:

Var hittar jag K4 blankett?

Innehållsförteckning:

  1. Var hittar jag K4 blankett?
  2. Hur laddar man ner K4?
  3. Hur många år tillbaka kan man deklarera?
  4. Kan man deklarera K4 på nätet?
  5. Måste jag skicka in K4?
  6. Hur hittar man K4 på Swedbank?
  7. Måste man skicka in K4-blankett?
  8. Måste man fylla i K4-blankett?
  9. Hur många år bakåt kan Skatteverket granska?
  10. När preskriberas en deklaration?
  11. Vad händer om man inte skickar in K4?
  12. När ska K4 vara inne?
  13. Hur vet jag om jag behöver K4?
  14. Hur gör man med K4-blankett?
  15. Hur vet man om man blir granskad av Skatteverket?

Var hittar jag K4 blankett?

Vi använder cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Hur laddar man ner K4?

I de flesta fall kan du inte öppna den ifyllnadsbara blanketten i webbläsaren. Du måste ladda ner den och själv spara den på din dator. Öppna den sedan i en pdf-läsare, exempelvis Acrobat Reader. Vissa webbläsare gör detta automatiskt men om det inte fungerar behöver du göra det själv.

Hur många år tillbaka kan man deklarera?

Skicka in en begäran om omprövning till Skatteverket. Det kan använda blanketten Begäran om omprövning (SKV 6891) eller skriva ett brev. Glöm inte att skriva under begäran.

Du bör även bifoga underlag som visar hur du kommit fram till de belopp du redovisar, exempelvis en K4 bilaga och årssammandrag för varje aktuellt år.

Kan man deklarera K4 på nätet?

Anna köpte 500 aktier i november 2009. I juni 2022 sålde hon samtliga aktier.

Har du köpt aktier vid ett tillfälle och sålt alla vid ett tillfälle behöver du inte göra någon genomsnittsberäkning. Detta gäller om det inte skett någon händelse i bolaget som påverkar omkostnadsbeloppet.

Måste jag skicka in K4?

Aktieinvest rapporterar de transaktioner som utlöser en beskattningsåtgärd, t.ex. utdelningar och försäljningar, till Skatteverket. Du ansvarar själv för att redovisa kapitalvinster eller förluster till Skatteverket. Dessa redovisar du i samband med inkomstdeklarationen på en s.k. K4-blankett.

Vid försäljning av svenska fonder har Aktieinvest även skyldighet att rapportera dina kapitalvinster eller förluster till Skatteverket. Dessa vinster och/eller förluster kommer finnas förtryckta i din inkomstdeklaration och behöver därför inte redovisas i K4-blanketten.

Försäljningar av aktier på en traditionell depå ska deklareras på en K4-blankett.

Vi erbjuder färdigifylld K4-blankett som du kan beställa av oss nedan. Du kan även beställa din K4 via vår kundservice på mejl eller telefon 08-5065 1700.

Hur hittar man K4 på Swedbank?

Hur deklarerar du aktier? Hur beskattas de? Vad är skillnaden mellan a- och b-aktier? Och hur kommer du igång med ditt aktiesparande? Frågorna kan vara många när man ska börja spara i aktier. För att hjälpa dig så har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren. Få en flygande start!

En aktie är en andel i ett företag. Aktiekapitalet är ägarnas egen insats och bolagets finansiella plattform. Om företaget går bra får aktieägarna del i vinsten i förhållande till sin insats i form av utdelning och genom att kvarhållna vinster i bolaget ökar företagets och därmed aktiernas värde. Vad är en aktie?

Måste man skicka in K4-blankett?

Om du under 2022 har sålt  teckningsrätter/uniträtter i vissa bolag (vilka bolag det gäller framgår av nedanstående lista) behöver du inte redovisa detta på bilaga K4.

Detta framgår i så fall av den specifikation som du har fått tillsammans med din inkomstdeklaration. Vinsten är också redovisad på specifikationen och ifylld vid punkt 7.4 på inkomstdeklarationen. Skulle du ha sålt teckningsrätter eller uniträtter i andra bolag måste du redovisa  försäljningen på bilaga K4.

Måste man fylla i K4-blankett?

En deklaration kan ta olika lång tid beroende på situation, vilket gör att vi inte kan erbjuda ett fast pris. Vi debiterar därför löpande timtaxa (2 250 kr*) och vid ditt första möte med juristen får du en tydligare prisbild som gäller just i ditt fall. Du väljer sen själv om du vill gå vidare eller inte.

* Priserna gäller på kontor som ägs av Familjens Jurist i Sverige AB. Variationer kan förekomma på våra franchisekontor.

Ibland kan det kännas tryggt att ta hjälp av en jurist när du ska göra din inkomstdeklaration. Hos oss får du hjälp att upprätta din deklaration och fylla i K4-blanketten, så att du kan vara säker på att du deklarerar aktier och andra värdepapper på ett korrekt sätt.

Hur många år bakåt kan Skatteverket granska?

Reglerna om efterbeskattning när en oriktig uppgift har lämnats innebär att Skatteverket även efter de ordinarie omprövningsfristerna (66 kap. 21 SFL och 66 kap. 22 §§ SFL) får ompröva ett beslut om skatt eller sådan avgift som avses i 2 kap. 2 § SFL och meddela ett beslut som är till nackel för den som beslutet gäller.

En förutsättning för ett sådant efterbeskattningsbeslut är att den uppgiftsskyldiga har lämnat en oriktig uppgift till ledning för den egna beskattningen och att ett tidigare beslut har blivit felaktigt eller inte fattats på grund av den oriktiga uppgiften (orsakssamband).

Skatteverket får även meddela ett efterbeskattningsbeslut om den uppgiftsskyldiga har lämnat en oriktig uppgift i ett mål om egen beskattning.

Ett efterbeskattningsbeslut ska avse ett beslut om skatt eller sådan avgift som avses i 2 kap. 2 § SFL (66 kap. 27 § SFL).

Det innebär att beslut om t.ex. inkomstskatt, mervärdesskatt och punktskatt kan omprövas genom efterbeskattning.

Vad gäller avgifter så görs det i lagtexten en direkt hänvisning till 2 kap. 2 § SFL, vilket innebär att det endast är avgifter enligt denna paragraf som kan efterbeskattas. Efterbeskattning kan därmed beslutas för avgifter som arbetsgivaravgifter enligt 2 kap. socialavgiftslagen (2000:980), avgift enligt 1 § lagen (1994:1920) om allmän löneavgift och sådana avgifter vars storlek bestäms i ett beslut om slutlig skatt, enligt 56 kap. 6 § SFL (prop. 2010/11:165 s. 1108).

När preskriberas en deklaration?

Den tid inom vilken man kan göra en fordran gällande.

En fordran preskriberas efter 10 år om ingen preskriptionsavbrytande åtgärd görs, t ex en uppmaning i rekommenderat brev att en skuld ska betalas. I sådana fall börjar en ny preskriptionstid att löpa med en ny tioårsperiod.

Vad händer om man inte skickar in K4?

Den 30 mars är sista dagen att godkänna din deklaration digitalt och utan ändringar, för att få skatteåterbäringen i april.

Om du bara ska godkänna din deklaration och gör det digitalt senast den 30 mars så kan du få dina pengar den 5:e eller 6:e april.

När ska K4 vara inne?

Gör det enkelt att deklarera. Med ett Mobilt BankID kan du logga in, göra ändringar och lägga till uppgifter i din deklaration. Det kan du till exempel behöva göra om du har handlat med aktier eller sålt en bostad under förra året.

Hur vet jag om jag behöver K4?

Anna köpte 500 aktier i november 2009. I juni 2022 sålde hon samtliga aktier.

Har du köpt aktier vid ett tillfälle och sålt alla vid ett tillfälle behöver du inte göra någon genomsnittsberäkning. Detta gäller om det inte skett någon händelse i bolaget som påverkar omkostnadsbeloppet.

Hur gör man med K4-blankett?

Du kan ta fram en färdig K4 för dina aktie- och fonddepåer eller för för aktie- och fonddepåer du har fullmakt för. K4-blanketten skapas som en PDF via Nordnets hemsida under Mina Sidor/Deklaration & K4. Det är kostnadsfritt att skapa K4-blankett, men du är själv ansvarig att kontrollera transaktionerna. Vissa transaktioner kan behöva justeras för att K4-blanketten ska bli korrekt. Tjänsten är utformat till att transaktioner som kan behöva kontrolleras lite extra ger en varning. Dessa transaktioner finner du under Kontrollera transaktioner.

Exempel på sådana transaktioner och hur de korrigeras är:

Hur vet man om man blir granskad av Skatteverket?

Jag vet att det är svårt att säga exakt men pratar vi liksom om 10% 50% eller 80% av alla, på ett ungefär?

Vem blir granskad i år? Skatteverket har särskilda kontrollinsatser varje år och i år kommer verket att granska de som: