:

Vad är Premieskatt på bilförsäkring?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är Premieskatt på bilförsäkring?
 2. Vad ingår i en trafikförsäkring?
 3. När gäller trafikförsäkringen?
 4. Hur mycket kostar en trafikförsäkring för bil?
 5. Varför har min bilförsäkring blivit dyrare?
 6. Varför är min bilförsäkring så dyr?
 7. Vad ingår inte i trafikförsäkring?
 8. Vad ersätter inte en trafikförsäkring?
 9. Vilka bilar är dyrast att försäkra?
 10. Vilket försäkringsbolag har billigast bilförsäkring?
 11. Vilka bilar är dyrast att äga?
 12. Vilken försäkring täcker trafikförsäkring?
 13. Är trafikförsäkring samma som Halvförsäkring?
 14. Vilken begagnad bil är mest prisvärd?
 15. Vilken är den billigaste bilen att äga och köra?

Vad är Premieskatt på bilförsäkring?

I Finland uppbärs en skatt på försäkringspremier som gäller vissa försäkringstjänster. Skatt betalas på försäkringspremier som uppbärs med stöd av försäkringsavtal, om det som försäkrats är egendom i Finland eller en förmån ansluten till här bedriven verksamhet eller annan härvarande förmån.

Fri från skatt är försäkringspremier som grundar sig uteslutande på person-, kredit- eller återförsäkringsavtal, på försäkringsavtal enligt patientskadelagen, på avtal om transportförsäkring av vara som exporteras, importeras eller transiteras eller på avtal om försäkring av huvudsakligen i utrikesfart använt sjö- eller luftfartyg eller annan rörlig transportmateriel. Ytterligare temporärt (20.3.2019 - 31.12.2027) fri från skatt är en försäkringspremie som grundar sig på avtal om försäkring mot skördeskador eller växtskadegörare.

Vad ingår i en trafikförsäkring?

Vad ersätter då trafikförsäkringen? Trafikförsäkringen är den del som täcker motpartens skador ifall du klassas som vållande till en trafikolycka. Den ersätter de skador som du har vållat med din bil, både på motpartens fordon, egendom och person.

Kostnaden för trafikförsäkringen för bilar varierar mellan olika försäkringsbolag, och branschen är inte helt transparent kring vilka faktorer som avgör priset. Men man brukar säga att en trafikförsäkrings pris främst påverkas av bolagets statistik för bland annat:

 • Bilmodell
 • Ägarens ålder
 • Ägarens kön
 • Postort där ägaren är folkbokförd
 • Ägarens tidigare skadehistorik

När gäller trafikförsäkringen?

Saknar du trafikförsäkring krävs du på en särskild avgift från Trafikförsäkringsföreningen som är mycket högre än vad försäkringen kostar.

Alla som skadas i trafiken har enligt trafikskadelagen rätt till ersättning som betalas av trafikförsäkringen. Den som drabbas får ersättning oavsett om han eller hon orsakat olyckan eller inte. Det spelar ingen roll om skadan händer vid krock med annat fordon eller vid en singelolycka. Även drabbade fotgängare och cyklister får ersättning av trafikförsäkringen.

Hur mycket kostar en trafikförsäkring för bil?

En trafikförsäkring är en obligatorisk försäkring som är till för att täcka de skador som uppkommer på annan person eller annans egendom i samband med en trafikolycka.

Varför har min bilförsäkring blivit dyrare?

Vi analyserar två försäkringsbolags prissättning för att se hur faktorerna inverkar på premierna.

Exemplen gäller en 38-årig försäkringstagare som tecknar försäkring för en av de mest sålda bilarna i Finland, en ny Skoda Octavia Combi med 1,4-liters motor.

Data för analysen har vi samlat in automatiskt med hjälp av Lokaltapiolas och Folksams räknare för trafik- och bilförsäkringar.

För de försäkringar vi har tittat på är priset mellan +25 och +50 procent högre i det dyraste området jämfört med det billigaste området. Försäkringsexpert Hanna Salo på Försäkrings- och finansrådgivningen Fine är inte överraskad.

- Huvudregeln är att trafik- och bilförsäkringar är dyrare i de stora städerna. Det är mera trafik i de stora städerna, det sker fler trafikolyckor där och i synnerhet i huvudstadsregionen är det också dyrare att reparera bilar än på landsbygden, konstaterar Hanna Salo.

Varför är min bilförsäkring så dyr?

Hur mycket man betalar för sin bilförsäkring beror på flera olika saker, bland annat ens ålder, var man bor, och vilken bil man har. 

Färska siffror från Insplanet visar att Stockholm, Västa Götaland och Skåne har de dyraste premierna i genomsnitt, med 5 574, 4 627, respektive 4 469 kronor. Insplanet har slagit ihop priset för halv-, trafik- och helförsäkring för att få fram ett snittpris. 

Vad ingår inte i trafikförsäkring?

Trafikförsäkringen ersätter personskador som orsakats vid trafikskada samt egendomsskador som orsakats utomstående. Vid kollisioner mellan fordon ersätts skador på den oskyldiga partens fordon.

Vad ersätter trafikförsäkringen inte? Trafikförsäkringen ersätter inte skador på det egna fordonet eller skador på egendom som finns i detta fordon. Dessa skador ersätts till exempel från en frivillig fordonsförsäkring (kaskoförsäkring).

Förutsättningen för ersättning av trafikskada är att skadan har orsakats genom att ett motorfordon har använts i trafik. Skadan ersätts i regel, även om ingen har orsakat skadan genom vårdslöshet. Vid kollisioner mellan fordon är en förutsättning för utbetalning av ersättning dock att skadan har orsakats genom fordonets förares eller ägares vårdslöshet, av att fordonet förts i strid med trafikreglerna eller av att fordonet var i bristfälligt skick. Vid kollisioner kan ersättningsansvaret även fördela sig mellan parterna i relation till skuldansvaret.

Vad ersätter inte en trafikförsäkring?

Registreringen av bilar och andra fordon sköts nu samtidigt som du köper en försäkring. Det är också lätt att flytta en trafikförsäkring från ett annat försäkringsbolag till LokalTapiola.

LokalTapiolas trafikförsäkring har 80 % maximibonus och sju andra nya bonusförmåner. Läs mer om vår trafikförsäkring.

Kontrollera priset på försäkringen och köp försäkringen lätt här >

Vilka bilar är dyrast att försäkra?

• ”Vilken bil- och årsmodell du kör är de faktorer som kanske har störst inverkan på vilken premie du får betala för bilförsäkringen”, säger Åsa Hauer. 

Suzuki, Saab och Skoda är de tre bilmärken som är billigast att försäkra, enligt statistik från Zmarta. Dyrast är BMW följt av Mercedes och Audi.  

Vilket försäkringsbolag har billigast bilförsäkring?

  • Bäst i test
  • 20% billigare snittpris
  • Fast pris i 5 år
  • Allrisk (Drulle): Ingår (halv & hel)
  • Maskin: 8 år eller 10 000 mil

  Erbjudande: Få upp till 500 kr samlingsbonus + stammispoäng för hela din försäkringskostnad

  Trafik

  Krishjälp:JaTrafikolycksfall:JaSjälvrisk (vållande):1000 krExtra självrisk (under 24 år):0 kr

  Maskin

  Upp till:8 år eller 10 000 milSjälvrisk:1500 – 3000 kr

  Vagnskada

  Självrisk (lägst):3500 krSjälvrisk (högst):6000 krExtra självrisk (under 24 år):0 kr

  Allrisk (ersättning)

  Feltankning:60 000 krNyckelförlust:60 000 krKupéskada:60 000 kr

  Stöld

  Ljud och bild:30 000 krDäck och fälgar:25 000 krSjälvrisk (Stöld):1500 kr

  Om ICA Bilförsäkring

  ICA Bilförsäkring är mycket omtyckt och har fått högst betyg av alla trafikförsäkringar i Sverige av Konsumenternas oberoende undersökning.

  Besök webbplats →

  Viktigt: Informationen kan ha ändrats. Det är alltid information och villkor hos försäkringsbolagen som gäller. Du ingår inget avtal med oss utan uteslutande försäkringsbolaget du valt att gå vidare till.

  • Utmanare
  • Brett skydd
  • 100% digitala
  • Allrisk (Drulle): –
  • Maskin: 8 år eller 10 000 mil

  Trafik

  Krishjälp:JaTrafikolycksfall:JaSjälvrisk (vållande):1500 krExtra självrisk (under 24 år):–

  Maskin

  Upp till:8 år eller 10 000 milSjälvrisk:5000 – 8000 kr

  Vagnskada

  Självrisk (lägst):5000 krSjälvrisk (högst):5000 krExtra självrisk (under 24 år):–

  Allrisk (ersättning)

  Feltankning:–Nyckelförlust:–Kupéskada:–

  Stöld

  Ljud och bild:–Däck och fälgar:–Självrisk (Stöld):2000 kr

  Om Hedvig Bilförsäkring

  Hedvig har nu lanserat en bilförsäkring! De är en utmanare på försäkringsbranschen som är känd för sin höga tillgänglighet, moderna stil och snabba hantering.

  Besök webbplats →

  Viktigt: Informationen kan ha ändrats. Det är alltid information och villkor hos försäkringsbolagen som gäller. Du ingår inget avtal med oss utan uteslutande försäkringsbolaget du valt att gå vidare till.

  • Lågt snittpris
  • Prisförslag direkt
  • Ingen bindningstid
  • Allrisk (Drulle): –
  • Maskin: 8 år eller 10 000 mil

  Trafik

  Krishjälp:JaTrafikolycksfall:JaSjälvrisk (vållande):2000 krExtra självrisk (under 24 år):10% av prisbasbelopp

  Maskin

  Upp till:8 år eller 10 000 milSjälvrisk:8000 kr

  Vagnskada

  Självrisk (lägst):4000 krSjälvrisk (högst):18 000 krExtra självrisk (under 24 år):10% av prisbasbelopp

  Allrisk (ersättning)

  Feltankning:–Nyckelförlust:–Kupéskada:–

  Stöld

  Ljud och bild:30 000 krDäck och fälgar:30 000 krSjälvrisk (Stöld):4000 kr

  Om Evoli Bilförsäkring

  Evoli är en utmanare som valt specialisera sig på enkla och prisvärda bilförsäkringar. Genom helt digitala processer och krångel har man blivit mycket omtyckta på kort tid.

  Besök webbplats →

  Viktigt: Informationen kan ha ändrats. Det är alltid information och villkor hos försäkringsbolagen som gäller. Du ingår inget avtal med oss utan uteslutande försäkringsbolaget du valt att gå vidare till.

 • För att du ska kunna lagligt framföra din bil i trafiken behöver du skaffa en bilförsäkring. Det är den enda försäkringen i Sverige som faktiskt är lagstadgad och det innebär att du gör någonting olagligt om du framför din bil på Sveriges vägar utan en bilförsäkring. Denna del av försäkringen som är lagstadgad kallas trafikförsäkring.

  Trafikförsäkringen täcker skador som uppstår på andra personer och deras fordon, men även om man exempelvis råkar köra på ett staket eller en lyktstolpe. Man kan komplettera sin trafikförsäkring med en halv- eller helförsäkring för att ge sin bil ett bättre skydd som täcker andra skador som kan uppstå och skapa ekonomisk förlust. Här går vi genom vad som är viktigt att tänka på när man ska skaffa en bilförsäkring och vad du kan göra för att hitta den bästa bilförsäkringen för just din bil.

  Vilka bilar är dyrast att äga?

  Funderar du på att köpa en miljöbil? Då har du säkert märkt att det kan vara en riktig djungel att hänga med i alla begrepp och modeller som finns. Än värre kan det vara när det kommer till att förstå vad bilarna faktiskt kommer att kosta att äga om du skulle slå till idag. För det är nämligen stora skillnader mellan olika bilar visar en färsk undersökning.

  Total Cost of Ownership – TCO

  Vilken försäkring täcker trafikförsäkring?

  En trafikförsäkring måste du ha enligt svensk lag, alla bilar som är i trafik måste ha en trafikförsäkring från första dagen som du blir ägare till bilen. Trafikförsäkringen är det minsta försäkringsskydd du kan välja till din bilförsäkring.

  Är trafikförsäkring samma som Halvförsäkring?

  En trafikförsäkring innehåller därför det minimum som lagen kräver i försäkringsväg, men inget mer, vilket gör den till den billigaste möjliga fordonsförsäkringen, vilket förstås lockar vissa som vill komma så billigt undan som möjligt i sig.

  Vilken begagnad bil är mest prisvärd?

  Tester av begagnade bilar. Med Vi Bilägares begagnattester kan du enkelt se alla styrkor och svagheter med olika bilmodeller som begagnade. Innan du köper begagnad bil är det alltså en smart idé att läsa på i våra tester av begagnade bilar.

  Vi går igenom modellhistoriken, testkör bilen och räknar fram milkostnaden. Dessutom tipsar vi om återkallelser och problem med bilen som är bra att känna till – och som kan kosta dig tusenlappar att missa. Du kan läsa mer om våra begagnattester här.

  Vilken är den billigaste bilen att äga och köra?

  Du kan spara många tusenlappar på att välja bil smart. Vi har räknat ut milkostnaden för över 200 bilmodeller i fem klasser – här är vinnarna och förlorarna.