:

Kan jag se min deklaration på Skatteverket?

Innehållsförteckning:

  1. Kan jag se min deklaration på Skatteverket?
  2. Hur loggar jag in på mitt skattekonto?
  3. Hur ser jag min skatt?
  4. När får man pengar tillbaka på skatten?
  5. Varför har jag inte fått min deklaration?
  6. När får jag min deklaration?
  7. Hur kan jag logga in på Skatteverket utan Bank-id?
  8. Hur mycket pengar får man ha på skattekontot?
  9. Var kan jag se mitt slutskattebesked?
  10. När kan man se sin skatteåterbäring 2023?
  11. När får man reda på skatteåterbäringen 2023?
  12. Varför har jag inte fått skatteåterbäringen 2023?
  13. Kan man skaffa BankID utan att gå till banken?
  14. Vad gör man om man inte har BankID?
  15. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Kan jag se min deklaration på Skatteverket?

Efter att du har deklarerat går vi igenom uppgifterna i din deklaration och räknar ut din skatt. När vi är klara får du ditt slutskattebesked. Har du anmält ett konto till oss betalar vi också ut eventuell skatteåterbäring till dig automatiskt. 

Här kan du läsa mer om när du får dina pengar, beroende på när och hur du har deklarerat:

Hur loggar jag in på mitt skattekonto?

Det kan förekomma korta avbrott för att sköta ärenden på en annan persons vägnar eller ett företags vägnar från lördagen den 2 september kl. 8.00 till söndagen den 3 september kl. 24. Vi beklagar besväret som detta medför.

Hur ser jag min skatt?

Med hjälp av denna anvisning loggar du in i MinSkatt, lär dig att navigera i tjänsten och får en uppfattning om hurdana faser det finns exempelvis då du lämnar en deklaration.

Du behöver

När får man pengar tillbaka på skatten?

Nu är det snart dags att deklarera för dina inkomster och eventuella avdrag under 2022. Innan du sätter igång kan det vara bra att ha koll på vilka datum som gäller, bland annat för när du ska lämna in fastighetsdeklaration och när du ska betala in kvarskatt.

Senast den 2 maj 2023 måste din inkomstdeklaration finnas hos Skatteverket, men ett gott råd är att inte vänta för länge med att göra din deklaration. Du kanske behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid. Det är också bra att tidigt beräkna om du kommer få kvarskatt. För belopp över 30 000 kronor börjar nämligen en kostnadsränta på 1,25 procent att räknas från och med den 13 februari.

Om du sålt en bostad under året ska du deklarera för vinsten eller förlusten. Vi förklarar allt om hur det går till. 

Varför har jag inte fått min deklaration?

Om du har deklarerat senast den 2 maj och har skatt att få tillbaka men ändå inte fått någon utbetalning i juni så kan din deklaration ha tagits ut för granskning eller för annan åtgärd och inte blivit klar. Du får då dina skattepengar i augusti eller december.

De flesta löntagare, pensionärer och företagare får sina skattepengar i juni. Pengarna betalas ut från ditt skattekonto under vecka 23 och slutskattebeskedet kommer runt en vecka senare.

När får jag min deklaration?

Du som har en digital brevlåda får din inkomstdeklarationen skickad dit redan den 6‑10 mars. Har du ingen digital brevlåda skickar vi deklarationen till din folkbokföringsadress. Se därför till att vara folkbokförd på rätt adress senast den 22 februari 2023. Vi börjar skicka ut pappersblanketterna i mitten av mars. Senast den 15 april ska alla ha fått sina blanketter.

Utskicken sker inte områdesvis. Du behöver därför inte bli orolig om du inte får din blankett samtidigt som övriga familjemedlemmar eller dina grannar.

Hur kan jag logga in på Skatteverket utan Bank-id?

Nu är det dags att deklarera. I år har Skatteverket satsat extra på information bland annat i broschyren ”Dags att Deklarera” om hur man kan godkänna sin deklaration med telefon och sms. Detta för att så få som möjligt ska behöva bege sig ut och lämna deklarationen.

Årets deklaration öppnar den 16 mars och sista dagen att deklarera är den 3 maj. Förra året var det cirka en halv miljon personer som bara godkände sin deklaration som deklarerade på papper. Många av dem var 65+ och skulle kunna deklarera med telefon eller sms istället, hemma, med en vanlig mobiltelefon eller knapptelefon. En ytterligare fördel är att man då får kvittens direkt på att deklarationen är inlämnad, och att de kan få sin skatteåterbäring tidigare.

Hur mycket pengar får man ha på skattekontot?

Lea bank erbjuder ett sparkonto som ger dig frihet att göra uttag utan avgifter eller bindningstider. Samtidigt får du en bra ränta på dina besparingar och ditt sparkonto omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Sparkonton hos Lea bank täcks upp till €100.000 av Bankenes Sikringsfond (motsvarande Insättningsgarantin hos Riksgälden) som Lea bank är medlem hos i Norge.

Hos Borgo erbjuds du konkurrenskraftig ränta och fria uttag på ett sparande som du vet enbart används till finansiering av bolån. Borgo är ett nytt svenskt hypoteksbolag som samägs av ICA Banken, Ikano Bank, Söderberg & Partners, Sparbanken Syd och Ålandsbanken

Hos Nordiska sparar du både säkert och smart till några av marknadens mest fördelaktiga villkor. Vi erbjuder fasträntekonton med löptider mellan 1-5 år. Självklart omfattas ditt sparande av den statliga insättningsgarantin.

Nordax vann årets sparränta 2018! Öppna ett sparkonto enkelt och tryggt med bra ränta och fria uttag hos Nordax. Börja spara redan idag för framtida idéer, projekt eller äventyr.

Spara enkelt, ingen bindningstid, fria uttag, insättningsgaranti, trygg sparform med god ränta. Digital ansökan i 4 steg.

Carnegie erbjuder ett flexibelt sparkonto med bra ränta och fria uttag. Inga avgifter eller bindningstider. Sparkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin

Var kan jag se mitt slutskattebesked?

Du som redovisar näringsverksamhet i deklarationen får ditt slutskattebesked senast den 15 december. Detsamma gäller delägare eller företagsledare i fåmansföretag.

Avstämning av skattekontot kommer att göras i samband med att granskningen är klar och du får ditt slutskattebesked. På slutskattebeskedet redovisas ditt beslut om årlig beskattning och din slutliga skatt.

När kan man se sin skatteåterbäring 2023?

Det som främst avgör när skatteåterbäringen betalas ut är hur deklarationen har lämnats in samt om du gjort några ändringar i den eller inte. Efter att deklarationen har lämnats in granskas och registreras den av Skatteverket varpå ett besked skickas ut som påvisar slutgiltig skatt. Därefter betalas pengarna ut.

Med skatteåterbäring menas att en person har betalat in för mycket skatt under året, vilket visas på inkomstdeklarationen, och att Skatteverket därmed kommer att återbetala överstigande belopp. Personer som kommer att ”få tillbaka på skatten” kommer alltså att få skatteåterbäring.

När får man reda på skatteåterbäringen 2023?

Skatteåterbäringen betalas ut vid olika datum beroende på om du gör några ändringar i deklarationen eller inte, när du deklarerar och hur du gör det. För att få pengarna redan i april behöver du:

  • Ha en digital brevlåda hos Skatteverket (behöver skaffas senast den 5 mars).
  • Godkänna deklarationen senast den 30 mars på Skatteverkets hemsida eller i appen. 
  • Inte göra några ändringar.

Varför har jag inte fått skatteåterbäringen 2023?

Nu är det snart dags igen! Skaffa Kivra senast 5 mars så kommer deklarationen mellan 6-10 mars. Vill du ha återbäringen så snart som möjligt? Vi berättar hur.

Rätt snart, faktiskt. Goda nyheten är att du ofta själv kan påverka hur tidigt du får din skatteåterbäring. För att få den så tidigt det går, det vill säga 5-6 april, behöver du ha godkänt din deklaration utan ändringar eller tillägg senast den 30 mars. Kom ihåg att du behöver ha registrerat bankkonto på Skatteverket eller i appen så pengarna har någonstans att landa.

Kan man skaffa BankID utan att gå till banken?

BankID är ett sätt att legitimera dig själv online. Det kan vara på en myndighetssida, hos en bank, CSN eller för att ta ett lån.

BankID utfärdas av 10 svenska banker gemensamt (vilka dessa är läser du längre ner). För att skaffa BankID vänder du dig till banken där du är kund.

Mobilt BankID är den lösning som är absolut vanligast idag även om vanligt BankID forfarande finns.

BankID används av många företag, organisationer, tjänster, banker, myndigheter och långivare för att deras kunder/besökare ska kunna identifiera sig online.

Nedan läser du om några de tjänster som Bank ID kan användas till:

Att förnya BankID fungerar ungefär likadant som att skaffa BankID.

Vad gör man om man inte har BankID?

Om du har funderingar kring BankID internetbanken får du svar nedan. Behöver du mer hjälp är du välkommen att ringa vår BankID support: 010-49 49 188

BankID finns i två versioner:

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

  • Logga in i vår app och klicka på Swishloggan på översiktsfliken. I nätbankenÖppnas i nytt fönster klickar du på Betalningar – Hantera Swish.
  • Anslut ditt mobilnummer till ditt kontonummer. Du behöver en smartphone och Mobilt BankID.
  • Att swisha är precis lika säkert som att använda vår app eller nätbank. Här är några anledningar till att du kan känna dig trygg.