:

Hur anmäler man felaktig folkbokföring?

Innehållsförteckning:

  1. Hur anmäler man felaktig folkbokföring?
  2. Vad är straffet för Folkbokföringsbrott?
  3. Vad räknas som Folkbokföringsbrott?
  4. Vad händer om man är skriven på fel adress?
  5. Vem kan anmäla Folkbokföringsbrott?
  6. Hur utreder Skatteverket folkbokföring?
  7. Vem anmäler Folkbokföringsbrott?
  8. Kan man vara skriven på 2 ställen?
  9. Varför finns Folkbokföringsbrott?
  10. Vad händer om man ljuger för Skatteverket?
  11. Hur utreds Folkbokföringsbrott?
  12. Kan Skatteverket göra hembesök?
  13. Får inneboende skriva sig på adressen?
  14. Hur vet man om man blir granskad av Skatteverket?
  15. Får man ha inneboende utan tillstånd?

Hur anmäler man felaktig folkbokföring?

På den här sidan hittar du information om att lämna tips om misstänkt fusk inom skatt och felaktig folkbokföring.

Vad är straffet för Folkbokföringsbrott?

Till höstens kurser blev drygt 27 000 studenter antagna till Linnéuniversitetet i Kalmar och Växjö. Drygt 6000 av dem är heltidsstudenter.  

När SVT Nyheter Småland pratar med studenter på Campus i Växjö är det få som känner till att det är ett brott att vara folkbokförd på fel adress. 

Vad räknas som Folkbokföringsbrott?

Ansvar för folkbokföringsbrott kan komma i fråga i följande två typsituationer (42 § FOL):

  • Om en person lämnar oriktiga uppgifter som ligger till grund för ett beslut om folkbokföring.
  • Om en person inte fullgör sin anmälningsskyldighet enligt 25–27 §§ FOL.

För att kunna dömas för folkbokföringsbrott måste personen ha handlat med uppsåt (1 kap. 2 § BrB). Det är alltså inte tillräckligt att personen har varit oaktsam.

En förutsättning för att någon ska kunna dömas för folkbokföringsbrott är att gärningen innebär fara i bevishänseende. Det innebär att det måste finnas en konkret fara för att handlandet eller underlåtenheten medför att felaktiga uppgifter registreras i folkbokföringen.

Att faran ska vara konkret innebär att det krävs att det är både möjligt och sannolikt att den oriktiga uppgiften kommer att godtas. Om exempelvis den oriktiga uppgiften sannolikt inte skulle upptäckas vid den normala rutinmässiga kontroll som folkbokföringsverksamheten vidtar anses konkret fara föreligga. Om den oriktiga uppgiften avser ett förhållande som framstår som så uppenbart felaktigt att det inte finns någon risk för att den skulle komma att läggas till grund för ett beslut anses någon konkret fara inte föreligga (prop. 2017/18:145 s. 134).

Vad händer om man är skriven på fel adress?

Huvudregeln för var man ska vara skriven är enkel: där man bor där ska man vara folkbokförd. Men det finns gråzoner och ibland är det svårt att veta vad som gäller. Till exempel om du bor tillfälligt på en adress eller på grund av din livssituation bor på flera ställen. Nedan reder vi ut vad som gäller för olika situationer.

Ja det måste man. Huvudregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, alltså där du sover. Om man inte gör någon flyttanmälan eller inte bor på adressen som man har anmält, så kan det vara ett folkbokföringsbrott. Något som kan straffas med böter eller i värsta fall fängelse. Folkbokföringslagen skärptes i juli 2018, tidigare var det inte straffbart att skriva sig på en adress där man inte bor. Om du är osäker på var du ska vara folkbokförd ska du alltid vända dig till Skatteverket för stöd.

Vem kan anmäla Folkbokföringsbrott?

Huvudregeln för var man ska vara skriven är enkel: där man bor där ska man vara folkbokförd. Men det finns gråzoner och ibland är det svårt att veta vad som gäller. Till exempel om du bor tillfälligt på en adress eller på grund av din livssituation bor på flera ställen. Nedan reder vi ut vad som gäller för olika situationer.

Ja det måste man. Huvudregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, alltså där du sover. Om man inte gör någon flyttanmälan eller inte bor på adressen som man har anmält, så kan det vara ett folkbokföringsbrott. Något som kan straffas med böter eller i värsta fall fängelse. Folkbokföringslagen skärptes i juli 2018, tidigare var det inte straffbart att skriva sig på en adress där man inte bor. Om du är osäker på var du ska vara folkbokförd ska du alltid vända dig till Skatteverket för stöd.

Hur utreder Skatteverket folkbokföring?

Med hjälp av e-legitimation kan du göra flera av dina ärenden digitalt. Det tar några minuter att fylla i din flyttanmälan i tjänsten Flyttanmälan. Se till att ha din nya adress och eventuellt lägenhetsnummer redo. Vi registrerar din flytt tidigast från och med inflyttningsdagen som du har angett.

Vem anmäler Folkbokföringsbrott?

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tre män misstänks för olaga frihetsberövande i Halmstad

Kan man vara skriven på 2 ställen?

20 april 2018 kl 10:18 Uppdaterad 13 juli 2021 kl 17:38

Tips & Råd Huvudregeln för var man ska vara skriven är egentligen väldigt enkel – ändå bryter många mot lagen utan att veta om det. Så här gör du rätt och skyddar dig mot bedragare.

Varför finns Folkbokföringsbrott?

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler angående folkbokföring finns i folkbokföringslagen. I 6 § anges vart man ska folkbokföras vilket är där man är bosatt. Begreppet "bosatt" definieras i 7 § som "där man regelmässigt tillbringar eller, när byte av bostad har skett, kan antas komma att regelmässigt tillbringa sin dygnsvila."

Vad händer om man ljuger för Skatteverket?

Kami menggunakan kuki dan teknologi yang serupa untuk membantu dalam menyediakan dan menambah baik kandungan pada Produk Meta. Kami juga menggunakan perkara ini untuk menyediakan pengalaman yang lebih selamat dengan menggunakan maklumat yang kami terima daripada kuki pada dan di luar Facebook, serta bagi menyediakan dan menambah baik Produk Meta untuk orang yang mempunyai akaun.

Kuki perlu: Kuki ini diperlukan untuk menggunakan Produk Meta dan diperlukan untuk memastikan laman kami berfungsi seperti yang dikehendaki.

Hur utreds Folkbokföringsbrott?

Använd komplettering av anmälan när du redan gjort en brottsanmälan och behöver skicka in fler uppgifter eller ändra något i din anmälan. Du kan till exempel komplettera med fler föremål, förtydliga din beskrivning av vad som hänt och lägga till vittnen för händelsen. Ärendenummer  - som skickas till dig via post eller digital myndighetsbrevlåda - behöver uppges vid komplettering.

Dessa anmälningar och kompletteringar går att göra på polisen.se:

Anmäl borttappat föremål eller djur + komplettera anmälan

  • Du som har en digital brevlåda får din kopia på polisanmälan skickad dit (tidigast efter 48 timmar).
  • Har du inte en digital brevlåda skickas kopian till din folkbokföringsadress (tar normalt 10 arbetsdagar).

Kan Skatteverket göra hembesök?

Fejkade skilsmässor, madrassboenden och svartkontrakt. För att stoppa fusket med folkbokföringen vill regeringen genomföra en ”storskalig nationell” folkräkning – den första på flera decennier.

Amanda och Josefin, som egentligen heter något annat, vet aldrig vad som väntar bakom dörren de plingar på. I funktionsjackan med Skatteverkets logga på ligger ett portabelt larm. Det räcker med ett hastigt tryck på den röda knappen för att ett vaktbolag ska rycka ut.

Får inneboende skriva sig på adressen?

Grundregeln att utgå ifrån när det kommer till folkbokföring är att du ska vara folkbokförd där du är bosatt. Du anses vara bosatt där du regelbundet sover.

I Folkbokföringslagen går det att läsa mer om vilka undantag som finns och mer exakt hur begreppet definieras. Utgångspunkten är däremot att utgå ifrån var du faktiskt bor. Det spelar ingen roll hur du bor, exempelvis om du är inneboende.

Tänk på! Du ska vara folkbokförd där du bor, oavsett om det är du själv som äger bostaden eller inte.

Om du tänker flytta gör du en flyttanmälan för att ändra din folkbokföringsadress. Flyttanmälan görs hos Skatteverket.

Det går även att göra en flyttanmälan på Adressändring.se, men det gäller endast postförsändelser, alltså att din post skickas till ditt nya boende.

I samband med adressändringen får du en blankett som du skickar in till Skatteverket, som är grunden för ditt byte av folkbokföringsadress. Att byta folkbokföringsadress är kostnadsfritt, men för vissa nödvändiga tilläggstjänster kan du få betala en mindre summa.

Hur vet man om man blir granskad av Skatteverket?

Hon tror att just manuell bokföring ställer till det för många företagare – snarare än medvetet ”fusk”. Om de istället använt sig av ett bokföringsprogram hade många problem kunnat undvikas:

– Med ett digitalt bokföringsprogram registreras alla företagets affärshändelser löpande – som överföringar, in- och utbetalningar, försäljningar och inköp. Du stämmer av din bokföring i realtid så att du kan upptäcka och rätta till felaktigheter direkt. Dessutom har du allting samlat när det är dags att deklarera.

Struthers pekar på att digitaliserad bokföring framförallt ger en trygghet i att all data och siffror är korrekta inför deklarationen:

Får man ha inneboende utan tillstånd?

Om du bara vill hyra ut en del av lägenheten till en inneboende och du själv också bor kvar i den, behöver du inte fråga hyresvärden om lov. Men hyresvärden kan reagera om det uppstår problem kring uthyrningen, till exempel om den inneboende stör grannarna.

Om den inneboende använder lägenheten självständigt kan uthyrningen anses vara en andrahandsupplåtelse som kräver tillstånd. Så kan det exempelvis bli om du själv är bortrest en längre tid.