:

Hur ändrar jag efternamn på mitt barn?

Innehållsförteckning:

  1. Hur ändrar jag efternamn på mitt barn?
  2. Vad kostar det att byta efternamn på barn?
  3. Kan man lägga till ett efternamn på sitt barn?
  4. Hur lång tid tar det att byta efternamn på barn?
  5. Vems efternamn ska barnet ha?
  6. Kan man byta efternamn under 18?
  7. Kan man byta efternamn gratis?
  8. Kan barnet få pappans efternamn?
  9. Vad får barnet för efternamn om föräldrarna inte är gifta?
  10. Får barnet automatiskt mammans efternamn?
  11. Kan ett barn ha två efternamn?
  12. Vad krävs för att byta efternamn?
  13. Hur lätt är det att byta efternamn?
  14. Kan barn få dubbla efternamn?
  15. Vilka efternamn får man inte byta till?
  16. Kan du ändra ditt efternamn eller ett barns efternamn?
  17. Kan man byta barnets efternamn?
  18. Hur kan du ändra mellannamn för ditt barn?
  19. Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?
  20. Kan du ändra ditt efternamn eller ett barns efternamn?
  21. Kan man byta barnets efternamn?
  22. Hur kan du ändra mellannamn för ditt barn?
  23. Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?

Hur ändrar jag efternamn på mitt barn?

Övrigt/annat

Hej. Jag och mitt ex skiljdes för 4 år sedan. Vi har två gemensamma barn som är 6 och 8 år. Jag har gift om mig och fått två barn till 2 och 9 månader. Mina äldsta barn vill heta samma efternamn som jag och jag har sagt att vi kan lägga till det efternamnet på deras namn. Så att de alltså får två efternamn. De vill lägga till det efter deras nuvarande namn. Så att det nya står sist. Min exman motsätter sig detta och vägrar skriva på papper till skatteverket. Han vill inte lyssna på barnen utan hans efternamn måste stå sist. Jag tycker att barnen borde få bestämma eftersom det är de som ska heta det. Har han rätt att bestämma det? Vad händer om han vägrar skriva på? Mvh

Vad kostar det att byta efternamn på barn?

Du kan ansöka om att byta till ett nybildat efternamn, alltså ett efternamn som inte redan används.

Fem kriterier för att byta till ett nybildat efternamn:

Kan man lägga till ett efternamn på sitt barn?

En person kan ansöka hos Skatteverket om att byta till ett efternamn som har anknytning till en förälder (9 § PNL). Det spelar ingen roll om personen är under eller över 18 år och byte kan ske flera gånger.

För barn under 18 år görs ansökan av vårdnadshavaren. Barn som har fyllt 12 år måste lämna sitt samtycke (se Namnbyte för barn som har fyllt 12 år). I vissa situationer krävs även samtycke av en förälder som inte är vårdnadshavare.

Information om vilket eller vilka namn en förälder bär eller tidigare har burit framgår av folkbokföringen, med vissa begränsningar. Om uppgift saknas i folkbokföringen, t.ex. om ett efternamn som en förälder uppges ha burit, måste den som ansöker om namnbytet visa att föräldern har burit namnet.

Hur lång tid tar det att byta efternamn på barn?

Föräldrar som har gemensam vårdnad om ett barn måste vara överens för att barnets efternamn ska kunna bytas. Om föräldrarna har gemensam vårdnad men inte är överens om namnbyte kan varken Skatteverket eller domstolen besluta att namnet ska ändras.

Vems efternamn ska barnet ha?

Dubbla namn som efternamn: möjligt eller inte? – Om föräldrarna har olika efternamn kan barnet bara ta ett av de två namnen. Efternamnet kan inte vara en kombination av båda föräldrarnas efternamn. Exempel: Britta Müller och Thomas Schmidt är inte gifta och skaffar barn.

Detta barn kan inte heta varken Müller-Schmidt eller Schmidt-Müller i efternamn. Detta är annorlunda om en förälder redan har ett dubbelnamn som efternamn. Om modern till exempel heter Müller-Klein kan barnet också ha detta namn som födelsenamn. Även ett dubbelnamn på fadern, t.ex

Kan man byta efternamn under 18?

Övrigt/annat

Hej. Jag och mitt ex skiljdes för 4 år sedan. Vi har två gemensamma barn som är 6 och 8 år. Jag har gift om mig och fått två barn till 2 och 9 månader. Mina äldsta barn vill heta samma efternamn som jag och jag har sagt att vi kan lägga till det efternamnet på deras namn. Så att de alltså får två efternamn. De vill lägga till det efter deras nuvarande namn. Så att det nya står sist. Min exman motsätter sig detta och vägrar skriva på papper till skatteverket. Han vill inte lyssna på barnen utan hans efternamn måste stå sist. Jag tycker att barnen borde få bestämma eftersom det är de som ska heta det. Har han rätt att bestämma det? Vad händer om han vägrar skriva på? Mvh

Kan man byta efternamn gratis?

Övrigt/annat

Jag har ansökt om att få ändra namn till min mormors morfars mors efternamn men fått avslag med motiveringen att det är ett namn 5 generationer tillbaka och inte 4 generationer som lagen föreskriver. Men så som det formuleras på Skatteverkets hemsida ska generationerna vara "räknat från dina föräldrar". Gör man det så blir avståndet från min mor och bakåt 4 generationer, då är lagkravet uppfyllt i mitt fall... Hade varit mycket tacksam för er hjälp att klarlägga vilken räknevariant som gäller i detta fall.

Kan barnet få pappans efternamn?

Hej och tack för din fråga,

En person får byta efternamn till ett som någon av föräldrarna bär.[1] Som vårdnadshavare har man en rätt och skyldighet att bestämma i barnens personliga frågor. Har två föräldrar gemensam vårdnad ska de därför bestämma i dessa frågor tillsammans. Den ena vårdnadshavaren kan inte, mot den andras vilja, själv ta ett beslut om barnens namnbyte då en anmälan till Skatteverket om namnbyte åt barnen kräver båda vårdnadshavares samtycke.

Vad får barnet för efternamn om föräldrarna inte är gifta?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För din fråga är lag om personnamn (PNL) tillämplig lag. Det finns även konkret information om namn och namnbyte på Skatteverkets hemsida.

Får barnet automatiskt mammans efternamn?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För din fråga är lag om personnamn (PNL) tillämplig lag. Det finns även konkret information om namn och namnbyte på Skatteverkets hemsida.

Kan ett barn ha två efternamn?

Ett dubbelt efternamn får endast bestå av två enkla efternamn som var för sig kan förvärvas enligt personnamnlagen. Det är möjligt att ha ett bindestreck mellan namnen i det dubbla efternamnet.

Ett dubbelt efternamn kan inte kombineras med ett mellannamn.

Vad krävs för att byta efternamn?

Ja, efter skils­mäs­sa kan man välja att byta till­ba­ka till sitt ti­di­ga­re namn. Namn­by­tet sker dock inte direkt i sam­band med skils­mäs­san.

Det namn du haft som gift be­hål­ler du au­to­ma­tiskt. Om du vill byta namn ska en sär­skild an­sö­kan skic­kas in till Skat­te­ver­ket.

Läs mer om skils­mäs­so­an­sö­kan och snabb skils­mäs­sa

Nej, det är inte möj­ligt att tvinga den andra att byta ef­ter­namn efter en skils­mäs­sa. Du kan alltså välja att be­hål­la det ef­ter­namn du tog när du gifte dig trots att din före detta mot­sät­ter sig.

Ditt ef­ter­namn är ditt eget. Du kan be­hål­la det också om du väljer att gifta om dig och din nya make kan också ta namnet.

Hur lätt är det att byta efternamn?

Du behåller ditt efternamn när du gifter dig – om du inte ansöker om att byta efternamn.

Du som är gift kan byta till ett dubbelt efternamn som är bildat av ditt och din makas eller makes efternamn.

Om någon av er redan innan bytet har ett dubbelt efternamn kan bara en av delarna i det namnet ingå i det dubbla efternamn som du byter till. Du kan också byta till hela det dubbla efternamn som den du är gift med har.

Kan barn få dubbla efternamn?

Varje barn som föds ska ha ett efternamn. Barnets vårdnadshavare ska därför inom tre månader från födelsen ansöka om barnets efternamn (5 § första stycket PNL). Ansökan kräver inget samtycke av den förälder som inte är vårdnadshavare.

Det är förhållandena vid registreringen och inte vid födelsen som är avgörande för bedömningen av om ett visst efternamn får förvärvas eller inte.

Vilka efternamn får man inte byta till?

Ni kan välja att ni båda har ett av era efternamn. Ni kan också välja att ha dubbla efternamn, det vill säga att ni bildar ert efternamn utifrån både ditt och din partners nuvarande namn. Huruvida ni ska ha bindestreck mellan efternamnen är helt upp till er. Om en av er redan har dubbla efternamn får bara ett av efternamnen ingå i det nybildade namnet. Däremot kan du byta till din partners dubbla efternamn om du vill det.

Ni kan ansöka om att byta efternamn både innan vigseln och under äktenskapet. Ni kan också byta efternamn flera gånger under ert äktenskap om ni skulle ångra er. Du kan till och med byta till din partners efternamn även om din partner fick det namnet i ett tidigare äktenskap. När Skatteverket godkänner namnbytet får du hem ett registerutdrag från dem. Där ser du bl a när namnet byttes och hur det är stavat. Då kan du säkerställa att allt är korrekt.

Vissa namnbyten kostar pengar och då kan det handla om ett par tusenlappar. Men att byta namn till din partners kommer inte att kosta dig någonting. När du har bytt efternamn skickar Skatteverket de nya uppgifterna till de flesta myndigheter och företag. Däremot måste du själv se till att förnya ditt leg, pass och meddela alla i ditt nätverk, både vänner, kollegor och andra, att du har bytt namn.

Kan du ändra ditt efternamn eller ett barns efternamn?

Möjligheten att ändra ett efternamns genusform är könsneutral, du kan alltså ändra till den maskulina eller den feminina namnformen oavsett vilket kön du har. Ansök på blanketten. Ansökan är avgiftsfri. Ladda ner blanketten SKV 7502 för att ansöka om att ändra ditt efternamn eller ett barns efternamn.

Kan man byta barnets efternamn?

Byta barnets efternamn. Om föräldrarna är överens om att barnet ska byta efternamn kan ansökan göras direkt hos Skatteverket. I vissa fall krävs det att en domstol prövar om namnbytet är det bästa för barnet.

Hur kan du ändra mellannamn för ditt barn?

Från den kan du inte längre ansöka om ett mellannamn. Däremot kan du ändra ett mellannamn som du redan har. Det är avgiftsfritt att ändra mellannamn. Ändra mellannamn; Ansök på blanketten. Ladda ner blanketten SKV 7502 för att ansöka om att byta efternamn eller ändra mellannamn för dig eller ditt barn.

Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?

Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) ... Du betalar in avgiften för ett namnbyte till bankgiro .

Kan du ändra ditt efternamn eller ett barns efternamn?

  • Möjligheten att ändra ett efternamns genusform är könsneutral, du kan alltså ändra till den maskulina eller den feminina namnformen oavsett vilket kön du har. Ansök på blanketten. Ansökan är avgiftsfri. Ladda ner blanketten SKV 7502 för att ansöka om att ändra ditt efternamn eller ett barns efternamn.

Kan man byta barnets efternamn?

  • Byta barnets efternamn. Om föräldrarna är överens om att barnet ska byta efternamn kan ansökan göras direkt hos Skatteverket. I vissa fall krävs det att en domstol prövar om namnbytet är det bästa för barnet.

Hur kan du ändra mellannamn för ditt barn?

  • Från den kan du inte längre ansöka om ett mellannamn. Däremot kan du ändra ett mellannamn som du redan har. Det är avgiftsfritt att ändra mellannamn. Ändra mellannamn; Ansök på blanketten. Ladda ner blanketten SKV 7502 för att ansöka om att byta efternamn eller ändra mellannamn för dig eller ditt barn.

Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?

  • Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) ... Du betalar in avgiften för ett namnbyte till bankgiro .