:

När får man traktamente utomlands?

Innehållsförteckning:

  1. När får man traktamente utomlands?
  2. Hur mycket får man i traktamente utomlands?
  3. Vad ska Utlandstraktamente täcka?
  4. Hur funkar traktamente utomlands?
  5. Är Utlandstraktamente skattefritt?
  6. Vem betalar Utlandstraktamente?
  7. Hur vet jag om jag har rätt till traktamente?
  8. När har man rätt till traktamente?
  9. Måste jag skatta i Sverige om jag jobbar utomlands?
  10. Kan arbetsgivaren neka traktamente?
  11. Vad är 183 dagars regeln?
  12. Hur mycket pengar kan man få från utlandet utan att behöva betala skatt?
  13. Hur mycket är traktamente per dag?
  14. Kan man få traktamente utan övernattning?
  15. Hur länge måste man bo utomlands för att slippa skatt?

När får man traktamente utomlands?

För att arbetsgivaren ska kunna betala ut skattefritt traktamente behöver tre krav uppfyllas:

  • Minst en övernattning måste ske, vilket innebär att resan sträcker sig mellan kl. 00.00 till 06.00. Om tjänsteresan inte innebär en övernattning räknas den som ett så kallad endagstraktamente.

  • Tjänsteresan är förlagd till en ort som ligger mer än 50 kilometer från den ordinarie arbetsplatsen eller bostaden (även kallat verksamhetsorten).

  • Tjänsteresan behöver styrkas med ett underlag, till exempel en reseräkning. Där framgår vem som har rest, vart den anställde har rest samt när resan påbörjades och avslutades.

Traktamentet för en hel dag inom Sverige under inkomstår 2023 är 260 kronor. Schablonbeloppen för skattefritt traktamente varierar, beroende på resans omfattning. Efter tre månader med traktamente på samma ort får den anställde 70 procent av normalbeloppet per hel dag, och efter två år 50 procent per hel dag.

Det finns brytpunkter som styr om det är ett helt eller halvt traktamente den anställde har rätt till.

  • Hel dag: Avresa före klockan 12.00 och hemkomst efter klockan 19.00

  • Halv dag: Avresa efter klockan 12.00 eller hemkomst före klockan 19.00

Hur mycket får man i traktamente utomlands?

Traktamente är en kostnadsersättning som din arbetsgivare är skyldig att betala till dig när du är på tjänsteresa. Ersättningen ska täcka dina extrakostnader som kan knytas till resan.

Som extrakostnader godkänns måltider, andra småutgifter (dagtraktamente) och utgifter för logi (nattraktamente). Använder du din egen bil för resan ska du även få skattefri bilersättning med 18,50 kr/mil.

Traktamente är en kostnadsersättning som din arbetsgivare är skyldig att betala till dig när du är på tjänsteresa. Ersättningen ska täcka dina extrakostnader som kan knytas till resan.

Som extrakostnader godkänns måltider, andra småutgifter (dagtraktamente) och utgifter för logi (nattraktamente). Använder du din egen bil för resan ska du även få skattefri bilersättning med 18,50 kr/mil.

Ha i åtanke att traktamentet enbart täcker själva fördyrningen som beror på tjänsteresan. Om en ”normal” dag till exempel kostar 200 kronor och en resedag kostar 300 kronor får du ersättningen för mellanskillnaden, det vill säga 100 kronor.

Vad ska Utlandstraktamente täcka?

Reser du i tjänsten? Då kan du få traktamente av din arbetsgivare. Traktamente är en ersättning som ska täcka de ökade levnadskostnaderna under tjänsteresan – utgifter som högre måltidskostnader, boende och diverse småutgifter. Så här funkar det.

Tre punkter måste uppfyllas för att din arbetsgivare ska kunna betala ut schablonbeloppen, skattefritt traktamente, till dig:

Hur funkar traktamente utomlands?

Rent tekniskt är egentligen alla traktamenten skattepliktiga från första kronan. Samtidigt har arbetstagare rätt till att göra schablonavdrag för ökade levnadskostnader i samband med tjänsteresor. Och ur denna “intressekonflikt” går alltid arbetstagarens rätt till avdrag vinnande. Detta betyder alltså att arbetsgivare kan betala ut skattefria traktamenten.

Men för att arbetsgivare ska kunna betala ut skattefria traktamenten måste följande tre krav vara uppfyllda: 

  • Resan måste omfatta minst en övernattning
  • Resan måste gå till en plats som ligger minst 50 kilometer från både arbetsplatsen och den anställdes bostad.
  • Resan måste vara en tjänsteresa, vilket behöver styrkas med underlag där det framgår vem som har rest, till vart och när resan påbörjades och avslutades.

Är Utlandstraktamente skattefritt?

En tjänsteresa som omfattar max tre månader ger dig rätt till ett schablonbelopp som är 240 kronor (inkomståret 2021) i dagtraktamente utan att din arbetsgivare måste betala några arbetsgivaravgifter. 

För tjänsteresa utomlands finns det i stället bestämda normalbelopp per land. Det bör noteras att när en tjänsteresa pågått i mer än tre månader gäller ytterligare reducerade belopp.

Om du ordnar med eget boende under en tjänsteresa kan din arbetsgivare betala ut ett skattefritt nattraktamente istället för att betala logikostnaderna. Med natt menas kl 00.00–06.00. Det högsta skattefria nattraktamente vid tjänsteresor inom Sverige är 120 kr per natt (inkomståret 2021). Och för nattraktamente utomlands gäller hälften av schablonbeloppet för respektive land.

Vem betalar Utlandstraktamente?

Arbetsgivaren kan betala dagtraktamenten för den tid arbetsresan varar om destinationen ligger på mer än 15 kilometers avstånd från antingen din bostad eller din egentliga arbetsplats. Även arbetsresans längd påverkar beloppet på dagtraktamentet.

  • De skattefria beloppen år 2023 framgår av Skatteförvaltningens årliga beslut
  • De skattefria beloppen år 2022 framgår av Skatteförvaltningens årliga beslut

Hur vet jag om jag har rätt till traktamente?

Traktamente är formellt sett skattepliktigt från första kronan. Men eftersom den anställde har rätt till schablonavdrag för ökade levnadskostnader vid tjänsteresor görs en tyst kvittning, vilket innebär att arbetsgivaren kan betala ut skattefritt traktamente, förutsatt att tjänsteresan:

Observera att 50-kilometerskravet även gäller övernattningen!

När har man rätt till traktamente?

För att få traktamente ska det vara mer än 70 km mellan din bostad och arbetsplatsen (förrättningen) och du ska övernatta. Traktamentet är 390 kr/dygn, beloppet är skattefritt. När din arbetsgivare ordnar och betalar ditt boende reduceras traktamentet med 35%. Under pågående förrättning har du också rätt till två extra traktamenten/vecka för mellanliggande ledighet, dessa är skattepliktiga.

Bor du och arbetar på annan ort ska arbetsgivaren ta hänsyn till dina önskemål innan hen ordnar boendet. Boendet ska vara av god standard och du ska inte behöva dela rum om du inte vill. Du och din arbetsgivare ska i förväg ha kommit överens om hur och var du ska bo.

Måste jag skatta i Sverige om jag jobbar utomlands?

Vad gäller för företag som har etablerat sig utomlands? Här är huvudregeln att ett företag ska betala inkomstskatt i det land som där de anses ha ett fast driftställe. I Sverige brukar vi utgå från OECD:s tolkning av vad ett fast driftställe är. Det kan till exempel vara en filial, verkstad eller en plats där ledningen sitter.

- Efter pandemin har till och med hemmakontoret ansetts kunna utgöra ett fast driftställe under vissa förutsättningar, säger Maria Malm.

Kan arbetsgivaren neka traktamente?

Exempel på ökade levnadskostnader som kan uppkomma under en tjänsteresa är utgifter för logi, högre måltidskostnader än vanligt och diverse småutgifter som telefonsamtal till familjen.

Vad är 183 dagars regeln?

Publicerad 19 november, 2021 av .

Bara arbetsdagar räknas när arbete i Sveriges ska räknas som uthyrning. Det framgår av ett förtydligande hos Skatteverket. Förtydligandet har bäring på 183-dagarsregeln.

Hur mycket pengar kan man få från utlandet utan att behöva betala skatt?

Gåvoskatten beräknas alltid enligt det sammanlagda värdet av gåvor som du fått av samma gåvogivare under tre år.

Om en person får flera gåvor av samma gåvogivare under tre år ska gåvotagaren deklarera alla gåvor i gåvoskattedeklarationen när gåvornas värde överstiger 5 000 euro. Gåvoskattedeklarationen ska göras även om värdet på en enskild gåva underskrider det beskattningsbara värdet.

Exempel: Far gav sin dotter 4 000 euro i penninggåva 3.1.2021. Senare, 1.5.2022, gav far henne ytterligare 2 000 euro i gåva. Gåvornas sammanlagda värde är 6 000 euro. Eftersom gränsen på 5 000 euro har nåtts ska dottern lämna gåvoskattedeklaration om gåvan hon fick 1.5.2022 och ange i deklarationen också gåvan hon fick 3.1.2021.

Hur mycket är traktamente per dag?

När anställda gör tjänsteresor med egen bil kan du som arbetsgivare betala ut skattefri bilersättning enligt schablonbelopp.

När anställda gör tjänsteresor med förmånsbil kan du som arbetsgivare bara betala ut skattefri bilersättning om den anställda betalat allt drivmedel själv.

Om den anställda bara delvis har betalat bilens drivmedel kan du som arbetsgivare inte betala ut skattefri milersättning vid tjänsteresor. Eventuell ersättning blir då lön. Det kan till exempel gälla en anställd som har en laddhybridbil och själv betalar laddning av el vid bostaden medan du som arbetsgivare betalar bensin till bilen eller laddning av el vid arbetsplatsen.

Kan man få traktamente utan övernattning?

Exempel på ökade levnadskostnader som kan uppkomma under en tjänsteresa är utgifter för logi, högre måltidskostnader än vanligt och diverse småutgifter som telefonsamtal till familjen.

Hur länge måste man bo utomlands för att slippa skatt?

Om du planerar att bo utomlands i ett år eller mer ska du rapportera det till Skatteverket minst en vecka före avresa. Detsamma gäller om du i början bara har planerat att stanna utomlands en kortare period men sedan bestämmer dig för att förlänga din vistelse till ett år eller mer. Det är viktigt att notera att detta gäller alla som bor i Sverige, oavsett om de har svenskt pass eller inte. Om din avresa ställs in eller skjuts upp måste du meddela Skatteverket senast det tidigare angivna avresedatumet. Du kan läsa all uppdaterad information på Skatteverkets hemsida, där hittar du också formuläret du behöver fylla i: Flytta utomlands.