:

Måste man ansöka om FA-skatt?

Innehållsförteckning:

  1. Måste man ansöka om FA-skatt?
  2. Hur ändrar jag till FA-skatt?
  3. Måste man vara registrerad för F-skatt?
  4. Vad händer om man inte är registrerad för F-skatt?
  5. Kan man skicka faktura utan F-skatt?
  6. Hur mycket kostar det att ansöka om F-skatt?
  7. Vad är det för skillnad på F-skatt och FA-skatt?
  8. Måste det stå godkänd för F-skatt på fakturan?
  9. Vad är skillnaden mellan F-skatt och FA-skatt?
  10. Vad kostar det att ha F-skatt?
  11. Kan man sälja utan F-skatt?
  12. Hur snabbt kan man få F-skatt?
  13. Hur mycket är FA-skatt?
  14. Hur mycket ska jag betala i egenavgifter?
  15. Kan man driva företag utan F-skatt?

Måste man ansöka om FA-skatt?

Skatteverket ska, efter ansökan, godkänna den som bedriver eller har för avsikt att bedriva näringsverksamhet i Sverige för F-skatt om övriga förutsättningar för godkännande är uppfyllda (9 kap. 1 § första stycket SFL).

För att verksamheten ska anses vara bedriven i Sverige krävs det att näringsverksamheten fysiskt bedrivs i Sverige. Med fysiskt bedrivs i Sverige menas att verksamheten drivs på plats i Sverige antingen genom att företrädare för det utländska företaget, anställd personal eller av det utländska företaget anlitade underentreprenörer fysiskt arbetar i Sverige.

Den som enbart bedriver en näringsverksamhet från utlandet och inte på plats i Sverige kan inte godkännas för F-skatt även om verksamheten riktas mot personer som befinner sig i Sverige.

Hur ändrar jag till FA-skatt?

När du ska starta företag finns det mycket att tänka på. Det vet alla som har provat på det någon gång i sitt liv. Men bara för att det finns många saker att ha i beaktande betyder det inte att man ska se det som en omöjlig utmaning. Istället bör du ta dig an denna utmaning som ett av dina livs största projekt och göra det till en framgångssaga. Det första steget innan du tar tag i allt praktiskt kring att starta företag är att vara väl påläst. Det finns goda möjligheter till detta. Du kan få mycket bra hjälp att komma igång med den verksamhet som kan bli din livstidsförsörjning. Vem vet, en dag gör den kanske dig ekonomiskt oberoende.

Men det är viktigt att göra saker steg för steg. Att arbeta med detta projekt strategiskt. När du bestämt dig för vilken företagsform du ska driva din verksamhet som måste du också komma ihåg att registrera F-skatt. Detta är ett förtroende-bevis och ett ansvarstagande från din sida att du kommer betala dina skatter under din tid som företagare.

Måste man vara registrerad för F-skatt?

F-skatt, företagsskatt eller F-skattesedel, utfärdas av Skatteverket för den som på egen ansökan eller efter bedömning av Skatteverket bedriver eller planerar att bedriva näringsverksamhet. Den praktiska innebörden kring F-skatt är att man själv ansvarar för inbetalning av inkomstskatt och eventuella sociala avgifter. Man kan se det som en sorts motpol till anställning där det är arbetsgivaren som istället hanterar skattefrågorna via A-skatt. Förekomsten av F-skatt ska generellt sett framgå senast i samband med fakturering.

Är du på gång att starta eget? Hitta rådgivare vid bolagsbildning

F-skatten är något lägre än den skatt du betalar som anställd och därför får du ut lite mer av din lön. Dessutom kan du göra avdrag för utgifter som är kopplade till företaget, exempelvis kontorsmaterial eller resor. För att få avdrag måste alla kvitton sparas och redovisas i deklarationen.

I princip alla som bedriver näringsverksamhet, oavsett om det sker i formen av enskild näringsverksamhet, aktiebolag eller annan företagsform, ska ansöka om f-skatt. Det är Skatteverket som avgör huruvida man tilldelas F-skatt, men efter godkännande så ansvarar man själv, eller i egenskap av företagsansvarig, för inbetalning av preliminärskatt och eventuella sociala avgifter. Vid fakturering, offert eller anbud ska det även framgår huruvida man är registrerad för F-skatt. Detta är för att mottagaren ska veta att ansvaret för skattefrågor ligger hos innehavaren av F-skatt.

  • Som arbetstagare, det vill säga när du arbetar för en arbetsgivare, kallas den skatt du betalar för A-skatt.
  • När du som löntagare bedriver näringsverksamhet vid sidan av ska du godkännas för både A-skatt och F-skatt eftersom F-skatten inte får användas i en anställning.
  • När du som egen företagare kan visa att du är godkänd för F-skatt, till exempel när du skickar en faktura, innebär det att den som ska betala fakturan inte betalar skatt eller sociala avgifter.
  • Det finns inte någon arbetsgivare som betalar skatter eller sociala avgifter utan det ska du själv göra varje månad.

För att kunna ansöka om F-skatt ska du bedriva näringslivsverksamhet, det vill säga driva ett företag självständigt och med vinstsyfte, exempelvis enskild firma eller som representant för någon av de vanligaste bolagsformerna så som aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag, ekonomisk förening eller bostadsförening. För att få F-skatt krävs också att du lämnat in deklareraration samt betalat skatter och avgifter.

Vad händer om man inte är registrerad för F-skatt?

Är du godkänd för F-skatt ska detta anges tydligt på både fakturor och offerter. På så sätt kan du informera dina kunder om att ditt företag betalar in din preliminärskatt och egenavgifter. Detta kan nämligen ha flera fördelar.

Godkännandet för F-skattsedel kan bland annat vara fördelaktigt när du ansöker om lån eftersom det visar att du sköter dina skatteinbetalningar. Det kan dessutom leda till fler samarbeten och ökad försäljning eftersom många väljer att enbart anlita företag som har F-skatt.

Kan man skicka faktura utan F-skatt?

Du kan sökta faktureringen av företagets kunder antingen som nätfakturor, med elektroniska fakturor eller pappersfakturor. Oberoende av fakturans format ska du ange alla uppgifter som mervärdesskattelagen kräver på fakturan, såsom betalningsbeloppet och förfallodagen. Arkivera fakturorna för minst sex år. Om kunden inte betalar sin faktura ska du skicka en betalningspåminnelse.

Se relaterade tjänster och servicekanaler.

Hur mycket kostar det att ansöka om F-skatt?

Du gör din ansökan om att starta en enskild firma hos Skatteverkets e-tjänst på företagarsajten verksamt.se med ditt mobila bank-id eller via Skatteverkets blankett Företagsregistrering. När du ska registrera företag behöver du fylla i en rad olika uppgifter. Det handlar om allt ifrån hur mycket du tjänar på ditt jobb (om du startar eget vid sidan om din anställning) till hur stor vinsten i ditt företag beräknas bli. Det här är så klart inte alltid helt lätt att veta innan man har kommit igång. Är du inte säker på antalet kronor så räcker det att du gör en uppskattning av summorna. Var dock noggrann för att komma så nära sanningen som möjligt.

 Starta eget företag steg för steg - den kompletta guiden

Det kostar ingenting att starta enskild firma och ansöka om F/FA-skatt hos Skatteverket. Men om du vill skydda ditt företagsnamn hos Bolagsverket kostar det 1200 kronor om du gör anmälan via deras e-tjänst. Om du väljer att lämna in en blankett istället kostar det 1500 kronor. Vanligtvis behöver du inte registrera din firma hos Bolagsverket men det finns undantag. Om du till exempel vill delta i offentliga upphandlingar eller behöver tillstånd att driva en viss verksamhet kan du behöva göra en sådan registrering.

Vad är det för skillnad på F-skatt och FA-skatt?

Har du precis startat företag och funderar på hur du ska fakturera dina blivande kunder? Först behöver du bli godkänd för F/FA-skattlicens - som kan vara svårt att förstå skillnaden på. FA-skatt kan du enbart ha om du bedriver eller ska bedriva en enskild firma, annars är det F-skatt som du behöver ha. För att kunna fakturera kunder krävs det att du har en godkänd F/FA-skattlicens något som du kan läsa mer om på www.f-skatt.se 

Vad är FA-skatt?

Måste det stå godkänd för F-skatt på fakturan?

Om du inte deklarerar eller betalar dina skatter kan ditt godkännande för F-skatt återkallas. Det kan innebära problem för dig att få nya uppdrag. Många företag anlitar bara uppdragstagare med F-skatt. Även kreditgivare kan kolla F-skatten i samband med låneansökningar eftersom den visar att man skött sina skattebetalningar.

När det gäller verksamhet som bedrivs av en fysisk person

ska tre villkor vara uppfyllda för att det ska vara näringsverksamhet. Villkoren är självständighet, vinstsyfte och varaktighet. Om något av dessa villkor inte är uppfyllt är det i stället fråga om inkomst av tjänst i form av uppdragsinkomster eller hobby.

Vad är skillnaden mellan F-skatt och FA-skatt?

Har du precis startat företag och funderar på hur du ska fakturera dina blivande kunder? Först behöver du bli godkänd för F/FA-skattlicens - som kan vara svårt att förstå skillnaden på. FA-skatt kan du enbart ha om du bedriver eller ska bedriva en enskild firma, annars är det F-skatt som du behöver ha. För att kunna fakturera kunder krävs det att du har en godkänd F/FA-skattlicens något som du kan läsa mer om på www.f-skatt.se 

Vad är FA-skatt?

Vad kostar det att ha F-skatt?

När du startar enskild näringsverksamhet (enskild firma) ska du ansöka om att bli godkänd för F-skatt. Du ska också registrera dig för moms. Om du ska ha anställda ska du registrera dig som arbetsgivare. Allt det gör du hos Skatteverket via e-tjänsten Mina sidor.

(enskild firma) ska du ansöka om att bli godkänd för F-skatt.

I samma e-tjänst kan du också anmäla att du ska vara momsregistrerad och registrera dig som arbetsgivare.

Kan man sälja utan F-skatt?

Skulle det vara så att du inte har registrerat dig för f-skatt fast du borde ha gjort det kan du drabbas av både kvarskatt och dessutom kostnadsränta på den slutgiltiga skatten som Skatteverket fastställer.

Hur snabbt kan man få F-skatt?

F-skatt står för företagsskatt. I Sverige behöver man registrera sig och betala företagsskatt för att bedriva egen verksamhet i eget företag. Som bevis för att man betalar F-skatt har man sitt F-skattebevis, eller F-skattsedel som det också kallas. 

Här har vi sammanställt en lista med information om och saker att tänka på vid F-skatt:

  • F-skatt står för företagsskatt och den behöver ansökas om och bli godkänd av Skatteverket. Det är kostnadsfritt att ansöka.
  • När F-skatten är godkänd har du en F-skattsedel.
  • F-skatt är en preliminärskatt som ska vara på samma belopp varje månad. Om inkomsterna av någon anledning ändras under året ska det rapporteras till Skatteverket.
  • Om du har blivit godkänd för F-skatt betalar du in dina egna skatter på de inkomster du har inom näringsverksamheten månadsvis. Exempelvis betalar du in din preliminärskatt och dina sociala avgifter på egen hand.
  • Om du har en F-skattsedel betyder det alltså att den som anlitar dig inte betalar in dessa avgifter för dig, det gör du själv och redovisar det genom att ange det på alla dina fakturor.
  • En F-skattsedel kan bli återkallad om avgifter inte betalas, redovisas eller om du inte inkomstdeklarerar.
  • Det finns registrerat att du har en godkänd F-skattsedel hos Skatteverket.

Om man ska bedriva verksamhet i Sverige måste man betala företagsskatt och ha en så kallad F-skattsedel. Men genom att vara egenanställd går man under Cool Companys F-skatt och kan därmed fakturera som privatperson utan F-skatt.

Många väljer att vara egenanställda när de ska testa en affärsidé under en tid, eller prova vattnet som frilansare. Men det är också många som väljer att driva sin verksamhet som egenanställd i många år då man slipper hantera det administrativa som t.ex. att betala in skatter och sociala avgifter själv.

Om du blir egenanställd kan du driva din konsult- eller frilansverksamhet som om du hade ett eget företag genom att du fakturerar genom Cool Companys F-skattsedel.

Hur mycket är FA-skatt?

För personer som har en anställning gäller att de ska betala A-skatt på inkomst. Det är arbetsgivaren som drar av skatt på lönen och betalar arbetsgivaravgifter innan nettolönen betalas ut till den anställde. Även pensionärer betalar normalt A‑skatt.

Den som bedriver näringsverksamhet kan efter ansökan hos Skatteverket bli godkänd för F-skatt. Ett godkännande för F-skatt innebär att det är företagaren själv som betalar preliminärskatten och egenavgifter till Skatteverket.

 Är du på gång att starta eget? Läs vår stora guide om att starta eget företag!

Hur mycket ska jag betala i egenavgifter?

Vi gör det enkelt och börjar från grunden. I Sverige finns en socialförsäkring som fungerar som ett ekonomiskt skyddsnät för olika saker som kan inträffa under livet, t.ex. sjukförsäkring, bidrag till barnfamiljer och pension. Socialförsäkringen omfattar alla som bor eller arbetar i Sverige och den finansieras genom sociala avgifter. I stora drag delas dessa avgifter in i arbetsgivaravgifter och egenavgifter.

Alla personer i Sverige som får en lön behöver betala sociala avgifter. Om man är anställd på ett företag ansvarar arbetsgivaren för att betala in sociala avgifter, de kallas då för arbetsgivaravgifter.

Personer som är egenföretagare eller delägare i handelsbolag ansvarar för att betala in dessa avgifter själv, och de kallas istället för egenavgifter. De som räknas som egenföretagare är enligt Skatteverket de som driver en enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag och omfattas av F-skatt eller FA-skatt och har en egen F-skattsedel. Egenavgifterna baseras på företagets nettointäkter, det vill säga överskottet. Undantag gäller om verksamhetens överskott inte överstiger 1000 kronor.

Den fulla egenavgiften ligger på 28,97 procent och ska betalas av de personer som är egenföretagare och som har fyllt 26 år men är yngre än 65 år. För de yngre än 26 år och äldre än 65 är avgiften lägre. Undantag finns även här, de som har sjukpenning med karens och de som har tagit ut sin pension har också en lägre avgift än den fulla egenavgiften.

Tro det eller ej men egenavgifter räknas inte som skatter som tillhör näringsverksamheten, utan de är en del av privata inkomstskatter. Om flera personer i hushållet ska beskattas för överskott inom näringsverksamheten beräknas egenavgifterna för alla dessa enskilt. Egenavgiften ska alltså inte bokföras.

Kan man driva företag utan F-skatt?

Du ska registrera din näringsverksamhet hos Bolagsverket eller Skatteverket, eller i vissa fall hos båda beroende på vilken bolagsform verksamheten har. Näringsverksamhet kan bedrivas i olika former. De vanligaste är enskild firma och aktiebolag, men vanligt förekommande är även handelsbolag, kommanditbolag, stiftelser och ekonomiska föreningar.

Ibland måste du söka tillstånd för din verksamhet. Var tillstånd ska sökas beror på vilken verksamhet det rör. Som exempel kan nämnas att alkoholtillstånd söks hos kommunen och tillstånd att bedriva yrkesmässig trafik (taxirörelse) söks hos Transportstyrelsen.