:

Hur mycket skatt på utdelning aktiebolag?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket skatt på utdelning aktiebolag?
  2. Är utdelning skattefritt?
  3. Hur mycket skatt på utdelning fåmansbolag?
  4. När beskattas utdelning aktiebolag?
  5. Hur mycket utdelning till 20% skatt?
  6. Hur mycket kan jag ta ut i utdelning 2023?
  7. Är utdelning bättre än lön?
  8. Kan man ta ut utdelning utan att ta ut lön?
  9. Hur räknar jag ut skatt på utdelning?
  10. När ska jag betala skatt på utdelning?
  11. Vem betalar in skatt på utdelning?
  12. Är det bättre att ta utdelning än lön?
  13. Hur mycket får man ta i utdelning 2023?
  14. Hur mycket utdelning kan jag ta ut 2023?
  15. Hur betalar man ut utdelning?

Hur mycket skatt på utdelning aktiebolag?

Inkomstskattesatsen för samfund, dvs. aktiebolag och andelslag, är 20 procent. Samfund är självständiga skattskyldiga: deras inkomst beskattas som inkomst för aktiebolag eller andelslag. Beskattningen av samfund påverkar inte beskattningen av enskilda delägare eller medlemmar i andelslag. 

Observera att du inte kan ta ditt aktiebolags egendom, alltså exempelvis inkomster eller produktgåvor som aktiebolaget fått, i ditt eller din familjs privata bruk utan skattepåföljder.

Andelslag beskattas såsom aktiebolag som en separat skattskyldig, om det har införts i handelsregistret före utgången av räkenskapsperioden. Ett oregistrerat andelslag beskattas på samma sätt som en näringssammanslutning.

Den skattepliktiga inkomsten räknas enligt förvärvskälla, antingen:

  • förvärvskälla för näringsverksamhet
  • förvärvskälla för jordbruk.

Är utdelning skattefritt?

Beskattningen av arbetsinkomst omnämns vanemässigt som hög medan kapitalinkomst som t.ex. utdelning ofta anses vara lågt beskattad. Fåmansföretagare har dessutom en uppsättning särskilda skattebestämmelser att ta hänsyn till där viss del av utdelningsinkomst inte beskattas som kapital utan som lön. Ur denna snårskog av bestämmelser för fåmansföretagare har det vuxit fram ett antal tumregler som inte sällan hanteras som absoluta sanningar. Jag ska försöka bena ut dessa ”sanningar” då det börjar närma sig bolagsstämma och beslut om utdelning för många företagare.

En vanlig ”sanning” är att ägaren istället för lön ska ta utdelning som ryms inom aktiens gränsbelopp* men inte mer. Ett sådant förfarande kan vara rationellt, men långt ifrån en absolut sanning. Om man tar sig tid och räkna på det kan resultatet bli en överraskning.

Hur mycket skatt på utdelning fåmansbolag?

  • HuvudregelDina aktier är kvalificerade om du eller någon närstående äger aktier i bolaget samt har varit verksam i företaget i betydande omfattning under den senaste femårsperioden.
  • SpecialregelDina aktier anses även vara kvalificerade om du eller någon närstående under femårsperioden före försäljningen varit verksam i betydande omfattning i ett annat fåmansföretag i vilket bolaget äger aktier.
  • Undantag Dina aktier är inte kvalificerade om det finns ägare som varken är närstående eller verksamma i företaget, med innehav uppgående till minst 30 procent (utomståenderegeln). Aktierna är heller inte kvalificerade om du kan åberopa särskilda omständigheter eller att vare sig du eller någon närstående har haft sådana uppgifter att det har haft betydelse för vinstgenereringen för företaget och att marknadsmässig lön har betalts.

När beskattas utdelning aktiebolag?

Det här är det regelverk som styr hur investeringar i fåmansbolag ska beskattas och däribland hur fåmansföretagare blir beskattade för utdelning från det egna bolaget eller för kapitalvinst vid försäljning av bolaget. Tidigare fanns bestämmelserna i tredje paragrafen, 12 momentet i lagen om statlig inkomstskatt, vilket gav namnet 3:12-reglerna. Även om bestämmelserna numera finns i inkomstskattelagen har namnet dröjt sig kvar.

Hur mycket utdelning till 20% skatt?

Du får beräkna och tillgodoräkna dig ett gränsbelopp när du äger aktier vid beskattningsårets ingång. Du får inte tillgodoräkna dig något gränsbelopp samma år du startar bolaget eller köper aktier av någon annan.

Räkna fram gränsbeloppet enligt förenklingsregeln eller huvudregeln. Du får växla mellan reglerna genom åren och välja den som ger högst gränsbelopp. Däremot får du bara använda förenklingsregeln i ett av eventuellt flera fåmansföretag där du har kvalificerade aktier.

Hur mycket kan jag ta ut i utdelning 2023?

Reglerna gäller för inkomståret 2022. Beloppen och procentsatserna ändras varje år. Utdelning och kapitalvinst på kvalificerade aktier i fåmansföretag deklarerar du på blankett K10.

Utdelningen från dina aktier kan komma att beskattas i både inkomstslagen kapital och tjänst. Utdelning upp till en viss gräns beskattas i inkomstslaget kapital med 20 procent (30 procent på 2/3 av utdelningen). Den del som överstiger denna gräns (som kallas gränsbeloppet) beskattas i inkomstslaget tjänst.

Är utdelning bättre än lön?

  • Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se.
  • Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter.
  • Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs.

”Vad som är mest fördelaktigt ur ett ekonomiskt perspektiv beror på din situation; hur hög lön du har och hur du tänker kring pension och andra sociala förmåner”.

Den allmänna tumregeln är att du bör ta ut lön om du hamnar under gränsen för statlig inkomstskatt. Då är det fördelaktigt att ta ut lön från bolaget. När i månaden eller på året du tar ut lön spelar ingen roll, det står dig fritt att välja själv. Som vi tidigare nämnt ligger lönen till grund för viktiga sociala förmåner och ersättningar och därför är det viktigt att lönenivån är rimlig. Det ger en trygghet som utdelning inte ger.

Även denna tumregel har förstås undantag; har du till exempel kort tid kvar till pensionen kan situationen se annorlunda ut. På Skatteverkets webbplats kan du alltid läsa mer och där hittar du också de senaste siffrorna.

När man pratar om lön och brytpunkt syftar man på gränsen för statlig inkomstskatt. När du tar ut lön från ditt aktiebolag ligger brytpunkten år 2021 på 537 200 kronor. Därefter betalar du ytterligare 20 procent i statlig inkomstskatt.

Kan man ta ut utdelning utan att ta ut lön?

För att kunna ta utdelning krävs vinst i bolaget som bolaget betalar bolagsskatt på och väldigt många får nog vara nöjda om de har inkomster i bolaget som ger en hygglig lön. Och lön ska alltid vara förstahandsvalet. Först när du har lön från bolaget (eller inkomster från annat håll, t ex pension eller annan anställning) upp till brytpunkten för statlig skatt (613 900 inkomstår 2023) så blir det intressant att avstå från lön från bolaget. Då blir det nämligen bättre att låta bolaget skatta fram en vinst (med 20,6% bolagsskatt) och sedan dela ut pengarna till dig med bara 20% kapitalskatt.

Tack vare jobbskatteavdrag, grundavdrag, nivån på arbetsgivaravgifterna och för att en lön ger pensionsgrundande och sjukpenninggrundande inkomst vinner lönealternativet före utdelningsalternativet så länge du inte kommer över brytpunkten för statlig skatt.

Hur räknar jag ut skatt på utdelning?

Nedan har du en checklista för hur du räknar ut hur mycket du kan ta i utdelning från ditt aktiebolag och få hela utdelningen beskattad med 20 procents inkomstskatt.

  • Börja med att ta fram uppgift på hur många aktier du ägde i fåmansföretaget vid årets ingång och hur många aktier det var totalt i företaget vid årets ingång. Detta hittar du i företagets aktiebok.
  • Du kan då räkna fram din andel av företaget som
  • När ska jag betala skatt på utdelning?

    Särskilda regler gäller när du får utdelning eller säljer kvalificerade aktier i fåmansföretaget. Ibland kallas de för 3:12-reglerna. Reglerna ska förhindra att arbetsinkomster tas ut som lägre beskattade kapitalinkomster i form av utdelning eller vinst.

    Särskilda regler gäller också när företaget har gått i konkurs, trätt i likvidation (avvecklas) och när aktier överlåts genom arv, gåva eller bodelning.

    Vem betalar in skatt på utdelning?

    Själva aktiebolaget betalar skatt på vinsten från verksamheten. Från 2021 är bolagsskatten 20,6%. På den lön eller utdelning som du som delägare tar ut från bolaget blir det lönebeskattning/utdelningsbeskattning.

    Aktiebolaget är ett självständigt skattesubjekt. Det betyder bland annat att bolaget självt skattar för sin vinst och lämnar en egen deklaration (inkomstdeklaration 2).

    Är det bättre att ta utdelning än lön?

    Beskattningen av arbetsinkomst omnämns vanemässigt som hög medan kapitalinkomst som t.ex. utdelning ofta anses vara lågt beskattad. Fåmansföretagare har dessutom en uppsättning särskilda skattebestämmelser att ta hänsyn till där viss del av utdelningsinkomst inte beskattas som kapital utan som lön. Ur denna snårskog av bestämmelser för fåmansföretagare har det vuxit fram ett antal tumregler som inte sällan hanteras som absoluta sanningar. Jag ska försöka bena ut dessa ”sanningar” då det börjar närma sig bolagsstämma och beslut om utdelning för många företagare.

    En vanlig ”sanning” är att ägaren istället för lön ska ta utdelning som ryms inom aktiens gränsbelopp* men inte mer. Ett sådant förfarande kan vara rationellt, men långt ifrån en absolut sanning. Om man tar sig tid och räkna på det kan resultatet bli en överraskning.

    Hur mycket får man ta i utdelning 2023?

    Oavsett hur mycket lön du plockar ut ur aktiebolaget kommer du att behöva betala skatt på den. Du kan dock påverka om du betalar mycket eller mindre skatt, beroende på vilka önskemål du har.

    Du som är ägare i ett fåmansaktiebolag och som har haft ett positivt klirr i kassan under åren har rätt att plocka ut en aktieutdelning upp till ett visst belopp – ett så kallat gränsbelopp – som bara beskattas med 20 %. På så sätt kan du maxa din privata ekonomi utan att höja lönen så att den går över brytpunkten för statlig skatt.

    Hur mycket utdelning kan jag ta ut 2023?

    Häromveckan bloggade min kollega Tobias kring den optimala lönen för dig som företagare.

    Som ett komplement till lön är ofta utdelning skattemässigt fördelaktigt för dig som äger hela eller delar av ett aktiebolag. Enkelt uttryckt innebär utdelning att en del företagets vinst kan fördelas som utdelning till ägarna. Skatten på utdelning medför ofta en lägre skatt än för lön. Du behöver uppfylla vissa krav för att du skall kunna ta ut utdelning i ett fåmansbolag. Grundregeln är att du behöver äga minst 4 % av aktiebolaget vid ingången av året du betalar ut utdelningen och att det är maximalt fyra delägare som kontrollerar minst hälften av rösterna i företaget.

    Hur betalar man ut utdelning?

    För att kunna ta utdelning krävs vinst i bolaget som bolaget betalar bolagsskatt på och väldigt många får nog vara nöjda om de har inkomster i bolaget som ger en hygglig lön. Och lön ska alltid vara förstahandsvalet. Först när du har lön från bolaget (eller inkomster från annat håll, t ex pension eller annan anställning) upp till brytpunkten för statlig skatt (613 900 inkomstår 2023) så blir det intressant att avstå från lön från bolaget. Då blir det nämligen bättre att låta bolaget skatta fram en vinst (med 20,6% bolagsskatt) och sedan dela ut pengarna till dig med bara 20% kapitalskatt.

    Tack vare jobbskatteavdrag, grundavdrag, nivån på arbetsgivaravgifterna och för att en lön ger pensionsgrundande och sjukpenninggrundande inkomst vinner lönealternativet före utdelningsalternativet så länge du inte kommer över brytpunkten för statlig skatt.