:

Hur mycket är preliminär skatt?

Innehållsförteckning:

  1. Hur mycket är preliminär skatt?
  2. När kommer preliminärt Skatteverket 2022?
  3. När kommer den preliminära deklarationen?
  4. Kan man se preliminär skatt?
  5. Hur räknar man ut preliminär f skatt?
  6. Hur ser jag min preliminära skatt?
  7. När får man besked om skatteåterbäring 2023?
  8. Hur ser man sin preliminärskatt?
  9. Måste man betala preliminär skatt varje månad?
  10. Hur mycket skatt betalar man i enskild firma?
  11. Vad är preliminär skatt enskild firma?
  12. När får man preliminärt skattebesked?
  13. Hur vet arbetsgivaren hur mycket preliminärskatt som ska dras?
  14. Varför har jag inte fått skatteåterbäringen 2023?
  15. Var kan jag se mitt slutskattebesked?

Hur mycket är preliminär skatt?

Preliminärskatt är fundamentet för hur företag betalar skatt i Sverige. Den består av inkomstskatt (dvs. kommunalskatt och om tillämpligt statlig skatt) samt socialavgifter (egenavgifter/SLP-särskild löneskatt på pensions premier). Skatten bygger på företagarens egen uppskattning om förväntat resultat och betalas in månadsvis (samma år som intäkterna uppstår). Summan som ska betalas in varje månad beräknas av Skatteverket utifrån en preliminär inkomstdeklaration. Denna kan skickas in i pappersform (SKV 4313 för juridiska personer eller SKV 4314 för fysiska personer) alternativt via e-tjänsten.

Om företaget inte beräknas gå med vinst i startskedet anges noll kronor i resultat och ingen preliminärskatt debiteras. Situationen kan förändras under året och företaget kan därmed ha betalat för mycket eller för lite preliminärskatt; i så fall ska en ny preliminär inkomstdeklaration skickas in. Detta kan göras flera gånger under året.  

När kommer preliminärt Skatteverket 2022?

Välj en digital brevlåda så får du din post om debiterad preliminärskatt digitalt i stället för på papper.

När kommer den preliminära deklarationen?

Alla som ansöker om F-skatt, eller som redan har F-skatt eller särskild A-skatt, behöver lämna in en preliminär inkomstdeklaration. Om den beräknade inkomsten blir större än vad som tidigare har angetts ska den preliminära inkomstdeklarationen ändras. 

Kan man se preliminär skatt?

I slutet av augusti 2023 får juridiska personer, som till exempel aktiebolag, handelsbolag och föreningar, med bokslut mellan 1 juli–31 augusti 2024, beslut om sin preliminärskatt. Beslutet gäller den skatt som den juridiska personen ska betala varje månad. Vi skickar beslutet till den juridiska personens digitala brevlåda under vecka 34, eller på papper i början av september 2023.

Om skatten i beslutet inte stämmer med det resultat som den juridiska personen räknar med ska preliminärskatten ändras. Om du är registrerad som ensam firmatecknare, vd eller deklarationsombud för en juridisk person lämnar du enklast nya uppgifter i tjänsten Preliminär inkomstdeklaration. Har du inte möjlighet att använda e-tjänsten kan du skicka in blanketten Preliminär inkomstdeklaration 2 för juridiska personer, SKV 4313.

Orsaker till att skatten inte stämmer kan exempelvis vara att:

Inför ett nytt beskattningsår bör du lämna en preliminär inkomstdeklaration, där du uppskattar verksamhetens resultat för kommande år. Utifrån de uppgifter du lämnar beräknar Skatteverket sedan hur mycket du eller ditt företag ska betala i debiterad preliminärskatt under året.

Du som är enskild näringsidkare, ensam firmatecknare för ett företag eller deklarationsombud kan lämna en preliminär inkomstdeklaration via tjänsten Preliminär inkomstdeklaration.

Om du inte skickar in en preliminär inkomstdeklaration beräknar Skatteverket din debiterade preliminärskatt utifrån en schablon.

Flera uppgifter fylls i automatiskt och handläggningstiden blir oftast kortare än om du använder en blankett. Du kan även se dina tidigare beslut.

I det beslut om debiterad preliminärskatt som du har fått, eller kommer att få, kan du läsa hur mycket du ska betala varje månad samt vilka förfallodagar som gäller. Du måste själv se till att betala in den debiterade preliminärskatten i tid till varje förfallodag, du kommer alltså inte att få någon faktura på beloppet. Betalning ska göras till Skatteverkets bankgiro. Du kan betala via internetbank, Swish, via tjänsten Leverantörsbetalningar eller med inbetalningskort.

Om du behöver ändra din debiterade preliminärskatt gör du det genom att lämna en preliminär inkomstdeklaration.

Hur räknar man ut preliminär f skatt?

beräknas av Skatteverket. Skatteverket utgår från de uppgifter som ni uppger i er ansökan via e-tjänsten här på verksamt.se, eller de uppgifter ni lämnat i blanketten "Företagsregistrering". Därefter betalar ni in preliminär skatt med lika stora delar varje månad under beskattningsåret, normalt den 12:e varje månad. Inbetalningarnas storlek varierar därför inte med resultatet för respektive månad.

Hur ser jag min preliminära skatt?

Om du behöver ändra din debiterade preliminärskatt gör du det genom att lämna en preliminär inkomstdeklaration. Om du använder e-tjänsten Preliminär inkomstdeklaration fylls flera uppgifter i automatiskt och handläggningstiden blir oftast kortare än om du använder till exempel en blankett. I e-tjänsten kan du även se dina tidigare beslut om debiterad preliminär skatt. 

När får man besked om skatteåterbäring 2023?

  • Skatteåterbäring 5 – 7 april 2023
  • Andra viktiga datum kring deklarationen
  • Skatteregler som påverkar din skatt

Skatteåterbäring är en återbetalning från Skatteverket som du får om du betalat in för mycket skatt under föregående år. Du kan också få skatteåterbäring om din beskattningsbara inkomst har blivit mindre under året som gått.

En vanlig orsak till att man betalat in för mycket skatt är att du har lån eller andra skulder som du betalar ränta för. Räntekostnader är nämligen avdragsgilla. Om du har varierande inkomst och inte jämkar ökar också sannolikheten för att du betalat in för mycket skatt. Personer som bara jobbar under del av året, till exempel säsongsarbetare och studenter som sommarjobbar tenderar också betala in för mycket skatt under året.

Det är också möjligt att ha betalat in för lite skatt under året. Om du betalat in för lite skatt kommer du att få restskatt istället för skatteåterbäring, vilket innebär att du måste betala in mellanskillnaden till Skatteverket.

Hur ser man sin preliminärskatt?

Det är du själv som ansvarar för att tillräckligt mycket skatt dras på din totala inkomst. Ju fler utbetalare du har, desto större är risken för att det totala skatteavdraget blir för lågt. Vi förklarar hur det fungerar och ger dig tips för att undvika kvarskatt.

Om du tar ut hela din allmänna pension från Pensionsmyndigheten kommer vi att göra ett skatteavdrag enligt den skattetabell som gäller för din kommun. Om du samtidigt tar ut tjänstepension dras endast 30 procent på dina tjänstepensioner.

Om du endast tar ut en del av din pension, drar vi 30 procent eftersom vi anser oss vara sidoarbetsgivare och att din arbetsgivare eller annan ska dra skatt enligt tabell.  

Från det år du fyller 67 år är du berättigad till ett förhöjt grundavdrag vilket innebär att du betalar lägre skatt på din pension. Det året flyttas du som har pension från kolumn 6 till kolumn 2 i skattetabellen. Oavsett om du tagit ut pensionen tidigare eller börjar ta ut från 67 år så får du ett lägre skatteavdrag. 

  • Från 2023  kommer de som är födda 1957-1958 att bli beskattade enligt kolumn 2 från och med januari det år de fyller 67 år.
  • Från 2026 ändras dessa regler igen vilket innebär att de som är födda från och med 1959 kommer att bli beskattade enligt kolumn 2 från och med januari det år de fyller 68 år. Observera att det finns förslag om att denna ålder ska sänkas till 67 år för födda 1959. 

Måste man betala preliminär skatt varje månad?

A-skatt

Om du är anställd är det din arbetsgivare som gör ett skatteavdrag (avdrag för preliminär skatt) från bruttolönen innan den betalas ut till dig. Detta ska göras vid varje utbetalningstillfälle. På inkomster från huvudarbetsgivaren (den som under året normalt betalar ut den högsta inkomsten) görs skatteavdrag enligt skattetabell eller beslut från Skatteverket. På sidoinkomster (inkomster som inte är den anställdes huvudinkomst) dras skatt med 30%.

Hur mycket skatt betalar man i enskild firma?

Få en snabb uträkning på hur mycket du borde lägga undan för skatt i din enskilda firma. Det här är en grov beräkning som ger dig en ganska bra uppfattning om hur du ligger till, men vi tar inget ansvar för resultatet eller hur du använder det. Gå till Skatteverket Räkna ut din skatt för ett komplett och grundligt räkneverktyg.

Vad är preliminär skatt enskild firma?

Alla företag och privatpersoner skall betala skatt på sina inkomster. Det exakta belopp i hur mycket du ska betala i skatt räknas ut av Skatteverket efter att du har lämnat in din deklaration. För att du inte skall behöva betala hela årets skatt som en klumpsumma delas din skatt upp under årets gång i form av preliminär skatt varje månad. Preliminärskatten bygger på en beräkning som gjorts i början av året på företagets preliminära resultat. Exempel på preliminär skatt är avdragen skatt på löner och ersättningar till anställda, avdragen skatt på räntor och utdelningar samt preliminär F-skatt.

Du som bedriver enskild näringsverksamhet eller är delägare i ett handelsbolag ansvarar själv för att betala din preliminära skatt. Om verksamheten bedrivs i en juridisk person, till exempel ett aktiebolag eller en ekonomisk förening, är det den juridiska personen (alltså företaget) som betalar den preliminära skatten. Skatteverket beslutar i början av varje beskattningsår hur mycket som ska betalas i preliminärskatt.

Preliminärskatt skall betalas till Skatteverket den 12:e varje månad eller den 13-14:e i de fall den 12:e inträffar på en helgdag.

När får man preliminärt skattebesked?

Nu är det snart dags att deklarera för dina inkomster och eventuella avdrag under 2022. Innan du sätter igång kan det vara bra att ha koll på vilka datum som gäller, bland annat för när du ska lämna in fastighetsdeklaration och när du ska betala in kvarskatt.

Senast den 2 maj 2023 måste din inkomstdeklaration finnas hos Skatteverket, men ett gott råd är att inte vänta för länge med att göra din deklaration. Du kanske behöver kolla upp och stämma av en del uppgifter och då kan det vara skönt att vara ute i god tid. Det är också bra att tidigt beräkna om du kommer få kvarskatt. För belopp över 30 000 kronor börjar nämligen en kostnadsränta på 1,25 procent att räknas från och med den 13 februari.

Om du sålt en bostad under året ska du deklarera för vinsten eller förlusten. Vi förklarar allt om hur det går till. 

Hur vet arbetsgivaren hur mycket preliminärskatt som ska dras?

Det är du själv som ansvarar för att tillräckligt mycket skatt dras på din totala inkomst. Ju fler utbetalare du har, desto större är risken för att det totala skatteavdraget blir för lågt. Vi förklarar hur det fungerar och ger dig tips för att undvika kvarskatt.

Om du tar ut hela din allmänna pension från Pensionsmyndigheten kommer vi att göra ett skatteavdrag enligt den skattetabell som gäller för din kommun. Om du samtidigt tar ut tjänstepension dras endast 30 procent på dina tjänstepensioner.

Om du endast tar ut en del av din pension, drar vi 30 procent eftersom vi anser oss vara sidoarbetsgivare och att din arbetsgivare eller annan ska dra skatt enligt tabell.  

Från det år du fyller 67 år är du berättigad till ett förhöjt grundavdrag vilket innebär att du betalar lägre skatt på din pension. Det året flyttas du som har pension från kolumn 6 till kolumn 2 i skattetabellen. Oavsett om du tagit ut pensionen tidigare eller börjar ta ut från 67 år så får du ett lägre skatteavdrag. 

  • Från 2023  kommer de som är födda 1957-1958 att bli beskattade enligt kolumn 2 från och med januari det år de fyller 67 år.
  • Från 2026 ändras dessa regler igen vilket innebär att de som är födda från och med 1959 kommer att bli beskattade enligt kolumn 2 från och med januari det år de fyller 68 år. Observera att det finns förslag om att denna ålder ska sänkas till 67 år för födda 1959. 

Varför har jag inte fått skatteåterbäringen 2023?

Den 14 mars öppnar tjänsten för att deklarera och då kan nästan alla logga in för att deklarera på skatteverket.se. Bara den som saknar bank-id behöver invänta pappersdeklarationen som kommer med posten mellan 15 mars och 15 april.

För att kunna få skatteåterbäringen i april behöver deklarationen godkännas digitalt senast den 30 mars utan några ändringar eller tillägg.

Var kan jag se mitt slutskattebesked?

Slutskattebeskedet är ett besked som skickas ut varje år efter att deklarationen har hanterats och innehåller en beräkning av den slutliga skatten.

Varje år ska både fysiska personer och juridiska personer skicka in en deklaration till Skatteverket som ska redovisa det gångna årets inkomster och hur mycket som har betalats i skatt. Den skatt man har betalat under det föregående året (beskattningsåret) kallas för preliminärskatt. Baserat på de redovisade inkomsterna i deklarationen kan man göra en uppskattning av om man betalat för mycket i preliminärskatt och alltså ska få tillbaka skatt, eller om man betalat för lite och därmed måste fyllnadsinbetala skatt. När man har redovisat alla inkomster och gjort alla eventuella avdrag i deklarationen ska den skickas in för behandling Skatteverket. Därefter får man tillbaka ett besked som visar den slutliga skatten. Detta kallas för slutskattebesked.