ska utgöra en permanent bostad. Enligt lagstiftningen är det nu tydligt att uthyrning via Airbnb är hotellverksamhet, oavsett uthyrningens utsträckning.

Vad gäller vid privat uthyrning?

Om du hyr ut två lägenheter gäller lagen om uthyrning av egen bostad bara för den första uthyrningen. Du som hyr ut fler än två lägenheter anses bedriva näringsverksamhet och då gäller inte lagen om uthyrning av egen bostad för någon av lägenheterna.

Hur länge kan man hyra ut sin villa?

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Frågor och svar Hyresvärdar

Vad räknas som privat uthyrning?

Kostnadsfri inledande rådgivningRing oss: 0771-333 444Måndag - fredag: 8:00 - 17:00Eller fyll i formuläret så ringer vi upp dig.

Vad kan hända om man hyr ut svart?

Med tidigare lagstiftning har otillåten andrahandsuthyrning kunnat leda till att hyreskontraktet förverkas. Men när de nya reglerna träder i kraft behöver hyresvärden inte längre börja med att skicka en anmodan att vidta rättelse till hyresgästen.

 • Det sparar tid och kan förbättra bevisläget eftersom man inte måste varna först utan kan agera direkt när man anser sig ha bevis, säger Liselott Rosecrans.
 • Samtidigt kan en hyresgäst freda sig med att hen inte kände till de nya reglerna. En anmodan kan undanröja den invändningen. Ett annat sätt är att man som hyresvärd informerar om att tillstånd krävs, till exempel genom anslag i porten och i hyreskontrakten, fortsätter hon.

Hur mycket får man tjäna på Airbnb utan att skatta?

Om du säljer eller hyr ut något via en app eller hemsida, till exempel om du hyr ut en bostad via Airbnb, så kommer du att krävas på nya uppgifter.

Bakgrunden är nya regler för så kallade digitala plattformsföretag som började gälla 1 januari. 

Hur mycket får man behålla Airbnb?

. Det innebär att du som arbetsgivare ska betala in arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag på den anställdas lön.

Du behöver ta reda på den anställdas preliminärskatteuppgifter för att veta vilken skattetabell du ska använda för att beräkna skatteavdraget. Du kan ta reda på detta på två sätt:

Be den anställda att lämna in sin skattsedel till dig. Hen kan själv skriva ut, eller beställa, sin skattsedel via skatteverket.se.

Under vissa förutsättningar ska du dra 30 procent skatt på den anställdas lön. Det ska du göra om utbetalningarna