:

Hur fungerar rutavdrag vid Flyttstäd?

Innehållsförteckning:

 1. Hur fungerar rutavdrag vid Flyttstäd?
 2. Vad krävs för att få rutavdrag?
 3. Hur vet man att man har rätt till rutavdrag?
 4. Måste man vara skriven på adressen för att få rutavdrag?
 5. Hur fungerar rutavdrag för privatperson?
 6. Vad kostar flyttstädning utan rutavdrag?
 7. Kan jag själv ansöka om rutavdrag?
 8. Kan vem som helst få rutavdrag?
 9. Kan man ansöka om rutavdrag själv?
 10. Får man göra avdrag för flyttkostnader?
 11. Vem drar av rutavdrag?
 12. Hur mycket får man ta ut i rutavdrag?
 13. Får man rutavdrag för fönsterputs?
 14. Kan man få rutavdrag utan inkomst?
 15. Får man göra avdrag för Hemnet?
 16. Har du rätt till rutavdrag när Du flyttar från Sverige?
 17. Hur ska du ha rätt till rutavdrag?
 18. Vad gäller rutavdrag 2021?
 19. Hur mycket fördubblas rutavdraget 2020?
 20. Har du rätt till rutavdrag när Du flyttar från Sverige?
 21. Hur ska du ha rätt till rutavdrag?
 22. Vad gäller rutavdrag 2021?
 23. Hur mycket fördubblas rutavdraget 2020?

Hur fungerar rutavdrag vid Flyttstäd?

Det finns många fördelar med att anlita en flyttfirma för flytthjälp. Förutom att du tack vare rutavdraget kan spara pengar genom att få skattereduktion på arbetskostnaden så slipper du själv allt det där trista med att flytta, såsom att paketera och packa upp, montera ned och montera upp igen, transportera kartonger och möbler, lyfta tungt samt flyttstädning.

En flyttfirma kan, förutom att ge dig flytthjälp, även bistå med flyttstädning. Dock inte grov- och specialstädning, men både fönsterputsning, dammtorkning och dammsugning ingår i vad som berättigar till skattereduktion via rutavdraget. Ytterligare en fördel är tidsbesparing. Du kan ägna dig åt roligare eller viktigare saker samtidigt som jobbet blir gjort.

Vad krävs för att få rutavdrag?

Företagarna förklarar vad RUT- och ROT-avdrag innebär.

Den som äger småhus eller har en bostadsrätts-/ägarlägenhet kan få en skatterabatt med upp till 50 000 kronor per person och år. Skatterabatten är 30 procent av arbetskostnaden inklusive moms.

Hur vet man att man har rätt till rutavdrag?

I din skatteuträkning finns en minuspost som heter Skattereduktion för husarbete (rot-/rutavdrag). Den posten visar hur stor skattereduktion du har fått. Finns ingen sådan post har du inte fått någon skattereduktion.  

På ditt kontoutdrag har du en minuspost som heter Preliminär skattereduktion för husarbete. Det visar den preliminära skattereduktion du fick vid fakturatillfället, då du fick ett avdrag på arbetskostnaden.

Måste man vara skriven på adressen för att få rutavdrag?

Regel nummer ett är enkel - du måste helt eller delvis äga den fastighet (bostadsrätt, villa, radhus, fritidshus) som du köper hantverkartjänster till, för att få göra ROT-avdrag enligt konstens alla regler. det göra att du alltså inte kan göra skatteavdraget om du bor i hyresrätt, i andrahand eller liknande.

Är ni två personer som äger en bostad tillsammans kan ni om ni vill dela upp ROT-avdraget mellan er eller låta den ena parten stå för hela avdraget. Om den ena t.ex. saknar inkomst är det klokt att låta den som har inkomst göra hela avdraget. Rent praktiskt innebär detta att ni pratar ihop er med företaget ni anlitar och ber de ställa fakturan till antingen en av er på hela beloppet, eller att de delar upp det i två fakturor, en till var och en av er.

Tips! Ställ egna frågor och få hjälp från proffs på vårt ROT-forum.

Hur fungerar rutavdrag för privatperson?

Arturo Arques är privatekonom på Swedbank och sparbankerna. Vi låter honom svara på de vanligaste frågorna om rut och rot.

Det pratas om rot och rut i lite olika sammanhang – men vad står de för egentligen? – Rot är en förkortning för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Rut stod en gång i tiden för "rengöring, underhåll och tvätt". Idag omfattar ju avdraget betydligt mer än så, men de är båda skatteavdrag som man kan få göra för tjänster som utförs i eller i nära anslutning till hemmet.

Vad kostar flyttstädning utan rutavdrag?

Vissa städfirmor tar betalt per kvadratmeter och andra per timme. 

Anlitar du en städfirma som tar betalt per timme finns risken att kostnaden drar iväg. 

Då är det tryggare att anlita en städfirma med avtal om ett fast pris som avgörs av bostadens storlek, antal badrum, storlek på kök etc.

Vad som ingår i en flyttstädning varierar men vad som alltid bör ingå är dammsugning och moppning av golv och rengöring av alla fria ytor såsom lister, väggar, element, strömbrytare, persienner, fasta lampor och dörrar. Garderober och annan fast inredning ska rengöras utvändigt och invändigt. Även garage och andra byggnader på din tomt ska städas.

I kök och badrum krävs en större städinsats för att få bort ingrott fett och annan smuts. I köket ska förutom luckor och bänkar också spis, ugn, köksfläkt, kyl, frys och diskbänkar rengöras noggrant.

I badrummet ska badkar, duschkabin och handfat vara skinande rena på alla håll och kanter. Det är viktigt att säkerställa att rengöring av golvbrunnar, vattenlås och ytan bakom spisen ingår och genomförs i flyttstädningen. Det är nämligen inte ovanligt att det missas.

I en flyttstädning ingår generellt inte städning av ytor i trädgård eller borttagning av spikar och krokar från väggar. Inte heller fönsterputs, tvättning av väggar och tak, eller bortforsling och återvinning av sopor. 

Ofta kan du köpa till dessa tjänster för en extra kostnad. När du väljer städfirma, har dem oftast en lista på vad som ingår i priset för en flyttstädning.

Kan jag själv ansöka om rutavdrag?

Rotarbeten är arbeten som görs för att förbättra en bostad. Dessa förbättringar kan bestå av att bygga om och bygga till bostaden. Rotarbete kan också vara reparation och underhåll, då bostaden återställs till, eller bibehålls i, ursprungligt skick. Rotarbete kan också vara vissa typer av installationer som medför en del byggarbete och där inventarier är fastmonterade i byggnaden, till exempel en värmepumpinstallation.

Även viss rengöring kan räknas som rotarbete, till exempel:

Det är viktigt att du har koll på vilka arbeten som ger rätt till skattereduktion och att du och företaget är överens. Tänk också på att du måste betala tillräckligt med skatt för att kunna använda rutavdraget. Det är särskilt viktigt om du också nyttjar andra skattereduktioner under året, exempelvis för installation av grön teknik.

Du och företaget du anlitar har ett gemensamt ansvar att ta reda på om arbetet som ska utföras ger rätt till rutavdrag. Om en tjänst är godkänd beror bland annat på om tjänsten utförs i ditt hem eller inte. Det spelar ingen roll vilken typ av bostad det är. Kostnader för material, resor, utrustning eller administration i samband med arbetet ger inte rätt till rutavdrag.

För att du ska ha rätt till rutavdrag ska tjänsten utföras i eller i nära anslutning till din bostad, till exempel i trädgården. Undantaget är tvätt vid tvättinrättning, då arbetet utförts utanför hemmet. Du behöver inte äga bostaden som tjänsten utförs i för att ha rätt till rutavdrag. Det räcker med att du använder bostaden helt eller delvis som ditt hem. Om du hyr ut bostaden kan du inte få rutavdrag för tjänster som utförs medan bostaden är uthyrd. Gemensamhetsutrymmen i flerfamiljshus räknas inte som ditt hem, exempelvis gemensam entré och trappuppgång.

För att du ska ha rätt till rutavdrag ska följande villkor vara uppfyllda:

 • Du ska bo i bostaden där tjänsten utförs.
 • Du ska faktureras för tjänsten och/eller ha utgiften för tjänsten.
 • Du ska ha rutavdrag kvar att utnyttja. Rotavdraget och rutavdraget är sammanlagt högst 75 000 kr per person och år. Högst 50 000 kronor får vara rotavdrag.
 • Du ska vara bosatt i Sverige och betala skatt här (obegränsat skattskyldig) eller bo utomlands men välja att beskattas i Sverige enligt inkomstskattelagen, där minst 90 % av förvärvsinkomsterna är inkomster i Sverige (begränsat skattskyldig).
 • Du ska ha fyllt 18 år senast vid årets slut.
 • Ett dödsbo kan få rutavdrag, men enbart för tjänster som utförs före dödsfallet.

Om ni är två eller flera personer som gemensamt nyttjar bostaden kan ni dela på rutavdraget. Sammanlagt kan dock rutavdraget aldrig bli högre än 50 procent av den totala arbetskostnaden. För att få rutavdrag ska du faktureras eller betala för arbetet.

Det är bara du själv som kan ta reda på hur mycket rutavdrag du har kvar att utnyttja under året. I e-tjänsten Mina skattereduktioner för rot, rut och grön teknik kan du se hur mycket avdrag du har utnyttjat i år och även tidigare år. Om kunden inte har e-legitimation kan du få ett intyg hemskickat.

Tänk på att uppgifterna bara tar hänsyn till ärenden som har kommit in till Skatteverket och där Skatteverket har fattat beslut.

Kan vem som helst få rutavdrag?

Regel nummer ett är enkel - du måste helt eller delvis äga den fastighet (bostadsrätt, villa, radhus, fritidshus) som du köper hantverkartjänster till, för att få göra ROT-avdrag enligt konstens alla regler. det göra att du alltså inte kan göra skatteavdraget om du bor i hyresrätt, i andrahand eller liknande.

Är ni två personer som äger en bostad tillsammans kan ni om ni vill dela upp ROT-avdraget mellan er eller låta den ena parten stå för hela avdraget. Om den ena t.ex. saknar inkomst är det klokt att låta den som har inkomst göra hela avdraget. Rent praktiskt innebär detta att ni pratar ihop er med företaget ni anlitar och ber de ställa fakturan till antingen en av er på hela beloppet, eller att de delar upp det i två fakturor, en till var och en av er.

Tips! Ställ egna frågor och få hjälp från proffs på vårt ROT-forum.

Kan man ansöka om rutavdrag själv?

Rut är en förkortning av Rengöring, underhåll och tvätt. Som privatperson i Sverige får du göra rutavdrag på 50% på arbetskostnaden för hushållsnära tjänster, dvs. inte på materialkostnaden eller liknande utan endast kostnaden för arbetstiden. Rut-avdrag vid flyttstädning får göras, oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller hus.

Får man göra avdrag för flyttkostnader?

Därmed dock inte sagt att en flytt behöver vara kostsam och där man som privatperson står för hela kostnaden. Nej, sedan 2016 så är nämligen en flytt inkluderad i RUT-avdraget och det innebär att du som privatperson kan dra av halva kostnaden för det arbete som en professionell flyttfirma lägger ner. Sedan den första januari 2021 så har dessutom taket för RUT-avdraget kommit att höjas och där man således har ännu större fördelar att dra nytta av.

Tidigare låg taket – per person och per år – på 50.000 kronor. Numera så ligger det på 75.000 kronor. Det gör naturligtvis en enorm skillnad. I synnerhet för personer som flyttar ofta – exempelvis yngre människor som bor i andrahand i Stockholm – och för personer som flyttar långt. Det senare även vid utlandsflyttar. Har man arbetat och betalat skatt i Sverige så gäller RUT-avdraget även vid en flytt inom EU.

Vem drar av rutavdrag?

RUT-avdrag är en beteckning som används för möjligheten att göra avdrag på skatten för så kallade hushållsnära tjänster. Det innebär lite förenklat att skatteverket betalar 50% av arbetskostnaden om du anlitar en firma för hushållsnära tjänster. Städning, rengöring, flytt-tjänster och tvätt är några av de tjänster som ingår i RUT-avdraget. Taket för RUT-avdrag + eventuella ROT-avdrag är 75 000 kr per person och år.

RUT-tjänster får INTE dras av i skatteberäkningen vid försäljning av bostad. 

Hur mycket får man ta ut i rutavdrag?

Rutavdrag är en form av skatteavdrag som är ämnat för privatpersoner. Rutavdraget innebär att man berättigas skattereducering för diverse tjänster och arbeten som sker i sin bostad.

Rutavdraget kan många gånger framstå som något komplicerat. I själva verket är det helt tvärtom.

Får man rutavdrag för fönsterputs?

Våra professionella fönsterputsare gör dina smutsiga och fläckiga fönster skinande rena. Fönsterputs bostad ger dig nyputsade fönster får hela ditt hem att kännas renare, ljusare och fräschare. Du kan beställa enstaka fönstertvätt eller så kan du prenumerera på fönsterputsning då kommer vi 2, 4, 8 eller 12 gånger per år. Putsar vi dina fönster ofta, så kan det eventuellt räcka med att endast tvätta utsidan vissa gånger. Vi putsar vanligtvis alla dina fönster men det är du som kund som bestämmer hur du vill ha det. Vi har alltid med oss alla verktyg, redskap och rengöringsmedel.

Kan man få rutavdrag utan inkomst?

Rut är en förkortning av Rengöring, underhåll och tvätt. Som privatperson i Sverige får du göra rutavdrag på 50% på arbetskostnaden för hushållsnära tjänster, dvs. inte på materialkostnaden eller liknande utan endast kostnaden för arbetstiden. Rut-avdrag vid flyttstädning får göras, oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller hus.

Får man göra avdrag för Hemnet?

För att ge samtliga av er som verkar ha en bild av att mäklaren glassar genom livet och öppnar dörrar till lättsålda objekt så kan det här vara värt att veta:

Mäklaren har genomgått en 3 årig högskoleutbildning och utför det som i andra länder utförs av jurister och har därmed ett mycket stort ansvar i hela processen. Man ansvarar för att inhämta och sammanställa all information av vikt för potentiella köpare (både innan, under och efter) denna information kostar faktiskt pengar att inhämta.

Har du rätt till rutavdrag när Du flyttar från Sverige?

Du har rätt till RUT-avdrag även när du flyttar till eller från Sverige. Dock gäller lite olika regler. När du flyttar från Sverige är det som vanligt att du kan få rutavdrag för flyttstädningen i ditt hem. Från den augusti 2016 så kan du även få dra av 50% av arbetskostnaden för flyttfirmans arbetskostnad.

Hur ska du ha rätt till rutavdrag?

För att ha rätt till rutavdrag ställs följande krav: Du måste vara över 18 år och ha varit obegränsat skattskyldig under året. Det innebär att ansökaren ska ha betalat skatt i Sverige. Arbetet måste vara ett sådant som berättigar rutavdrag.

Vad gäller rutavdrag 2021?

Regler - Rutavdrag 2021. Från 1 januari 2021 förändras regelverket vad gäller rutavdrag ytterligare där man både höjer avdraget samtidigt som man utvidgar tjänster som berättigar rutavdrag. Det tillkommer ytterligare fyra tjänster, vilka är: Tvätt vid tvättinrättning; Möblering av bostad, där montering av möbler inberäknas.

Hur mycket fördubblas rutavdraget 2020?

Rutavdrag 2020 – Hur mycket? För rutavdraget 2020 följer även de regler som började gälla från och med , vilka innebar att för personer mellan 18–64 år fördubblas rutavdraget från 25 000 till 50 000 kr per år (tillsammans med rotavdrag). Precis som tidigare har personer som är 65+ även de rätt till 50 000 kr per år.

Har du rätt till rutavdrag när Du flyttar från Sverige?

 • Du har rätt till RUT-avdrag även när du flyttar till eller från Sverige. Dock gäller lite olika regler. När du flyttar från Sverige är det som vanligt att du kan få rutavdrag för flyttstädningen i ditt hem. Från den augusti 2016 så kan du även få dra av 50% av arbetskostnaden för flyttfirmans arbetskostnad.

Hur ska du ha rätt till rutavdrag?

 • För att ha rätt till rutavdrag ställs följande krav: Du måste vara över 18 år och ha varit obegränsat skattskyldig under året. Det innebär att ansökaren ska ha betalat skatt i Sverige. Arbetet måste vara ett sådant som berättigar rutavdrag.

Vad gäller rutavdrag 2021?

 • Regler - Rutavdrag 2021. Från 1 januari 2021 förändras regelverket vad gäller rutavdrag ytterligare där man både höjer avdraget samtidigt som man utvidgar tjänster som berättigar rutavdrag. Det tillkommer ytterligare fyra tjänster, vilka är: Tvätt vid tvättinrättning; Möblering av bostad, där montering av möbler inberäknas.

Hur mycket fördubblas rutavdraget 2020?

 • Rutavdrag 2020 – Hur mycket? För rutavdraget 2020 följer även de regler som började gälla från och med , vilka innebar att för personer mellan 18–64 år fördubblas rutavdraget från 25 000 till 50 000 kr per år (tillsammans med rotavdrag). Precis som tidigare har personer som är 65+ även de rätt till 50 000 kr per år.