:

Kan man använda friskvårdsbidrag till gym?

Innehållsförteckning:

  1. Kan man använda friskvårdsbidrag till gym?
  2. Vilka sporter ingår i friskvårdsbidrag?
  3. Vad kan jag få friskvårdsbidrag för?
  4. Kan man köpa träningsredskap för Friskvårdsbidraget?
  5. Kan man köpa träningskläder för Friskvårdsbidraget?
  6. Kan man köpa liftkort för friskvårdsbidrag?
  7. Kan man köpa klippkort för friskvårdsbidrag?
  8. Är massage friskvård?
  9. Kan man köpa en cykel med friskvårdsbidrag?
  10. Kan man använda friskvårdsbidrag till cykel?
  11. Är fotvård friskvård?
  12. Är slalom friskvårdsbidrag?
  13. Är thaimassage friskvård?
  14. Får man bidrag för elcykel 2023?
  15. Får man friskvårdsbidrag för liftkort?

Kan man använda friskvårdsbidrag till gym?

Reglerna säger att friskvårdspengarna ska användas till ”aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet”. Men vad är det? Här kommer några förtydliganden på vad du inte får göra. Vill du läsa om allt du får göra (mycket roligare), läs gärna här!

Vilka sporter ingår i friskvårdsbidrag?

Friskvård är ett samlingsbegrepp för aktiviteter som är tänkta att främja de anställdas hälsa. Det kan röra sig om motionsaktiviteter eller sportutövande – men även behandlingar som lindrar stelhet eller smärta.

Friskvårdsbidraget är ett bidrag som arbetsgivare kan välja att ge sina anställda. Det finns inget krav på att varje arbetsplats ska ha ett friskvårdsbidrag. Friskvårdsbidraget är helt skattefritt och avdragsfritt, vilket betyder att varken arbetsgivaren eller den som nyttjar bidraget behöver betala skatt på beloppet. Detta gäller om friskvårdsbidraget är mindre än 5 000 kronor, om friskvårdsbidraget skulle vara större än 5 000 kronor behöver hela beloppet beskattas (och inte bara det belopp som överstiger 5000kr).

Skatteverket anger vissa krav som behöver uppfyllas för att friskvårdsbidraget ska kunna nyttjas:

  • Vara av mindre värde (Skatteverket definierar 5000kr som mindre värde)
  • Rikta sig till hela personalen
  • Ska inte gå att byta mot pengar

Vad kan jag få friskvårdsbidrag för?

Som arbetsgivare har du möjligheten att erbjuda dina medarbetare skattefri motion och friskvård. Så länge förmånen är av ett mindre värde (upp till 5 000 kronor) och riktar sig till alla i personalen ska det betraktas som en skattefri personalförmån. 

Kostnaden för en enskild aktivitet får dock inte överstiga 1 000 kr, om den ska vara skattefri. Om friskvårdsbidraget överstiger 5000 kr för hela kalenderåret ska hela årets friskvårdsbidrag beskattas.

Kan man köpa träningsredskap för Friskvårdsbidraget?

Friskvårdsbidrag är en skattefri förmån som arbetsgivare kan erbjuda sina anställda. Maxgränsen för vad friskvårdsbidraget får vara under ett år är 5000 kr per anställd. Det är upp till arbetsgivaren att bestämma om han/hon vill erbjuda sina anställda friskvårdsbidrag och i så fall hur mycket. Det är aldrig möjligt som anställd att kräva detta bidrag från sin arbetsgivare även om det är en förmån som vi tycker borde finnas för alla anställda för att bidra till en mer välmående arbetsplats och bättre hälsa.

Kan man köpa träningskläder för Friskvårdsbidraget?

Nej, ingen utrustning får bekostas med friskvårdsbidraget. Det är själva aktiviteten som är bidragsberättigad. Exempelvis är löpning en godkänd friskvårdsaktivitet men kostar ingenting att utöva, förutom utrustning. För att få ut mer av löpträning med hjälp av friskvårdsbidraget kan du gå på löpinriktade pass på gym, samla ihop ett lag och anmäla er till ett motionslopp, gå en kurs med en löpcoach för att förbättra din löpteknik eller gå på massage.

Kan man köpa liftkort för friskvårdsbidrag?

Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda.

För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande.

Kan man köpa klippkort för friskvårdsbidrag?

Att få friskvårdbidrag från din arbetsgivare är en förmån som ska ge dig möjlighet till hälsa och motion. Det som gäller för ditt friskvårdsbidrag bestäms av din arbetsgivare som i sin tur utgår från skatteverkets regler för friskvårdsbidrag.

Är du en av dem som inte utnyttjar ditt friskvårdsbidrag, så är det dags för dig att tänka om. Listan över saker du kan göra för ditt friskvårdsbidrag är lång och det finns garanterat saker som passar dig. På Premium Hälsan har vi flera hälsosamma aktiviteter som är tillåtet att spendera sitt friskvårdsbidrag på.

Är massage friskvård?

Friskvårdsbidrag är en hälsoförmån som är en ersättning från din arbetsgivare som kan användas för att täcka kostnaderna för hälso- och friskvårdsaktiviteter, inklusive till exempel massage. Skatteverket skriver såhär på sin hemsida, gällande just friskvårdsbidraget:

Personalvårdsförmåner är förmåner av mindre värde som har som syfte att skapa trivsel i arbetet. Det kan vara friskvårdsbidrag, motionsaktiviteter och enklare förfriskningar som kaffe eller frukt på arbetsplatsen. Personalvårdsförmåner är skattefria, men för att räknas som en personalvårdsförmån ska förmånen

  • vara av mindre värde
  • rikta sig till hela personalen
  • inte gå att byta mot kontanter.

Kan man köpa en cykel med friskvårdsbidrag?

Sedan 1 januari 2018 är liftkort för cykling och diverse kurser inom exempelvis mountainbike godkända som skattefria friskvårdsförmåner. Men hur fungerar detta egentligen? Happyride har sammanställt vad som gäller för friskvårdsbidraget och cykling.

Friskvårdsbidraget har funnits sedan 1988 och syftar till att minska den fysiska och psykiska ohälsan i arbetslivet. De sista åren har fler aktiviter godkänts som friskvård.

Kan man använda friskvårdsbidrag till cykel?

Friskvårdsbidrag 2022, motion och att vara aktiv gynnar både personal och företag. Så det är positivt att fler och fler aktiviteter accepteras som friskvård. Exempellistan som Skatteverket har haft på sin hemsida slopas då den inte går att uppdatera i takt med att nya aktiviteter godkänns och kan inte hållas komplett. Reglerna är desamma men listan uppdateras inte längre och har tagits bort helt 2022.

Nu kan du även använda ditt friskvårdsbidrag för fritidsaktiviteter med ett mindre inslag av motion samt för avancerade kurser.  Personliga startavgifter i tävlingar och motionslopp kan man också använda friskvårdsbidraget till.

Så länge man utför en aktivitet som ger motion, så får deltagaren använda bidraget för att träna sina färdigheter. Att det krävs särskild utrustning anses inte heller vara ett hinder, så länge utrustningen går att låna eller ingår i paketet.

Är fotvård friskvård?

Från och med 2023 gäller denna lista med godkända friskvårdsaktiviteter. Däremot kommer skatteverket inte fylla på listan under 2023. Detta då nya godkända aktiviteter tillkom i högre takt än skatteverket hade tid att ta ställning till dem. Aktiviteter som inte finns på denna listan men uppfyller regler för friskvårdsbidrag får godkännas av arbetsgivaren.

A

Är slalom friskvårdsbidrag?

Hur maximerar man kombinationen nöje, njutning och förbättrad hälsa? Ett säkert tips är utförsåkning i fjällen. De positiva hälsoeffekter är många - du missar väl inte att skidåkning nu är godkänt som skattefri friskvårdsförmån?

SkiStar är inte ansluten till några friskvårdsnätverk utan du köper och betalar ditt SkiPass som vanligt och ansöker sedan i efterhand om bidraget hos din arbetsgivare.

Är thaimassage friskvård?

Reglerna säger att friskvårdspengarna ska användas till ”aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet”. Men vad är det? Här kommer några förtydliganden på vad du inte får göra. Vill du läsa om allt du får göra (mycket roligare), läs gärna här!

Får man bidrag för elcykel 2023?

Elcykelpremien gäller som sagt retroaktiv från den 20 september 2017. Har du köpt din elcykel från det datumet har du 6 månader på dig från den 1 januari 2018 att skicka in kvittot. Det kan dock dröja en bit inpå våren innan du kan räkna med att få din elcykelpremie. Det är datumet för köpet som gäller alltså då du genomgått ett köp och fått din orderbekräftelse.

Har du handlat en elcykel innan den 20 september men inte betalt den förrän efter den 20 september så gäller tyvärr inte elcykelpremien.

Får man friskvårdsbidrag för liftkort?

Det går alltså alldeles utmärkt att använda friskvårdsbidraget till liftkortet eller till skidskolan under skidsemestern. Det spelar ingen roll om skidåkningen äger rum i Sverige eller utomlands. Det går alltså att använda friskvårdsbidraget till ett liftkort i t ex franska Alperna.

Det går också att använda friskvårdsbidaget till säsongskort på en skidanläggning.

Observera dock att det är själva skidåkningen som omfattas, d v s liftkortet, säsongskortet eller skidskolan. Om bidraget används till t ex hyra av skidutrustning är det skattepliktigt.