:

När ska man förmånsbeskattas för mat?

Innehållsförteckning:

 1. När ska man förmånsbeskattas för mat?
 2. Vad betyder Måltidsavdrag inkl kostförmån?
 3. Vad är skillnaden på Kostavdrag och kostförmån?
 4. När är kostförmån skattefri?
 5. Hur funkar kostförmån?
 6. Är kostförmån skattepliktigt?
 7. Hur mycket skatt dras på kostförmån?
 8. Är kostförmån pensionsgrundande?
 9. Hur redovisa kostförmån?
 10. Vad betyder med kostförmån?

När ska man förmånsbeskattas för mat?

info

Den här artikeln är publicerad för mer än ett år sedanVar uppmärksam på att lagar och regler ändras med jämna mellanrum. För att vara säker på att du alltid har korrekt och uppdaterad information tillgänglig rekommenderar vi att du abonnerar på något av våra Expertstöd. Jag vill ta steget mot en enklare arbetsvardag!

Vad betyder Måltidsavdrag inkl kostförmån?

 • Läs om skattefria/skattepliktiga resor på Skatteverkets webbplats
 • Läs om tjänsteresa och tjänsteställe på Skatteverkets webbplats
 • Fritt logi vid tjänsteresa inom den vanliga verksamhetsorten, rättslig vägledning (Skatteverket)

Om du har behövt köra med egen bil vid resa i tjänsten kan du få resekostnadsersättning i form av milersättning.

Du får också ersättning för utlägg av andra transporter vid tjänsteresan, som till exempel lokalbuss eller taxi som inte gick att boka i förväg via resebyrån.

Vad är skillnaden på Kostavdrag och kostförmån?

Hej på er! Jag tog tillslut klivet och sa upp mig från mitt jobb och körde vidare för egen låda, man kunde inte önska en bättre start, har haft fullt upp med intressanta uppdrag sen dag ett och största skräcken med bokföringen försvann fort när man hittade bra hjälp.

Jag reser väldigt mycket i tjänsten och det blir således mycket luncher och middagar som jag äter ute. Hur ska man tänka här? Har lite svårt att få ihop siffrorna. Var går brytpunkten för när det är mest fördelaktigt att betala middagen från det privata kontot och låta företaget betala traktamente kontra låta företaget stå för allt för att sedan göra avdrag på traktamente + betala kostförmån. Har en marginalskatt på 54%. Ligger ju även visst värde i att slippa hantera kvitton om man bara plockar traktamente.

När är kostförmån skattefri?

Förmånsvärdet för en kostförmån beräknas utifrån en schablon. Följande schablonvärden gäller för fri kost:

Hur funkar kostförmån?

Det kan uppstå en skattepliktig förmån om du bjuder dina anställda på exempelvis lunch. Den anställde ska alltså beskattas för förmånen om måltiden inte är skattefri. Som arbetsgivare behöver du därför tänka på att fri eller subventionerad kost till en anställd är en skattepliktig kostförmån. Oavsett om den anställde får förmånen varje dag eller vid enstaka tillfällen ska personen beskattas för fri kost. Det spelar ingen roll om den anställde får kosten av dig som arbetsgivare eller om någon annan betalar.

Låt säga att den anställde ska beskattas för måltiden, då värderas kostförmånen schablonmässigt. För inkomstår 2022, enligt Skatteverket, är detta schablonvärdet:

 • Fri lunch eller middag: 100 kronor/dag

 • Fri frukost: 50 kronor/dag

 • Helt fri kost (minst tre måltider): 250 kronor/dag

Är kostförmån skattepliktigt?

Fråga: Mitt företag har köpt lunch till mina anställda. Är det en kostförmån?

Svar från juristen: När du som arbetsgivare bjuder dina anställda på lunch uppstår normalt en skattepliktig förmån, men det finns undantag. 

Hur mycket skatt dras på kostförmån?

 • hotellfrukost som ingår i priset för övernattning vid tjänsteresa
 • kost på allmänna transportmedel som ingår i priset för resan
 • pedagogisk lunch och liknande för lärare, vårdpersonal med flera
 • representation (intern och extern), som till exempel personalfest
 • måltider som nyttjas av FN-personal.

Du beskattas inte heller för kostförmån om du får en måltid från någon som saknar samband med arbetsgivaren och måltiden lämnas utan krav på en motprestation från dig.

Är kostförmån pensionsgrundande?

Hej!

Jag försöker förstå hur kostförmånen påverkar min pension, tjänstepension, lön osv… DVS om det är en bra deal och hur bra i slutändan. Har jag förstått det rätt sparar jag dryga 600kr och ingen påverkan på tjänstepension.

Hur redovisa kostförmån?

 • hotellfrukost som ingår i priset för övernattning vid tjänsteresa
 • kost på allmänna transportmedel som ingår i priset för resan
 • pedagogisk lunch och liknande för lärare, vårdpersonal med flera
 • representation (intern och extern), som till exempel personalfest
 • måltider som nyttjas av FN-personal.

Du beskattas inte heller för kostförmån om du får en måltid från någon som saknar samband med arbetsgivaren och måltiden lämnas utan krav på en motprestation från dig.

Vad betyder med kostförmån?

Det normala är att ersättning i anställningsförhållanden utgår i form av lön eller jämförbar kontant betalning. Sådan inkomst skall beskattas i inkomstslaget tjänst. Vidare kan olika sorters förmåner utgöra ersättning för utfört arbete. I sådana fall skall även förmånen beskattas som inkomst av tjänst. Anledningen därtill är att man vill att beskattningen skall vara densamma, oavsett om arbetstagare får betalt med kontant lön eller andra förmåner. Den skattskyldige beskattas på grund av detta på samma sätt som om den skattskyldige fått lön motsvarande förmånens värde.

Allmänt om kostförmån