:

Hur länge kan man rätta en deklaration?

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge kan man rätta en deklaration?
  2. Hur långt tillbaka i tiden kan Skatteverket gå?
  3. När får man tillbaka på skatten om man har gjort ändringar?
  4. När får man skatteåterbäring 2023 om man gjort ändringar?
  5. Hur långt bakåt kan Skatteverket granska?
  6. Vad är straffet för skattebrott?
  7. Har inte fått tillbaka på skatten?
  8. Varför har jag inte fått skatteåterbäringen 2023?
  9. Vad händer om man ljuger i deklarationen?
  10. Kan man se hur mycket man får tillbaka på skatten?
  11. Hur vet man om man blir granskad av Skatteverket?
  12. Hur ofta gör Skatteverket kontroller?
  13. Vad räknas som skattefusk?
  14. Var går gränsen för ringa skattebrott?
  15. Kan man se sitt Skattekonto?

Hur länge kan man rätta en deklaration?

Om du inte sköter bokföringen i din näringsverksamhet, kan det få till följd att det uppstår en fara för att till exempel Skatteverkets skattekontroll försvåras.

Hur långt tillbaka i tiden kan Skatteverket gå?

Om du bor i Sverige är du skyldig att deklarera alla dina inkomster i Sverige oavsett varifrån de kommer och var de tjänats in. Har man missat att deklarera dessa inkomster kan Skatteverket gå tillbaka fem år och upptaxera individen samt ta ut straffavgift, så kallat skattetillägg. Genom att lämna in självrättelse kan du undvika skattetillägg.

Vi lever i ett mer och mer internationellt samhälle. Det är därmed fler och fler som har inkomster från utlandet. Det kan röra sig om inkomster man har tjänat in under vistelse utomlands eller om ärvda pengar/investeringar eller om investeringar man gjort utomlands. Så länge som en person är skattemässigt bosatt i Sverige är den personen skyldig att redovisa alla sina inkomster i sin inkomstdeklaration oavsett varifrån inkomsten kommer. Har man inte redovisat skattepliktiga inkomster och Skatteverket av någon anledning börjar efterforska eller fråga om dessa inkomster, kan Skatteverket upptaxera vederbörande samt ta ut skattetillägg på upp till 40 procent av den skatt som man borde ha betalat, det vill säga man får då betala både den skatt man skulle ha betalat plus 40 procent i en ytterligare avgift. Skatteverket kan till exempel börja efterfråga information på grund av att pengar har försts in i Sverige eller genom information som lämnats från utländska banker eller myndigheter. Trycket hårdnar på banker och länder för att lämna ut information till skattemyndigheter för att dessa ska kunna säkerställa att lagar och regler om beskattning efterföljs. Har man inte lämnat uppgift alls om inkomsten eller om man angett fel information i deklarationen kan Skatteverket gå tillbaka fem år och upptaxera (under 2015 kan Skatteverket gå tillbaka till 2009 och upptaxera). Rör det högre belopp kan det dessutom bli frågan om grovt skattebrott och då kan Skatteverket gå tillbaka 10 år, det vill säga till 2004 och lämna frågan till Åklagarmyndigheten.

När får man tillbaka på skatten om man har gjort ändringar?

Om du som fysisk person lämnar in din inkomstdeklaration innan den 30 mars så har du möjlighet att få tillbaka skatten redan i april. Pengarna kommer att betalas ut den 5-6 april om du uppfyller förutsättningarna.

Det är tre villkor som ska vara uppfyllda för att du ska kunna får pengarna tidigt:

När får man skatteåterbäring 2023 om man gjort ändringar?

Skatteåterbäringen betalas ut vid olika datum beroende på om du gör några ändringar i deklarationen eller inte, när du deklarerar och hur du gör det. För att få pengarna redan i april behöver du:

  • Ha en digital brevlåda hos Skatteverket (behöver skaffas senast den 5 mars).
  • Godkänna deklarationen senast den 30 mars på Skatteverkets hemsida eller i appen. 
  • Inte göra några ändringar.

Hur långt bakåt kan Skatteverket granska?

Många undrar hur långt tillbaka i tiden Skatteverket kan gå i sina granskningar. Nedan försöker jag reda ut begreppen utan att gå in på alla detaljer. Jag talar här enbart om inkomstskatt.

Först fattar Skatteverket sitt grundläggande beslut senast i november under taxeringsåret, dvs. året efter inkomståret. Om inget särskilt beslut fattas anses ändå beslut ha fattats av den innebörden att inlämnad deklaration godkänts.

Vad är straffet för skattebrott?

Generellt om ekonomisk brottslighet (ekobrott)

Ekonomisk brottslighet eller ekobrott är brott av ekonomisk art inom ramen för ett företag eller annan näringsverksamhet. De två vanligaste typerna är bokföringsbrott och skattebrott. På senare år har också penningtvättsbrott blivit allt vanligare.  Ekonomiska brott upptäcks ofta av skatteverket, konkursförvaltare, revisorer eller aktörer som granskar ett företags bokföring och affärer. Ekonomisk brottslighet skiljer sig från övrig brottslighet på så vis att huvudfrågan vanligtvis inte är vem som har begått brottet, utan i stället om den misstänktes agerande faktiskt är att betrakta som brottsligt.

Har inte fått tillbaka på skatten?

Om du som fysisk person lämnar in din inkomstdeklaration innan den 30 mars så har du möjlighet att få tillbaka skatten redan i april. Pengarna kommer att betalas ut den 5-6 april om du uppfyller förutsättningarna.

Det är tre villkor som ska vara uppfyllda för att du ska kunna får pengarna tidigt:

Varför har jag inte fått skatteåterbäringen 2023?

Den 14 mars öppnar tjänsten för att deklarera och då kan nästan alla logga in för att deklarera på skatteverket.se. Bara den som saknar bank-id behöver invänta pappersdeklarationen som kommer med posten mellan 15 mars och 15 april.

För att kunna få skatteåterbäringen i april behöver deklarationen godkännas digitalt senast den 30 mars utan några ändringar eller tillägg.

Vad händer om man ljuger i deklarationen?

Om du inte sköter bokföringen i din näringsverksamhet, kan det få till följd att det uppstår en fara för att till exempel Skatteverkets skattekontroll försvåras.

Kan man se hur mycket man får tillbaka på skatten?

En del av kunderna får sina återbäringar senare under dagen och nödvändigtvis inte genast på morgonen.

Fick du inte alls någon skatteåterbäring? Läs anvisningen: Varför fick jag inte skatteåterbäring?

Hur vet man om man blir granskad av Skatteverket?

Under pandemiåren fick Skatteverket många frågor om vad som kunde deklareras för hemmakontoret. Många ville ha ersättning för möbler, bredbandskostnader eller ökade kaffe och- fruktinköp.

Hur ofta gör Skatteverket kontroller?

Normalt ställs frågorna skriftligt till företaget i en förfrågan. Ett beslut om revision och begäran att lämna in handlingar meddelas också skriftligen. Efter att Skatteverket har fått svar på sina frågor eller genomfört sin revision, meddelas ett förslag till beslut (även kallat övervägande). Företaget har möjlighet att svara på detta övervägande innan ett beslut fattas.

Det är viktigt att svara rätt från början då det kan vara avgörande för utfallet.

Det är viktigt att svara rätt från början då det kan vara avgörande för utfallet. Ett otydligt svar som ger Skatteverket en felaktig bild kan komma att läggas till grund för ett beslut till nackdel för företaget. Redan från första skriftväxlingen kan det vara bra att inte bara svara på Skatteverkets frågor utan även argumentera för att företagets skattemässiga hantering är korrekt.

Vad räknas som skattefusk?

Bokföringsbrott kan begås avsiktligen eller av oaktsamhet genom att inte bokföra affärshändelser eller genom att inte bevara räkenskapsmaterial eller genom att lämna oriktig uppgift i bokföringen. Kontanta in- och ut-betalningar skall bokföras påföljande dag. Andra affärshändelser skall bokföras så snart det ske kan eller 50 dagar efter den månad då affärshändelsen inträffade. I vissa fall för små bolag 60 dagar. Bolag som anlitar redovisningskonsult har en månad på sig att samla ihop bokföringsmaterialet och redovisningskonsulten har därefter 50 dagar eventuellt 60 dagar att bokföra materialet.

Trolöshet mot huvudman. Brottet innebär främst att man på grund av företroendeställning fått i uppdrag att för någon annan sköta ekonomisk angelägenhet. För att kunna dömas krävs ett missbruk av förtroendeställningen och att det därigenom uppkommer skada. Företrädare för juridiska personer såsom aktiebolag, likvidatorer, revisorer och konkursförvaltare är exempel på personer i förtroendeställning.

Exempel på trolöshet mot huvudman är då en bankanställd beviljar lån utan säkerhet, då en anställd betalar privata inköp med arbetsgivarens kreditkort och då en företagsledning gör inköp som företaget inte har nytta av. Utredningen kan vara komplicerad och därför bör en misstänkt anlita en advokat i ett tidigt skede med erfarenhet av liknande misstankar och liknande mål.

Var går gränsen för ringa skattebrott?

Utseendet på fakturan bestämmer du själv. Men den bör innehålla alla uppgifter som finns i exemplet här bredvid.

Kan man se sitt Skattekonto?

Nu är det snart dags igen! Skaffa Kivra senast 5 mars så kommer deklarationen mellan 6-10 mars. Vill du ha återbäringen så snart som möjligt? Vi berättar hur.

Rätt snart, faktiskt. Goda nyheten är att du ofta själv kan påverka hur tidigt du får din skatteåterbäring. För att få den så tidigt det går, det vill säga 5-6 april, behöver du ha godkänt din deklaration utan ändringar eller tillägg senast den 30 mars. Kom ihåg att du behöver ha registrerat bankkonto på Skatteverket eller i appen så pengarna har någonstans att landa.