:

Hur skickar jag in deklarationen?

Innehållsförteckning:

 1. Hur skickar jag in deklarationen?
 2. Vilken adress ska man skicka deklarationen till?
 3. Kan man lämna deklarationen direkt till Skatteverket?
 4. Hur skickar Skatteverket ut deklarationen?
 5. Hur skickar man in bilagor till Skatteverket?
 6. Måste man ha frimärke på brev till Skatteverket?
 7. Kan man deklarera i Kivra?
 8. Var lämnar man Pappersdeklaration?
 9. Hur skriver man till Skatteverket?
 10. Var finns Skatteverkets tillfälliga brevlådor?
 11. Vad händer med Kivra när man dör?
 12. Vad ska skickas in till Skatteverket?
 13. Vill inte få räkningar i Kivra?
 14. Vill inte ha mina räkningar i Kivra?
 15. Vem är ägare till Kivra?

Hur skickar jag in deklarationen?

5 mars: Sista dagen att skaffa digital brevlåda för att få deklarationen elektroniskt.

6-10 mars: Du som har digital brevlåda får din deklaration som en pdf-fil dit.

14 mars: Den digitala deklarationen öppnar. Kräver e-legitimation och inloggning på Skatteverkets sajt.

Det viktigaste att tänka på är att vara ute i god tid. Vissa uppgifter, som försäljning av bostad, går att förebereda redan innan Skatteverkets e-tjänster öppnar. Då sparas de på ”mina sidor” och kan hämtas in när det är dags att deklarera.

Det kan vara krångligt att själv räkna ut hur mycket man ska deklarera och vilka avdrag man ska göra.

– Då rekommenderar jag våra e-tjänster, säger Emelie Köhn på Skatteverket.

Det vanligaste avdraget är resor till och från arbetet. I inkomstdeklarationen för 2021 gjorde cirka 780 000 människor reseavdrag med över 21 miljarder kronor, uppger Skatteverket.

– Vi vet att det ofta blir fel när man gör det avdraget, säger Emelie Köhn. 

Viktigt att komma ihåg är att man bara kan göra avdrag om man har resekostnader över 11 000. Ska man göra avdrag för resor med egen bil måste avståndet vara minst fem kilometer och man behöver också göra en tidsvinst på minst två timmar per dag jämfört med att åka kollektivt.

– Om man har fått en deklaration så ska man deklarera, säger Emelie Köhn.

Om man skulle glömma att deklarera skickas det ut en påminnelse om att man ska skicka in en deklaration.

Kommer det ändå inte in någon deklaration till Skatteverket kommer de att besluta om skatten ändå, enligt uppgifter myndigheten fått in från exempelvis banken och arbetsgivaren.

Huruvida man får pengar tillbaka eller inte beror på bland annat på hur mycket skatteavdrag som har gjorts från inkomsterna under året. Ibland är det så enkelt som att den avdragna skatten under året är större än den skatt man slutligen ska betala.

Det kan också vara så att man till exempel redovisar kapitalförluster eller har stora ränteutgifter som man får dra av i kapital.

Vilken adress ska man skicka deklarationen till?

 • Deklarationen skickas till digitala brevlådor 7-13 mars och på papper 15 mars till 15 april. För att få deklarationen digitalt krävs anslutning till en digital brevlåda för myndighetspost senast 28 februari.
 • Deklarationen öppnar 19 mars. Sista dagen att deklarera är 2 maj. Säkrast och snabbast är att deklarera digitalt – genom att ringa, sms:a, använda appen eller e-tjänsten.
 • Hela listan – alla kontor där du kan lämna deklaration under öppettid samt platser där det finns tillfälliga brevlådor eller brevinkast 16 april-2 maj.

Kan man lämna deklarationen direkt till Skatteverket?

Den som vill skicka sin pappersdeklaration till Skatteverket med post, vilket för de flesta är närmast, ska använda adressen som framgår på deklarationen. Då kommer deklarationen rätt direkt och skannas in och hanteras sedan automatiserat i Skatteverkets system.

Hur skickar Skatteverket ut deklarationen?

Du som ska lämna en bilaga till deklarationen deklarerar enklast i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1. Där finns rätt bilaga skapad åt dig med flera ifyllda uppgifter. Alla uträkningar och överföringar sker automatiskt. Logga in med e-legitimation, till exempel Mobilt bank-id.

Hur skickar man in bilagor till Skatteverket?

När du postar deklarationen behöver du ha ett frimärke på kuvertet. Posta din deklaration tillsammans med eventuella bilagor till adressen:

Måste man ha frimärke på brev till Skatteverket?

När du hämtar Paket, Rekommenderade brev eller Brevpostförskott måste du visa en giltig legitimation.

 • Namnet på din legitimation måste överensstämma med namnet på försändelsen. Om en uppgift på försändelsen behöver ändras, kontakta kundservice.
 • Legitimationens giltighetstid får inte ha passerat.
 • Legitimationen måste vara hel och i originalskick.

Kan man deklarera i Kivra?

Över 5.7 miljoner svenskar får sin deklaration i Kivra. Och det är inte så konstigt. Inga papper att hålla reda på, du vet var du har den och kommer åt den dygnet runt, var som helst.

Var lämnar man Pappersdeklaration?

Det går också bra att skicka pappersdeklarationen med post eller lämna in den på ett servicekontor under öppettid. Många servicekontor utökar öppettiderna de sista dagarna.

Alla servicekontor i Gävleborg – Bollnäs, Gävle, Hudiksvall, Ljusdal, Sandviken och Söderhamn – tar emot deklarationer när kontoren är öppna. Alla detaljer om brevlådor och öppettider på alla kontor finns på www.skatteverket.se/pappersdeklaration.

Hur skriver man till Skatteverket?

Det kan ta olika lång tid att få svar på din fråga beroende på vad den handlar om. Just nu har vi följande svarstider:

 • Frågor om skatt: sex vardagar
 • Frågor om folkbokföring: sex vardagar
 • Frågor om moms: åtta vardagar

I vissa fall ringer vi upp dig i stället för att svara på din fråga via mejl. Det gör vi till exempel om vi har fått in otydliga uppgifter och behöver få ett förtydligande, eller om det är något annat som gör att det är lättare att svara på frågan via telefon. Skatteupplysningens telefonnummer som visas i displayen är 0771-567567.

Var finns Skatteverkets tillfälliga brevlådor?

 • Deklarationen skickas till digitala brevlådor 7-13 mars och på papper 15 mars till 15 april. För att få deklarationen digitalt krävs anslutning till en digital brevlåda för myndighetspost senast 28 februari.
 • Deklarationen öppnar 19 mars. Sista dagen att deklarera är 2 maj. Säkrast och snabbast är att deklarera digitalt – genom att ringa, sms:a, använda appen eller e-tjänsten.
 • Hela listan – alla kontor där du kan lämna deklaration under öppettid samt platser där det finns tillfälliga brevlådor eller brevinkast 16 april-2 maj.

Vad händer med Kivra när man dör?

Här ser du vilken post du får från Skatteverket i din digitala brevlåda:

*  OBS! Grundbesluten om skatterna samt avgifterna vid försenad betalning skickas från Transportstyrelsen. Skatteverket hanterar omprövningar, överklaganden, anstånd, befrielser, m.m.

Vad ska skickas in till Skatteverket?

Skatteverket bidrar med förutsättningar i vardagen för dig som privatperson och företagare. Det ska vara enkelt att följa regler och förutsägbart vad som gäller. Du ska kunna vara trygg i att det blir rätt både för din egen del och att andra bidrar med det som de ska.

Vill inte få räkningar i Kivra?

Ingen blir glad av ett långt OCR-nummer. Den goda nyheten är att du smidigt betalar dina räkningar hos oss. Det går fort och du får full koll på dina betalningar.

Varje vecka sluter nya företag och myndigheter upp vid vår sida. När du skaffar Kivra blir hallmattan betydligt tommare.

Vill inte ha mina räkningar i Kivra?

Vart i h**vete ställer man in så detta oändligt irriterande bolag slutar skickar notiser till en kl 01.15 om vart annat, har man dygnet-runt jour så kan man inte som vissa andra sätta telefonen på ”stör ej” nattetid….det tar liksom bort ”dygnet runt jour” i ja…hela konceptet..men i dessa fall vill man inte vakna mitt i natten av ett meddelande av Kivra för att då förstöra den lilla sömn man försöker få…värdelöst rent ut sagt, och jag har egentligen redan börjat

Har köpt en sak i kredit. Det skulle skickas faktorerna för delbetalning men redan i början missade kivra att skicka en faktura till mig som blev massor av skulder som jag upptäckt bara nu!!!

Jag läser recensioner om Kivra där de fått en stjärna och fattar ingenting. Jag tycker det funkar perfekt med allt på ett ställe, alternativet är att slarva bort papper eller lägga känslig data på t.ex. Google.

Har dock inte använt betalfunktionen så den kan jag inte uttala mig om.

Avdrag med en stjärna för att det saknas en sökfunktion (obegripligt att detta saknas egentligen).

I och med telefonbyte slutade alla notiser från Kivra funka. Ingen back-up funktion finns, det skickas mail som fastnar i googles reklamfilter. Missade läkartid pga detta. Kivra är en produkt som kan spara tid när den funkar men utsätter dig för stora risker då systemet är så opålitlig. Opt-Out tanken är katastrof.

Vem är ägare till Kivra?

När Daniel Eisenberg tillträdde rollen som Sverigechef på Deel öppnades dörren för honom själv och hela familjen att fånga en dröm och flytta till Afrika i ett år.

– Jag fortsatte mitt arbete som vanligt, fast runt köksbordet. Det blev några softa och härliga månader, säger han.