:

Hur mycket är Intäktsräntan på skattekontot?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket är Intäktsräntan på skattekontot?
  2. När ska man betala restskatt för att slippa ränta?
  3. Hur räknar man ut ränta på kvarskatt?
  4. Hur bokför man ränta på skattekontot?
  5. Får jag ränta på skattekontot?
  6. Vad är det för ränta på skattekontot?
  7. Får man ränta på insatta pengar på skattekontot?
  8. Vilken ränta har skattekontot?
  9. Är ränta skattepliktigt?
  10. Får man tillbaka ränta på skatten?
  11. Vad händer om jag sätter in för mycket pengar på skattekontot?
  12. Får man spara pengar på skattekontot?
  13. Kan man få ränta på skattekonto?
  14. Var får man bäst ränta på insatta pengar?
  15. Hur mycket få tillbaka ränta?

Hur mycket är Intäktsräntan på skattekontot?

Den 1 februari höjer Skatteverket räntan på skattekontot vilket gynnar dem som betalat för mycket i skatt. Men det blir även dyrare att vänta med att betala in kvarskatten.

Bakgrunden till höjningarna är att säljräntan för sexmånaders statsskuldväxlar blivit högre, enligt Skatteverket.

När ska man betala restskatt för att slippa ränta?

I Sverige betalar vi preliminärskatt på våra inkomster varje år. Det innebär att en ungefärlig skatt dras baserat på hur mycket du kommer att tjäna under hela året. Vid deklarationen sammanställs sedan dina inkomster för hela året och Skatteverket kan räkna ut exakt hur mycket skatt du ska betala.

Vanligt är att du betalat för lite skatt och att du får pengar tillbaka genom skatteåterbäring. Men det motsatta kan också hända, alltså att du betalar för lite pengar i skatt under året. Då ska du i stället betala tillbaka pengar till staten – och det är det som kallas restskatt eller kvarskatt.

Restskatt och kvarskatt är olika ord för samma sak. I folkmun är nog restskatt det vanligaste ordet, men kvarskatt är det Skatteverket normalt använder. Det formella begreppet är nå “kvarstående skatt”.

Att få beskedet under våren att man ska betala ännu mer i skatt känns såklart inte så kul. Men förklaringen ligger då i att du skattat mindre än du egentligen skulle ha gjort tidigare under året.

Att du får betala restskatt kan ha flera förklaringar. Här är några vanliga.

Hur räknar man ut ränta på kvarskatt?

Den 1 augusti 2023 höjdes den låga kostnadsräntan från 3,75 procent till 5 procent, och den höga kostnadsräntan från 18,75 procent till 20 procent. Intäktsräntan på belopp som är innestående på skattekontot höjdes från 1,6875 procent till 2,25 procent.

Basräntan på skattekontot som fastställs av Skatteverket är 5 procent från och med 1 augusti 2023. Den beräknas till 125 procent av den genomsnittliga säljräntan på sexmånaders statsskuldväxlar under tiden från och med den 16 i en månad till och med den 15 i månaden efter. Räntorna kan därför komma att ändras ytterligare under året. Basräntan är alltid lägst 1,25 procent.

Från den 1 augusti 2023 är intäktsräntan 2,25 procent. När basräntan är högre än 1,25 procent blir intäktsräntan 45 procent av basräntan.

Hur bokför man ränta på skattekontot?

This website protects your privacy by adhering to the European Union General Data Protection Regulation (GDPR). You can grant your consent(s) to use your data for specific purposes below or by clicking "Agree to all".

Analytics

Får jag ränta på skattekontot?

Vid ett underskott på skattekontot beräknas en kostnadsränta efter två olika nivåer, antingen med låg eller hög ränta beroende på hur underskottet uppstått. Den låga räntan uppgår till basräntan (2,5 procent fram till 31 januari 2023 och därefter 3,75 procent) medan den höga räntan är basränta plus 15 procentenheter. 

Låg ränta beräknas bland annat på belopp som: 

  • uppkommer på grund av underskott av slutlig skatt fram till förfallodag
  • Skatteverket har gett anstånd med att betala
  • uppkommit genom omprövningsbeslut av Skatteverket eller beslut av domstol (fram till förfallodagen) 
  • överlämnats till Kronofogden för indrivning.

Vad är det för ränta på skattekontot?

Intresset för hästar är stort i Sverige. Hästbranschen omfattar både hobby och professionella verksamheter inom många olika områden som ridsport, turridning, avel, inackorderingar och …

Det har varit svårt för arbetsgivare att beräkna den skattepliktiga förmånen för anställda som har fått ladda eldrivna fordon på arbetsplatsen gratis. Temporärt blir det enklare. …

Får man ränta på insatta pengar på skattekontot?

Därefter 199 kr/mån, säg upp när du vill.

Om prenumerationen inte sägs upp senast dagen innan prenumerationens utgång förlängs det automatiskt till en tillsvidareprenumeration till ord. pris 199 kr med avtalsperiod på en månad i taget.

Vilken ränta har skattekontot?

Intresset för hästar är stort i Sverige. Hästbranschen omfattar både hobby och professionella verksamheter inom många olika områden som ridsport, turridning, avel, inackorderingar och …

Det har varit svårt för arbetsgivare att beräkna den skattepliktiga förmånen för anställda som har fått ladda eldrivna fordon på arbetsplatsen gratis. Temporärt blir det enklare. …

Är ränta skattepliktigt?

Att avdrag för ränta i inkomstslaget kapital endast får ske för det beskattningsår då räntan betalats, dvs. enligt den s.k. kontantprincipen, har gällt under lång tid enligt uttryckliga bestämmelser i inkomstskattelagstiftningen (jfr punkten 2 av anvisningarna till 39 § kommunalskattelagen [1928:370] i dess ursprungliga lydelse intill den 30 december 1987 samt prop. 1987/88:62 s. 6, prop. 1989/90:110 del 1 s. 701 och prop. 1999/2000:2 del 2 s. 121 f. och 488).

Av praxis följer vidare att ränta som inte betalas kontant utan i stället när det ursprungliga lånet betalas inte kan anses ha betalats löpande (se RÅ 1948 ref. 1, RÅ 1948 ref. 50 och RÅ 1957 Fi 901).

Får man tillbaka ränta på skatten?

Om du har bolån eller andra lån har du kanske hört att du kan göra ränteavdrag på deklarationen. Här beskriver vår privatmarknadschef Johan Rosengren allt om vad det innebär.

Ränteavdrag är ett avdrag på skatten för dig som har lån. Det innebär att staten ger tillbaka lite av de räntekostnader du betalat under året. Ränteavdraget infördes i slutet av 70-talet för att det skulle bli lättare för privatpersoner att låna pengar för att kunna köpa och äga sitt eget boende.

Ränteavdrag innebär att du får göra avdrag på den totala skatten med upp till 30% av räntekostnaden på dina lån upp till 100 000 kr. Har du räntekostnader över 100 000 kr får du dra av 21% på den del som överstiger 100 000 kr.

Vad händer om jag sätter in för mycket pengar på skattekontot?

Till varje avsnitt brukar vi skapa en sammanfattning med höjdpunkterna och våra guldkorn från avsnittet. Du får väldigt gärna följa oss på Instagram, Instagram, TikTok, LinkedIn, Youtube, Twitter och andra sociala medier.

Vi försöker publicera något nästan varje dag mellan de veckovisa avsnitten. 🙂

Gilla gärna inlägget, det hjälper oss att sprida det till fler. Tack än en gång för att du följer oss. 🙏

Det är tack vare sponsringen och stödet som vi får via Patreon som vi kan driva RikaTillsammans. För det här är vi väldigt tacksamma. Det är inget som vi tar för givet. Stort tack till dig som stödjer oss. 🙏

Men! Vi vill självklart även ge något tillbaka. Därför får du som blir en del av vår Patreon-communty bland annat följande:

  • Reklamfri podcast + forum - det minsta vi kan ge dig är att du får tillgång till podcast- och video-avsnitten samt forumet utan reklam.
  • Extra-material - redan idag finns det över 300 inlägg och ca 40 extraavsnitt i FikaTillsammans-podden som är exklusiva för dig på Patreon. Det är allt från inspirationsföreläsningar, bonusmaterial, intervjuer, analyser av investeringar och mycket annat.
  • Prioriterade svar på kommentarer - jag har ingen möjlighet att personligen svara på alla kommentarer och trådar på Youtube, Facebook, Instagram, bloggen, forumet - men här på Patreon, som t.ex. i "Ställ en fråga du har funderat på"-tråden svarar jag på alla kommentarer.
  • Förslag på spekulationer till Lekhinken - på Patreon unnar vi oss att från tid till annan komma med tips på "teckna-sälja"-spekulationer vid börsintroduktioner, alternativa investeringar (t.ex. vin) och annat som kan vara intressant jämte ens bassparande i en indexfond / fondrobot.

Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.

Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:

  • investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
  • i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
  • investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
  • historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
  • det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
  • ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Får man spara pengar på skattekontot?

Dagens PS har tidigare berättat, då med hänvisning till Di och med en annan vinkel, att Skatteverket för första gången på fem år erbjuder intäktsränta på överskott på skattekontot (se länk under artikel).

Det gäller sedan 1 november och sparräntan, intäktsräntan som det heter formellt, gick då upp från noll till 1,1 procent hos Skatteverket.

Kan man få ränta på skattekonto?

Vi får återigen höjda räntor på skattekontot därför att den genomsnittliga säljräntan för sexmånaders statsskuldsväxlar har ökat, sex månader efter förra höjningen 1 februari 2023.

  • Räntan på kvarskatt och anstånd höjs från 1 augusti (SKV, pressmeddelande 26 juli 2023)

Kostnadsräntorna höjs med 1,25 procentenheter. Intäktsräntan höjs med 0,5625 procentenheter. Från den 1 augusti 2023 gäller följande räntenivåer.

Var får man bäst ränta på insatta pengar?

Den här guiden fokuserar alltså på sparkonton med ränta. Det finns alla anledningar att välja sparkonto med ränta för dig som vill spara för framtiden eller bygga upp en buffert, istället för att bara låta pengarna ligga på ditt vanliga bankkonto som (vanligtvis) inte ger någon ränta. Sparräntan innebär nämligen att du får avkastning på dina pengar, vilket gör att de sakta växer med tiden. Hur mycket du tjänar på ditt sparkonto beror på tre saker:

  • Hur hög ränta sparkontot har
  • Hur mycket pengar du sätter in
  • Hur länge du sparar

I den här guiden får du lära dig allt du behöver veta om sparkonton. Vår jämförelsetabell/lista uppdateras löpande så att du enkelt kan se vart du får den bästa sparräntan. Längre ner i guiden kan du se exempel på hur mycket du tjänar på och få guidning i hur du gör för att börja sätta in pengar.

Tänk också på att den högsta sparräntan inte alltid är det bästa valet för dig, utan det finns även andra villkor att titta på beroende på hur du vill spara. Till exempel om du behöver fria uttag, eller är beredd att binda ditt kapital under en period för att få hög ränta. Läs mer om detta längre ner i vår guide! Där får du också mer information om begrepp som är bra att känna till vad gäller sparkonton:

Tabellen här ovan/nedan ger dig en uppfattning om vilket sparkonto som just nu erbjuder den bästa sparräntan. Ju högre procentsats, desto mer avkastning får du på dina sparade pengar. Vissa bolag ger högre sparränta ifall du binder dina pengar under viss tid, till exempel 6 mån eller 1-3 år. Detta innebär dock att pengarna blir låsta under perioden och det är alltså viktigt att först tänka igenom beslutet innan du sätter in dina pengar.

Vilket sparkonto som du tjänar mest på behöver inte nödvändigtvis vara det som har bästa räntan. Det finns andra aspekter att ha i åtanke, som gör att du kan spara pengar. Välj till exempel ett konto med fria uttag om du vet att du kommer vilja ta ut pengarna flera gånger och utan bindningstid ifall du planerar att snart använda delar av det du satt in. Vissa konton ger bättre ränta över en viss summa pengar insatta, till exempel 100 000 kr.

Hur mycket få tillbaka ränta?

Ränteavdraget innebär att privatpersoner får rabatt på den ränta de betalar för sina lån. Rabatten betalas/subventioneras av staten. Pengarna betalas tillbaka en gång per år i samband med din deklaration (om du inte väljer att jämka dina räntekostnader). Längre ner i artikeln kan du läsa om att jämka räntekostnader.

Dina räntekostnader är oftast förtryckta i deklarationen eftersom din bank eller ditt kreditinstitut redan har rapporterat in dina räntekostnader till Skatteverket.

Dina räntekostnader måste uppgå till minst 1 000 kr per år för att du skall kunna göra ränteavdrag.