:

Vem är Momsskyldig?

Innehållsförteckning:

  1. Vem är Momsskyldig?
  2. Hur vet jag om jag är momspliktig?
  3. Vad har 25% moms?
  4. Vilka företag är momsbefriade?
  5. När är ett företag Momspliktigt?
  6. Vilka behöver inte betala moms?
  7. Vilka företag behöver inte betala moms?
  8. Kan man skicka faktura utan moms?
  9. När är det 12% moms?
  10. Vilka verksamheter har 6% moms?
  11. När behöver ett företag inte betala moms?
  12. Kan företag köpa utan moms?
  13. När är man skyldig att betala moms?
  14. Hur mycket får man tjäna utan moms?
  15. När behöver man inte betala moms?

Vem är Momsskyldig?

Du som bedriver näringsverksamhet i Sverige där omsättningen är momspliktig, är skyldig att redovisa moms. Regler för detta hittar du hos Skatteverket.

Hur vet jag om jag är momspliktig?

Det finns olika svårigheter med att fastigheter inte har obligatorisk moms, utan istället frivillig skattskyldighet. Nuvarande regler kräver att uthyrningen av fastigheten/lokalen görs för ”stadigvarande användning” i en verksamhet som medför skattskyldighet. Det krävs en noggrann kontroll av hyresavtalet för att avgöra om uthyrning sker för stadigvarande användning. Kravet omfattar både hyresvärdens avsikt med uthyrningen och hyresgästens användning av lokalen.

För att ha frivillig skattskyldighet ska följande krav vara uppfyllda:

Vad har 25% moms?

är undantagna momsplikt helt och hållet. Varor och tjänster som är momsfria är till exempel sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster.

Vilka företag är momsbefriade?

All försäljning av varor och tjänster är i regel momspliktig om den sker i form av affärsverksamhet. I mervärdesskattelagen definieras dock separat vilka varors eller tjänsters försäljning är momsfri.

Momsfria är bland annat:

När är ett företag Momspliktigt?

Om du bedriver verksamhet som gör att du ska betala eller få tillbaka moms

Du som har företag och säljer varor eller tjänster i Sverige ska ta ut moms av dina kunder, så kallad utgående moms

. Momsen är ingen kostnad för dig, utan en skatt som du tar ut av kunden och redovisar vidare till staten.

När du sedan köper varor eller tjänster till ditt företag betalar du moms på dem, så kallad ingående moms

Vilka behöver inte betala moms?

Sedan 2017 gäller en omsättningsgräns för moms på 30 000 kr. Den innebär att beskattningsbara personer vars omsättning beräknas vara högst 30 000 kr kan välja om man vill redovisa moms eller inte. Den som väljer att bli momsbefriad behöver i så fall inte lämna några momsdeklarationer eller periodiska sammanställningar. Någon utgående moms får inte anges i fakturorna.

Riksdagen har nu beslutat att omsättningsgränsen höjs från 30 000 kr till 80 000 kr. Anledningen är att man vill förenkla för ännu fler av de minsta företagen.

Vilka företag behöver inte betala moms?

Du som har en försäljning på under 30 000 kronor om året är inte skyldig att vara momsregistrerad. Vi förklarar vad momsbefrielse innebär, hur du räknar ut beloppsgränsen och vad som är viktigt att tänka på.

Reglerna innebär att organisationer eller företag som är etablerade i Sverige, och har en försäljning inom landet som uppgår till högst 30 000 kronor, inte behöver vara registrerade för moms. De nya reglerna för momsbefrielse trädde i kraft 2017. Befrielsen gäller om skyldigheten att betala moms uppkommit från den 1 januari 2017 eller senare. 

Kan man skicka faktura utan moms?

Frilans Finans kontrollerar att de fakturor som avser tjänster som enligt Skatteverkets regler inte är momspliktiga inte beläggs med moms. Det är ytterst få tjänster och varor som är undantagna från momsplikten. Exempel på undantag är CSN-berättigad utbildning, omvänd byggmoms och export.

För artister som fakturerar gager så är Frilans Finans att jämställa med ett produktionsbolag enligt Skatteverkets definition och därför skall Frilans Finans belägga gager med 25% moms. I de fall artisten som står på scen äger det fakturerande bolaget skall det jämställas med ett artistbolag och skall inte lägga på moms på gager. Notera att artistbolag äger som konsekvens inte rätt att dra av moms på inköp.

När är det 12% moms?

Här kan du räkna ut momsen både framlänges och baklänges genom kalkylatorn här nedan. Kalkylatorn anger även hur stor del som momsen är. Du kan välja mellan momssatserna 6%, 12% och 25%. Förinställt är det på 25% då det är den vanligaste momssatsen. Om du vill lära dig mer om moms kan du läsa sammanställningen nedanför momsuträknaren.

Du kan välja att fylla i vilket fält som helst så räknas de andra ut. Du kan välja momssatsen i rullistan. Där finns alternativen 6 %, 12 % och 25 % OBS! Notera att ingen avrundning sker i räknaren, vid prissättning och fakturering bör det göras.

Vilka verksamheter har 6% moms?

När du som företagare säljer en vara eller tjänst – vare sig kunderna är företag eller privatpersoner – ska en del av priset utgöras av moms, som går till staten. Hur stor del av priset beror dock på vad det är du säljer. I Sverige har vi nämligen olika momssatser för olika varor och tjänster. 

Allra vanligast är 25 % moms, vilket innebär att du som näringsidkare lägger på 25 % på ditt pris exklusive moms (eller att 20 % av totalsumman utgörs av moms). Men en vara eller tjänst kan också beläggas med 12 % eller 6 % moms, och vissa kan till och med vara helt momsbefriade, dvs 0 %.

Anledningen till att vi i Sverige har olika momssatser är för att man anser att viss konsumtion är mer nödvändig än annan – och därför bör vara mer tillgänglig för allmänheten.

När behöver ett företag inte betala moms?

Momsen beskattar det mervärde som skapas i varje led av produktionen. Mervärdet är mellanskillnaden mellan företagets försäljning och kostnader för inköp. Det går till att täcka löner och vinster. Ett bageri som till exempel köper mjöl för 10 kronor och säljer en limpa för 30 kronor har skapat ett mervärde på 20 kronor. Eftersom priset som konsumenten betalar är summan av alla mervärden i företagen som har varit involverade i produktionen är momsen i slutändan en skatt på priset till slutkonsument.

Momsen fungerar så att varje företag tar ut moms när produkten säljs och skickar skattebördan för momsen vidare till nästa led. I sista ledet är det slutkonsumenten som betalar momsen. Momspliktiga företag lägger moms på sin försäljning (utgående moms) men får också dra av momsen på sina inköp (ingående moms). Praktiskt går det till så att företagen rapporterar in sin ingående och utgående moms till Skatteverket och betalar in mellanskillnaden, det vill säga momsen på mervärdet.

Moms är bara ett av flera möjliga sätt att beskatta konsumtion, men konstruktionen ger momsen ett antal fördelar. I ett momssystem behöver företag inte fundera på om deras kunder är slutkonsumenter eller andra företag. Man tar ut moms på all försäljning och om köparen är ett (momspliktigt) företag kommer det att få tillbaka momsen från staten. Därför har köparen incitament att se till att säljaren debiterar moms på ett korrekt sätt.

6 procent: Persontransporter, böcker, tidningar och kultur 12 procent: Mat och hotellvistelser 25 procent: Allt annat

De flesta nationalekonomer är överens om att de olika momssatserna är skadliga för samhällsekonomin. Det finns ingen anledning för staten att favorisera viss konsumtion. Moms är också ett trubbigt sätt att omfördela pengar till låginkomsttagare. Om momsen ska göras enhetlig med oförändrade skatteintäkter ska den sättas till 21,3 procent. Läs mer i rapporten ”En bred och enhetlig moms: Mer rättvisa och mindre krångel”.

Kan företag köpa utan moms?

9 feb. 2023

Ett företag kan göra inköp av varor från privatpersoner utan problem. Dock bör man begränsa inköpen för att undvika "svarta" inköp. Vid köp av tjänster bör företaget vara uppmärksamma på arbetsgivaravgifter och försäkra sig om den anlitade är registrerad för F-skatt.

När är man skyldig att betala moms?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline! För att besvara din fråga – om du är skyldig att registrera dig för mervärdesskatt (moms) – behöver vi ta ställning till om ni är skyldiga att betala moms i samband med att ni hyr ut erat fritidshus. Det regelverk som främst blir aktuellt när jag besvarar din fråga finner du i mervärdesskattelagen (1994:200) (hädanefter "ML"). 

Rättsutredning

Hur mycket får man tjäna utan moms?

är undantagna momsplikt helt och hållet. Varor och tjänster som är momsfria är till exempel sjukvård, tandvård, social omsorg, skolverksamhet och bank- och försäkringstjänster.

När behöver man inte betala moms?

Import kallas det när du tar in en vara till EU från ett land som är utanför EU. Varan ska i samband med detta anmälas och deklareras till Tullverket och du ska betala moms och eventuellt tull och andra skatter och avgifter. Hur mycket du ska betala beror bland annat på hur mycket din vara är värd och vad det är för slags vara.

Använd vår tjänst Tullräknaren för att räkna ut vad du ska betala