:

Vad är en Representationsgåva?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en Representationsgåva?
  2. Hur bokföra Representationsgåvor?
  3. Hur mycket får man dra av för representation?
  4. Hur mycket får ett företag bjuda på?
  5. Vad krävs för representation?
  6. Får man bjuda anställda på lunch?
  7. Hur mycket får man ge i gåva till kund?
  8. Vad klassas som representation?
  9. Vad är skillnad på representation och personalrepresentation?
  10. Får jag bjuda mina anställda på lunch?
  11. Vilka regler gäller vid representation?
  12. Är arbetslunch avdragsgill?
  13. Får man bjuda sina anställda på alkohol?
  14. Hur stor gåva får man ge skattefritt?
  15. Hur mycket pengar får man ge bort utan gåvoskatt?

Vad är en Representationsgåva?

För att avdrag för representation eller liknande ska medges måste utgiften ha ett omedelbart samband med näringsverksamheten (16 kap. 2 § IL). Kravet på omedelbart samband är avsett att markera att avdragsrätten inte omfattar kostnader för sällskapsliv av personlig natur (RÅ 1976 ref. 155).

Omedelbart samband anses föreligga när det uteslutande är fråga om att inleda eller upprätthålla affärsförbindelser eller liknade, eller då utgifterna avser ett jubileum eller personalvård.

För att representation i samband med affärsförhandlingar ska anses ha ett omedelbart samband med verksamheten bör denna ingå som ett led i förhandlingarna. Det bör vara fråga om en i dessa sammanhang sedvanlig gästfrihet t.ex. i form av värdskap i samband med förhandlingarna. Detta framgår av Skatteverkets allmänna råd.

Avdrag för representation får inte överstiga vad som kan anses skäligt. För den som inte har rätt till avdrag för mervärdesskatt enligt 8 kap. ML eller rätt till återbetalning enligt 10 kap. ML ska det skäliga beloppet ökas med mervärdesskatten på detta belopp.

Hur bokföra Representationsgåvor?

Med extern representation menas sådant värdskap och gästfrihet som underlättar de externa kontakterna med företrädare för verksamhet som är av vikt för SLU.

Vid all representation är det ett krav att det ska finnas ett omedelbart samband mellan representationen och SLU:s verksamhet. Exempel på situationer där omedelbart samband kan anses föreligga är större jubileer, invigningar, demonstrationer och dylikt där representationen används som ett led i SLU:s marknadsföring och PR-verksamhet. Representation bör hållas på verksamhetsorten för att man ska kunna styrka ett omedelbart samband.

Hur mycket får man dra av för representation?

– Det måste finnas en direkt anknytning mellan representationen och din verksamhet. För att du ska kunna dra av momsen måste ditt företag ha rätt till att få tillbaka eller vara skyldigt att betala moms.

Hur mycket får ett företag bjuda på?

Fråga: Mitt företag har köpt lunch till mina anställda. Är det en kostförmån?

Svar från juristen: När du som arbetsgivare bjuder dina anställda på lunch uppstår normalt en skattepliktig förmån, men det finns undantag. 

Vad krävs för representation?

Har ditt företag koll på när representation är avdragsgill och när den inte är avdragsgill? Våra experter ger svar på era frågor kring regler om extern och intern representation.

Får man bjuda anställda på lunch?

Det kan uppstå en skattepliktig förmån om du bjuder dina anställda på exempelvis lunch. Den anställde ska alltså beskattas för förmånen om måltiden inte är skattefri. Som arbetsgivare behöver du därför tänka på att fri eller subventionerad kost till en anställd är en skattepliktig kostförmån. Oavsett om den anställde får förmånen varje dag eller vid enstaka tillfällen ska personen beskattas för fri kost. Det spelar ingen roll om den anställde får kosten av dig som arbetsgivare eller om någon annan betalar.

Låt säga att den anställde ska beskattas för måltiden, då värderas kostförmånen schablonmässigt. För inkomstår 2022, enligt Skatteverket, är detta schablonvärdet:

  • Fri lunch eller middag: 100 kronor/dag

  • Fri frukost: 50 kronor/dag

  • Helt fri kost (minst tre måltider): 250 kronor/dag

Hur mycket får man ge i gåva till kund?

CvZ Juridik använder cookies och liknande tekniker för att möjliggöra tjänster och funktioner på vår hemsida och förstå din interaktion med vår tjänst. Genom att klicka på Acceptera godkänner du vår användning av dessa tekniker för marknadsföring och statistik.Se sekretesspolicy

Vad klassas som representation?

Har ditt företag koll på när representation är avdragsgill och när den inte är avdragsgill? Våra experter ger svar på era frågor kring regler om extern och intern representation.

Vad är skillnad på representation och personalrepresentation?

Representation, representation fees på engelska, är ett samlingsbegrepp för avdragsgilla utgifter som görs för att gynna verksamheten. Det kan vara kostnader för enklare förtäring, teaterbesök eller dylikt som har använts för att främja företagets verksamhet. Visst känns det trevligt?

Dessa utgifter är ofta avdragsgilla, så kallad avdragsgill representation. Dock gäller det att de har ett direkt samband med verksamheten och ingår i ledet för affärsförhandlingar för att de ska vara avdragsgilla. Tidigare har man även kunnat dra av för måltider, men denna avdragsrätt slopades vid årsskiftet 2017. Mer om detta senare. Nu drar vi igång förklaringen av alla regler. 

 Gå direkt till avsnitt:Vad är representation?Avdragsgill representation – det här säger Skatteverket

Det är Skatteverkets regler som styr vad som räknas som avdragsgill representation och vilka belopp som är aktuella. Här anger vi Skatteverkets regler för representation.

Får jag bjuda mina anställda på lunch?

Skatteverket har meddelat att måltider i samband med distansarbete inte är en skattefri förmån. För att måltiden ska bli skattefri i samband med kurs- och konferens, personalfest, informationsmöten m.m. så ska måltiden intas gemensamt i en anvisad lokal.

Detta innebär att mat eller annan kost inte får skickas hem till deltagare i digitala möten och konferenser. Det är inte heller tillåtet att erbjuda deltagarna att hämta en frukost- eller lunchpåse på jobbet innan mötet eller konferensen.

Begreppet arbetsmåltid finns inte i skattelagstiftningen. Med arbetsmåltid menas här sådana måltider som intages då och då med olika kollegor på arbetsplatsen under eller i anslutning till arbetet, ofta för att spara tid. Om en mindre grupp medarbetare träffas för ett arbetsmöte och därefter går på lunch och låter högskolan betala så ses även det som ett typiskt exempel på en arbetsmåltid.

Huvudregeln är att sådana måltider är skattepliktiga. Tids- och effektivitetsvinster utgör ingen grund för annan bedömning. Det innebär att måltider, bekostade av högskolan och som intas i samband med exempelvis lunchmöten ska förmånsbeskattas enligt schablon. När utlägg för en sådan måltid sker lägger HR-Lön förmånsbeskattning på deltagarna per automatik.

Vilka regler gäller vid representation?

Reglerna om representation ändrades den 1 januari 2017. De nya reglerna innebär att om du i samband med representation har kostnader för mat och dryck får du göra avdrag för moms. Detta gäller på ett underlag som får vara högst 300 kronor exklusive moms per person och tillfälle.

Är arbetslunch avdragsgill?

För att representation ska bli skattemässigt avdragsgill krävs det att det finns ett direkt samband mellan kostnaden och företagets verksamhet. Det finns både intern och extern representation.

Det är inte lätt att komma ihåg alla bjudluncher med potentiella kunder, lattestunder med jobbkandidater och semlor på kontoret. Men all representation måste ha ett direkt samband med verksamheten. 

Därför är det superviktigt att du alltid dokumenterar syftet med representationen.

Skriv ner namnen på personerna som deltog, vilka företag de kom ifrån och spara informationen tillsammans med aktuella kvitton.

Får man bjuda sina anställda på alkohol?

Det måste finnas ett omedelbart samband mellan representationen och den verksamhet som företaget bedriver för att kostnaderna ska kunna betraktas som avdragsgilla. Det gäller både tidpunkten och platsen för representationen och vilka personer den riktar sig mot.

Avdragsrätten för representationsmåltider (lunch, middag, supé och annan förtäring) slopades 1 januari 2017. Utgifter för förfriskningar och enklare förtäring av mindre värde kan dock fortfarande vara avdragsgill, läs mer om detta nedan.

Hur stor gåva får man ge skattefritt?

Gåvor till anställda har i många år varit en intressant fråga. Som givare av en gåva vill man kanske uppvakta en anställd vid en födelsedag eller belöna en anställd för en prestation. Som anställd mottagare vill man sannolikt ha många och skattefria gåvor av sin arbetsgivare. 

Hur mycket pengar får man ge bort utan gåvoskatt?

Gåvoskatt var en skatt på gåvor och skulle betalas av gåvans mottagare. Skatten gällde för alla typer av gåvor, som till exempel pengar, bostadsrätter, fastigheter och bilar. Även gåvor av möbler över ett visst värde behövde gåvomottagaren skatta för. 

Gåvoskatten finns kvar i flera länder, bland annat i Finland och Frankrike. I Sverige avskaffades skatten officiellt år 2005, tillsammans med arvsskatten. Båda skatterna hade fått hård kritik, bland annat för att de inte uppfattades som rättvisa. Du kan läsa mer om arvsskatten här.