:

Hur får man fram kontrolluppgift från Skatteverket?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man fram kontrolluppgift från Skatteverket?
  2. Hur rättar man en kontrolluppgift?
  3. Var kan jag se mina kontrolluppgifter?
  4. Hur gör Skatteverket kontroller?
  5. Vad händer om man ljuger i deklarationen?
  6. När upphörde kontrolluppgifter?
  7. Hur noga kollar Skatteverket min deklaration?
  8. Måste man lämna kontrolluppgift?
  9. När försvann kontrolluppgifter?
  10. Hur vet man om man blir granskad av Skatteverket?
  11. Hur många år bakåt kan Skatteverket granska?
  12. Hur långt tillbaka kan Skatteverket granska privatpersoner?
  13. Vad händer om man inte lämnar kontrolluppgifter?
  14. Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?
  15. Hur långt bak i tiden kan Skatteverket granska?

Hur får man fram kontrolluppgift från Skatteverket?

När ett aktiebolag lämnar utdelning till en aktieägare ska bolaget eller den som sköter utbetalningen åt bolaget, till exempel en bank eller Euroclear, redovisa denna och den avdragna preliminära skatten eller innehållna kupongskatten till Skatteverket på KU31.

Du som ska redovisa utdelning till Skatteverket kan göra det via e-tjänsten för kontrolluppgifter, antingen direkt i e-tjänsten eller genom att föra över filer. Redovisa gärna innehållen kupongskatt och avdragen preliminär skatt i samma fil.

Hur rättar man en kontrolluppgift?

Beskattningsåret 2018 är sista året som kontrolluppgifter sammanställs för ett helt beskattningsår. Från och med 1 januari 2019 gäller arbetsgivardeklaration på individnivå och uppgifter som har redovisats i den ska inte redovisas i kontrolluppgift. Från och med inkomståret 2015 är det möjligt att när som helst rätta kontrolluppgifter i Skatteverkets e-tjänst och filöverföringstjänst.

Om du inte har möjlighet att lämna kontrolluppgifter i e-tjänsten går det fortfarande att använda blankett.

Var kan jag se mina kontrolluppgifter?

Eftersom arbetsgivare från och med januari 2019 blev skyldiga att redovisa AGI, Arbetsgivardeklaration på Individnivå, så kommer inte längre den årliga kontrolluppgiften att skickas ut. I AGI så redovisar arbetsgivaren vad de har betalat i skatt, lön och andra förmåner för sina anställda varje månad. Förändringen för dig som betalningsmottagare beror på nya redovisningsregler för arbetsgivare och andra utbetalare.

Genom att logga in på Mina sidor på Skatteverkets hemsida kan du se vilka uppgifter som utbetalare har redovisat månad för månad. En stor fördel för dig som betalningsmottagare är att du i god tid kan upptäcka om det betalas för lite skatt (avdragen skatt). Det ger dig bättre koll på din privatekonomi och du kan kontakta utbetalaren direkt om någon uppgift är felaktig och behöver ändras. Utbetalare kan till exempel vara din arbetsgivare, ditt pensionsbolag, Pensionsmyndigheten eller Försäkringskassan. Den som får pension via en pensionsförsäkring berörs dock inte av de nya reglerna. Källa, Skatteverket.

Hur gör Skatteverket kontroller?

Normalt ställs frågorna skriftligt till företaget i en förfrågan. Ett beslut om revision och begäran att lämna in handlingar meddelas också skriftligen. Efter att Skatteverket har fått svar på sina frågor eller genomfört sin revision, meddelas ett förslag till beslut (även kallat övervägande). Företaget har möjlighet att svara på detta övervägande innan ett beslut fattas.

Det är viktigt att svara rätt från början då det kan vara avgörande för utfallet.

Det är viktigt att svara rätt från början då det kan vara avgörande för utfallet. Ett otydligt svar som ger Skatteverket en felaktig bild kan komma att läggas till grund för ett beslut till nackdel för företaget. Redan från första skriftväxlingen kan det vara bra att inte bara svara på Skatteverkets frågor utan även argumentera för att företagets skattemässiga hantering är korrekt.

Vad händer om man ljuger i deklarationen?

CSN kontrollerar att de inkomstuppgifter du lämnat till CSN stämmer. Kontrollen gör vi två år efter året du tjänade pengarna. Vi gör kontrollen genom att jämföra de inkomstuppgifter du lämnat till CSN med de inkomstuppgifter som vi då fått från Skatteverket.

Om du haft studiemedel eller studiestartsstöd och det visar sig att du haft inkomster över fribeloppet som du inte meddelat oss, måste du visa hur inkomsten varit fördelad under året. Det behöver vi veta eftersom CSN tar hänsyn till din inkomst per kalenderhalvår, medan den uppgift vi får från Skatteverket är per år.

När upphörde kontrolluppgifter?

SFS nr: 2001:1227 Departement/myndighet: Finansdepartementet S5 Utfärdad: 2001-12-13 Ändrad: t.o.m. SFS 2011:1287 Upphävd: 2012-01-01 Författningen har upphävts genom: SFS 2011:1244 Ändringsregister: SFSR (Regeringskansliet) Källa: Fulltext (Regeringskansliet)

1 §   I denna lag finns bestämmelser om skyldighet att lämna självdeklarationer, särskilda uppgifter och kontrolluppgifter.

Hur noga kollar Skatteverket min deklaration?

Skatteverket ska också göra extra kontroller av hyresinkomster, som ökade stort 2020, och de nya RUT-tjänsterna som omfattar viss tvätt (ej kemtvätt), montering av möbler, transport av möbler för återbruk och enklare tillsyn av bostad. Även det nya avdraget för grön teknik kommer att granskas – ett avdrag som gäller för installation av solceller, lagring av egenproducerad energi och laddningspunkter för elfordon.

De vanligaste felen som små och medelstora företag gör är att dra av för privata kostnader som inte rör verksamheten och att man inte redovisar förmåner eller inkomster som bör beskattas. Enligt Skatteverket gör 4 av 10 företag dessa skattefel, som motsvarar cirka 8 miljarder kronor om året.

Måste man lämna kontrolluppgift?

Inför årsskiftet är en rekommendation att förbereda hanteringen av kontrolluppgifter i god tid. Detta för att minimera felfaktorn. Här är två vanliga kontrolluppgifter:

  • KU20. Har du inlånade medel i ditt företag och det finns en revers som säger att du ska erhålla ränta måste du lämna kontrolluppgift på ränta och avdragen skatt (30 procent). Räntan och skatteavdraget ska redovisas till Skatteverket i arbetsgivardeklarationen den månad den är tillgänglig för mottagaren.
  • KU31. Har du haft årsstämma/extrastämma under året och det har beslutats utdelning ska du lämna kontrolluppgift till Skatteverket. KU31 ska innehålla information om utdelning och eventuellt skatteavdrag. Man har ingen skyldighet att göra skatteavdrag på utdelning utan eventuellt skatteavdrag är frivilligt. Skatten ska redovisas och betalas till Skatteverket den period som utdelningen är tillgänglig för mottagaren.

För dig som företagsägare är det viktigt att se över löneuttaget innan årsskiftet. Här tänker vi på 3:12-reglerna. Ta hjälp av din rådgivare att räkna på ditt löneuttag så du uppfyller lönekravet och kan utnyttja lönebaserat utrymme.

Det finns flera beloppsgränser att tänka på när man ser över sitt löneuttag. Här är fem olika nivåer som är bra att ha med sig när man ser över sitt löneuttag innan årsskiftet:

  • Tillfällig föräldrapenning: beräknas på sjukpenninggrundande inkomst om högst 362 200 kronor per år (inkomstår 2022).
  • Sjukpenning och föräldrapenning: beräknas på sjukpenninggrundande inkomst om högst 483 000 kronor (inkomstår 2022).
  • 540 700 kronor* är brytpunkten för statlig skatt 2022.
  • 572 970 kronor för maximal pensionsavsättning under inkomstår 2022.
  • 681 600 kronor maximalt löneuttagskrav, enligt 3:12-reglerna inkomstår 2022. *Skiktgränsen gäller den beskattningsbara förvärvsinkomsten, det vill säga den inkomst du har efter att grundavdraget har dragits bort.

När försvann kontrolluppgifter?

Plattforms­operatören ska även dessförinnan anmäla sig till, respektive registrera sig hos, Skatteverket (3 kap. 1 § resp. 4 kap. 1 § POL). Skulle plattforms­operatören uppfylla kraven för rapporterings­­skyldighet både i Sverige och i ett annat land inom EU ska uppgifterna bara lämnas till ett land. Då ska plattforms­operatören meddela Skatteverket om vilket land de väljer att lämna kontroll­uppgifterna till (3 kap. 1 § andra stycket POL).

Hur vet man om man blir granskad av Skatteverket?

Den som hyr ut en privatbostad ska betala skatt på inkomster som överstiger 40 000 kronor plus avdrag motsvarande hyra. Skatten är 30 procent på överskottet.– Många hyrde ut fritidsboenden förra sommaren och mycket pekar mot att hyrorna var högre än tidigare. Förmodligen för att fler semestrade i Sverige än normalt, säger Henrik Kisterud, samordnare av uthyrningskontrollen på Skatteverket.

Hur många år bakåt kan Skatteverket granska?

Om du bor i Sverige är du skyldig att deklarera alla dina inkomster i Sverige oavsett varifrån de kommer och var de tjänats in. Har man missat att deklarera dessa inkomster kan Skatteverket gå tillbaka fem år och upptaxera individen samt ta ut straffavgift, så kallat skattetillägg. Genom att lämna in självrättelse kan du undvika skattetillägg.

Vi lever i ett mer och mer internationellt samhälle. Det är därmed fler och fler som har inkomster från utlandet. Det kan röra sig om inkomster man har tjänat in under vistelse utomlands eller om ärvda pengar/investeringar eller om investeringar man gjort utomlands. Så länge som en person är skattemässigt bosatt i Sverige är den personen skyldig att redovisa alla sina inkomster i sin inkomstdeklaration oavsett varifrån inkomsten kommer. Har man inte redovisat skattepliktiga inkomster och Skatteverket av någon anledning börjar efterforska eller fråga om dessa inkomster, kan Skatteverket upptaxera vederbörande samt ta ut skattetillägg på upp till 40 procent av den skatt som man borde ha betalat, det vill säga man får då betala både den skatt man skulle ha betalat plus 40 procent i en ytterligare avgift. Skatteverket kan till exempel börja efterfråga information på grund av att pengar har försts in i Sverige eller genom information som lämnats från utländska banker eller myndigheter. Trycket hårdnar på banker och länder för att lämna ut information till skattemyndigheter för att dessa ska kunna säkerställa att lagar och regler om beskattning efterföljs. Har man inte lämnat uppgift alls om inkomsten eller om man angett fel information i deklarationen kan Skatteverket gå tillbaka fem år och upptaxera (under 2015 kan Skatteverket gå tillbaka till 2009 och upptaxera). Rör det högre belopp kan det dessutom bli frågan om grovt skattebrott och då kan Skatteverket gå tillbaka 10 år, det vill säga till 2004 och lämna frågan till Åklagarmyndigheten.

Hur långt tillbaka kan Skatteverket granska privatpersoner?

Skicka in en begäran om omprövning till Skatteverket. Det kan använda blanketten Begäran om omprövning (SKV 6891) eller skriva ett brev. Glöm inte att skriva under begäran.

Du bör även bifoga underlag som visar hur du kommit fram till de belopp du redovisar, exempelvis en K4 bilaga och årssammandrag för varje aktuellt år.

Vad händer om man inte lämnar kontrolluppgifter?

  • Om ersättningen understiger 1000 kronor/år – använd blankett KU10
  • Utdelning till delägare i fåmansbolag – använd blankett KU31
  • Ränteinkomst – använd blankett KU20
  • Pensionsgrundande inkomst och utbyte av kontrolluppgifter – använd blankett KU14. (Gäller för anställda som inte beskattas i Sverige men omfattas av svensk socialförsäkring.)

För fler exempel på situationer då du ska fortsätta lämna kontrolluppgift – se Skatteverkets hemsida. Sista dag för inlämning av dessa är 31 januari, 2020.

Kan Skatteverket kolla privata bankkonton?

I svensk beskattningsrätt finns ingen presumtion som innebär att enbart bevisning i form av att det skett insättningar på någons privata bankkonto medföra att insättningarna utgör skattepliktiga inkomster. Kammarrätten anser att Skatteverket inte har gjort sannolikt att insättningarna rör sig om ersättning för någon form av prestation. Skatteverket instämmer i den bedömningen varför domen inte har överklagats.

Hur långt bak i tiden kan Skatteverket granska?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tror det är Skatteförfarandelagen (2011:1244) 66 kap. 27§ som du eftersöker. I den står att Skatteverket får ompröva ett tidigare beslut om skatt till nackdel för den som beslutet gäller (efterbeskattning), om