:

Vad menas med ett kassaregister?

Innehållsförteckning:

  1. Vad menas med ett kassaregister?
  2. Har jag kassaregister?
  3. När måste man ha ett kassaregister?
  4. Vad kostar ett kassaregister?
  5. Måste man anmäla kassaregister?
  6. Vilket kassaregister ska jag välja?
  7. Hur länge spara kassaregister?
  8. När behöver man inte ha kassaregister?
  9. Hur mycket tar iZettle i avgift?
  10. Vad kostar ett kassasystem i månaden?
  11. Hur bokföra inköp av kassaregister?
  12. Vad gör man med gamla räkningar?
  13. Är iZettle svenskt?
  14. Hur bra är iZettle?
  15. Vilket kassasystem ska jag välja?

Vad menas med ett kassaregister?

  • Det ska vara tillverkardeklarerat, vilket innebär att det ska finnas en tillverkardeklaration för varje version eller program. De föreskrivna kraven på ett tillverkardeklarerat kassaregister testas dock inte av Skatteverket eftersom det anses vara tillverkarens uppgift och ansvar.
  • En kontrollenhet ska vara ansluten till kassaregistret. Kontrollenhetens uppgift är att läsa av och bevara kvittoinformation, vilken sedan ska finnas tillgänglig för Skatteverket vid en granskning i form av en kontrollkod. Informationen är inte åtkomlig för de som brukar kassaregistret.
  • Alla våra kassaregister och kassasystem är certifierade och vi på Allvåg sköter registrering av kassaregister samt skattekontrollenheterna med Skatteverket. 

Har jag kassaregister?

Om du säljer varor eller tjänster kontant eller mot betalning med kontokort för högst fyra prisbasbelopp inklusive moms under ett räkenskapsår på tolv månader behöver du inte ha ett tillverkardeklarerat kassaregister. Då anses den kontanta försäljningen vara av obetydlig omfattning. Fyra prisbasbelopp för år 2023 är 210 000 kronor (4 × 52 500 kronor). Exempel på kontantförsäljning är betalning med sedlar och mynt, presentkort, kuponger som företaget löser in hos något annat företag och liknande. Som betalning med kontokort räknas betalning med konto- eller kreditkort och andra elektroniska betalningstjänster så som Swish.

Om du inte är skyldig att ha ett tillverkardeklarerat kassaregister, är du inte heller skyldig att erbjuda kvitto. Men det kan dock vara lämpligt att kunna erbjuda ett kvitto till kunden.

Är kunden en företagare ställer bokföringslagen och momsreglerna krav på underlag i kundens bokföring och avdragsrätt till moms.

När måste man ha ett kassaregister?

Alla företag måste ha ett certifierat kassaregister som registrerar all försäljning för att uppfylla Skatteverkets krav. Undantaget är företag som har en årlig omsättning på mindre än 190 400 kr (inkl. moms).

Vad kostar ett kassaregister?

Ett kassaregister passar perfekt för dig som driver ett mindre företag och vill kunna erbjuda dina kunder ett kvitto när du säljer varor och tjänster mot kontant, kort eller Swish betalning. Tydliga dagsrapporter skrivs enkelt ut vid dagens slut så att du får full kontroll över er försäljning och kan räkna kassan. Alla våra kassaregister är godkända enligt Skatteverkets lagen om kassaregister.

Måste man anmäla kassaregister?

Nästan alla företag som säljer varor eller tjänster mot kontant betalning måste ha ett kassaregister som uppfyller vissa krav. Med hjälp av vår guide får du all nödvändig information du behöver för att ditt företag ska uppfylla Skatteverkets krav på tillverkardeklarerat kassaregister.

Du som säljer varor och tjänster för mer än 190 400 kr per år (4 prisbasbelopp) är skyldig att ha ett tillverkardeklarerat kassaregister. I försäljningen ingår, förutom kontant betalning eller med kontokort, alla former av elektroniska betalningar som exempelvis ”Swish”. Syftet med att registrera din försäljning är att skapa konkurrens på rättvisa villkor. Kassaregistret ska vara anmält till Skatteverket, som också genomför kontroller. De företag som inte uppfyller kraven kan komma att få en kontrollavgift på 10 000 kronor.

Vilket kassaregister ska jag välja?

Om du säljer varor eller tjänster kontant eller mot betalning med kontokort för högst fyra prisbasbelopp inklusive moms under ett räkenskapsår på tolv månader behöver du inte ha ett tillverkardeklarerat kassaregister. Då anses den kontanta försäljningen vara av obetydlig omfattning. Fyra prisbasbelopp för år 2023 är 210 000 kronor (4 × 52 500 kronor). Exempel på kontantförsäljning är betalning med sedlar och mynt, presentkort, kuponger som företaget löser in hos något annat företag och liknande. Som betalning med kontokort räknas betalning med konto- eller kreditkort och andra elektroniska betalningstjänster så som Swish.

Om du inte är skyldig att ha ett tillverkardeklarerat kassaregister, är du inte heller skyldig att erbjuda kvitto. Men det kan dock vara lämpligt att kunna erbjuda ett kvitto till kunden.

Är kunden en företagare ställer bokföringslagen och momsreglerna krav på underlag i kundens bokföring och avdragsrätt till moms.

Hur länge spara kassaregister?

För att du ska kunna välja rätt kassaregister i det stora utbud som finns, är det viktigt att skapa dig en förståelse för vilka krav som finns på ditt register. Ett av kraven är att kassaregistret ska vara certifierat.

Ett certifierat kassaregister ska vara tillverkardeklarerat och dessutom ska det även finnas en certifierad kontrollenhet kopplat till ditt register. Kontrollenheten kan antingen vara en fysisk låda kopplad till ditt kassasystem eller molnbaserad. Om du väljer en molnbaserad kontrollenhet så krävs det en internetuppkoppling för att den ska kunna användas och uppdateras. Tillverkardeklarationen visar att kassaregistret uppfyller de krav som Skatteverket satt upp. Ditt register måste dessutom kunna ge kunden ett kvitto. Därför måste du antingen koppla ihop ditt register med en fysisk kvittoskrivare eller erbjuda kunden ett digitalt kvitto.

När behöver man inte ha kassaregister?

Enligt Kassaregisterlagen ska alla företag som har en kontant omsättning för mer än fyra prisbasbelopp använda ett certifierat kassaregister. Kontant betalning innebär betalning med kontokort eller mynt och sedlar, men kan också omfatta presentkort, måltidskuponger och liknande betalningsmedel.

Syftet med bestämmelserna om kassaregister är att skydda dig som seriös företagare inom kontanthandeln mot illojal konkurrens.

Hur mycket tar iZettle i avgift?

Med iZettle Go-appen (android och iOS) har man tillgång till ett kraftfullt verktyp som hjälper ditt företag att ta betald. Appen är optimerad för att följa skatteverkets regler och får du tillgång till kraftfulla verktyg som hjälper dig att ta betalt – och följa Skatteverkets regler. Med tjänsten Go Plus medföljer även en virtuell svart låda Håll koll på och synka ditt lager, se hur det går för personalen, och ta betalt online eller i butik, med kort, kontanter, Swish, faktura och kontaktlösa betalningar – 24 timmar om dygnet.

Vad kostar ett kassasystem i månaden?

Få avancerade verktyg för att sälja personligen och online – allt med stöd av världens bästa kassa.

Hur bokföra inköp av kassaregister?

Du som säljer med dagskassa och har en kassarapport från ditt kassasystem kan bokföra detta som en transaktion om dagen. Detta bokförs enklast manuellt där du anger försäljningskonton, momskonton samt betalkonto (kassa, bankkonto eller kortbetalningar).

I Bokio har du möjlighet att skicka betallänk till dina kunder, ett bra alternativ till ett kassasystem! Betallänk är ett enkelt och smidigt sätt för dig att erbjuda dina privatkunder flera olika betalsätt, samtidigt som du får betalt direkt. Generera en länk i Bokio och skicka direkt till din kund via sms eller dela länken via exempelvis mejl, Whatsapp, Messenger och andra sociala medier.

Vad gör man med gamla räkningar?

 Det mesta i räkningsväg kan man slänga, i alla fall om man använder sig av internetbankens tjänster. I de flesta internetbanker kan man se vad man har betalt ett eller två år tillbaka i tiden.

 - Men behöver man ett utdrag på äldre betalning får man ofta betala extra för det – mellan 50 och 150 kronor i de flesta fall. Kolla med din bank, säger Hallin.

 Kvitton som ofta bleknar till oläslighet efter kort tid tar man lämpligen en kopia av med mer beständigt papper och tryck. Kopian gäller också som bevis.

Är iZettle svenskt?

Less than two weeks before their IPO, Swedish payment company Izettle gets an offer they can't refuse from Paypal.

Izettle is founded in 2010 by Jacob de Geer, who was one of the first employees at Tradedoubler, and Magnus Nilsson. They had both promised their wives not to start new time-consuming projects, but feel that Jacob's idea is too good to let go. Ironically, he gets the idea from his wife. She sells reading glasses and after coming back from a trade show she complains about how much more she could have sold there, had there only been an easy way for her to accept credit card payments. But a card terminal from the traditional banks is way too expensive for smaller companues, both application fees and running fees are high.

Hur bra är iZettle?

iZettle kortterminaler är enkla att komma igång med för att ta emot kortbetalningar. De har funnits nu på den svenska marknaden i ett antal år, främst på marknader, mässor och i mindre butiker då uppstartskostnaden är väldigt låg. Kunden känner igen en iZettle dosa vilket inger trygghet. Numera kan man köpa iZettle kortläsare samt en hel del tillbehör och paket som gör att även större verksamheter har nytta av iZettle. Köp iZettle genom betalguiden.se och få väldigt fördelaktigt pris på kortläsare samt tillbehören!

Grundidén med iZettle är att ta betalt med kort med en enkel iZettle kortläsare via en app i mobiltelefonen eller en surfplatta. Kortläsaren kommer i svart eller vit utformning. Om du kommer använda den till exempel på mässa eller ute hos kund är den komplett som den är. Vid användning i butik kan man lägga till iZettle Dock som är en stativ som gör det enkelt för kunden att föra in kortet vid kassan. 

Vilket kassasystem ska jag välja?

När du står inför valet av kassasystem finns det ett antal saker du behöver tänka på innan du fattar ditt beslut. Det är viktigt att du väljer rätt system för din verksamhet. Har du en mindre verksamhet, kanske en liten butik eller restaurang, bör du välja ett enkelt kassasystem. Driver du däremot en kedja eller har planer på att expandera, är det värt att välja ett mer omfattande kassasystem.

I sammanhanget hörs ofta POS-system, vilket betyder Point of sale och som innefattar hela betalningslösningen. Systemet måste vara godkänt av Skatteverket och då alltså ha ett certifierat kassaregister. Här menas att du måste använda dig av någon typ av kassaapparat och att det finns en kontrollenhet som kan användas för att visa och ta reda på att exempelvis alla transaktioner stämmer. Ett kassasystem innehåller både en mjuk- och hårdvaror som till exempel lagerhantering och möjlighet till fasta kortläsare eller streckkodsläsare. Det sistnämnda är vanligt i restaurangbranschen .

Vi på BusinessWith råder dig att inte betala för mer än du behöver när du väljer ett kassasystem butik eller kassasystem restaurang. Vilka funktioner behöver ni? Har ni behov av ett antal kortterminaler? Ska kassasystemet vara stationärt eller mobilt?

Att hitta rätt POS lösning kan var tidskrävande men det är en köpresa som man skall ta sig tid för eftersom den betalningslösning eller kassasystem som ni skall implementera kommer vara ett fundament i er verksamhet. Det finns många leverantörer av kassasystem i Sverige, de flesta är lokala leverantörer som har specialiserat sig inom olika sektorer såsom hotell, caféer eller dagligvaruhandeln. Nedan är ett en översikt av de leverantörer som vi har listat här på businesswith.se. Du kan enkelt filtrera fram din egen short list och börja din jämförelse av kassasystem.

Oavsett bransch eller behov, bör du sträva efter ett system som är enkelt att använda så att det går snabbt att utbilda nya kollegor i hur systemet fungerar. Tekniken inom den här typen av system går fort, och på marknaden idag finns en rad olika lösningar med olika sorters funktioner. Jämför själv här på BusinessWith.se