:

Vad krävs för att få flytta till Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Vad krävs för att få flytta till Sverige?
  2. Hur anmäler man flytt till Sverige?
  3. Vad behövs för att skriva in sig i Sverige?
  4. När måste man anmäla flytt utomlands?
  5. Vilka regler gäller för människor som vill flytta till Sverige?
  6. Hur lång tid tar det för att bli svensk medborgare?
  7. Måste man anmäla flytt utomlands till Skatteverket?
  8. Måste man anmäla flytt till Skatteverket?
  9. Kan man vara skriven i Sverige om man bor utomlands?
  10. Hur länge ska man bo i Sverige för att få medborgarskap?
  11. Är jag skattskyldig i Sverige om jag bor utomlands?
  12. Hur mycket kostar det att bli svensk medborgare?
  13. Måste man kunna svenska för att få bli svensk medborgare?
  14. Vad ska man tänka på när man flyttar utomlands?
  15. Kan man förlora sitt svenska personnummer?

Vad krävs för att få flytta till Sverige?

En person som vill bosätta sig i Sverige och som är medborgare i ett land utanför EU måste ansöka om uppehållstillstånd. Det finns flera olika skäl för att få uppehållstillstånd i Sverige, till exempel för att arbeta eller studera här, flytta till en familjemedlem eller för att söka skydd undan krig och förföljelse.

Att få uppehållstillstånd i Sverige betyder att man har rätt att leva och bo här. Uppehållstillståndet kan antingen vara permanent eller tidsbegränsat. Ett permanent uppehållstillstånd gäller så länge personen bor kvar i Sverige och kan bara återkallas i särskilda fall, till exempel om personen har begått ett allvarligt brott eller har bosatt sig i ett annat land. Ett tidsbegränsat uppehållstillstånd gäller under en bestämd tid, men kan ofta förlängas om kraven för att få bo kvar i Sverige är uppfyllda.

En person som är medborgare i ett land utanför EU och som vill flytta till en familjemedlem i Sverige behöver ett uppehållstillstånd. Som familjemedlem räknas make eller maka, registrerad partner eller sambo samt barn under 18 år. Vuxna syskon eller föräldrar till vuxna barn kan normalt inte få uppehållstillstånd som anhörig.

Personen i Sverige ska antingen vara svensk medborgare, ha permanent uppehållstillstånd eller tidsbegränsat uppehållstillstånd med flyktingstatus. Det finns också ett så kallat försörjningskrav som innebär att den som bor i Sverige måste kunna försörja sig själv och de familjemedlemmar som ansöker om uppehållstillstånd.

Hur anmäler man flytt till Sverige?

×

Migrationsverkets webbplats fungerar bäst i moderna webbläsare som Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox och Apple Safari. För att vara säker på att webbplatsen visas korrekt rekommenderar vi dig att byta till någon av dem om du använder webbläsaren Internet Explorer på din dator eller mobila enhet. Vi kan inte ge någon teknisk support om du använder vår webbplats i Internet Explorer.

Vad behövs för att skriva in sig i Sverige?

När du lämnar Sverige för mer än ett års tid är du skyldig att anmäla detta till Skatteverket. Senast en vecka före flytten utomlands ska du ha anmält detta till Skatteverkets folkbokföringsenhet och till Försäkringskassan. Det är viktigt att ta reda på om motsvarande inskrivning i det nya landet krävs, samt hur det i så fall går till. Det skiljer sig från land till land. Är du utomlands mindre än ett år ska du stå kvar i folkbokföringen i Sverige. Om det visar sig att du sedan fortsätter vara utomlands mer än ett år ska du anmäla detta till Skatteverket. Utsända i svenska statens tjänst samt EU-parlamentariker kan vara folkbokförda i Sverige längre än ett år. Hör efter med Skatteverket om vad som gäller för just din situation.

När du flyttar tillbaka till Sverige ska du återinskriva dig snarast genom att personligen besöka ett av Skatteverkets servicekontor för att bli folkbokförd i Sverige – använd blanketten ”Anmälan flyttning till Sverige”. Det är viktigt att alla familjemedlemmar som varit med i utlandet skriver in sig. Det gör man bäst samtidigt och så snart ni har kommit till Sverige. Du ska uppge var du ska bo och när du kom tillbaka. Ta med pass och identitetshandlingar men även annan dokumentation i original. Skatteverket tar egna kopior. Det är bra om det finns en vidimerad originalöversättning ifall texten är på ett annat språk än engelska, eftersom det skyndar på alla processer.

När måste man anmäla flytt utomlands?

Beroende på om din utlandsflytt är tills vidare eller under en kortare period finns det en hel del skillnader, särskilt vad gäller försäkringar och var du ska vara folkbokförd och betala skatt. Förutsatt att du flyttar från Sverige i mer än ett år så är det framförallt Skatteverket och Försäkringskassan du behöver vända dig till för att fylla i blanketter och registrera din flytt.

Vilka regler gäller för människor som vill flytta till Sverige?

Andra regler gäller om du eller den anhörige i Sverige är medborgare i ett EU/EES-land (annat än Sverige). Som nära anhörig kan räknas t.ex. make/maka, sambo eller minderårigt barn.

En tillfällig lag begränsar från den 20 juli 2016 möjligheterna för anhöriga till skyddsbehövande som fått tillfälliga uppehållstillstånd att invandra till Sverige. Närmare information om dessa regler finns på Migrationsverkets webbplats.

Hur lång tid tar det för att bli svensk medborgare?

Myndighetsjuridik

Jag bor i Sverige. I februari 2019 skickade jag en ansökan om svenskt medborgarskap. Nu har det gått 1 år och jag har fortfarande inte fått något svar. Finns det något snabbare och mer effektiv lösning på hur jag kan få ett snabbare svar? Kan jag skicka någon blankett till domstol? Om ja, vilken blankett ska jag fylla i?

Måste man anmäla flytt utomlands till Skatteverket?

Fyll i blanketten som du når via länken nedan och skicka in till Skatteverket.

  • Anmälan - Flyttning från Sverige (SKV 7665)
  • Hur lång tid tar handläggningen?

Anmälan för flytt utomlands för barn under 18 år ska vara underskriven av samtliga vårdnadshavare. Barn som fyllt 16 år har rätt att själv göra en flyttanmälan och skriva under.

Måste man anmäla flytt till Skatteverket?

Jag flyttar tillfälligt från min nuvarande adress. Måste jag ändra min folkbokföring?

Om din vistelse på den andra adressen är kortare än ett år behöver du inte ändra din folkbokföring (anmäla flyttning), under förutsättning att du har för avsikt att flytta tillbaka till den ursprungliga bostaden. Om du bor på den andra adressen längre tid än ett år måste du anmäla flyttning dit.

Kan man vara skriven i Sverige om man bor utomlands?

För att kunna få studiemedel för utlandsstudier måste du ha bott i Sverige under minst två år i följd de senaste fem åren. Det räcker inte med att du endast varit folkbokförd i Sverige, du måste ha bott här.

Det finns dock undantag. I vissa fall kan vi anse att du har bott i Sverige även om du bor utomlands, till exempel om du är anställd av svenska staten. I vissa fall kan du också ha rätt till studiemedel för utlandsstudier enligt EU-rätten trots att du inte uppfyller kravet på bosättning. I vissa fall kan du också ha rätt till studiemedel för utlandsstudier enligt EU-rätten trots att du inte uppfyller kravet på bosättning.

Hur länge ska man bo i Sverige för att få medborgarskap?

Att bli svensk medborgare är en viktig sak för många som bor i Sverige. Det är inte så svårt att bli det, men en ansökan och handläggning kan innehålla många fallgropar. Det kan därför vara bra att veta att din ansökan är riktig redan från början.

Vad är medborgarskap?  Det är ett rättsligt förhållande mellan medborgaren och staten som medför rättigheter och skyldigheter för båda parter. Medborgarskapet förenar alla medborgare och står för samhörighet med Sverige. Medborgarskapet representerar det formella medlemskapet i det svenska samhället och är en grund för hur Sverige styrs, genom de folkvalda församlingarna. Ett medborgarskap innebär många rättigheter och en del skyldigheter. Du får rösta i allmänna val, du får pass, du får resa in och ut ur landet, du får bli polis, åklagare eller domare, du får bli riksdagsledamot.

Är jag skattskyldig i Sverige om jag bor utomlands?

En sänkning av SINK-skatten ligger högt upp på många utlandssvenskars önskelista. Vi har lyft frågan med andre vice ordförande i Skatteutskottet, Niklas Wykman.  

Reglerna säger att du som vistas i Sverige i sex månader eller mer räknas som stadigvarande och då ska du betala skatt enligt vanliga beskattningsregler. Räknas du inte som stadigvarande eller har väsentlig anknytning till Sverige ses du som begränsat skattskyldig och har därmed rätt att bli beskattad enligt SINK. 

Den särskilda inkomstskatten, SINK-skatten, för utomlands bosatta ligger idag på 25 procent. Under 2014 sänktes skatten från 25 till 20 procent men sedan 2018 är SINK-skatten tillbaka på 25 procent.  

Hur mycket kostar det att bli svensk medborgare?

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kostnader vid ansökan om svenskt medborgarskap.

Måste man kunna svenska för att få bli svensk medborgare?

Här fanns tidigare en eller flera filmer publicerade. Filmer sparas vanligtvis i sex månader på regeringen.se. Därefter arkiveras de hos Riksarkivet. Om du vill se filmen vänligen vänd dig till Riksarkivet. Filmer finns också tillgängliga på Regeringskansliets Youtubekanal.

Vad ska man tänka på när man flyttar utomlands?

Innan du packar väskorna och letar fram passet finns det en del saker som är viktiga att tänka på. Valet av din destination kommer ligga till grund för vad det är för förberedelse och planering som du behöver göra, men det finns några förberedelser som är gemensamma för alla som ska flytta utanför Sveriges gränser.

Om du flyttar till ett annat land för att arbeta kommer du att behöva ett arbetstillstånd. Det gäller dock endast om du väljer att flytta till ett land utanför EU eller ESS. Om du däremot ska flytta till Spanien, Grekland eller Frankrike så krävs inget sådant tillstånd. Detta gäller även när det kommer till uppehållstillstånd. För alla länder utanför EU/ESS krävs arbetstillstånd och uppehållstillstånd. Se till att du ansöker i tid!

Kan man förlora sitt svenska personnummer?

När du planerar att flytta från Sverige ska du anmäla det till oss. Du kan anmäla ändringar genom att kontakta vår kundservice.Kontakta oss

Flyttar du utomlands i ett år eller mer anmäler du det första gången till Skatteverket.Skatteverket (Länk till annan webbplats)

Kom ihåg att anmäla dina förändringar som påverkar din pension även när du bor utanför Sverige.Anmäl förändringar - du som bor utanför Sverige