:

Vad är SKV 4820?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är SKV 4820?
  2. Vad menas med SKV?
  3. Vem ska lämna K4?
  4. När ska moms betalas till Skatteverket?
  5. Hur kan man slippa betala skatt?
  6. Hur vet jag om jag behöver K4?
  7. Måste jag skicka in K4?
  8. Hur räknar man ut hur mycket moms som ska betalas in till Skatteverket?
  9. Vad händer om man inte betalar in moms?
  10. Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?
  11. Under vilket belopp behöver man inte betala skatt?
  12. Vad händer om man glömmer K4?
  13. När ska K4 vara inne?
  14. Hur räknar man ut 25% moms baklänges?
  15. När betalar man 6% moms?

Vad är SKV 4820?

Hej Mats,

Det är upphandlingsdokumenten som styr vad som ska ingå i ett anbud. Om det ett obligatoriskt krav på att SKV 4820 ska ingå i anbudet så måste den blanketten också bifogas. Ett anbud som inte uppfyller ett obligatoriskt krav ska som utgångspunkt förkastas.

Vad menas med SKV?

Hej Mats,

Det är upphandlingsdokumenten som styr vad som ska ingå i ett anbud. Om det ett obligatoriskt krav på att SKV 4820 ska ingå i anbudet så måste den blanketten också bifogas. Ett anbud som inte uppfyller ett obligatoriskt krav ska som utgångspunkt förkastas.

Vem ska lämna K4?

6–10 mars 2023: Du som har en digital brevlåda eller skaffar en digital brevlåda senast den 5 mars i år får deklarationen där.

14 mars 2023: Deklarationstjänsten öppnar men den som har e-legitimation kan logga in och se deklarationen redan 10 mars.

15 mars–15 april 2023: Du som inte har digital brevlåda får en hemskickad pappersdeklaration.

För dig som har fonder på fondkonto, depå eller ISK Du som har fondandelar (t.ex. på fondkonto eller depå) och investeringssparkonto (ISK) beskattas för en schablonintäkt som utgör inkomst av kapital. Schablonintäkten beräknas av banken eller fondbolaget. Schablonintäkterna är redan ifyllda i deklarationen. Skattesatsen för kapitalinkomster är 30 procent. Hur schablonintäkten beräknas varierar mellan sparformerna.

  • Schablonintäkten för andelar i fonder är 0,4 procent av värdet av dina fondandelar vid årets ingång.Exempel: Fondvärdet per den 1 januari 2022 var 100 000 kronor. Schablonintäkten blir 400 kronor (0,4 procent av 100 000 kronor) och skatten blir 120 kronor (30 procent av 400 kronor). Det motsvarar 0,12 procent av värdet.
  • Schablonintäkten för ISK är 1,25 procent av ett framräknat kapitalunderlag. Exempel: Beräknat kapitalunderlag för 2022 är 100 000 kronor. Schablonintäkten blir 1 250 kronor och skatten blir 375 kronor (30 procent av 1 250 kronor). Det motsvarar 0,375 procent av kapitalunderlaget.

Skjuta upp, behålla eller skatta fram uppskov? Eftersom det inte längre kostar något att skjuta upp beskattningen av bostadsvinsten kan det vara lönsamt att ansöka om bostadsuppskov. Du kan även göra det i efterhand. Man kan uttrycka det som att du har ett räntefritt lån av staten eftersom du kan skjuta upp skatten på din vinst. Du kan fortfarande välja mellan att skatta av vinsten eller att begära uppskov med beskattningen (under förutsättning att du uppfyller villkoren).

Det är dock viktigt att komma ihåg att du fortfarande har en latent skatteskuld. När du plockar fram din vinst till beskattning är det den vid tillfället gällande skattesatsen som du ska betala.

Skatten på kapital är 30 procent men eftersom det endast är 22/30 av vinsten som beskattas blir den 22 procent. Därför brukar man lite slarvigt säga att skatten på kapitalvinst vid bostadsförsäljning är 22 procent.

När ska moms betalas till Skatteverket?

Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.

Hur kan man slippa betala skatt?

Normalt sett drar alltid din arbetsgivare skatten från din lön innan du får den in på kontot. Men hur mycket du ska betala i skatt beror på hur mycket du jobbar under hela året, och har du bara ett sommarjobb eller ett deltidsjobb kan det automatiskt bli så att du betalar för mycket skatt.

Man får tjäna upp till ett visst belopp varje år utan att betala skatt. Beloppet varierar från år till år och regleras efter grundavdraget. Enligt Skatteverket får du tjäna 22 208 kronor utan att betala skatt 2023. För 2022 gällde 20 431 kronor.

Men precis som vid alla jobb så drar din arbetsgivare skatt även vid ett sommarjobb eller deltidsjobb. För att slippa det måste du skattejämka.

Hur vet jag om jag behöver K4?

Du ska deklarera på bilaga K4, och absolut enklast är att göra det digitalt med e-legitimation på Skatteverkets hemsida. Då får du automatiskt upp värdepapprets namn, antal sålda och din ersättning för försäljningen. Det du själv måste räkna ut är vad du betalade för aktierna, det så kallade omkostnadsbeloppet. Fyll i det nämnda hjälpformuläret på Skatteverkets hemsida.

Nordnet har ett deklarationsprogram som också hjälper dig att ställa upp alla transaktioner och räkna ut vinster och förluster i K4.

Omkostnadsbeloppet kan du räkna ut på två sätt. Det enklaste är schablonmetoden, där du sätter inköpspriset till 20 procent av försäljningspriset. Det är en metod som är bra om du glömt vad du köpte aktierna för. Men vet du vad du köpte aktierna för och har inte ägt dem särskilt länge? Då är sannolikt den lite mer komplicerade genomsnittsmetoder mer fördelaktig.

Då tittar du på det sammanlagda beloppet du köpt aktier för vid varje inköpstillfälle. Sedan dividerar du den summan med antalet aktier. Då får du ut ett genomsnittligt anskaffningsvärde.

Hos Nordnet kan du använda dig av din portföljrapport för att se vad du köpte aktierna för. Välj en specifik dag så ser du exakt vilka aktier du ägde den dagen och vilken kurs du köpte dem till. Du kan också använda redovisningen av dina transaktioner och notor som finns under Min Depå.

Måste jag skicka in K4?

Har du glömt eller av annan anledning missat att fylla i K4-blanketten erhåller du alltså i första hand en påminnelse – en uppmaning om att deklarera ditt innehav inom en viss tid. Om du inte lämnar in din K4-deklaration kan det få allvarliga konsekvenser för din ekonomi.Alla vinster och förluster som gjorts under år 2021 ska redovisas i en K4-blankett som skickas till Skatteverket i samband med inkomstdeklaration senast 2 maj 2022. Nordnet skickar värdet på alla försäljningar som du gjort under år 2021 till Skatteverket och dessa kommer förtryckta på din deklarationssedel. Läs mer: Hur vet jag om jag behöver K4?

När du säljer eller löser in aktier eller andra värdepapper ska du redovisa det i din deklaration året därpå. Det gäller också om du har ägt aktier i ett bolag som har försatts i konkurs.

Hur räknar man ut hur mycket moms som ska betalas in till Skatteverket?

Behöver du snabbt och enkelt räkna ut moms baklänges på ett kvitto som skall redovisas vill vi rekommendera vår momskalkylator.

När du skall göra en snabb & enkel momsberäkning, använd vår momskalkylator, välj momssats som du vill räkna ut och fyll i priset inklusive eller exklusive moms. Klart!

Vad händer om man inte betalar in moms?

Att det heter mervärdesskatt beror på att det bara är det ökade värdet på en vara eller tjänst, mervärdet, som ett ­företag betalar in moms på.

Man skiljer mellan ingående moms och utgående moms.

Hur mycket Swish kan man ta emot utan att skatta?

Swish som betalningsmedel är enligt Skatteverket att räkna som kontant betalning. Om Swish-betalningarna tillsammans med kortbetalningar och betalning med sedlar och mynt överstiger 4 prisbasbelopp (motsvarar 190 400 kr för inkomståret 2021) måste företaget normalt ha ett certifierat kassaregister. 

Enligt Bokföringslagen ska det finnas en verifikation för varje affärshändelse. Vid försäljning mot kontant betalning får inbetalningar under en dags försäljning normalt dokumenteras med en gemensam verifikation. Det innebär att verifikationen kan bestå av en kassarapport från en kassaapparat. Vid försäljning via kassaregister ska det på kvittot tydligt framgå om betalningen har gjorts med Swish. Det gäller alltså att ha olika knappar i sitt kassaregister, en för kontant, en för kontokort och en för Swish.

Under vilket belopp behöver man inte betala skatt?

Om du har en hobby som kan ge dig pengar finns det inget som hindrar att du tjänar en hacka på det du kan. Det kan till exempel handla om hemslöjd, biodling – eller något helt annat.

För att det du gör ska räknas som en hobby ska det vara:

Vad händer om man glömmer K4?

Om du inte sköter bokföringen i din näringsverksamhet, kan det få till följd att det uppstår en fara för att till exempel Skatteverkets skattekontroll försvåras.

När ska K4 vara inne?

Om du sparar på en traditionell depå och har sålt eller löst in aktier eller andra värdepapper ska du redovisa det i din deklaration året därpå. Det gäller också ett bolag du äger aktier i som har försatts i konkurs.

Skatteverket vill att du ska redovisa om du gjorde vinst eller förlust på det du sålde föregående år. Blanketten som du ska lämna kallas för K4. Där redovisar du dina värdepappersförsäljningar med inköpspris (omkostnadsbelopp), antal och försäljningssumma vilket på sista raden ger en vinst eller förlust som du ska skatta för. Oavsett om du deklarerar online eller skickar in din deklaration med vanlig post har du nytta av vår K4-tjänst.

Hur räknar man ut 25% moms baklänges?

Välj momskalkylator nedan efter vad du vill räkna ut och vilka värden du redan har på ditt kvitto eller faktura. Ange de två värden du har i rätt kalkylator och kalkylatorn räknar direkt ut de andra två. Vill du till exempel räkna ut moms baklänges så använd första kalkylatorn nedan, där du anger pris inkl. moms samt momssats.

En del av kalkylatorerna nedan är samma, men de är dubblerade för att du enklare ska kunna hitta rätt kalkylator utifrån vad du vill räkna ut och de kända värdena du har.

När betalar man 6% moms?

När du säljer vissa varor och tjänster ska du inte ta ut 25 procents moms utan i stället 12 eller 6 procent. I vissa fall ska du inte ta ut någon moms alls.

Här kan du läsa om vilka varor och tjänster det inte är 25 procents moms på.