:

Är det lagligt att mina Bitcoin i Sverige?

Innehållsförteckning:

 1. Är det lagligt att mina Bitcoin i Sverige?
 2. Har Skatteverket koll på kryptovaluta?
 3. Hur man undviker skatt på krypto?
 4. Vad händer om man glömmer deklarera krypto?
 5. Måste man betala skatt på krypto?
 6. Hur mycket pengar får man ta emot utan att skatta?
 7. Har Skatteverket tillgång till Binance?
 8. Hur långt bak i tiden kan Skatteverket granska?
 9. Kan man ta ut bitcoin i kontanter?
 10. Hur får jag ut mina bitcoin i pengar?
 11. När måste man deklarera krypto?
 12. Hur får man ut sina pengar från bitcoin?
 13. Hur mycket svarta pengar får man tjäna?
 14. Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?
 15. Kan Skatteverket se mitt bankkonto?

Är det lagligt att mina Bitcoin i Sverige?

Är det lagligt, eller ens möjligt, att köpa bostad med Bitcoin i Sverige?

Om du hittar en köpare som accepterar betalning i Bitcoin borde det inte vara något problem.

Har Skatteverket koll på kryptovaluta?

Idag finns ingen reglering som täcker kryptovalutor i Sverige, vilket innebär att Finansinspektionen inte utövar tillsyn. Det innebär bland annat att spekulanter i kryptovalutor bör vara vaksamma på en förhöjd risk för bedrägerier.

Vissa aspekter av kryptotillgångar regleras dock, exempelvis växlingen mellan vanlig valuta och krypto vad gäller penningtvätt.

Och för kryptotillgångar som är underliggande tillgång för finansiella instrument, till exempel ett certifikat, gäller redan idag reglerna i MiFID 2, ”Markets in Financial Instruments Directive”, berättar Per Nordkvist, biträdande områdeschef på Bankområdet, Finansinspektionen.

Hur man undviker skatt på krypto?

Att inte betala skatt på sina tillgångar i kryptovalutor kan bli dyrt. Skatteverket kan ta reda på värdet av dina bitcoins, med hjälp från olika växlingstjänster. En vinst som inte har redovisats i deklarationen kan resultera i ett skattetillägg på 40 % av den undanhållna skatten.

Inte bara vinster från bitcoin ska tas med i deklarationen. Om du får lön i bitcoins, eller får in kryptovaluta från en näringsverksamhet, räknas detta som skattepliktig inkomst i deklarationen. Du måste även ta upp i din deklaration om du använder bitcoins som betalningsmedel, lånar ut dem, eller använder dem som insats vid spel online.

Vad händer om man glömmer deklarera krypto?

Som tur är finns det i Sverige sätt att i efterhand göra rätt för sig vad gäller missade eller felaktiga deklarationer av kryptovalutor. Denna process kallas för Självrättelse till Skatteverket. Så länge du själv påkallar felaktigheter angående tidigare deklarationer, kan du inte få ökade skattepåföljder eller skattetillägg enligt Svensk lag.

Skatteverket själva uttrycker detta på sin hemsida enligt följande: Lagen säger att skattetillägg inte får tas ut när en person på eget initiativ har rättat en oriktig uppgift (49 kap. 10 § 2 p. SFL).

Det är dock viktigt att poängtera att Självrättelse bara fungerar om du rättar dina fel innan Skatteverket skulle göra det eller före de har påbörjat en undersökning av dina skatter. Typiskt sett kan självrättelse göras upp till 6 år bakåt. I vissa särskilda fall har rättelser så långt som 10 år bak dock tillåtits.

Måste man betala skatt på krypto?

 • 14 mars 2023 - Skatteverket öppnar upp för att deklarera.
 • 2 maj 2023 - Sista dagen att deklarera.

Om du behöver mer tid för att deklarera kryptoskatter kan du ansöka om en skatteförlängning som sträcker sig fram till den 16 maj 2023. Du kan ansöka om förlängning i Skatteverkets onlineportal.

Hur mycket pengar får man ta emot utan att skatta?

Du kan ta emot ditt paket från ett land utanför EU avgiftsfritt om kraven (se ovan gul ruta) för gåva är uppfyllda. Normalt sett är det företag som transporterar din vara, till exempel Postnord eller en speditör, som gör din tulldeklaration åt dig. Som underlag använder de fakturor och andra handlingar som följer med paketet. Det är därför viktigt att det tydligt framgår på paketet att det är en gåva, vad paketet har för värde och vad det innehåller, samt att avsändaren och mottagaren är privatpersoner.

Det finns även en värdegräns för vad en gåva kan vara värd för att du ska få ta emot den avgiftsfritt. I avsnittet nedan kan du läsa om vilka regler som gäller beroende på gåvopaketets värde och innehåll.

Om du vill göra din tulldeklaration själv kan du läsa om hur du gör det på sidan Hantera din tulldeklaration själv.

Om din gåva blir avgiftsfri eller inte beror på hur mycket det totala gåvopaketet är värt, vad en enskild gåva i paketet är värd och vilken typ av varor paketet innehåller.

Om ditt gåvopaket innehåller alkohol, tobak eller parfym gäller särskilda regler. Läs mer på sidan Gåva med alkohol, tobak, parfym eller vapen.

Har Skatteverket tillgång till Binance?

Idag finns ingen reglering som täcker kryptovalutor i Sverige, vilket innebär att Finansinspektionen inte utövar tillsyn. Det innebär bland annat att spekulanter i kryptovalutor bör vara vaksamma på en förhöjd risk för bedrägerier.

Vissa aspekter av kryptotillgångar regleras dock, exempelvis växlingen mellan vanlig valuta och krypto vad gäller penningtvätt.

Och för kryptotillgångar som är underliggande tillgång för finansiella instrument, till exempel ett certifikat, gäller redan idag reglerna i MiFID 2, ”Markets in Financial Instruments Directive”, berättar Per Nordkvist, biträdande områdeschef på Bankområdet, Finansinspektionen.

Hur långt bak i tiden kan Skatteverket granska?

Hem > H > Hur Långt Bak I Tiden Kan Skatteverket Granska?

Har man inte lämnat uppgift alls om inkomsten eller om man angett fel information i deklarationen kan Skatteverket gå tillbaka fem år och upptaxera (under 2015 kan Skatteverket gå tillbaka till 2009 och upptaxera).

Kan man ta ut bitcoin i kontanter?

Dersom din investeringen i kryptovaluta har gitt stor avkastning, kan du som investor ønske å ta ut pengene ved å flytte dem over til din private bankkonto. Derfra kan pengene bli benyttet til for eksempel personlig forbruk eller boligkjøp.

Les mer

Hur får jag ut mina bitcoin i pengar?

Bitcoin är ett konsensusnätverk som möjliggör ett nytt betalningssystem och en helt digital valuta. Det är det första decentraliserade icke-hierarkiska betalningsnätverk som drivs av sina användare utan någon central auktoritet eller några mellanhänder. Ur en användares perspektiv är Bitcoin ungefär som kontanter för Internet. Bitcoin kan också ses som det mest dominerande systemet för trippel bokföring som existerar.

Så vitt vi känner till har de flesta jurisdiktioner inte gjort Bitcoin olagligt. Däremot finns det några jurisdiktioner (som Argentina och Ryssland) som allvarligt begränsar eller förbjuder utländska valutor. Andra jurisdiktioner (som Thailand) kan begränsa möjligheten att få licens för viss typ av verksamhet som till exempel Bitcoinbörser.

Tillsynsmyndigheter i olika jurisdiktioner arbetar för att ta fram regler för privatpersoner och företag för hur den här nya tekniken kan integreras med det formella och reglerade finanssystemet. Till exempel har Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN), en avdelning inom Förenta staternas finansministerium, gett ut en icke bindande guide till hur de ser på olika aktiviteter som involverar virtuella valutor.

När måste man deklarera krypto?

Enligt ett förhandsavgörandet i högsta förvaltningsdomstolen har det klargjorts att handel med kryptovalutor, ur ett skatteperspektiv inte ska jämföras med utländsk valuta eller värdepapper. Kryptovalutor ska istället behandlas enligt bestämmelserna om andra tillgångar i 52 kap. inkomstskattelagen. Detta innebär att avyttring av bitcoin ska redovisas som kapitalvinst. En avyttring sker om du:

 • Säljer kryptovaluta mot en fiat valuta (Kronor, Euro, USD mm)
 • Nedan går vi igenom olika situationer och hur de beskattas.

  Du som privatperson ska alltid betala skatt på inkomster från mining av bitcoin och andra kryptovalutor. Normalt beskattas dessa som inkomst av tjänst (hobby) och i enskilda fall kan dessa inkomster beskattas som inkomst från näringsverksamhet.

  Kriterier för att det ska klassas som näringsverksamhet är att verksamheten drivs under en längre period på ett professionellt sätt med utrustning anpassad för mining. Samt att det förväntas att verksamheten ska generera vinst och att kapaciteten antas kunna generera 25 bitcoin eller mer årligen.

  Hur får man ut sina pengar från bitcoin?

  Efter den nyligen uppdaterade guiden om hur man köper bitcoin anger vi nu olika tillgängliga alternativ för att konvertera BTC till fiatvaluta på Binance och på våra partnerplattformar.

  Medan vi på Binance förespråkar att alla ska köpa krypto förstår vi att du ibland behöver sälja krypto eftersom du kan behöva kontanter. Och som världens största kryptobörs, betrodd av miljontals användare, erbjuder vi några av de bästa metoderna för att sälja bitcoin till den kurs som är mest fördelaktig för dig. Dessutom är vårt kundsupportteam 24/7 alltid redo att hjälpa dig om det finns problem med din transaktion.

  Hur mycket svarta pengar får man tjäna?

  Du som jobbar svart

  Om du ska anlita någon för arbete i ditt hem kan du använda Skatteverkets e-tjänst Hämta företagsinformation för att kontrollera företaget. Du kan bland annat få veta om det är godkänt för F-skatt, registrerat för moms och registrerat som arbetsgivare. Du kan ringa Kronofogden på telefon 0771-73 73 00 för att få veta om företaget har skulder.

  Hur mycket pengar får man ge bort skattefritt 2023?

  • den ska vara överlämnad, eller traderad som det heter på juristspråk.
  • det ska finnas en gåvoavsikt, alltså att man ger utan att kräva något tillbaka. 
  • det ska vara en förmögenhetsöverföring från givaren, det vill säga gåvotagaren ska bli berikad. 

  Kan Skatteverket se mitt bankkonto?

  Om ditt slutskattebesked visar att du får ett överskott på skattekontot kan du få pengarna insatta direkt på ditt bank- eller plusgirokonto. Det gäller även om du har klagat på taxeringen eller debiteringen och får rättelse som innebär att du ska ha pengar tillbaka.

  Du kan anmäla ditt bankkonto direkt via våra e-tjänster Skattekonto eller Inkomstdeklaration (i deklarationstider). Om du saknar e-legitimation kan du anmäla bankkonto eller bankgiro via Bankgirots webbplats (Tjänster/Övrigt/Överskjutande skatt).