:

Hur betala tillbaka restskatt?

Innehållsförteckning:

  1. Hur betala tillbaka restskatt?
  2. Kan man göra en avbetalningsplan med Skatteverket?
  3. Kan man betala skatt senare?
  4. Vad händer om man inte betalar in restskatt i tid?
  5. Hur länge kan man få anstånd med skatten?
  6. Kan Skatteverket se mitt konto?
  7. När är sista datum för inbetalning av restskatt?
  8. När ska man betala restskatt för att slippa ränta?
  9. Vad är gränsen för att slippa betala skatt?
  10. Kan man betala skatt på avbetalning?
  11. När kan man begära anstånd?
  12. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  13. Måste man köpa en dyrare bostad för att få uppskov?
  14. Hur betalar jag in restskatt till Skatteverket?
  15. Får man betala ränta på restskatt?
  16. Hur gör jag för att betala restskatt?
  17. När ska du betala ränta på restskatten?
  18. När Kan du betala restskatten innan 12 mars 2021?
  19. Hur gör jag för att betala restskatt?
  20. När ska du betala ränta på restskatten?
  21. När Kan du betala restskatten innan 12 mars 2021?

Hur betala tillbaka restskatt?

I Sverige betalar vi preliminärskatt på våra inkomster varje år. Det innebär att en ungefärlig skatt dras baserat på hur mycket du kommer att tjäna under hela året. Vid deklarationen sammanställs sedan dina inkomster för hela året och Skatteverket kan räkna ut exakt hur mycket skatt du ska betala.

Vanligt är att du betalat för lite skatt och att du får pengar tillbaka genom skatteåterbäring. Men det motsatta kan också hända, alltså att du betalar för lite pengar i skatt under året. Då ska du i stället betala tillbaka pengar till staten – och det är det som kallas restskatt eller kvarskatt.

Restskatt och kvarskatt är olika ord för samma sak. I folkmun är nog restskatt det vanligaste ordet, men kvarskatt är det Skatteverket normalt använder. Det formella begreppet är nå “kvarstående skatt”.

Att få beskedet under våren att man ska betala ännu mer i skatt känns såklart inte så kul. Men förklaringen ligger då i att du skattat mindre än du egentligen skulle ha gjort tidigare under året.

Att du får betala restskatt kan ha flera förklaringar. Här är några vanliga.

Kan man göra en avbetalningsplan med Skatteverket?

Du ska betala skatten inom 90 dagar från att du får ditt slutskattebesked. Datumet står på slutskattebeskedet. De flesta som har skatt att betala ska göra det senast den 12 september 2023. Om vi ändrar något i din deklaration får du ditt slutskattebesked tillsammans med ändringsbeslutet.

Skatteverket drar pengarna från ditt skattekonto på förfallodagen, om vi inte gjorde det vid uttaget av ditt slutskattebesked. Du kan välja att betala skatten innan. Fördelen är att du blir färdig med din deklaration och du kan också undvika att behöva betala kostnadsränta på skatten.

Den 1 augusti 2023 höjdes den låga kostnadsräntan från 3,75 procent till 5 procent. Samtidigt höjdes den höga kostnadsräntan från 18,75 procent till 20 procent.

Kan man betala skatt senare?

Du måste göra ansökan om betalningsarrangemang själv. Du kan få ett betalningsarrangemang endast om

  • dina betalningssvårigheter är tillfälliga
  • du har betalat de skatter för vilka Skatteförvaltningen tidigare beviljat betalningsarrangemang
  • du inte har skatter i utsökning
  • du har lämnat in alla skattedeklarationer och de anmälningar som ska lämnas till inkomstregistret (anmälningar om löneuppgifter och arbetsgivarens separata anmälningar)

Skatteförvaltningen kan avslå din ansökan om betalningsarrangemang. Om din ansökan avslås får du ett brev per post och i MinSkatt. Om du har tagit i bruk elektronisk kommunikation med myndigheterna, det vill säga Suomi.fi-meddelanden, får du brevet endast i MinSkatt. Du får ett e-postmeddelande om det. I brevet berättas varför din ansökan har avslagits.

Ansök om betalningsarrangemang i MinSkatt. Läs anvisningen: Så här ansöker du om betalningsarrangemang i MinSkatt.

Om du inte kan använda MinSkatt, kan du ansöka om betalningsarrangemang genom att ringa servicenumret 029 497 029 (samtalspris, lna/msa).

Vad händer om man inte betalar in restskatt i tid?

På försenad skatt ackumuleras dröjsmålsränta från dagen efter förfallodagen till och med dagen då du betalar skatten. Ju tidigare du betalar desto mindre dröjsmålsränta ackumuleras det.

Beloppet av dröjsmålsräntan kan du beräkna med ränteräknaren. Om du kontrollerat beloppet av skatten som du ska betala på betalningsdagen i MinSkatt är räntan färdigt medräknad i beloppet.

För skatter som är försenade finns en betalningsuppmaning i MinSkatt och i sammandraget över skatterna. Du får ett sådant här sammandrag med en betalningsuppmaning 1–3 gånger innan de obetalda skatterna skickas till utsökning. Antalet betalningsuppmaningar beror på om du har andra obetalda skatter. I betalningsuppmaningen anges alltid när skatten senast ska betalas för att undvika att den skickas till utsökning.

Hur länge kan man få anstånd med skatten?

Har ditt företag drabbats av betalningsproblem på grund av coronaviruset? Setterwalls tydliggör vad regeringens krispaket innebär för företagets möjlighet att ansöka om anstånd med skattebetalningar.

Uppdatering 2020-04-16 – Anstånd med skattebetalningar med anledning av COVID-19.

Kan Skatteverket se mitt konto?

Om ditt slutskattebesked visar att du får ett överskott på skattekontot kan du få pengarna insatta direkt på ditt bank- eller plusgirokonto. Det gäller även om du har klagat på taxeringen eller debiteringen och får rättelse som innebär att du ska ha pengar tillbaka.

Du kan anmäla ditt bankkonto direkt via våra e-tjänster Skattekonto eller Inkomstdeklaration (i deklarationstider). Om du saknar e-legitimation kan du anmäla bankkonto eller bankgiro via Bankgirots webbplats (Tjänster/Övrigt/Överskjutande skatt).

När är sista datum för inbetalning av restskatt?

Missa inga viktiga datum för årets inkomstdeklaration för ditt företag.

För att Skatteverket ska kunna fastställa den slutliga skatten måste alla företag och privatpersoner årligen lämna in en inkomstdeklaration.

När ska man betala restskatt för att slippa ränta?

På ditt slutskattebesked kan du se hur mycket du ska betala och när pengarna senast ska vara insatta på Skatteverkets konto. Fram till dess kan du när som helst betala in kvarskatten. Kvarskatt kallas också för underskott av slutlig skatt. Tänk på att räntan från 1 november är 17,5% om du inte betalar in skatten i tid.

Den 1 november 2022 höjs den låga kostnadsräntan från 1,25 procent till 2,5 procent, och den höga kostnadsräntan från 16,25 procent till 17,5 procent. För dig som har skatt att betala gäller att din inbetalning måste ha bokförts på skattekontot innan den 1 november 2022 för att inte påverkas av höjningen. Intäktsräntan på belopp som är innestående på skattekontot höjs från 0 procent till 1,125 procent.

Vad är gränsen för att slippa betala skatt?

För att du ska räknas som gränsgångare ska du bo i en gränskommun och jobba i en gränskommun i det andra landet. Kommunerna behöver dock inte gränsa till varandra.

Gränskommuner i Norge och Sverige från norr till söder:

Kan man betala skatt på avbetalning?

För största delen av privatpersonerna infaller förfallodagarna för kvarskatt i augusti och oktober eller i september och november. Betalningsraterna är två om kvarskatten är 170 euro eller mera.

Kvarskatt påförs inte om beloppet är mindre än tio euro.

Om du eller din make eller maka gjorde ändringar i skattedeklarationen ändras förfallodagarna för kvarskatten. Även kvarskattebeloppet kan ändras. Vi skickar dig ett nytt beskattningsbeslut med nya betalningsuppgifter före utgången av oktober.

När kan man begära anstånd?

Den som behöver mer tid för att exempelvis komma in med en komplettering kan begära anstånd. Domstolen ska svara på en sådan begäran. Om och hur mycket anstånd som kan ges beror bland annat på måltyp och hur gammalt målet är.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det är svårt att säga om du ska skatta dessa 9000kr du fått av en kompis utan att veta bakgrunden till varför du fick dem. Är dessa 9000kr bara en gåva så behöver du inte skatta på dem (8 kap. 2 § inkomstskattelagen (1999:1229). Om det är så att du utfört ett arbete åt din vän eller sålt något åt honom eller henne så hänför sig dessa pengar antingen till inkomstslaget tjänst, näringsverksamhet eller kapital 10, 13 respektive 41 kap. inkomstskattelagen (1999:1229). Det innebär att dessa ska beskattas genom att summan tas upp i din deklaration. Så för att ge svar på din fråga det beror på om pengarna är en gåva, hänför sig till ett arbete eller försäljning. Om de hänför sig till en försäljning så ska de endast skattas om du gjort en vinst genom försäljningen.

Måste man köpa en dyrare bostad för att få uppskov?

När du sålt en bostad måste du betala skatt för din vinst. Därför måste du räkna ut om din försäljning innebär en vinst eller en förlust.

Nu när uppskoven dessutom är gratis och ger dig en kostnadsfri skattekredit med upp till 660.000 kr, samtidigt som bolåneräntorna ökar, bör du se vad du kan få i uppskov också. Det är just för att uppskoven är så fördelaktiga som politikerna var tvungna att maximera dem till en reavinst på upp till 3 Mkr per bostad.  

Här får du hjälp att beräkna vinst eller förlust eller uppskov på Skatteverkets hemsida: Beräkningshjälp för din bostadsförsäljning 

Så här räknar du ut vinst eller förlust för fastighet (dvs villa):

Försäljningspriset  − försäljningsutgifter  − inköpspris och lagfartskostnad m.m.  − förbättringsutgifter / reparationer / underhåll  + återföring av uppskov  = vinst eller förlust

 Så här räknar du ut vinst eller förlust för bostadsrätt

Hur betalar jag in restskatt till Skatteverket?

Kan jag få hjälp med en avbetalningsplan för kvarskatt?

Skatteverket gör inte avbetalningsplaner för kvarskatt, däremot kan du själv dela upp beloppet genom att göra delbetalningar till ditt skattekonto fram till förfallodagen. Om du väljer att dela upp betalningen ska du använda samma inbetalningsuppgifter (samma bankgironummer och OCR-nummer) varje gång. Det går även bra att betala med Swish när du är inloggad i e-tjänsten Skattekonto.

Får man betala ränta på restskatt?

Vid ett underskott på skattekontot beräknas en kostnadsränta efter två olika nivåer, antingen med låg eller hög ränta beroende på hur underskottet uppstått. Den låga räntan uppgår till basräntan (2,5 procent fram till 31 januari 2023 och därefter 3,75 procent) medan den höga räntan är basränta plus 15 procentenheter. 

Låg ränta beräknas bland annat på belopp som: 

  • uppkommer på grund av underskott av slutlig skatt fram till förfallodag
  • Skatteverket har gett anstånd med att betala
  • uppkommit genom omprövningsbeslut av Skatteverket eller beslut av domstol (fram till förfallodagen) 
  • överlämnats till Kronofogden för indrivning.

Hur gör jag för att betala restskatt?

Hur gör jag för att betala restskatt? Du kan betala restskatten när som helst innan 12 november 2020, alternativt . Du väljer själv om du vill betala med Swish eller bankgiro.

När ska du betala ränta på restskatten?

Tänk på att du får betala ränta på restskatten (1,25 %), och att det därför är fördelaktigt att betala skatteskulden så snart du kan. Om du inte vill betala ränta bör du ha betalat restskatten före dessa datum: 12 februari 2020: Om restskatten är mer än 30 000 kr.

När Kan du betala restskatten innan 12 mars 2021?

Du kan betala restskatten när som helst innan 12 november 2020, alternativt . Du väljer själv om du vill betala med Swish eller bankgiro. Swish: Logga in på Mina sidor på Skatteverkets hemsida.

Hur gör jag för att betala restskatt?

Hur gör jag för att betala restskatt? Du kan betala restskatten när som helst innan 12 november 2020, alternativt . Du väljer själv om du vill betala med Swish eller bankgiro.

När ska du betala ränta på restskatten?

Tänk på att du får betala ränta på restskatten (1,25 %), och att det därför är fördelaktigt att betala skatteskulden så snart du kan. Om du inte vill betala ränta bör du ha betalat restskatten före dessa datum: 12 februari 2020: Om restskatten är mer än 30 000 kr.

När Kan du betala restskatten innan 12 mars 2021?

Du kan betala restskatten när som helst innan 12 november 2020, alternativt . Du väljer själv om du vill betala med Swish eller bankgiro. Swish: Logga in på Mina sidor på Skatteverkets hemsida.